Test dagrugzakken 2015

Voor een dagtocht gebruik je een rugzak met maximaal dertig liter inhoud: een dagrugzak. Op Pad test in een aantal modellen in de praktijk. Dagrugzakken met een gemiddelde prijs van € 100 met een paar uitschieters naar boven.

Lees hier alle testresultaten van de dagrugzakkentest 2015

Pasvorm

Veel dagrugzakken worden in één maat en unisex gemaakt. Toch gaat de slogan: ‘Die zak past ons allemaal’ niet op voor dagrugzakken. De pasvorm levert behoorlijke verschillen op in draagcomfort, ondanks dat we er doorgaans niet meer dan een kilo of 6 à 7 in meenemen. Ook met weinig gewicht kunnen er drukpunten en schuurplekken van banden ontstaan.

Om de rugzakken onderling goed te kunnen vergelijken, testten we alleen unisex en herenmodellen. Dagrugzakken met een verstelbare ruglengte kom je weinig tegen en zitten niet in deze test. Soms is er een net iets groter of kleiner model dat beter bij je ruglengte past. Ook zijn er aparte damesmodellen, dit hebben we vermeld bij de specificaties. Damesmodellen hebben meestal een 2 liter kleinere inhoud, en hebben een iets kortere ruglengte. Laat je niet te veel leiden door de kreet dames- of herenmodel, maar pas de rugzak altijd met wat gewicht en kijk of de ruglengte goed is en alle banden comfortabel zitten.

Features

De eerste keus die je moet maken bij een dagrugzak is tussen een vast rugpand of een ventilerend mesh rugpand. De ventilerende rugpanden dragen comfortabel, zijn minder zweterig en zijn daardoor populair. Ze zijn wel kwetsbaarder dan een vast rugpand. Bij een vast rugpand is het belangrijk om de rugzak zo in te pakken dat er geen harde voorwerpen in je rug prikken.

We kwamen zowel rugzakken met een klepvak als met een bovenrits tegen, wat vooral een persoonlijke voorkeur is. De belangrijkste features zijn verder: stretch zijvakken waar een drinkfles in gestoken kan worden, een compartiment en/of een doorvoer voor een drinksysteem en een in hoogte verstelbaar borstbandje. De heupband is doorgaans gepolsterd en soms voorzien van een of twee kleine zakjes. Bij een deel van de rugzakken zit een regenhoes. Omdat die vaak wordt verwijderd, hebben we het gewicht daarvan apart vermeld.

Een noviteit waren de telefoontasjes op schouderband van de Bach en de Lowe Alpine, maar het handige idee verdient nog verdere ontwikkeling. Stokkenlussen zijn praktisch standaard en alleen de Osprey heeft een systeem waarmee je zelf je stokken kunt weghangen zonder je rugzak af te doen. Wat opviel was dat de opgegeven volumes soms kleiner of juist groter leken dan opgegeven. De ene 30 liter is blijkbaar de andere niet.

Hoe getest

Eerst bekeken we uitgebreid alle rugzakken, noteerden de specificaties en beoordeelden de features en het afstellen van de banden. We liepen natuurlijk zelf met alle rugzakken, maar om de ervaringen van een grotere groep gebruikers in de test te krijgen, zijn alle rugzakken door een testpanel van 11 personen getest tijdens een flinke dagtocht. Alle rugzakken wogen bij vertrek tenminste 5 kilo en elke rugzak is door 4 personen getest. We schrapten uitschieters in de beoordelingen die terug te voeren waren op een slechte pasvorm van de rugzak.

Het testteam aan de wandel.
Het testteam aan de wandel.

Conclusie dagrugzakkentest 2015

Uit de soms ver uiteenlopende scores voor draagcomfort voor een en dezelfde rugzak, blijkt dat het absoluut noodzakelijk is om eerst te passen, ondanks dat je per model doorgaans maar uit één maat kunt kiezen. Laat je dus niet te veel leiden door een merknaam of een mooie testscore, maar kies de zak die bij je past.

De meeste rugzakken kosten tussen de € 90 en € 100. Voor dat geld krijg je jarenlang wandelplezier. Voor grammenjagers zijn er de Gregory Miwok en de Bergans Skarstind, beiden minder dan 800 gram. Til je niet zo zwaar aan een onsje meer, dan zijn de Lowe Alpine Quest, Deuter AC Aera en de Bach Shield nog altijd lichter dan 1.300 gram. De hoogste score voor draagcomfort ging – vanwege het vaste rugpand verrassend genoeg – naar de Macpac Weka, gevolgd door Lowe Alpine Quest en Jack Wolfskin ACS Hike. De Macpac Weka was tevens de duurste uit de test, maar die prijs heeft een eerlijk verhaal.

Testwinnaar en Beste Koop

Als we kijken naar de beoordelingen uit de praktijktest, dan is de Macpack Weka 30 de Op Pad Testwinnaar 2015. Aan het gebruik van duurzame materialen als fair trade katoen en gerecycled polyester hangt wel een stevig prijskaartje, maar dat laten we niet meetellen in de eindscore. De geschatte levensduur van de Weka is bovendien lang en schrijf je de hogere aanschafprijs af over een langere tijd, dan ben je per saldo toch goedkoper uit.
Voor de titel Op Pad Beste Koop 2015 hebben we ook het gewicht en de aanschafprijs in de eindscore laten meetellen. De Bergans Skarstind 28 en de Jack Wolfskin ACS Hike 26 strijken hier ex aequo met de eer.

De winnaars van deze test.
De winnaars van deze test.

Gerelateerd

Delen

Waardering
61461
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *