Test Trangia 25-5UL spiritusbrander

Voordelen

+ Eenvoud
+ Zuinig
+ Stil
+ Slowcooking

Nadelen

- Langzaam

De meeste nieuwe branders leveren topprestaties: snel en zuinig op benzine maar met een keerzijde: ze klinken alsof er een straaljager op stijgt. Het merk dat het allemaal anders doet is het Zweedse Trangia, met de 25-5 UL die op spiritus brandt.

Brander &s kookset

De Trangia 25-5UL is een kookset die bestaat uit twee anti-aanbak pannen (1,75 liter en 1,5 liter) en een 22 cm koekenpan met anti-aanbak laag. Dan heb je nog twee aluminium helften die het windscherm vormen en natuurlijk de brander met een extra deksel met sudderklep. De set weegt 905 gram en heeft een pakmaat van 22 x 10,5. Beetje fors als je in je eentje met de rugzak erop uit gaat, prima als je met z’n tweeën bent.

Praktijk

Het in elkaar zetten van de windschermen is kinderwerk. Dan vul je je brander met spiritus en steek je hem aan. Met een koude brander klokken we 15 minuten om een liter te koken. Een warme brander gaat 3 minuten sneller. Het gemiddelde verbruik is 21 gr brandspiritus per liter. Wat kost dat dan per liter? 1 liter brandspiritus kost € 1,14 en in een fles zit 850 gr. Met die 850 gr kan je 40,48 liter water koken. € 1,14 delen door 40,48 liter levert een kostprijs per liter op van 0,028 cent. Dat doet geen enkele benzine of gasbrander de Trangia na. Maar het prettigst is wel het geluid: we meten een oorverdovende 40 DB.

Conclusie

Trangia 25-5UL is stil, zuinig en langzaam. Laat slowcooking nou ook nog eens hip zijn.

Ook getest als gasbrander

De 25-5UL is in 2015 ook als gasbrander getest door op Pad als onderdeel van een vergelijkingstest zuinige gasbranders en werd daarin één van de testwinnaars.

Eindoordeel als spiritusbrander: goed (4 op schaal 1-5)

 

Prijs: € 87,50
Website: www.trangia.se

Gerelateerd

Delen

Waardering
60276
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

3 reacties op “Test Trangia 25-5UL spiritusbrander

  1. De spiritusbrander is in combinatie met een benzinebrander helemaal top. Snel water koken (en groente en/of pasta) doe ik op de benzinebrander, evenals frietjes frituren. Pannenkoeken bakken en sauzen maken doe ik op de spiritusbrander. Deze staat heel stabiel en doet het altijd, ook als het hard waait. Brandstof is makkelijk verkrijgbaar, koken is goedkoop! Het is handig in het gebruik en ik heb ‘m al jaren. Ik geef m een dikke 10.

  2. We koken er al jaren mee. Veilig, schoon en licht. Alle onderdelen los verkrijgbaar. Zeer stabiel en windvast.
    Tot nu toe alleen in Engeland lang gezocht naar brandstof. Eindelijk in een bouwmarkt: ruim 5 euro voor een halve liter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *