icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Zicht op Billerbeck
Gebiedsinformatie
Advertorial

Actief in het Geheim over de grens

  • 23 april 2021
  • Door: Redactie Op Pad

Naar buiten, op een actieve manier genieten van natuur en cultuur, dat is wat we het liefste doen. In Duitsland vind je net over de grens niet alleen spectaculaire landschappen, ongerepte natuur en eeuwenoude cultuur, maar ook volop rust en ruimte. Wandelaars en fietsers kunnen hun hart ophalen aan de honderden routes. Gecombineerd met bijzondere bezienswaardigheden en knusse kleine stadjes staan zij garant voor een unieke vakantie dichtbij huis!

Image
Wandelroute Teutoschleifchen
Wandelroute Teutoschleifchen. Foto: Tecklenburger Land Tourismus e.V. - Rudi Schubert

Heerlijk fietsen in de Duitse grensstreek

Zorgeloos fietsen door mooie landschappen, dat kan perfect in de Duitse grensstreek. Duizenden kilometers aan fietspaden slingeren door het afwisselende landschap. Er is voor elk wat wils: vlakke paden, maar ook uitdagende routes met flinke hoogteverschillen. 

De mooiste fietsroutes vind je hier

Vechtdalroute en Kunstwegen

De Vechtdalroute begint op de plek waar de Vecht ontspringt (in Darfeld in het Münsterland) en eindigt 223 km verderop in Zwolle. Onderweg kom je langs ongerepte bossen, meanderende beekjes, schattige oude stadjes, burchten en boerderijen. Onderweg word je getrakteerd op 80 kunstwerken in de openlucht van gerenommeerde, internationale kunstenaars, waaronder een reusachtige fotowand met historische foto’s. Het kunstproject staat bekend onder de naam Kunstwegen.

Bezoek onderweg ook het historische stadje Neuenhaus met zijn talrijke molens en de waterstad Nordhorn.

Image
Vechtesee bij Nordhorn
Fietsen langs de Vechtesee bij Nordhorn

Grafschafter Fietsentour

Omdat een Fahrrad in deze streek net zoals bij ons een fiets heet, heeft deze route een bijna Nederlandse naam. Op deze route leer je de vele gezichten van de Grafschaft Bentheim in één keer kennen. Van hooggelegen uitzichttorens tot de groene oevers van de rivier de Vecht, van de Bentheimer zandsteenburcht tot een kunstmuseum in de vrije natuur. De hoofdroute is 220 km lang en in beide richtingen bewegwijzerd. Er zijn 25 aftakkingen, dagtochten van 30 tot 55 km, die deels ook de grens met Nederland passeren. 

Europaradweg R1

De Europaradweg R1 is maar liefst 5100 km lang. Hij leidt dwars door Europa, van Groot-Brittannië door Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en verder naar Rusland en Finland. De R1 doorkruist het prachtige parklandschap van het Münsterland en loopt van daaruit verder naar het Oosten. Deze route heeft je heel veel moois te bieden. Prachtige landschappen, een gevarieerde flora en fauna, tuinen, kastelen en natuurlijk heel veel cultuur. Van het reusachtige Hermannsdenkmal tot de prachtige universiteits- en vredesstad Münster met zijn historische kerken en gebouwen. Bezoek ook het centrum van de Duitse paardenfokkerij, Warendorf, met zijn historische binnenstad. In het aspergedorp Sassenberg vind je het indrukwekkende dubbel-kasteelcomplex Harkotten en in Havixbeck een schitterende waterburcht.

Image
Europaradweg R1
Europaradweg R1 - Kasteel Harkotten. Foto: Münsterland e.V.

Töddenland Radweg

In de voetsporen van de vroegere reizende koopmannen, de “Tödden”, verken je op deze route afwisselende landschappen in het Münsterland en het Zuidelijke Emsland. Twee regio’s die onlosmakelijk verbonden zijn met de geschiedenis van de Tödden, want vanuit hier trokken deze ondernemende handelaren ooit heel Noord-Europa in. Samen vormen deze regio’s het historische „Töddenland “. De Töddenland Radweg neemt je mee op een interessante reis door een culturele regio: met 122 kilometer loopt deze route door de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en door veel knusse Töddenstadjes en -dorpjes, elk met zijn eigen Tödden-verhaal en monumenten. De route biedt schitterende uitzichten over de bosrijke heuvels van het Teutoburgerwoud en passeert de indrukwekkende rotsformatie Dörenther Klippen en het stadje Ibbenbüren.

Onze top wandelroutes in de Duitse grensstreek 

In de Duitse grensstreek kun je naar hartenlust wandelen, er zijn tal van prachtige wandelroutes en er worden nog steeds nieuwe routes aangelegd.

Deze wandelingen mag je absoluut niet missen

Teutoschleifen

Wie via de Teutoschleifen op pad gaat door het Tecklenburger Land en het Teutoburger Woud kan zich verheugen op een indrukwekkende natuurbelevenis. De zeven routes met een lengte tussen 6,5 en 13 kilometer bieden niet alleen qua landschap maar ook qua zwaarte voor ieder wat wils. De routes slingeren rond de Hermannsweg en bieden een halve of hele dag wandelplezier. Voor de minder geoefende wandelaar zijn er ook kortere routes met de toepasselijke naam Teutoschleifchen”. Bezoek onderweg het pittoreske stadje Tecklenburg, met zijn oude vakwerkhuizen en smalle steegjes is dit stadje één en al middeleeuwse charme. Sla ook het gezellige Ibbenbüren niet over. Hier bieden een zomerrodelbaan en klimbos en een unieke picknickplaats op het water van de Aasee plezier voor jong en oud.

Image
Tecklenburg
Tecklenburg. Foto: Rudi Schubert

Boomkroonpad – wandelen tussen de boomtoppen

Het boomkroonpad was een van de hoogtepunten van de Landesgartenschau 2018 in het kuuroord Bad Iburg en is nu permanent toegankelijk voor het publiek. Het pad kronkelt tussen de toppen van het Teutoburger Woud en verbindt verschillende uitkijkplatformen (“vogelnesten”) met elkaar. Het 600 meter lange pad met een hoogte van 26 meter biedt een fantastisch uitzicht op het terrein van de voormalige Landesgartenschau, het kasteel Iburg en het Teutoburger Woud. Het boomkroonpad is bovendien op alle niveaus toegankelijk voor rolstoelen. Combineer je wandeling met een bezoek aan het prachtige dubbele kasteel Iburg en het levendige centrum en de wellness-faciliteiten van het kuuroord Bad Iburg of met een andere prachtige wandelroute: de 100 km lange Ahornweg in het Osnabrücker Land.

Image
Boomkroonpad Bad Iburg
Boomkroonpad Bad Iburg

Ludgerusweg

Midden in het parklandschap van het Münsterland liggen de idyllische “Baumberge” (boombergen), de eerste heuvels net over de grens, een zacht glooiend heuvellandschap met brede groene dalen, dichtbeboste bergtoppen, kabbelende beekjes, bospaadjes en boerenhofsteden. De Baumberger Ludgerusweg is vernoemd naar de Heilige Ludgerus, de eerste bisschop van Münster. Deze 30 km lange en afwisselende wandelroute slingert door het mooie heuvellandschap van klooster Stift Tilbeck naar leuke stadjes, zoals Havixbeck en Billerbeck met zijn prachtige Dom.

Image
Zicht op Billerbeck
Zicht op Billerbeck. Foto: Billerbeck Touristik

Kommiezenpad

186 zandstenen grensstenen bepaalden de grens die sinds 1813 door Nederlandse en Duitse kommiezen gezamenlijk werd bewaakt om smokkelaars te weren. Op het 17,9 km lange hoofdwandelpad tussen het klooster Burlo, Vreden, Südlohn en Winterswijk wandel je over oude smokkelpaden

Wandelen rondom de ringburcht Nienborg in Heek

In en om het gemoedelijke plaatsje Heek kun je heerlijk wandelen. Stop onderweg beslist ook even bij de burcht Hohes Haus uit 1344 in Nienborg, gebouwd op de muur van de middeleeuwse ringburcht Nienborg.

Natuur in overvloed

Net over de grens vind je prachtige beschermde natuurgebieden en unieke landschappen zoals de geologische schatkamer TERRA.vita, het Zwillbrocker Venn met zijn flamingo’s, de Anholter Schweiz en de wilde paarden in Dülmen.

De top 6 must-see natuurgebieden

Hohe Mark

Het Naturpark Hohe Mark is een groene schatkamer met veel verschillende landschappen. Geniet van de bossen, veengebieden, meren, stranden, waterkastelen, burchten en oude stadjes en maak kennis met de wilde paarden in Dülmen. Wandel- en fietstochten zijn hier nooit saai en ook voor ruiters en watersporters is er genoeg te beleven. Even bijkomen doe je op één van de terrassen in Bocholt, Borken of Raesfeld.

Image
Natuurpark Hohe Mark
Natuurpark Hohe Mark. Foto: Ben Böhm

TERRA.vita (Natuur en Geopark)

Dit spectaculaire natuurgebied bij de stad Osnabrück, een UNESCO Global Geopark, is een uniek stukje aarde. Hier vind je naast prachtige heuvellandschappen, meanderende riviertjes, oude bossen, legendarische rotsformaties, een oeroude zeebodem en mystieke veengebieden ook bijzondere fossielen, mijnen, bronnen en zelfs resten van een dinosauriër!  In dit gebied stuit je op meer dan 300 miljoen jaar geschiedenis van de aarde. Wat dacht je van een zoektocht naar haaientanden op de bodem van de oer-Noordzee of een bezoek aan éen van de grootste steengroeves van Europa? TERRA.vita is een belevenis voor iedereen: actieve wandelaars en fietsers, stille natuurgenieters en hobby-geologen.

Image
Wandelen op de Ahornweg
Wandelen op de Ahornweg

Bentheimer Wald

Het Bentheimer Wald ten noorden van het bekende kuuroord Bad Bentheim is een veelzijdig bos met een feeëriek openluchttheater, een spannend bosbelevingspad, rotswanden van Bentheimer zandsteen en een zogenaamd Hute- en Schneitelwald met een lange historie. Al eeuwen geleden dienden open plekken in het bos als weideplaats voor runderen, paarden en schapen. Ook nu nog grazen hier Gallowayrunderen, landgeiten en Bentheimer landschapen. Daarnaast is dit bos het leefgebied van vleermuizen, juchtleerkevers en vliegende herten.

Image
Bentheimer Wald
Bentheimer Wald. Foto: Vincent Croce

Het Zwillbrocker en het Witte Venn 

Het Zwillbrocker Venn is een ware roze fata morgana met maar liefst 40 felroze flamingo’s op het flamingo eiland. Je ontdekt dit bijzondere natuurgebied het beste op de fiets. De Flamingoroute brengt je ook langs het Witte Venn, waar heidelandschappen afgewisseld worden met moeraspoelen, weides en open grasland. De kans is groot dat je hier een kudde Schotse hooglanders tegen het lijf loopt. De poort tot het Witte Venn is de Haarmühle, een prachtig gelegen uitspanning direct naast de al 400 jaar in bedrijf zijnde watermolen aan de oever van de Ahauser Aa.

Image
Flamingos in het Zwillbrocker Venn
Flamingo's in het Zwillbrocker Venn. Foto: Hubert Stroetmann

Biotop-Wildpark Anholter Schweiz

Het Wildpark Anholter Schweiz werd in 1893 door vorst Leopold zu Salm-Salm aangelegd als herinnering aan zijn huwelijksreis. Het is een kopie van het Vierwaldstätter meer in Zwitserland, compleet met een echt Zwitsers Chalet (das Schweizer Häuschen, waarin zich nu het sfeervolle parkrestaurant bevindt) en een echt rotslandschap. Ter ere van het 100-jarig jubileum is het park uitgebreid tot een echt wildpark. Op 6 km aan wandelpaden kom je langs verschillende biotopen en 50 verschillende diersoorten, zoals o.a. kerkuilen, lynxen, wolven, wasberen, Europese wilde katten en visotters. Breng ook een bezoek aan het prachtige nabijgelegen Wasserschloss Anholt, wandel over oude smokkelpaden in Isselburg en ga shoppen in het gastvrije stadje Bocholt.

Image
Anholter Schweiz
Wildpark Anholter Schweiz. Foto: Vincent Croce
Image
Interreg Deutschland Niederland logo