icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Allgäu met kinderen
Gebiedsinformatie

Bergwandelen met kinderen in de Allgäuer Alpen

  • 14 augustus 2013
  • Door: Sjiva Janssen
  • Fotografie: Sjiva Janssen

Het sprookjeskasteel Neuschwanstein heeft een achtertuin van hoge bergen vol alpiene uitdagingen en een zacht glooiend groen voorland vol glinsterende, helderblauwe meren. Perfect voor het maken van ‘kleine’ én ‘grote’ tochten en om kinderen kennis te laten maken met bergwandelen. Op Pad wandelde met kinderen in de Duitse Allgäuer Alpen. Lees alle informatie herover.

In het kort

Gebied: de Allgäu is een Zuid-Duitse streek, die een deel van de Beierse Alpen beslaat, grenzend aan Oostenrijk.
Gemaakte tochten: 3 dagtochten en 1 tweedaagse huttentocht in de bergen.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: onze gemaakte routes variëren sterk in duur en moeilijkheid, zie uitgebreide info verderop.
Navigeren: gedetailleerde wandelkaart + markering onderweg.
Beste tijd: de zomer.
Overnachten: Camping, Ferienwohnungen, berghutten, hotels. Het aanbod is groot en divers.

Over de Allgäu

De Allgäu is een Zuid-Duitse streek, die een deel van de Beierse Alpen beslaat. De Allgäu wordt onderverdeeld in de vier regio’s Unterallgäu, Westallgäu en de toeristische zwaargewichten Ostallgäu (kasteel Neuschwanschtein) en Oberallgäu, waar je de ­Breitachklamm en wintersportoord Oberstdorf vindt. Kenmerkend voor de Allgäu is de abrupte overgang van zacht glooiende weidelandschap in hoge voornamelijk kalkbergen met grillige toppen, de ‘Dolomieten van Duitsland’. Door de grote variatie in landschappen en een veelheid aan voorzieningen op toeristisch en wandelgebied is het een geschikte bestemming om met kinderen op vakantie te gaan. Hoogste berg van de Allgäu is de 2.657 meter hoge Grosse Krottenkopf. Kenmerkend zijn ook de vele meren aan de voet van de bergen, overblijfselen van gletsjers uit de Laatste IJstijd.

Image
Duitsland - Bergwandelen Allgauer Alpen (1)

Over bergwandelen in de Allgäu

De Allgäuer Alpen is een goed ontsloten wandelgebergte. Minstens 24 van de 40 kabelbanen zijn ook in de zomer geopend. In het alpiene deel ligt 7.000 kilometer gemarkeerde wandelpaden. Het Naturschutzgebiet Allgäuer Hochalpen bevat 21 hectare onaangetaste wildernis en is het meest soortenrijke gebergte van Duitsland. Er leven bergmarmotten, steenarenden, alpensneeuwhoenen en steenbokken. Ook buiten het natuurgebied zijn de meeste zijdalen autovrij.

Drie wandelroutes met uitzicht op Schloss Neuschwanstein

1. Korte variant: de aanlooproute door de Pöllatschlucht. Hoogteverschil: negentig ­meter. Schloss Neuschwanstein is één van de beroemdste kastelen ter wereld en trekt meer dan een miljoen bezoekers per jaar. De meeste van hen worden vanaf de parkeerplaatsen in bussen vervoerd naar het kasteel, dat een kleine honderd meter hoger op een rots ligt. Leuker is de aanlooproute door een kloof via trappen langs een kletterende beek, de Pollatschlücht. Heen en weertje. Je kunt eenmaal boven natuurlijk

2. Makkelijke variant: Rondom de Alpsee. Rondje om een idyllisch bergmeer. Aan de oever ligt slot Hohenschwangau en je hebt uitzicht op slot Neuschwanstein. Duur: 2 uur. Afstand: 6,2 km. Hoogteverschil: 146 meter.

3. Moeilijke variant: naar de Tegelberg (1.707 m). Duur rondtocht: 6 uur. Hoogteverschil: 1.124 meter stijgen en dalen. Zware tocht langs geëxponeerde, steile graat. Inkorten mogelijk door kabelbaan te nemen.

Over Schloss Neuschwanstein en Koning Ludwig II

Geboren in 1845 en al op 18-jarige leeftijd betrad koning Ludwig II de troon. Eenzaamheid loopt als een rode draad door zijn leven. Zijn homosexualiteit kon hij niet open beleven. Hij leefde in zijn eigen fantasiewereld, en in plaats van besturen, gaf hij vooral geld uit, zoals aan de kastelen die hij voor zichzelf liet bouwen, en die hem een plaats in de geschiedenis gaven: Schloss Linderhof, Hohenschwangau en Neuschwanstein. Die laatste, de beroemdste, heeft de koning alleen als bouwplaats meegemaakt. In 1886 werd hij afgezet en verbannen naar Schloss Berg aan het Starnbergermeer, waar hij op 13 juni onder nooit opgehelderde omstandigheden overleed.

Image
Duitsland - Bergwandelen Allgauer Alpen (12)

Canyons van de Allgäu

De Allgäu heeft meer dan twintig kloven (Klammen) met watervallen, die het bezichtigen waard zijn. Een kloofwandeling mag niet ontbreken in een actieve vakantie in de Allgäu. Drie routetips:

1. Koningin der kloven: Breitachklam 2,5 kilometer lang en ongeveer 150 meter diep is dit de diepste – en misschien wel mooiste – canyon van Centraal-Europa. Sinds de pastoor Johannes Schiebel in 1904 het als eerste lukte om de kloof begaanbaar voor wandelaars te maken, zijn honderdduizenden hem gevolgd door dit natuurwonder. Een netwerk aan bruggen maakt de kloof het hele jaar door toegankelijk. Laat je niet weerhouden door slecht weer: hoe meer water door de kloof gaat, hoe indrukwekkender het is. www.breitachklamm.com

2. Eistobel: Naturschutzgebiet Eistobel ligt ten zuiden van Isny. Twee toegangen leiden naar de kloof bij Maierhofen waar de watervallen liggen, die de rotsen hun bizarre vorm gaven en die in de winter voor mooie ijssculpturen zorgen (pas op, in de winter is de route vaak alleen met stijgijzers begaanbaar en alleen voor ervaren bergwandelaars geschikt). www.eistobel.de.

3. Starzlachklamm: In de winter gesloten, in de zomer veeleisend, maar goed gezekerde tour. Schepper van de kloof is de Starzlach, die vanaf ruim 1.000 meter hoogte, steeds meer gevoed door zijstromen, door het ravijn loopt. ­Vanaf de parkeerplaats in Sonthofer bereik je in een paar minuten de ingang tot de kloof. www.starzlachklamm.de.

Tweedaagse huttentocht Kemptner Hütte

Wij maakten een korte huttentocht naar de Kemptner ­Hütte. De bedoeling was een rondtocht, maar door onweer op de tweede dag skipten we een pasovergang en daalden rechtstreeks terug af naar het dal. Uiteindelijk werd het daardoor dus een heen en weertje. Voor de wandelroute naar de Kemptner Hütte staat officieel ca. 4,5 uur vanaf Oberstdorf, maar wij deden er het dubbele over vanwege de hitte en met een kind van negen jaar. De route is alleen geschikt om met kinderen te doen vanaf ongeveer negen jaar, die bovendien goed kunnen bergwandelen, anders is het te zwaar. Bovendien zit er een lastige, smalle passage in langs een steile helling via een staalkabel. Hoogteverschil: 1.050 m. De Kemptner Hütte is één van de grootste berghutten in de hele Alpen. Er zijn honderd bedden in aparte ­kamers en 190 verdeeld over twee ­lagers (je ligt dus knus met 80 ­mensen op een zaal). Geopend van midden juni tot midden oktober.

Image
Duitsland - Bergwandelen Allgauer Alpen (11)

Beste seizoen voor bergwandelen in de Allgäu

De zomerperiode. De Allgäu trekt in de zomer wel veel toeristen. In de zomer kunnen er flinke buien ontstaan, vooral in de middag, en die kunnen met een klap onweer vergezeld gaan. Controleer daarom altijd goed het weerbericht, vooral als je een bergwandeling hebt gepland: www.wetter-allgau.de.

Vervoer naar de Allgäu

Auto: De afstand Utrecht - Füssen is 770 kilometer.
Trein: Amsterdam – Füssen, reisduur 8 uur en 52 minuten, 2 keer overstappen.

Dagje niet wandelen?

Ideale bestemming op een rustdag is één van de vele helderblauwe meren, die de Allgäu rijk is. Daarnaast zijn er veel cultuurhistorisch interessante plaatsen om te bezoeken, zoals: Füssen met zijn middeleeuwse centrum; Kempten, de grootste stad van de Allgäu, ooit gesticht door de Romeinen, en de beste plaats om te shoppen; op het gebied van barok, gotiek, middeleeuwse muren en torens geldt Wangen als één van de mooiste voorbeelden van Zuid-Duitsland.

Image
Duitsland - Bergwandelen Allgauer Alpen (9)

Overnachten

De Allgäu heeft een ruim aanbod aan accommodaties, van campings tot bungalowparken, Ferienwohnungen tot hotels. Wij verbleven in het centraal gelegen Nesselwang in Feriendorf Reichenbach. Wandeltip: vanuit Nesselwang brengt de Alpspitzbahn je tot ongeveer 100 meter onder de top van de Alpspitze (1.575 m) en Edelsberg (1.624 m). Twee glooiende gras­bergen met mooi uitzicht op de Hochalpen tot in Oostenrijk en kasteel Neuschwanstein in het oosten. ­Bovenop is een restaurant. De klim langs de waterval in het bos is erg de moeite waard. Geschikt voor ­kleinere kinderen.

Niet kinderachtig: Heilbronnerweg

Zeker niet geschikt voor kleine kinderen, maar wat niet onvermeld mag blijven in een stuk over de Allgäu is de Heilbronnerweg. Eén van de klassieke graatwandelingen in de Alpen. In twee of drie etappes (incl. klim en afdaling van en naar het dal) voert hij over de hoofdkam van de Allgäuer Alpen. Smalle paden, een ladder, een brug en gezekerde kabels geven de route soms het ­karakter van een klettersteig. De route voert onder meer langs de eerder genoemde Kemptner Hütte.

Verdere toeristische informatie over de Allgäu

  • Klik op Algau info voor meer regionale toeristische informatie.
Image
Allgauer Alpen met kinderen
Image
Allgauer Alpen wandeling kinderen
Image
Bergwandelen met kinderen in Allgauer Alpen