Test fietstenten 2017

Niet iedereen koopt een tent voor één type buitensportvakantie. De ene keer ga je bergwandelen, de andere keer pak je de fiets, meestal ben je met z’n tweeën en soms met z’n drieën. Daarom heeft Op Pad 8 nieuwe tenten bij elkaar gezocht die met elkaar eigenlijk ‘alles’ te bieden hebben. Enerzijds zitten er, zoals je van Op Pad gewend bent, superlichtgewicht modellen bij die zowel de rugzakwandelaar als de lichtgewicht fietser aan zullen spreken, anderzijds zitten er tenten bij die net wat ruimer zijn en waar een derde persoon of daadwerkelijk een fiets in past. De meeste tenten zitten in het hogere prijssegment maar in de fietscategorie zitten ook twee modellen uit het middensegment: sympathiek geprijsd en toch degelijk. Voor de testers was het smullen bij al deze fraaie modellen, en Op Pad denkt dat hier altijd een tent tussen zal zitten die aan jouw verwachtingen kan voldoen.

Bekijk hier de test voor trekkers

De geteste tenten:

Eureka1Eureka Idarado 3

“Groot opzetgemak én een behoorlijke luifelruimte, zij het niet op stahoogte. Ook bij een driepersoons bezetting nog voldoende ruimte en de extra voorluifel maakt goede ventilatie ook bij slecht weer mogelijk. Met name prijstechnisch interessant voor een brede doelgroep die geen moeite heeft met wat extra gewicht en pakvolume.“

Bekijk de testresultaten

Bekijk deze tent bij Outdoor XL


Vango-1Vango Galaxy 300

“Groot opzetgemak maar hét sterke punt  is de enorme, bijna ongeëvenaarde  luifelruimte. Die is niet alleen op stahoogte, er kunnen ook probleemloos fietsen in worden geplaatst. Ook bij een driepersoons bezetting voldoende ruimte. Serieuze kritiek is er op de lastige clips waarmee het grondzeil in de voortent bevestigd zit. Door dit grondzeil niet te gebruiken verminderd zowel het totaalgewicht als de kans op regenwater vanaf het buitendoek op dit grondzeil.“

Bekijk de testresultaten


Nigor-1Nigor WickiUp 4

“De WickiUp4 is een unieke tent waarop iedere bezitter met recht trots kan zijn. Hij voldoet als twee-, drie- en zelfs als vierpersoons tent, is multifunctioneel inzetbaar als geen andere tent (er passen fietsen in) en valt zowel eenvoudig als snel op te zetten. De tent telt louter voordelen en één nadeel: een geopende luifel biedt geen beschutting aan de binnentent. Nigor zelf verhelpt dit met z’n Tarp Poncho, wat het hele pakket overigens nog € 99,95 prijziger maakt.”

Bekijk de testresultaten

Bekijk deze tent bij Outdoor XL


Vaude-1Vaude Hogan SUL XT 2/3p

“Met slechts 2050 gram biedt de Vaude Hogan SUL XT met enige moeite onderdak aan desnoods 3 personen wat het gewicht per persoon terug brengt naar ruim 7300 gram. Hiermee is het in verhouding de lichtste tent uit deze test.  Het opzetgemak is groot, de ruimte voor 2 personen fors en de tent telt enkele positieve, unieke constructies. Een absolute aanrader voor iedere lichtgewicht kampeerder, inclusief de fietskampeerder.”

Bekijk de testresultaten

Over het algemeen stelt de fietser, die meer bagage kan vervoeren dan de wandelaar, meer ruimte op prijs en neemt daarbij wat meer gewicht op de koop toe. Er zijn zelfs fietsers die het fijn vinden om hun vervoermiddel zelf in de tent te kunnen plaatsen, maar dat is voor Op Pad geen hard criterium. Wel waardeert deze doelgroep een royale luifel. Met de Idarado 3/Eureka! en Galaxy 300/Vango selecteerde Op Pad voor de fietsers twee driepersoons, wat zwaardere tunneltenten met royale luifels en een wat hoger gewicht, aangevuld met de WickiUp4/Nigor, een aanzienlijk lichtere, duurdere en nog steeds royale tipitent en de Hogan SUL XT/Vaude die nog altijd een behoorlijke ruimte biedt maar vooral opvalt door z’n scherpe gewicht. Van al deze modellen is alleen de binnentent van de WickiUp ook los inzetbaar.

Testmethode

De tenten zijn in de praktijk getest op een open en zompig weiland in het altijd winderige Noord-Holland. De weersomstandigheden waren ‘hard’: veel wind, soms storm, regen en zelf sneeuw, met temperaturen tot onder het vriespunt.

Testuitslag

Geen van de tenten vertoonde sporen van lekkage. Ongeacht het feit dat de twee grootste geteste tenten (Vango en Eureka!) betaalbaarder zijn in verband met de doekkeuze (polyester in plaats van nylon), ligt het niveau van alle modellen zeer hoog. Zo hoog, dat het bijna onmogelijk is om onderscheid te maken tussen de fraaie ontwerpen van Nigor, Fjällräven, Exped, MSR, Vaude en Hilleberg. Wie de moeite neemt de conclusies door te nemen, zal ook ontdekken dat iedere tent in positieve zin iets unieks te bieden heeft, wat net jou zou kunnen overtuigen.

Toch geeft Op Pad hier een voorzet: telt voor jou iedere gram, dan zit je goed met de Anjan 2 van Hilleberg en de Access 2 van MSR. Bij die modellen kies je dan bewust voor minder ruimte. Zoek je wat meer ruimte bij een laag gewicht, dan is de Vaude Hogan SUL een prima keuze. De Fjällräven Abisko View doet hier qua stevigheid (en gewicht) nog een klein schepje bovenop. Wie er minimaal met z’n tweeën met de fiets op uit trekt en ruimte enorm op prijs stelt, komt zowel qua prijs als gewicht uit bij de Idarado 3 van Eureka! De echte topper uit deze test, met name voor de fietser maar eigenlijk voor iedere lichtgewicht kampeerder, is echter de (prijzige) Nigor WickiUp 4: fraai geconstrueerd, licht en zeer ruim.

Op Pad Testwinnaar & Beste Koop 2017

De titel Op Pad Fietstent 2017 gaat naar de Nigor WickiUp 4. Dit is weliswaar de duurste tent in deze test maar ook verreweg de meest veelzijdige (en niet alleen voor fietsers). Bij iedere tocht kan er namelijk gekozen worden welke onderdelen (buitentent, binnentent en/of grondzeil) worden ingezet en welke worden thuisgelaten. De Beste Koop Fietstent 2017 gaat naar de Eureka! Idarado 3: heel veel leefruimte voor een prima prijs.

De titel Op Pad Trekkerstent 2017 gaat enigszins verrassend naar de Vaude Hogal SUL 2/3: alhoewel geselecteerd als fietstent (en als zodanig ook inzetbaar) is het gewicht zó scherp dat hij probleemloos mee kan in de rugzak. Vervolgens is de leefruimte voor dat gewicht relatief zeer royaal en is het algehele ontwerp ook nog eens origineel, wat anno 2017 lang niet vanzelfsprekend is.

Gerelateerd

Delen

Waardering
78273
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

3 reacties op “Test fietstenten 2017

 1. Nu wij voor het derde jaar met zeer veel plezier de Robens Goshawk hebben ingezet bij fietstochten in Europa wordt het tijd een pleidooi te houden voor deze unieke tent.
  Bewust gezocht naar een goede. Kookruimte kwamen we uit bij deze tent met ruime luifel…
  We nemen geen wandelstokken mee in de bepakking. Ik heb daarom wel zelf 2 extra stokjes samensgesteld uit een internetsetje.
  Het verbaast echter dat er weinig aandacht is voor deze tent.. komt in tests ook niet voor..
  Kortom, een poging de tent op de kaart te zetten. Al vind ik de kleurstelling van het 2017 model geen vooruitgang tov het oudere, frisse groen.
  http://www.robens.de/nl-NL/Producten/tenten/scandinavia/goshawk

 2. Vaude hogan sul. Slechts 2050 gram, wat h et gewicht per persoon terugbrengt naar 7350 gram??????????????
  Mag ik hier een verklaring.

  1. Beste Thieu,

   Heel oplettend. Natuurlijk klopt de tekst niet zoals het er nu staat. De juiste tekst moet zijn:

   ‘“Met slechts 2050 gram biedt de Vaude Hogan SUL XT met enige moeite onderdak aan desnoods 3 personen wat het gewicht per persoon terug brengt naar nog geen 700 gram. Hiermee is het in verhouding de lichtste tent uit deze test.

   We passen het ook aan in het artikel. Met excuses!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *