icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Interview

De mooiste fietsklims volgens Helmuth Dekkers

  • 07 november 2014
  • Door: Helmuth Dekkers

Helmuth Dekkers (50) is secretaris van B.I.G., een internationale vereniging van racefietsers die als doel hebben om zoveel mogelijk van de mooiste, steilste en langste beklimmingen ter wereld te fietsen. Daarvoor hanteren ze een zorgvuldig samengestelde lijst van de '1.000 mooiste bergen en passen om te fietsen', waarvan 950 binnen Europa liggen en 50 erbuiten. B.I.G. staat voor: Brevette International du Grimpeurs, vrij vertaald ‘Internationaal Klimmers Brevet’.

Gevraagd naar zijn mooiste fietsklims, noemt hij:

1) Corsica

Een prachtig fietseiland. Er zijn een aantal beklimmingen die door prachtige valleien voeren, zoals de Col de Vergio (Gorges de Spelunca), Haut Asco en Bergeries des Grotelles. Je kunt de ‘vinger’ van Corsica fietsen, een rondje vanuit Bastia over wegen die aan de rotsen vastgeplakt lijken en een prachtig uitzicht bieden op de zee. Als je fietst op Corsica ruik je de maquis begroeiing hier en daar, een heerlijke kruidige lucht. Vergeet ook zeker niet om te gaan fietsen in het schitterende rode rotslandschap van de Calanches.

2) Dolomieten

Fietsen met zicht op de imposante grillige Dolomieten is een onvergetelijke ervaring. Het Sellarondje van zo’n 55 km vanuit Corvara is een super rit met maar liefst vier passen, maar goed te doen omdat je niet elke pas vanaf de voet fietst. De Passo di Fedaïa is de zwaarste Dolomieten pas, maar dat ook één van de mooiste als je start in Caprile. Sla in Sottoguda van de hoofdweg af om over de kasseien naar de prachtige gelijknamige kloof te fietsen. De Passo di Valparola en Passa Falzareggo zijn ook mooi, maar halen het niet bij de Passo di Giau die werkelijk schitterende uitzichten biedt. Lest best is de klim naar de Tre Cime de Lavaredo, een machtige klim door een overweldigend berglandschap.

3) Zwarte Woud

Ga naar het Zwarte Woud in de herfst en je zult merken dat het er helemaal niet zwart is. De kleurenpracht van bomen is fantastisch, bijvoorbeeld op de Belchen. En je hebt kans dat je de inversie meemaakt, waardoor het in het dal grauw, grijs en mistig kan zijn maar als je dan boven de wolken uitklimt op de fiets rij je in de zon en is de lucht zo helder dat je de Alpentoppen kan zien in de verte.

4) Lake District

Hier is het ook prachtig fietsen en vind je er één van de steilste beklimmingen in Engeland: Hard Knott Pass (33 %) in de Duddon vallei waar je vanuit Ambleside komt via de Wrynose Pass. Nog zo’n kuitenbijter. Maar het mooiste is het fietsen langs die typische muurtjes van gestapelde stenen. Zoals bij de Krikstone Pass. Magnifiek! De uitzichten zijn ook schitterend op de heuvelachtige omgeving en de vele meren zoals Windermere, Conniston en Derwent Water.

5) Franse Pyreneeën

Met de bekende beklimmingen uit de Tour natuurlijk, zoals de Col de Tourmalet, Col d’Aspin en Col de Aubisque om er maar eens een paar te noemen. Maar wie kent de klims naar de Pont d’Espagne of de Cirques van Gavarni en Troumouse? Die voeren ook door een super mooie omgeving. Of Montségur waar je naar de gelijknamige ruïne toe fietst die op z’n Pog ligt. Vlakbij liggen Carcassonne en Mirepoix wat ook een bezoek waard is.

6) La Palma

De klim naar de rand van de Caldera de Taburiente en de Roque de los Muchachos is de langste met het grootste hoogteverschil die ik ooit gefietst heb. Ik moest 2.260 meter klimmen naar de top op 2.400 meter. Prachtige uitzichten en een onwerkelijke omgeving als je hoger komt door de bizarre en mooi gekleurde rotsformaties. En dan de blik in de krater zelf. Wauw!

7) Tibet/Nepal

De bijna 1.000 kilometer lange Friendship Highway van Lhasa naar Kathmandu is werkelijk adembenemend. Lhasa is een fantastische stad met het Potala Paleis en de Jokhang tempel. Je geniet onderweg van de prachtige cultuur van Tibet als je de kloosters bezoekt en  de passen richting Everest Base Camp fietst. De omweg naar het Everest Base Camp is zwaar doordat de weg niet geasfalteerd is. Maar als het weer meezit dan zijn de uitzichten subliem. Zeker vanaf de Pang La pas zie je vele besneeuwde achtduizenders. Via de laatste twee passen daal je vanaf de Tibetaanse hoogvlakte een dikke 4.500 meter af naar Nepal waar het weer groen wordt. Overnacht in Bhaktapur, de oude koningsstad van Nepal voordat je het chaotische en enerverende Kathmandu bereikt.

 

 

Image
Helmuth Dekkers