Zelf fruit drogen, hoe doe je dat?

Aardbeien, kiwi, mango, ananas, appel, framboos… De mogelijkheden om zelf fruit te drogen zijn bijna eindeloos. Het enige wat je nodig hebt is vers en rijp fruit, een scherp mes en een oven of droogapparaat.

Bekijk de video: zelf fruit drogen

De voorbereiding
Fruit dat gedroogd gaat worden, moet zo rijp mogelijk zijn. Doordat het vocht eruit gaat, wordt de smaak namelijk sterker. Bij een zoete kiwi is dat alleen maar lekker, maar als hij eigenlijk nog ietsje te zuur is, dan valt de smaak van het gedroogde product meestal tegen. Fruit dat je in stukjes snijdt, zoals appels, hoef je niet te schillen. Goed wassen en afdrogen is voldoende. Snijd het fruit vervolgens in dunne plakjes (0,8 tot 1 cm.). Hoe dunner, hoe sneller het fruit droog is. De stukken die je niet eet, kun je er het beste voor het drogen al afhalen. Bij een appel verwijder je dus het klokhuis, bij een kiwi de schil. Kleine aardbeien en frambozen kun je in het geheel drogen, middelgrote aardbeien halveer je en grote aardbeien kun je het beste in plakjes snijden. Een mango schil je en met een scherp mes snijd je er schijfjes vanaf. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld appels na het drogen veel verkleuren, kun je er vlak voor het drogen wat citroensap op smeren.

Drogen in de oven
Je kunt fruit heel makkelijk drogen in de oven. Het kost alleen een heleboel energie, omdat je de oven voor het beste resultaat open moet laten staan. Grotere stukken fruit plaats je op het rooster en kleine stukken kun je op de bakplaat leggen. Na een paar uur moet je het fruit op de bakplaat draaien. Zet de oven op ongeveer 70 graden, indien mogelijk met de ventilator aan en plaats een (dun) stukje hout (bijvoorbeeld de steel van een pollepel) in het deurtje zodat die een klein stukje open staat. Het vocht kan dan weg uit de oven. Het nadeel: je bent je hele keuken aan het verwarmen. En afhankelijk van de soorten fruit die je aan het drogen bent en de dikte ervan duurt het acht tot tien uur voordat het klaar is. Controleer tussendoor af en toe of het fruit al droog is. Meestal voelt het dan buigzaam tot leerachtig aan. Twijfel je? Haal er een stukje fruit af, laat het afkoelen en scheur of snijd er een stukje af (op het dikste punt). Als je geen vocht meer ziet, is het klaar. Kom je er na een dag achter dat je (sommige) stukken fruit toch nog niet helemaal droog waren, dan kun je die stukken gewoon weer op 70 graden in de oven leggen tot ze wel klaar zijn.

Drogen in een droogapparaat
De smaak van gedroogd fruit te pakken? Er zijn ook speciale droogapparaten (dehydrators) te koop. Deze zijn ongeveer drie keer zo zuinig als de gemiddelde oven (een droogapparaat verbruikt 600 Watt) en je kunt er veel meer tegelijk in drogen. Ook voor dit apparaat snijd je het fruit in dunne stukken. Je legt het op plastic of metalen roosters, draait de temperatuur naar de gewenste hoogte en stelt een tijd in (tot twaalf uur). Wij gebruikten de dörrex van het merk Stöckli. Dit apparaat is online te koop via www.globetrotter.nl, de Nederlandse webwinkel van Globetrotter Buitensportvoeding (ook bekend van de zakjes gedroogd voedsel voor op reis). Een standaard apparaat met drie roosters van kunststof kost € 135 (extra losse roosters kosten € 11), met drie rvs roosters kost hij € 159 (losse roosters € 20). Je kunt tot tien roosters tegelijk drogen.

En groente, kruiden en paddenstoelen?
Ook tomaten, champignons en verse kruiden kun je op bovenstaande manier zelf drogen. Zelfs groente, zoals sperziebonen en broccoli kun je lang houdbaar maken door het vocht eruit te halen. Je droogt groente geblancheerd (enkele tientallen seconden ondergedompeld in kokend water). Dit houdt wel in dat je de gedroogde groente nog moet koken voordat je ze kunt eten. Laat de groente een nacht in lauw water weken. Kook het daarna ongeveer net zolang als de verse variant. Als je brandstof wilt sparen, dan kun je het water ook aan de kook brengen, de groente toevoegen en het geheel enkele tientallen minuten laten staan. Controleer af en toe of je de groente al gaar genoeg vindt.

Gerelateerd

Delen

Waardering
44700
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

3 reacties op “Zelf fruit drogen, hoe doe je dat?

  1. Appels en ander ‘hard’ fruit (peren bv) kun je ook aan de lucht drogen, dan kost het helemaal geen energie. Simpelweg de appel in plakjes snijden, klokhuis verwijderen en op een roostertje leggen of ophangen aan een touwtje/stok. Staat decoratief, ruikt lekker en ze zijn met ongeveer een week drogen klaar.

      1. rond de middellandse zee drogen de vrouwen allerlei soorten groenten en fruit. ja er gaat wel een vliegje of ander beestje op je fruit zitten maar geen ongedierte die in het fruit gaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *