Test lichtgewicht tunneltenten, 2014

Op zoek naar een nieuwe tent voor een fiets- of wandelvakantie? Kijk dan eens naar de nieuwe generatie drie stoks tunneltenten voor drie personen. Op Pad test zeven lichtgewicht tunneltenten met een gewicht van ongeveer 3 kilo.

De tunneltenten in deze test

In volgorde van lichtste tot zwaarste tent:
Helsport Fjellheimen Superlight 3 Camp (2.193 gr/€ 899,95), uit Zweden
Hilleberg Anjan 3 GT (2.361 gr/ € 819), uit Engeland. Testwinnaar
Lightwave T30 Hyper XT (2.818 gr/ € 799), uit Zweden.
Fjällraven Abisko Lightweight 3 (2.959 gr/ € 615), uit Zweden. Beste koop
Terra Nova Polar Lite 3 (3.373 gr/ € 595), uit Engeland.
Lowland Caribou XT (3.518 gr /€ 599), uit Nederland.
Nigor Oriole 3 (3.555 gr/€ 799,95), uit Nederland.

Tunneltent kopen

Een tunneltent kun je kopen bij de volgende aanbieder:

3-persoons of 2-persoons?

Door nieuwe materialen worden tenten steeds lichter. Dat is fijn, want dat betekent een minder zware last óf meer ruimte zonder dat het gewicht veel toeneemt. In plaats van een tweepersoons tent, kun je nu dus bijvoorbeeld ook kiezen voor één van de lichtgewicht driepersoons tunneltenten in deze test.

Hoe zijn de tunneltenten getest?

De tenten zijn in de praktijk getest. Ze hebben in januari en februari buiten gestaan in wind en weer. In het weekend van 7 februari is het zevental meegegaan op het Midwinterkamp op de Harskamperdennen. Er was geen ijs, geen sneeuw en geen vrieskou. Maar het weer was perfect voor een tententest: heel veel regen en zoveel wind dat je er gek van zou worden. Voor de liefhebbers: er viel 15 mm. regen op 7 februari, het regende elf uur aan een stuk en het stormde met zware windstoten.

Testwinnaar en Beste Koop

Alle zeven tunneltenten zijn aan elkaar gewaagd. Ben je lang en wil je echt een ­ruime tent of ga je met een jong gezin op een trektocht, dan kom je automatisch uit op de Nigor Oriole 3. Ook de Terra Nova Polar Lite 3 is goed voor lange mensen, al moet je het doen zonder ruime luifel. De Lightwave T30 Hyper XT is veelzijdig, omdat je de binnentent en de buitentent ook apart kunt opzetten. Maar hoe vaak doe je dat? De Lowland Caribou XT is vanwege de krappe ingangen een prima tent als je niet te groot bent. Blijven nog over: drie tenten uit het Hoge Noorden. Helsport schermt met een gewicht van 1.850 gram, terwijl wij in de praktijk dik driehonderd gram meer meten. Maar het is en blijft de lichtste en daardoor de tent voor grammenjagers. Fjällraven en Hilleberg blijven binnen 50 gram afwijking van het opgegeven gewicht, waarbij de laatste zelfs minder weegt. Beide tenten maken waar wat ze beloven.

Vanwege de prettige prijs gaat de titel BESTE KOOP 2014 naar de Fjällraven Abisko Lightweight 3 en de titel TESTWINNAAR 2014 naar de Hilleberg Anjan 3 GT.

Lees ook

> Lichtgewicht tunneltenten kopen
> Tentdoek: voor en nadelen
> Op Pad test lichtgewicht koepeltenten, 2012

Tent-weetjes

Dun, dunner, dunst
Het gros van tenten heeft een 30 Denier dik buitendoek. Alleen Lowland is met 40D iets dikker. Hilleberg doet het met 20 Denier en Helsport zelfs met 15 ­Denier doek. Maar is dunner wel beter? Een paar opmerkingen.

• Het feit dat materialen steeds lichter worden, heeft als groot voordeel dat je minder gewicht mee hoeft te sjouwen of…
• Dat je bij een gelijk gewicht een steeds grotere tent mee kunt nemen.
• Die lichtere materialen hebben ook een nadeel. Vooral bij veel wind klapperen de superlichte tentdoeken meer dan de wat dikkere tentendoeken.
• Ook hebben veranderende weersomstandigheden meer effecten op lichtgewicht doek. Als de temperatuur zakt, gaan ze slap hangen en moet je de tent opnieuw opspannen. Bij zon en warmte gaat het doek strakker staan en moet je juist het doek wat losser zetten.
• Ondanks dat een aantal doeken qua dikte nog het meest lijken op een dun boterhamzakje: ze zijn supersterk en voor scheuren of kapot waaien hoef je niet te vrezen.

* Denier: D staat voor Denier, een eenheid die de dikte van een stofdraad aangeeft. Een stof van 30D is dus dunner en doorgaans lichter dan een stof van 40D.
* Footprint: los zeil dat je onder de tent kunt leggen om het grondzeil te beschermen.

Kip en ei
Het is altijd een discussie: zet je eerst de binnentent op of de buitentent?
Een kip en ei verhaal. Bij regen is het laatste handiger, omdat dan alles droog blijft. Zeker als de binnentent al in de buitentent zit geknoopt. Zitten de stoksleuven in de binnentent, dan zet je deze dus eerst op en daarna pas de ­buitentent. Bij regen moet je dus snel zijn.

Gerelateerd

Delen

Waardering
55323
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

14 reacties op “Test lichtgewicht tunneltenten, 2014

 1. Dag Gijs,
  De tent die ik mis in deze test is de Nordisk Oppland 3 LW. Hebben jullie die toevallig toch al eens bekeken?
  Wij zijn op zoek naar een lichte tunneltent voor fietsreizen beginnend in Schotland, dus materiaal dat ondanks de lichtheid bestand is tegen weer en wind. De Helsport Fjellheimen SL 3 is interessant, maar het weersafhankelijke doek houdt ons tegen.
  Niet gemakkelijk om een keuze te maken…
  Alvast bedankt!

  1. Nordisk Oppland 3 LW is een tunneltent en past niet in deze test. Ik heb wel de Nordisk Finnmark 2 SI voor deze test getest, maar vanwege het hogere gewicht uit de test gehaald. De publicatie daarvan staat in Op Pad nummer 5 die verschijnt op 25 juni. Even geduld dus nog…

 2. Hallo Gijs,
  Als ik nu zeg dat ik ondertussen zowat alle tests heb gezien… En toch weet ik het (nog niet)
  Ik blijf met een drie tal (tunnel tenten) in mn verlanglijst.
  Fjalraven / Hilleberg / Lightwave 3 personen.
  Persoonlijk is de prijs van een Hillberg in vergelijk met alternatieven niet te verantwoorden. Of zie ik dit fout? Iedereen zegt dat Lightwave zeker een geweldig alternatief is … maar in uw test is het opzet gemak niet zo optimaal. En ja , na een lage dag, als de schemer te vlug valt en het regent…
  Ikzelf ben 191cm… dus echt wel niet e van de kleinsten
  Gebruik voor langdurige fietsvakantie (2 personen) volledig uitgerust met fietstassen. En een fietskar BoB Ibex met fotogerief , statief, etc..
  Wij zoeken zeker een absis voor alle fietstassen, koken.
  Noord Europa, IJsland, Schotland, Oost Europa met name noord polen (oerbos van Białowieża) etc…

  Meestal zal ik deze tent alleen gebruiken, maar mijn echtgenote zal zeker mee willen als ze er de tijd voor vind.
  Alvast dank voor je reactie
  Daniel

  1. Ik heb het even niet helemaal scherp, maar volgens mij is de Fjall te laag, de Lightwave te kort en de Hilleberg dus te duur. Waarom niet eens kijken naar een Helsport maar dan niet de superlight versie maar de gewone. Deze heeft een lange binnentent (230 cm) en meer ventilatie dan de geteste Superlight.Gr Gijs

 3. Ik ben zelf nogal gecharmeerd van de Fjallraven AKKA endurance 2 die in tegenstelling tot de abisko wat hoger is. Hij weegt echter 3,7 kg. Hebben jullie die tent wel eens bekeken en in hoever zou dat extra gewicht een probleem kunnen zijn voor een fiets of wandelvakantie?

  Uw conclusie dat stugger doek rustiger is in slechter weer, spreekt me namelijk ook wel aan.

 4. Best Gijs, dank je wel voor je reactie.
  Wanneer verwacht je de test van de Chapel te kunnen publiceren? Altijd makkelijk om te weten, ook omdat ik binnenkort een knoop moet doorhakken.
  Voor de zekerheid heb ik ook al wat in een lager (goedkoper) segment gezocht, om voorlopig toch redelijk vooruit te kunnen. Ik kom positieve berichten tegen over de Pulsar 200. Is die al een keer getest, of gaat dat binnenkort gebeuren?

  1. Waar wil je hem voor gebruiken? de Chapel is een heel andere tent dan de Oriole 3 of een Pulsar 200. Geef eens wat meer info: prijsrichting, fiets/wandel/auto, leeftijd, wat voor soort vakanties en waarheen… Gr Gijs

   1. Het gaat om langere fietstochten in Europa, ri Rome, Santiago, Praag. Dit jaar eea uitproberen in Benelux. Ben 66 en wil oude hobby van het maken van fietstrektochten weer oppakken, na ruim 40 jaar… Niet te zwaar om alleen mee te nemen, maar in principe geschikt voor twee personen, ruim en niet te laag.
    De goedkopere Pulsar zie ik als optie voor zolang ik nog niet weet wat een betere en wellicht 3 a 4 keer duurdere is.

     1. Dank je wel, Great Auk 2 en Veloci SUL zijn interessante opties!

 5. Onder meer voor de Chapel zijn we vandaag op de Kampeerdagen geweest. De Chapel heeft inderdaad een prachtige hoge en ruime voortent, dat is een groot voordeel. We waren teleurgesteld over de nogal smalle en lage binnentent; die is aanzienlijk kleiner dan bij veel andere 3-persoonstenten.
  We zijn zelf uitgekomen bij de Nigor Oriole 3. De voortent is weliswaar geen 1.70 hoog, maar is nog steeds ruim bemeten in hoogte en oppervlakte. Daarnaast is de binnentent veel groter (in oppervlakte en hoogte) dan die van de Chapel.
  Overigens hoorden we dat Nigor geen compleet nieuw merk is maar de nieuwe naam voor de Eureka SUL-tenten.

 6. Ik had in dit ritje graag een test gelezen van de Vaude Chapel SUL 3p. Dit is ook een tunneltent, ook 3-persoons en valt in dezelfde categorie qua gewicht (3,5 kg) en prijs (774 euro). Hieraan is nb dit jaar door Op Pad een award toegekend! De berichtgeving hierover bevatte echter nauwelijks enige info. Hoe zijn jullie tot het toekennen van die award gekomen? Hopelijk ook op basis van een onderzoek, keuring of test! En die zou dan mooi hierbij gezet kunnen worden. Gaat u dit nog doen?

  1. Peter, nee dat gaan we niet doen. De Chapel heeft een tunnel deel, maar is zeker geen tunnel. De Award is door een deskundige jury toegekend, maar de tent is niet uitgebreid getest. De test is nog in de maak. Wordt vervolgd dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *