icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen door Utah
Interview

De mooiste fietsplekken volgens Kees Lucassen

  • 07 november 2014
  • Door: Kees Lucassen

Kees Lucassen (55) is oud-hoofdredacteur van Op Pad. Hij maakte tientallen reizen per fiets. Gevraagd naar de gemene deler van zijn 5 toptochten, antwoordt Kees: ‘hier wonen verschrikkelijk aardige mensen’.

Zijn Top 5 van mooiste fietsplekken:  

1) Europa

Dierbare herinneringen bewaar ik aan de bergwegen in Frankrijk, Zwitserland en Spanje, maar weinig is plezanter dan fietsen in Vlaanderen, rijk aan jaagpaden, kleine weggetjes en dito dorpen. Plus: bezienswaardige steden (Brugge, Ieper, Leuven, enz.), cafés (Helleketel, Fiere Margriet, ’t Dreupelkot, enz.) en jawel, ook bergen (de Oude Kwaremont, Muur van Geraardsbergen, Kongoberg, enz.).

2) Noord-Amerika

Niet origineel, wel waanzinnig: Utah. Door de absurde natuur van de Nationale Parken in het wilde westen. Zoals? Arches, Capitol Reef, Bryce Canyon, Zion en Grand Canyon. Ik fietste hier ooit eind mei: prima weer, rustige wegen, rollende tumbleweeds, jankende coyotes en roodwitte rotsformaties die je eerder op Mars verwacht. Tip: google Scenic Byway 12.

3) Azië

Myanmar en Sri Lanka zijn goed voor zilver en brons, maar afgetekend op 1 staat bij mij de Karakoram Highway. De 1.300 kilometer lange weg van Islamabad in Pakistan naar de oasestad Kashgar in China. Je trapt er langs de brullende Hunza, tussen 7000-ers en 8000-ers (zoals de Nanga Parbat en Muztagh Ata) en over de Khunjarab (= de 4.730 meter hoge grenspas), terwijl je yaks en wilde kamelen spot. Dit alles kan overigens ook vrij luxe.

4) Afrika

Twee berichten uit de krant: ‘Palmboom ontdekt die zichzelf dood bloeit ‘ en ‘Fossiel vraatzuchtige duivelspad gevonden’. Allebei op Madagaskar, want daar worden bizarre vondsten gedaan. Google maar eens ‘Madagaskar’ en al muisklikkend zie je het ene wonder na het ander. De sifaka, de aye aya (= vingerdier), de fosa, zo gaat het maar door. Kortom, met een degelijke mountainbike – de meeste wegen zijn onverhard – en een mondje Frans gaat er een nieuwe wereld open, op dit op drie na grootste eiland ter aarde.

5) Zuid-Amerika

Voor onverschrokken diehards tip ik de onverharde Andeswegen in Peru (tussen Huancavelica en Abancay bijvoorbeeld) of Noord-Chili (van P.N. Lauca naar P.N. Volcán Isluga). Maar mijn allerleukste Zuid-Amerikaanse fietsreis was de 14-daagse tocht in Suriname, van Paramaribo via Wageningen naar Nieuw Nickerie, vervolgens per korjaal naar Apura, langs kaaimannen over de Corantijn, en dan door de jungle via Witagron en de Voltzberg terug. Slapen in hangmatten, met brulapen als wekker, zwemmen met piranhas, en pingo (= bosvarken) met kouseband als lunch. Waka bun!

 

 

Image
Kees Lucassen