Test kluunschaatsen

Ben jij die schaatsliefhebber die de baan te druk vindt, maar wel als eerste op het natuurijs staat? Die graag de hele dag schaatst, maar geen last wil krijgen van pijnlijke enkels of koude voeten? De kluunschaats is dan echt iets voor jou.

> Op zoek naar andere schaatsen voor natuurijs? Lees dan onze tips: Schaatsen kopen voor Natuurijs.


 Alle schaatsen door Op Pad getest

• Raps Go Fast F1 Thor
“Schoen: Moet absoluut bij je voet passen. Zo niet, alleen geschikt voor rustig toeren op natuurijs.”

• Zandstra Click Noor Combi SKS, met Rottefella NNN-R3 binding
“Uitstekende, comfortabele schoen-schaatscombi voor mooie, lange tochten op ­natuurijs zonder grote haast of wedstrijdgevoel.”

• Lundhags EXA Spirit, met Rottefella NNN-BC binding
“Voelt als een losse schoen en een los ijzer. Als combinatie onvoldoende voor het maken van toertochten, tenzij je rechtop blijft staan. Linker- en rechterijzer niet uitwisselbaar.”

• Lundhags Sweskate Nordic, met Salomon Pilot binding + SiSkaS
“Prima combinatie voor natuurijs. Bij mindere (ijs)omstandigheden een goed te contro­leren geheel, bij goede omstandigheden kun je ­vliegen.”
• MenM Scandinavia Chrome, met Salomon Pilot binding

“Uitstekende natuurijsschaats voor schaatsers die er ook regelmatig mee de baan op willen. Je raakt snel vertrouwd met deze combinatie.”
• MenM Competition Bimetal, met Salomon Pilot binding
“Uitstekende natuurijsschaats voor schaatsers die er ook regelmatig mee de baan op willen. Je raakt snel vertrouwd met deze combinatie. Harde ‘Bimetal’ relatief gevoelig voor roestvorming.”
• Free Skate Marathon Pro M, met Salomon Pilot binding
“Is je techniek in orde en schaats je meer op de baan dan op natuurijs, dan is dit je keuze.”
• Free Skate Allround L, met Salomon Pilot binding
“Uitstekende natuurijsschaats voor schaatsers die er ook regelmatig mee de baan op willen. Je raakt snel vertrouwd met deze combinatie.”

Getest in 2013:
• MenM Wiperboard
“Presteert uitstekend op de baan. Geschikt voor schaatsers met een goede techniek die vaak op de baan rijden en zowel daar als op natuurijs willen profiteren van het comfort van dit schoen- en ijzertype. Doordachte innovatie”
• Free Skate Classic L, met Salomon Pilot binding
“Hele fijne natuurijsschaats, komt maximaal tot zijn recht bij toerrijders met een redelijke basistechniek. De houten uitvoering (‘essenhout met unieke nerf’) is zowel een leuke als fraaie gimmick waar absoluut een doelgroep voor is.”

Getest in 2014:
• Maple Multiskate Bi-Metal
Klassiek lang en zeer stabiel ijzer met rustige rijeigenschappen. De lengte van het ijzer maakt het rijden van bochten op de baan lastiger. Dit ijzer is nieuw voor het seizoen 2013/2014 en daarom op dit moment nog niet getest op natuurijs.”
• Zandstra Competition
“Een kluunschaats die voor de afwisseling (ook) op de baan goed presteert. De ronding maakt de ijzers geschikt voor het comfortabel rijden van bochten. Dit ijzer is nieuw voor het seizoen 2013/2014 en is daarom op dit moment nog niet getest op natuurijs.”
• Viking Cruiser Line
“Gecombineerd met VC S-staal rijdt de VC3-schoen op kunstijs opvallend goed. Je hebt een stabiele, lage schaats met rustige rij-eigenschappen. De stabiliteit wordt bevorderd door de relatief brede voetplaat waar het schoenprofiel prima invalt.
Lundhags T-Skate & Guide BC schoen
“Naar onze mening is het een echte natuurijs-set waaraan je  op kunstijs ook best een goede schaats aan hebt. Verwacht niet de meest wendbare schaats, ‘pootje over’ gaat niet zo soepel als op een ‘noor’ en een strakke afzet is door lichte torsie in de schoen niet optimaal. Dat lijkt ons overigens geen groot minpunt voor de schaatser die tijdens ontspannen schaatstochten op echt natuurijs het Zweedse schaatsgevoel wil ervaren.
Human Nature Universele schaats
(geen langlaufbinding/-schoen)
“Onze eerste indruk op het ijs: de Human Nature ijzers schaatsen best lekker. Wel zijn de ijzers zijn aan de lange kant waardoor de afzet niet optimaal is en pootje over erg lastig. Maar voor mensen die bij gelegenheid schaatsen en de kunstijsbaan mijden lijkt ons dat geen groot punt. Prima ijzers om gewoon eens lekker buiten te schaatsen.


Kluunschaats, wat is dat?

De kluunschaats is een van oorsprong Zweedse vinding. Dit type schaats heeft op natuurijs veel voordelen ten opzichte van de baanschaats (de Noor) die in Nederland gangbaar is. De belangrijkste: je schaatst er makkelijker mee over hobbelijs, je staat laag en stabiel wat fijn is bij lange tochten én de schoenen zijn warm en comfortabel.

Ook wij kunnen na deze test niet anders dan onderschrijven dat het comfort van ‘kluunschaatsen’ vele malen hoger is dan dat van de bekende baanschaatsen. Voor een lange tocht op natuurijs, en zeker bij lage temperaturen, ben je op kluunschaatsen altijd beter af tenzij de eindtijd heel belangrijk is. Niet dat je op kluunschaatsen niet hard kunt rijden, maar de snelheid van baanschaatsen ligt nog altijd hoger, koude voeten en pijnlijke enkels ten spijt.

Hoe zijn de kluunschaatsen getest?

Alle toerschaatsen werden uitgebreid getest op het natuurijs van het Mjøsameer nabij het Noorse Lillehammer. Het testteam bestond uit enthousiaste en ervaren toerrijders onder leiding van Mark Hakkeling (schaatsinstructeur en mede-eigenaar van de schaatsschool Duosport. Iedereen gaf dagelijks en onder wisselende omstandigheden een oordeel over de diverse modellen. Vooral de stabiliteit en wendbaarheid van de ijzers, het functioneren van de klapbindingen en de stijfheid plus het draagcomfort van de schoenen werd beoordeeld. Voor een impressie op kunstijs was Hamar zo vriendelijk het wereldberoemde Vikingschip twee uur ter beschikking te stellen.

Hoe en wat van ijzers van kluunschaatsen

Hardheid: Harder staal betekent langer scherp, maar brozere ijzers. Een optimum voor schaatsijzers ligt ergens rond 61 tot 64 Hrc. Tussen de testijzers bespeurden wij na vier dagen natuurijs geen significante verschillen in scherpteverlies. Lengte: Langpuntige kluunijzers zijn zeer geschikt om stabiel over hobbelig en gescheurd natuurijs te schaatsen. In principe geldt: hoe groter de schoenmaat of hoe zwaarder de schaatser, hoe langer het ijzer. Hoogte: Hoe lager een schaats, hoe dichter je bij het ijs staat en hoe minder belasting van de enkels. Een lage schaats is dus fijn bij lange toertochten. Op een hogere schaats (een ‘renschaats’) kun je echter beter op hoge snelheid bochten lopen. Al onze geteste ijzers waren relatief laag tot zeer laag. Ronding: De ingeslepen ronding van het ijzer bepaalt de wendbaarheid. Met een vrij vlak ijzer schaats je op natuurijs stabiel rechtuit, een rond ijzer stuurt beter.

Bindingen & schoenen van kluunschaatsen

De hier geteste schoenen en bindingen komen uit de langlaufsport. Door de opkomst van de schaatsafzet in die sport werd een nieuw type binding ontwikkeld. Salomon kwam met zijn SNS-bindingen (de Profil en de duurdere Pilot, die je tegenwoordig op de meeste schaatsen vindt) en de tegenhanger is Rottefella met zijn NNN-R3 binding. Op alle geteste ijzers, ook die van Raps, kan in principe zowel een Salomon- als een Rottefella-binding gemonteerd worden. Zo kun je dus je binding aanpassen aan je schoenkeuze (of andersom). Alle geteste schaatsschoenen (op de Raps na) zijn ook geschikt om mee te langlaufen, maar let op: niet alle langlaufschoenen zijn geschikt om mee te schaatsen. Langlaufschoenen voor de klassieke langlauftechniek (het ‘schuiven’ in de loipe) bieden namelijk onvoldoende zijwaartse steun en zijn daarom ongeschikt als schaatsschoen.

Nieuw (sinds winter 2012/2013) en afwijkend is de MenM-binding op het Wiperboard-ijzer. Deze binding is specifiek ontwikkeld voor Salomon-schoenen met zogenaamde ‘Pilot-zool’ maar is in tegenstelling tot de hierboven genoemde bindingen onlosmakelijk verbonden met het ijzer zelf. En waar het klapmechanisme bij de eerder beschreven bindingen aan de voorkant van de schoen zit, zit het bij de Wiperboard onder de voorvoet (identiek aan de opbouw van een ‘gewone’ klapschaats).

Bekijk de video van de test:

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
22580
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

13 reacties op “Test kluunschaatsen

 1. Welke ronding hebben jullie in de Wiperboard?
  Heb 2 keer op de baan geschaatst en heb het gevoel dat ik niet lekker in de bochten zit. Rechte stukken gaan prima, zo gauw de bochten eraan komen verlies ik m.i. teveel snelheid. Heb nu 23 erin zitten. Maar is het verstandig om er nu 22 in te laten zetten terwijl we eind januari naar de Weissensee gaan?

 2. Dank voor de beoordelingen!
  Is er ook een van Almgrens beschikbaar?
  En kunt u n adres noemen waar verschillende typen kluunschaatsen te bekijken en te koop zijn?
  Hartelijk dank alvast!!!
  Jan j Bloeming

  1. Beste Jan,
   De geteste modellen Lundhags EXA Spirit en Lundhags Sweskate Nordic worden in Nederland gedistribueerd door het bedrijf Almgrens. Voor adressen (in de buurt) waar de verschillende ijzers te koop zijn kunt u het best contact opnemen (via website of telefonisch) met de leveranciers die bij alle merken genoemd worden.

 3. Zowel de houten kluunschaats van Free-Skate als de Wiperboard van MenM worden binnenkort door Op Pad aan een test onderworpen. Begin januari verwacht ik beide reviews te kunnen publiceren.

 4. Deze week mijn eerst test op de MenM Salomon S-Lap Pro met de nieuwe Wiperboard ijzers. Deze combinatie overtreft alles. Uitstekende schoen, prima klapsysteem. Laat die winter maar komen

  1. Beste Jan Vos,

   Geen problemen met het vastklikken van de Wiperboards onder de S-Lap Pro? Ik heb deze combinatie net gekocht, maar de schoenen zijn teruggestuurd naar Salomon, omdat de ijzers niet vastklikken.

   1. Schaats nu een maand op Salomon RS Carbon met de nieuwe M&M Whiperboards. Uitstekende combinatie, zitten als sloffen en het nieuwe klapsysteem van M&M werkt perfect. Ijzers klikken gemakkelijk erop en eraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *