icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Paznaun
Gebiedsinformatie
Advertorial

Breng de zomer door in Paznaun

  • 30 juli 2021
  • Door: Redactie Op Pad

Paznaun ken je wellicht als wintersportbestemming, maar ook in de zomer is het er prima toeven. De regio, in en rondom het bergdorp Ischgl, is met maar liefst 75 wandelroutes en 754 km aan mountainbikeroutes een waar outdoorparadijs. Maak hikes door de ongerepte natuur of een avontuurlijke mountainbiketocht, zwem in een van de bergmeertjes en geniet van de frisse berglucht. Wat je ook kiest: onvergetelijke uitzichten, glinsterende meren, ruisende watervallen en schilderachtige gletsjers vormen het decor.

Wandelparadijs

In de regio Paznaun vind je drie gebergtes: de Silvretta, het Verwall-gebergte en het Samnaun-gebergte, en dat brengt tal van wandelmogelijkheden met zich mee, van dagtochten tot meerdaagse hikes. Maak een ontspannen rondwandeling over de alm of beklim de top van de Dreiländerspitze op de grens met Zwitserland: er is voor iedereen genoeg te beleven. Alle wandelroutes in de Paznaun vind je hier.

Image
Paznaun wandelen zomer

Boven de wolken

De route die op de bucketlist van iedere bergwandelaar zou moeten staan is de Paznauner Höhenweg. In 9 etappes loop je van See via Kappl, Ischgl en Galtür weer terug naar See. In totaal overbrug je maar liefst 11.000 (!) hoogtemeters.

Op deze route ontdek je het mooiste van Paznaun, van het stille dal tot de hoogste toppen. Wandel over almweiden en hangbruggen, langs verkoelende bergmeertjes, door romantische lariksbossen en over stenige passages in het hooggebergte.  Daartussen wachten authentieke berghutten voor een goede maaltijd vol Paznauer specialiteiten of overnachting.

De etappes zijn net zo gevarieerd als het landschap dat je doorkruist. Van een lichte wandeling tot pittig, van 3 tot 9 uur wandelen en van 700 tot 2.000 hoogtemeters. Je kunt er een huttentocht van maken of de etappes afzonderlijk te lopen en te overnachten in het dal. Goed om te weten: bagagetransport is niet mogelijk en een reservering van de hutten wordt aanbevolen. Je loopt deels door het hooggebergte van de Alpen, dus enige ervaring met bergwandelen is wel essentieel.

Meer informatie, tips en een interactieve kaart vind je op de website van Ischgl.

Etappe 1: See – Ascherhütt
Moeilijkheidsgraad: middel
Hoogtemeters stijgen/dalen 1.480/270 meter
Duur: 5,5 uur

Etappe 2: Ascherhütte – Kappl
Moeilijkheidsgraad: middel
Hoogemeters stijgen/dalen: 2.000/1.800 meter
Duur: 8 uur

Etappe 3: Kappl – Ischgl
Moeilijkheidsgraad: middel
Hoogtemeters stijgen/dalen: 2.000/1.800 meter
Duur: 9,5 uur

Etappe 4: Ischgl – Galtür
Moeilijkheidsgraad: middel
Hoogtemeters stijgen/dalen: 1.800/1.600 meter
Duur: 7,5 uur

Etappe 5: Galtür – Friedrichshafener Hütte
Moeilijkheidsgraad: middel
Hoogtemeters stijgen/dalen: 850/250 meter
Duur: 3,5 km :

Etappe 6: Friedrichshafener Hütte – Darmstädter Hütte
Moeilijkheidsgraad: zwaar
Hoogtemeters stijgen/dalen: 1.150/900 meter
Duur: 6,5 uur

Etappe 7: Darmstädter Hütte – Niederelbe Hütte
Moeilijkheidsgraad: zwaar
Hoogtemeters stijgen/dalen: 1.000/1.100 meter
Duur: 5,5 uur  

Etappe 8: Niederelbe Hütte – Edmund Graf Hütte
Moeilijkheidsgraad: middel
Hoogtemeters stijgen/dalen: 700/600 meters
Duur: 4,5 uur  

Etappe 9: Edmund Graf Hütte – See
Moeilijkheidsgraad: middel
Hoogtemeters stijgen/dalen: 1.150/2.600 meter
Duur: 9,5 uur

Image
Paznaun

Culinaire hoogtepunten

Ook wie van lekker eten houdt – en wie doet nou niet – is hier op de juiste plek. De regio staat sinds 2008 namelijk in het teken van de Culinaire Jacobsweg: een wandelroute langs vijf berghutten waar bekende chef-koks een speciaal (regionaal) gerecht serveren. Wat begon als initiatief om de kwaliteit van het eten in de berghutten te verbeteren, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement dat bezoekers van over de hele wereld trekt. Elke zomer staan er weer nieuwe chefs klaar om hun kookkunsten te tonen, een prima reden om elk jaar terug te keren!

Gewapend met een stempelkaart ga je langs de vijf hutten voor een culinaire verrassing. De routes zijn goed gemarkeerd en je kunt zelf bepalen welke afstand je aflegt naar de volgende hut. Je kunt er overnachten en er een echte huttentocht van maken, maar terugkeren naar het dal kan ook.

In 2021 zijn de deelnemende hutten:

  • Jamtal lodge, Galtür
  • Almstüberl, Kappl
  • Friedrischshafener lodge, Ischgl
  • Ascher lodge, See
  • Heidelberger lodge, Ischgl
  • Faulbrunnalm
Image
Paznaun

Alles voor mountainbikers

Ischgl is perfect uitgerust voor fietsers. Het is een ideale omgeving voor zowel beginnende mountainbikers en e-bikers als ware downhill-professionals. Met 28 routes, 9 trails en in totaal 754 mountainbike-kilometers is er meer dan genoeg keus, maar vooral de hoog alpiene tours, gelegen tussen de 1400 en 2850 meter, zijn uniek en bieden een fantastisch panoramisch uitzicht.

De routes zijn goed gemarkeerd en de kabelbanen in Ischgl, Galtür, Kappl, See en Samnaun bieden een gratis fietstransport aan. Er zijn speciale mountainbike-hotels en ook service onderweg is geregeld. Geen fiets? Het huren van een fiets of eropuit trekken met een privégids behoort ook tot de mogelijkheden. Meer informatie en routes vind je op de website van Ischgl

Image
Paznaun

Jong en oud op de ladders

Mag het wel wat ruiger? Galtür is dé plek voor alle klimmers onder ons. Samengebald op een klein oppervlak vind je hier tal van mogelijkheden voor allerlei zwaarteniveaus.

Beginners (en kinderen vanaf 8 jaar) kunnen terecht op de “Little Ballun”, een lichte klettersteig waarbij in totaal ca. 100 hoogtemeters worden overwonnen. Het begin – en eindpunt ligt bij bergstation ‘Birkhahnbahn’ en de route wordt gevormd door een korte hangbrug en flink wat ladders.

Ervaren klimmers kiezen voor de Klettersteig Silvapark, waarbij je je aan de noordkant van de markante Ballunspitze begeeft. Een afwisselende route, met hier en daar erg steile rotswanden brengt je naar de top, vanwaar je een magisch uitzicht hebt op de gletsjer van de Silvretta, de Rätikon en het turquoise bergmeer Speichersee.

Image
Paznaun

Silvretta Card

Ken je de Silvretta Card al? Met deze kaart profiteer je van kortingen tijdens je actieve vakantie in Paznaun. Met de Silvretta Card ga je niet alleen kosteloos met de kabelbaan de berg op, maar ook met de bus naar de Bielerhöhe of gratis naar het openluchtzwembad. De Silvretta Card is er in twee opties: basis- en premiumpakket. 

Benieuwd naar meer? Neem dan een kijkje op de website van het Tourismusverbands Paznaun-Ischgl. Daar vind je nog veel meer tips voor jouw actieve vakantie!