Test rugzaktenten 2017

Niet iedereen koopt een tent voor één type buitensportvakantie. De ene keer ga je bergwandelen, de andere keer pak je de fiets, meestal ben je met z’n tweeën en soms met z’n drieën. Daarom heeft Op Pad 8 nieuwe tenten bij elkaar gezocht die met elkaar eigenlijk ‘alles’ te bieden hebben. Enerzijds zitten er, zoals je van Op Pad gewend bent, superlichtgewicht modellen bij die zowel de rugzakwandelaar als de lichtgewicht fietser aan zullen spreken, anderzijds zitten er tenten bij die net wat ruimer zijn en waar een derde persoon of daadwerkelijk een fiets in past.

De meeste tenten zitten in het hogere prijssegment maar in de fietscategorie zitten ook twee modellen uit het middensegment: sympathiek geprijsd en toch degelijk. Voor de testers was het smullen bij al deze fraaie modellen, en Op Pad denkt dat hier altijd een tent tussen zal zitten die aan jouw verwachtingen kan voldoen.

Bekijk hier de test voor fietstenten

De geteste tenten:

Fjallraven-1Fjällräven Abisko View

“Fraaie drieseizoenentent met groot opzetgemak en prima prestaties onder uiteenlopende weersomstandigheden. Voordelen zijn o.a. de dubbele ingang, dubbele luifel, goede ventilatiemogelijkheden en de strakke, zelfdragende constructie met de elkaar kruisende boogstokken. Het iets oplopende gewicht van de Abisko View vertaalt zich in de twee zeer ruime luifels.”

Bekijk de testresultaten


Exped-1Exped Orion II UL 

“Fraaie drieseizoenentent met groot opzetgemak en prima prestaties onder uiteenlopende weersomstandigheden. Groot voordeel is de dubbele ingang en dubbele luifel. Het iets oplopende gewicht wordt bij de Orion II UL helaas niet gecompenseerd door bijvoorbeeld een iets ruimere binnentent of iets ruimere luifels.”

Bekijk de testresultaten


MSR-1MSR Access 2

“De MSR Access 2 is volledig gericht op maximale gewichtsbesparing gecombineerd met prestaties onder alle weersomstandigheden en in alle seizoenen. Beiden zijn goed gelukt, de tent laat zich snel en eenvoudig opzetten en bovendien heeft hij 2 luifels/ingangen. Verwacht echter bij een volwassen bezetting geen zee aan ruimte: zowel de binnentent als beide luifels hebben op dat vlak hun beperkingen.”

Bekijk de testresultaten

Bekijk deze tent bij OutdoorXL


Hilleberg-1Hilleberg Anjan 2

“De Hilleberg Anjan 2 is volledig gericht op maximale gewichtsbesparing, zonder dat dit ten koste gaat van de bekende Hilleberg-troeven ‘opzetgemak’ en ‘­kwaliteit’. Het doek gaat wel relatief snel flapperen bij wisselende weersomstandigheden en de luifelruimte, met slechts een opening aan één kant, is minimaal voor 2 personen.”

Bekijk de testresultaten

Bekijk deze tent bij OutdoorXL


De gewichten van de vier geselecteerde rugzaktenten (Abisko View/Fjällräven, Orion II UL/Exped, Access 2/MSR en Anjan 2/Hilleberg) zitten tussen de 2650 en 1700 gram. Alleen de Anjan 2 is een tunnel, de andere drie zijn zelfdragende koepels die allen twee ingangen en twee luifels hebben. Alleen bij de Access 2, de enige vierseizoenentent uit de selectie, is de binnentent ook los inzetbaar. Gewicht speelt bij deze tenten een grote rol maar luifel- en leefruimte blijft, zeker bij een volwassen bezetting, ook belangrijk.

Testmethode

De tenten zijn in de praktijk getest op een open en zompig weiland in het altijd winderige Noord-Holland. De weersomstandigheden waren ‘hard’: veel wind, soms storm, regen en zelf sneeuw, met temperaturen tot onder het vriespunt.

Testuitslag

Geen van de tenten vertoonde sporen van lekkage. Ongeacht het feit dat de twee grootste geteste tenten (Vango en Eureka!) betaalbaarder zijn in verband met de doekkeuze (polyester in plaats van nylon), ligt het niveau van alle modellen zeer hoog. Zo hoog, dat het bijna onmogelijk is om onderscheid te maken tussen de fraaie ontwerpen van Nigor, Fjällräven, Exped, MSR, Vaude en Hilleberg. Wie de moeite neemt de conclusies door te nemen, zal ook ontdekken dat iedere tent in positieve zin iets unieks te bieden heeft, wat net jou zou kunnen overtuigen.

Toch geeft Op Pad hier een voorzet: telt voor jou iedere gram, dan zit je goed met de Anjan 2 van Hilleberg en de Access 2 van MSR. Bij die modellen kies je dan bewust voor minder ruimte. Zoek je wat meer ruimte bij een laag gewicht, dan is de Vaude Hogan SUL een prima keuze. De Fjällräven Abisko View doet hier qua stevigheid (en gewicht) nog een klein schepje bovenop. Wie er minimaal met z’n tweeën met de fiets op uit trekt en ruimte enorm op prijs stelt, komt zowel qua prijs als gewicht uit bij de Idarado 3 van Eureka! De echte topper uit deze test, met name voor de fietser maar eigenlijk voor iedere lichtgewicht kampeerder, is echter de (prijzige) Nigor WickiUp 4: fraai geconstrueerd, licht en zeer ruim.

Op Pad Testwinnaar & Beste Koop 2017

De titel Op Pad Fietstent 2017 gaat naar de Nigor WickiUp 4. Dit is weliswaar de duurste tent in deze test maar ook verreweg de meest veelzijdige (en niet alleen voor fietsers). Bij iedere tocht kan er namelijk gekozen worden welke onderdelen (buitentent, binnentent en/of grondzeil) worden ingezet en welke worden thuisgelaten. De Beste Koop Fietstent 2017 gaat naar de Eureka! Idarado 3: heel veel leefruimte voor een prima prijs.

De titel Op Pad Trekkerstent 2017 gaat enigszins verrassend naar de Vaude Hogal SUL 2/3: alhoewel geselecteerd als fietstent (en als zodanig ook inzetbaar) is het gewicht zó scherp dat hij probleemloos mee kan in de rugzak. Vervolgens is de leefruimte voor dat gewicht relatief zeer royaal en is het algehele ontwerp ook nog eens origineel, wat anno 2017 lang niet vanzelfsprekend is.

Gerelateerd

Delen

Waardering
78280
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

  1. Wat de orion 2 betreft:volgens mij is de hoogte van de binnentent 130.De hoogte van de buitentent, 140cm, verklaart het iets hogere gewicht. Aan de buitenkant van de hoeken van de binnentent zitten “voetjes”. Als de binnentent uit de lusjes van de buitentent worden gehaald, kan de binnentent los worden opgezet.
    Ik ben 65+ en vind de hoogte van een tent ook heel belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *