Test Nigor WickiUp 4

Voordelen

+ veelzijdig inzetbaar
+ veel luifelruimte
+ opzetgemak

Nadelen

- binnentent gedeeltelijk onbeschut bij geopende luifel

Eindoordeel

Tent kopen

De Nigor WickiUp 4 is te koop bij:

Conclusie Nigor WickiUp 4 tipitent

“De Nigor WickiUp4 is een unieke tent waarop iedere bezitter met recht trots kan zijn. Hij voldoet als twee-, drie- en zelfs als vierpersoons tent, is multifunctioneel inzetbaar als geen andere tent (er passen fietsen in) en valt zowel eenvoudig als snel op te zetten. De tent telt louter voordelen en één nadeel: een geopende luifel biedt geen beschutting aan de binnentent. Nigor zelf verhelpt dit met z’n Tarp Poncho, wat het hele pakket overigens nog € 99,95 prijziger maakt.”

Nigor-2

Specificaties Nigor WickiUp 4 tipitent

Prijs: € 469,95 (buitentent) + € 189,95 (footprint) + € 249,95 (halve binnentent) (2017). Alles los verkrijgbaar.
Totaalgewicht: 3006 gr. (opgegeven 3.016 gr).
Pakmaat: Ø 12 x 50 cm + 17 x 30 cm + 19 x 32 cm.
Materialen: Buitentent (965 gr) Gorlyn 20 high tenacity 6.6  Ripstop nylon (20D) met 2-zijdige siliconen coating. 1 Verstelbare aluminium stok (349 gr, DAK), 10 bijgeleverde aluminium ­haringen (112 gr)/16 afspanpunten + 4 bevestigingsmogelijkheden voor extra scheerlijnen (niet bijgeleverd). Ongetapete naden.
Extra 1: Footprint (825 gr) nylon (40D) met TPU-coating, minimale kuiphoogte 6 cm.

Extra 2: Halve binnentent (755 gr) ripstop nylon (15D) met 15D vloer, kuiphoogte 10 cm.

Details: ruime pakzakken (totaal 100 gram) voor buitentent, grondzeil, binnentent, stok en haringen.

Nigor-3

Opzetten

Grondzeil vastprikken en de binnentent er aan vast klikken (door oranje markering wijst alles zich vanzelf). Binnentent aan de stok bevestigen. Buitentent aan het grondzeil bevestigen, daarna binnenin de stok iets opduwen. De opstaande kuiprand van het grondzeil aan het buitendoek bevestigen, daarna de stok maximaal opduwen. Binnentent volledig bevestigen en haringpunten opspannen. Eerste keer even juiste volgorde doorkrijgen, daarna groot opzetgemak op basis van een goed doordacht systeem. Door binnen- en buitentent aan elkaar te bevestigen kan alles bij slecht weer sneller opgezet worden. Zowel buitentent als binnentent (en footprint) los van elkaar inzetbaar.

Nigor-4

In de praktijk

Grote, 200 cm hoge buitentent (instaphoogte 160 cm). Enorme luifelruimte (280 x 140), koken uit de wind altijd mogelijk. Zonder binnentent kunnen 4 personen op het grondzeil (280 x 280 cm) slapen. De binnentent is met 180 (hoogte) x 270 x 137 cm héél ruim voor 2 personen. De bovenkant van de binnentent bestaat volledig uit gaas. In de nok van de buitentent zitten twee ventilatieopeningen, in de binnentent geen last van condens bij tweepersoons bezetting.

Nigor-5

In storm en regen windvast mits alle afspanpunten benut (20 haringen). Bij volledig open buitentent is de ingang van de binnentent niet beschut. Doek slechts een weinig gevoelig voor rek en krimp door temperatuurswisselingen en nat of droog. Reflectiepunten bij bevestiging op tentdoek, ­sterke lichte haringen. Buitendoek en beide grondzeilen volledig waterdicht. In zwaar weer (storm) 4 extra scheerlijnen spannen.

Naar alle door Op Pad geteste fietstenten

Plattegrond

Merk: Nigor
Model: WickiUp 4 tipitent + Footprint + Half Size Innertent 2017
Prijs: € 469,95
Website: www.nigor.eu

Gerelateerd

Delen

Waardering
78302
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Test Nigor WickiUp 4

 1. De ideale lichtgewicht fietstent?
  Voor mij wel in ieder geval.

  Na jarenlang plezier te hebben gehad van een Exped-tent, was deze aan vervanging toe. Ik was eigenlijk al langere tijd van plan als volgende tent een Hilleberg Anjan of Nallo GT te kopen.
  In het echt vond ik deze (prima materialen hoor, fantastische tenten) nogal tegenvallen qua lengte en hoogte. 2.20 meter lange binnentent bij al die tunneltenten, maar je ligt altijd met je voeten tegen de binnentent te trappen.
  Toen ging ik in de showroom van Nigor in Utrecht kijken naar de Didis 3, maar bij binnenkomst viel mijn oog direct op die eigenzinnige tipi in de showroom en was ik direct genezen van mijn ‘tunnelvisie’. Lichtgewicht en betrouwbaar hoeft niet per se een tunneltent te zijn, toch?
  Nigor bewijst het, met de wat mij betreft ideale verhouding van gewicht, ruimte, goed doordachte constructie, opzetgemak, degelijkheid en prijs.

  Ik gebruik mijn tent bijna uitsluitend voor fietsvakanties, soms solo en soms met tweëen. Bij slecht weer wil ik niet een hele dag in een benauwde sarcofaag opgepropt willen zitten, en bagage en schoenen wil ik in een vestibule kwijt kunnen. Als ik moet kiezen voor hyperlicht (zeg onder 2 kilo) of iets meer luxe en gemak aan iets meer gewicht (zeg 3 kilo) dan kies ik voor het tweede.
  En dan zie ik opeens de Wicki-up 4, ruime hoge halve binnentent en enorme voortent: 2,2 kilo! Bijna te mooi om waar te zijn dacht ik aanvankelijk.

  Na twee weken dagelijks op- en afbouwen dan hierbij de redenen waarom de WickiUp4 voor mij de ideale tent is gebleken:

  – ruimte. Enorm. De Wicki-Up is gewoon een zéér prettige tent om in te verblijven. Met halve binnentent heb je echt een enorme vestibule over. En de halve binnentent is een heel mooi ding: prettig licht van kleur, staat altijd mooi strak, goed geventileerd, stevige kuip, en lang genoeg om ook nog bagage aan hoofd- of voeteneind kwijt te kunnen.
  Overigens: Nigor heeft naast de buitentent ook de binnentent voorzien van afspanriemen. Heel netjes, maar in mijn optiek toch overbodig: de binnentent hoef je niet na te spannen. Ik heb die er dus afgeknipt en vervangen door simpel shockcord, bespaart weer bijna 100 gram.

  – op- en afbouwen dus. Echt een no-brainer…. 4 hoeken los afspannen, erin kruipen en stok omhoog, en klaar. Ik las her en der op fora en in reviews dat mensen binnen- en buitendoek niet ver genoeg van elkaar kregen, waardoor deze bij regen en wind gingen ‘plakken’. Echt een kwestie van samen in een keer opzetten, even niet lui zijn, maar binnentent loshaken van buitentent en met eigen haringen apart afspannen. Ik krijg op die manier meer ruimte tussen de twee doeken dan bij welke tunneltent ook ooit mogelijk zal zijn.
  Afbreken gaat echt idioot snel en makkelijk. Omdat ik binnen- en buitentent apart afspan, moest ik er even een gewoonte van maken om bij inpakken deze weer even aan elkaar te klikken, dat is bij het opbouwen weer makkelijker. Bij regen kun je alvast droog binnen de Ortliebs inpakken, en binnen twee minuten de tent afbreken. Nat inpakken is natuurlijk nooit ideaal, maar de tent droogt bij opnieuw opzetten behoorlijk snel op.

  – ik heb scheerlijnen in zakjes aan de afspanpunten gehangen maar ik denk niet dat ik die ooit nodig ga hebben. Als je alle afspanpunten onderaan gebruikt (16; allemaal heel mooi verstevigd om de belasting op het doek te verkleinen) krijgt echt niets deze tent van zijn plek. Waarmee wel direct een klein nadeel genoemd is: je hebt nogal wat haringen nodig, ik had er 24 mee (4 extra voor de dus onnodige scheerlijnen, en nog eens 5 om de binnentent separaat af te spannen). Omdat 4 stabiele hoeken essentieel zijn voor de constructie, is het bij slappe grond wel aan te raden deze met twee gekruiste haringen te verzekeren.
  Wat wel heel erg handig en prettig is is dat je door de hoeveelheid gebruikte afspanpunten goed de hoogte van de buitentent boven de grond kan veranderen: hoog voor veel ventilatie bij warm weer, laag bij de grond bij kou, wind of regen. Je kan de tent zo laag afspannen dat je bij regen op harde grond nagenoeg geen last hebt van spatwater onder het buitenzeil door.

  – het grondzeil voor de WickiUp gebruik ik niet. Mooi ding wel, meer een kuip bijna, prima als je zonder binnentent wil kamperen maar dan neem ik net zo graag de halve binnentent mee (weegt evenveel namelijk en is wel mugvrij) en zet ik in de voortent mijn spulletjes wel in het gras. Met een beetje oplettendheid waar je opzet zijn de huidige grondzeilen dermate sterk dat je er niet 1,2,3 een gat in trekt. Voor mij geen reden 800 gram extra mee te sjouwen just in case.

  – erg prettig: het Gorlyn 20 doek rekt veel minder na dan ik gewend was, opspannen hoeft minimaal en als je goed opzet helemaal niet. Of helemaal mooi: je zet de tent in de volle zon vrij slap op, en ‘s avonds klik je vanuit de tent de stok gewoon een gaatje hoger! Ik heb het geprobeerd en het kan!

  – ja het doek is dún! Laat gewoon licht door, maar dit draagt juist bij aan het heel aangename ruime en licht binnenklimaat van de tent.

  – als het mooi weer is en je eigenlijk meer buiten je tent doet dan erin, wandel je met een tipi veel makkelijker naar binnen om even iets te pakken dan bij een tunneltent – geen gebuk, geen gekruip! Na mijn vakantie was ik nog even bij Zwerfkei in Woerden, en toen ik nog even langs de tenten wandelde (allemaal tunnels) dacht ik direct: tje wat zijn die dingen láág….

  – je kunt natte was in de nok hangen: Nigor heeft met vooruitziende blik al kleine lusjes aangebracht die je met shockkoord met elkaar kan verbinden om een mooi waslijntje te maken. Of je koopt zo’n handige ‘stokklem’ met 2 haakjes eraan. Door de hoogte hangt die was je niet de hele tijd in de weg zoals bij een tunnel. En door het ‘schoorsteeneffect’ van de twee grote ventilatieopeningen bovenin de tent droogt die erg goed, zelfs bij regen.

  – over de duurzaamheid van de door Nigor gebruikte materialen durf ik na één vakantie nog geen definitieve mening te geven. De stok zal zeker geen problemen geven. De mooie rechte rits, netjes dubbel afgedekt, ook niet. Blijft over grondzeil, buitentent, naden en de UV-bestendigheid op langere termijn. Wat mij op een volgend voordeel brengt: mijn vorige tent (de exped) heb ik moeten afschrijven omdat het silnylon buitendoek gewoon óp was. Binnentent, grondzeil en stokken waren nog in prima staat. Zonde toch? Bij de WickiUp kun je in zo’n geval gewoon een los nieuw buitendoek kopen! Of een losse grotere binnentent als je opeens met meer dan twee mensen weg wil! Mits Nigor deze tenten blijft maken – wat ik toch echt wel hoop!!!

  – mijn nieuwe WickiUp4 werd direct op mijn eerste fietsvakantie stevig aan de tand gevoeld: 40 uur non-stop regen…
  Zat ik aanvankelijk toch zo binnen te denken: is dat spul van Nigor wel zo goed als ze beweren ? Zeker toen zich aanvankelijk aardig wat druppels begonnen te verzamelen bovenin langs de 4 naden van de buitentent. Nou wil ik niet verzeild raken in de discussie of naden al dan niet getapet moeten/kunnen worden (zijn ze niet dus), maar bij dergelijk doek moet als ik het goed begrepen heb het garen waarmee gestikt is eerst een paar keer goed opzwellen. Daarna zijn de kleine stikgaatjes pas goed waterdicht. Ook daarna verzamelen zich dan nog wel eens microkleine druppeltjes langs de naden, die dan samenvloeien tot af en toe een grotere druppel die dan op de binnentent ploft. Niet erger dan gewone condens, dus ik kan daar prima mee leven.
  Overigens heeft Nigor heel slim de elastische lussen waarmee de binnentent aan het buitendoek hangt, zo bevestigd dat deze schuin omhoog lopen naar de binnentent toe! Bij doorlekkende naden loopt het water dus niet langs deze lusjes richting je binnentent (als dat gebeurt is die echt in no time doorweekt) – heel slim van Nigor!
  Door het steile ontwerp van een tipi loopt het meeste water trouwens sowieso al soepel en snel naar beneden.
  Ik had de tent trouwens bij het (zonnig) opzetten met de binnentent in een kleine verlaging opgezet, kwam ik achter toen zich langzaam een klein meertje begon te vormen onder de kuip van de binnentent. Ik lag op een soort waterbed maar dat gaf geen enkel probleem. De kuip heeft overigens ook geen dwarslopende naden maar is uit één geheel.

  – condens: de Wicki-up overspant een enorm oppervlak van bijna tien vierkante meter, dus condens is wel een issue maar niet extreem. Ook condens loopt door de steile wanden vrij makkelijk naar beneden, dus blijt niet bovenaan de tent hangen. Bij langdurige vochtigheid zeker aan te raden om een stukje van de deuropening open te laten om het ‘schoorsteeneffect’ van de tent te bevorderen.
  Door de extra afspanpunten kun je ervoor kiezen de buitentent bij de binnentent wat dichter bij de grond te zetten voor minder koude tocht, en in de vestibule juist wat hoger te laten voor extra ventilatie.

  – verbeterpunten?
  Een breed stokvoetje bijleveren zou mooi zijn. Bij zachte of natte grond gaat de stok onder de druk geheid ‘inboren’, waardoor de spanning van het buitendoek vermindert. Overigens heeft Nigor de kuip wel heel netjes verstevigd op de plek waar de stok staat. Ik gebruikte een simpel dekseltje om de druk wat te verdelen.

  De binnentent bevat verder totaal geen opbergzakjes, dat vind ik wel een flink gemis. Een beetje extra meshgaas voegt niet zo veel gewicht toe toch? Ik heb het opgelost door een paar van die lichte Ortlieb-binnentasorganizers te bestellen, en in de binnentent vast te naaien. Werkte prima.

  Bij mooi droog weer gooi ik graag de hele voorkant van de Wicki open, dan wandel je echt héél makkelijk in en uit! Om het flinke stuk dunne (gaat snel klapperen in de wind) doek netjes af te kunnen binden zou het mooi zijn om de buitentent ook aan de overzijde van de rits te voorzien van één of twee houtje/touwtjes.

  Een half grondzeil voor naar keuze onder de binnentent óf in de voortent zou ik wel een toegevoegde waarde vinden. Niet té veel extra gewicht, maar wel handig bij kouder of nat weer.

  – misschien leest deze review alsof ik een enorme materiaalfreak ben. Nou, dat valt wel mee. Maar ik ga wel graag op pad met goed, practisch en doordacht materiaal. Waarvoor ik dan graag wat meer betaal. De WickiUp4 is bij uitstek een product in het rijtje Ortlieb, Tubus, Thermarest…..: het werkt gewoon, het is handig, je hebt er geen gezeik mee en in gebruik eigenlijk geen omkijken naar!

  Meer weten of jouw ervaringen met deze tent delen?
  Mail gerust: mfj@casema.nl

 2. Mooie tent. Lekker licht en snel op te zetten. Helaas met 4p binnentent niet te gebruiken. Stok staat erin en binnen en buitendak raken elkaar daardoor altijd. Een nacht regen. Hele tent nat. Waardeloze combi. Zou niet zo vetkocht moeten worden. Ik was er al bang voor toen ik hem zo kocht maar zojuist in de jura kunnen testen. Gelukkig ook een andere tent mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *