icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Yosemite national park
Actueel

10 kijktips om bij weg te dromen

  • 07 mei 2020
  • Door: Sam Verloop

Nu we voorlopig niet meer op pad kunnen om de wereld te ontdekken, halen we de wereld graag naar ons toe. We delen 10 kijktips om bij weg te dromen, om de prachtige outdoorwereld zo dichtbij mogelijk te halen.

1. Het Wad – documentaire

Natuurfilmer Ruben Smit laat jou op een andere manier naar de wadden kijken. Alle dieren, vogels, planten, het zand, het weer en de seizoenen worden samengevoegd in een film. Zowel de onder- als bovenwaterwereld komen aan bod, waardoor je oog in oog wordt gezet met de magische schoonheid, wreedheid en oneindigheid van het Wad. 

Het is bijna niet voor te stellen dat deze natuurverschijnselen zich nu afspelen op enkele kilometers afstand.

De film WAD is te zien op NPO 1. Na de film heeft Ruben Smit in samenwerking met BNNVARA een serie gemaakt over het Wad. Deze is vanaf 6 mei te zien op NPO 1. 

2. 127 Hours

Tijdens zijn reis door de woestijnachtige bergen van Moab komt bergbeklimmer Aron Ralston met zijn arm onder een grote rots terecht. Hij komt vast te zitten in een diepe kloof en er lijkt weinig zicht op een eventuele redding.

In de tijd waarin hij vast zit denkt Ralston aan vrienden, minnaressen, familie en de twee bergbeklimmers (Amber Tamblyn en Kate Mara) die hij voor zijn ongeluk heeft ontmoet. In de volgende vijf dagen vecht Ralston met de elementen en zijn eigen demonen om er uiteindelijk achter te komen dat hij over de moed en de middelen beschikt om zichzelf te bevrijden, 20 meter af te dalen en 12 km te lopen voordat hij uiteindelijk wordt gered. 127 Hours is een diepgaand, meeslepend verhaal dat bewijst waartoe we in staat zijn wanneer we voor het leven kiezen.

3. De ultieme tocht door Zuid-Amerika

Documentairemaker Levison Wood doorkruist Centraal-Amerika te voet. Mexico is het beginpunt van zijn reis. Via de meest fascinerende gebieden op aarde eindigt hij zijn tocht vier maande later in Colombia. Tijdens zijn reis loopt hij onder andere langs eeuwenoude Mayasteden, vulkanische landschappen en tropische kustlijnen, ondoordringbare jungle en levensgevaarlijke drugsroutes.

4. The Way

Tom Avery, een oogarts uit Californië, krijgt op een dag het bericht vanuit Frankrijk dat zijn zoon Daniel tijdens zijn bedevaartstocht bij een storm in de Pyreneeën is overleden. Hoewel de relatie tussen hen nooit echt goed was, besluit Tom toch naar Frankrijk te reizen, waar hij ontdekt dat Daniel was begonnen met de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Tom besluit zelf de route zelf te lopen. Op zoek naar antwoorden en het lichaam van zijn zoon trekt Tom naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Onderweg wordt hij onderworpen aan de gevaren van een lange wandeltocht, maar ontmoet hij ook enkele lotgenoten.

5. Valley Uprising

Vanaf de Jaren vijftig groeide Yosemite Park uit tot het mekka van rotsklimmen. Deze documentaire beschrijft de ontwikkelingen van de zestigjarige klimgeschiedenis die deze vallei.

Voor de beatniks en outlaws uit deze tijd vormde deze plek een enorme aantrekkingskracht voor het bereiken va de ultieme vorm van vrijheid. Vooral in de jaren daarna werd dit natuurpark het Woodstock voor rebelse avonturiers die met nul budget hun kampementen opsloegen om vandaaruit het rotsklimmen naar een steeds hoger niveau te tillen. Nog steeds komt een nieuwe generatie vrijgevochten klimmers naar de steile rosten van Yosemite om de grenzen te verleggen tot en met het angstaanjagende ‘free soloing’ (zonder touwen en met blote handen) en ‘speed climing’ aan toe.

6. The Dawn Wall

Midden in het Yosemite National Park staat El Capitan, een hoog granieten rotsblok waarvan het gladste gedeelte, de Dawn Wall, door experts wordt gezien als de lastigste klim ter wereld. Tommy Caldwell zag geen onbegaanbaar gebied, maar een puzzel van bijna een kilometer hoog. In "The Dawn Wall" volgen we hem en Kevin Jorgeson in hun historische route naar de top. Een bizar parcours dat, nadat ze in de jaren ervoor al verschillende pogingen hadden ondernomen, weken in beslag neemt.

7. Touching the Void

De Britse alpinist Joe Simpson beklimt in 1985 met collega-alpinist Simon Yates de berg Siula Grande in de Andes van Peru. Ze klommen via de bijna verticale westelijke wand omhoog en bereikten de top, maar bij de afdaling gaat het mis. Joe Simpson glijdt uit en breekt zijn knie. Yates probeert hem met een touw omlaag te krijgen maar Simpson belandt in een bergspleet. Contact is onmogelijk en Yates staat voor een moeilijk dilemma: het touw blijven vast houden met het risico zelf in het ravijn getrokken te worden of het touw los snijden om zich zelf te redden.

8. L’ascension

Samy zegt tegen Nadia dat hij voor haar de Everest zou beklimmen, maar hij had beter gezwegen. Vooral omdat Nadia niet veel geloof hecht aan mooie woorden. Uit liefde voor haar verlaat Samy zijn woonproject en vertrekt naar het 'Dak van de Wereld' om zijn mythische 8848 meters te beklimmen. Zijn vrienden huiveren bij de gedachte en weldra volgt bijna heel Frankrijk de heroïsche tocht van een doodgewone jongeman die smoorverliefd is.

9. Mountain

Een ode aan de bergen. Slechts drie eeuwen geleden werd het beklimmen van een hoge berg als waanzin beschouwd. Bergen waren plaatsen van gevaar, geen schoonheid, een bovenwereld die gemeden moest worden en niet opgezocht. Waarom houden bergen ons nu betoverd vast en trekken ze ons in hun heerschappij?

Ontsnap aan de dagelijkse veiligheid, beleef het gevaar en laat je betoveren door de lokroep van de bergen.

10. National Parks Adventure

Een avontuur weg van de gebaande paden, recht de ongetemde wildernis in. Robert Redford neemt je mee op een ontzagwekkende reis door landschappen, historie en ruige nationale parken uit Amerika.