Koopadvies voor een huttentocht rugzak
De populariteit van de 40-liter rugzak neemt fors toe. Hij presteert op lange afstandswandelpaden met overnachtingen in B&B’s, op lichtgewicht reizen all over the world en zelfs, al je het goed aanpakt met een lichtgewicht kampeeruitrusting, op korte kampeertrips. Bovendien kan je hem tijdens het reizen met openbaar vervoer bij je houden en mag hij als handbagage in het vliegtuig.
Op Pad beschouwt de 40-liter rugzak als de ideale rugzak voor huttentochten in de bergen. Zonder tent, slaapmat, dikke slaapzak, kookspullen en een berg voedsel zal het volume immers voldoende zijn. Het gewicht schommelt daarbij tussen de 12 en 15 kg. Zwaarder is, voor wie een beetje oplet bij het inpakken, niet reëel. Is er onderweg echter sprake van lichte bergsport (inclusief stijgijzers, klimgordel, pickel, touw), overweeg dan 50 liter.
Iedereen die met een rugzak op pad gaat, stelt een aantal algemene eisen aan die rugzak. Net zoals bij de grote rugzakken gaat het ook bij de 40-liter rugzak daarbij om goed draagcomfort, voldoende bewegingsvrijheid, goede stabiliteit en uiteraard duurzaamheid. Wat dat laatste betreft: hij moet de gebruikelijke mishandelingen op een huttentocht, waaronder bijvoorbeeld het naar beneden laten glijden van de zak over rotsen of struiken, gedurende een aantal jaren probleemloos kunnen doorstaan.
Bekijk de video:
Koopadvies voor huttentocht rugzakken (40-liter)
Hieronder wordt specifiek voor de 40-liter rugzak beschreven hoe jij in de winkel kunt beoordelen welk model voor jou geschikt is. Dit doen we in 4 stappen: draagcomfort, bewegingsvrijheid, stabiliteit en de extra's.
#1 Draagcomfort
Tijdens een huttentocht kan de wandel- en draagtijd soms oplopen tot 8 uur per dag. Om dit leuk te houden moet het dragen van de rugzak een pijnloze aangelegenheid zijn en blijven. Dat betekent dat ook de 40-liter rugzak (net zoals de grotere rugzakken) perfect hoort te passen en dat de kwaliteit van het draagstel de last goed over moet kunnen brengen op met name de heupen. Hiervoor dient de rugzak allereerst een (inwendig) frame te hebben dat voor een stijve verbinding zorgt tussen de heupband en de plek waar de schouderbanden bevestigd zijn. Bij grote rugzakken bestaat het frame over het algemeen uit aluminium staven. Bij 40-liter rugzakken kan dat ook heel goed een, eventueel verwijderbare, kunststof plaat in het rugpand zijn.
Framemaat en verstelsystemen
Ook moet de afstand tussen de bevestigingspunten van de schouderbanden en de heupband (de framemaat) passen bij jouw ruglengte. Je bekken is immers het best in staat om het gewicht van een gevulde 40-liter rugzak te dragen. Daarom pas je in de winkel de rugzak als volgt: zet de heupband vast op de juiste plek (hij moet over de bovenkant van het bekken vallen, de verkoper helpt je hierbij graag) en trek daarna de schouderbanden aan totdat ze mooi rond je schouders vallen. Beoordeel daarna of je met de schouderbanden de heupband niet van het bekken trekt. Is dit wel het geval dan zal je het gewicht vooral op je schouders dragen en dat kan gedurende een volle dag wandelen ook bij 12 kilo al een pijnlijke aangelegenheid gaan worden. Pas in dat geval een langer exemplaar en laat je ook hierbij adviseren door het personeel.
Om de schouderbanden op de gewenste plaats te krijgen hebben fabrikanten met name bij de grotere rugzakken allerlei systemen bedacht om de bevestigingsplek van die schouderbanden te kunnen verstellen. Ook bij 40-liter rugzakken kom je deze verstelsystemen soms tegen. De ruglengte stel je echter maar één keer in, tenzij je nog groeit of de rugzak van eigenaar wisselt. Past de framemaat bij jouw ruglengte, ken dan niet te veel waarde toe aan het wel of niet kunnen verstellen van de positie van de schouderbanden.
Heup- en schouderbanden, loadlifters
Bij grote rugzakken (met een volume vanaf 60 liter) zijn met name de kwaliteit van de heupband en het ophangsysteem (de manier waarop de heupband bevestigd zit aan het frame) bepalend voor het draagcomfort. Bij 40-liter rugzakken speelt het ophangsysteem geen rol. Ook de dikte en stevigheid van de polstering van de heupband is niet cruciaal (het gewicht blijft immers beperkt) maar wat wel essentieel is, is dat de polstering voldoende doorloopt. Met andere woorden: check of de polstering echt op het bekken rust (en niet slechts de dunne aantrekband). Ook het gedeelte van de schouderbanden dat de bovenkant van de rug, de schouders en de borst bedekt moet gepolsterd zijn.
Eveneens van belang voor het draagcomfort is de aanwezigheid van zogenaamde loadlifters of stabilisatiebandjes. Dat zijn de aantrekbandjes bovenop de schouderbanden en aan de zijkanten op de heupband. Die stellen je in staat om met het gewicht te schuiven. Trek je ze op de schouders strakker (ze moeten daarvoor wel enigszins omhoog lopen naar de bovenkant van het frame – wanneer dit niet het geval is, dan is de framemaat vrijwel zeker te kort) dan verplaatst dit het gewicht naar de schouders en worden de heupen ontlast. Bij 40-liter rugzakken is het belang van loadlifters op de schouderbanden al vrij groot, terwijl ze op de heupband nog amper een rol van betekenis spelen.
#2 Bewegingsvrijheid
Bergwandelen en zeker lichte bergsport zijn atletische buitensporten waarbij bewegingsvrijheid van essentieel belang is. De rugzak moet daarom de bewegingsvrijheid van armen, benen en hoofd zo min mogelijk beperken. Ook dit valt tijdens het passen in de winkel eenvoudig te beoordelen. Zo geven S-vormige schouderbanden meer ruimte onder de oksels. Bedenk ook dat een verkeerd geplaatst borstbandje (bedoeld om de plek van de schouderbanden te fixeren of te verplaatsen) de bewegingsvrijheid al kan hinderen, met name bij de dames.
#3 Stabiliteit
Een rugzak die bij jouw ruglengte past en goed is ingepakt mag, eenmaal op de rug, niet wiebelen. Want hoe beter de stabiliteit, hoe beter je balans en hoe makkelijker je van rots naar rots stapt of springt, of beekjes over steekt. Een goed aansluitend rugpand bevordert de stabiliteit aanzienlijk.
Een keerzijde van stabiliteit kan echter een gebrekkige ventilatie op de rug zijn. Bij grote rugzakken wordt een gebrek aan ventilatie op de rug daarom (nog) voor lief genomen, terwijl een stabiele 40-liter rugzak gecombineerd met een ventilerend rugpand voor rugzakfabrikanten juist een uitdaging vormt. Verschillende merken hebben hier inmiddels een fraaie middenweg in weten te vinden. Informeer gerust naar deze ontwikkeling bij het winkelpersoneel.
#4 De extra’s
Op basis van een test met ervaren rugzaklopers doet Op Pad hier aanbevelingen voor de ideale extra’s van de 40-liter rugzak, al blijft dit uiteindelijk een persoonlijke zaak. Daar gaan we:
- Een apart ondervak levert bij dit volume geen extra punten op, wel een extra zij- of onderingang tot het hoofdvak.
- In verband met het beperkte volume worden uitbouw- of extra bevestigingsmogelijkheden zeer gewaardeerd: een in hoogte verstelbare klep, een spanband over het hoofdvak en de mogelijkheid om (natte) kleding weg te kunnen proppen in een royaal voorvak zijn allemaal welkome extra’s.
- De ideale klep heeft een klein ondervak en een goed toegankelijk royaal bovenvak waar je spullen niet snel uitvallen.
- Vakjes op de heupband, een regenhoes, de mogelijkheid om een drinkzak op te bergen, slimme bevestigingsmogelijkheden voor telescoopstokken en de 'dubbele gesp' op de heupband waarmee je de band in één beweging precies goed aantrekt worden als standaardonderdelen beschouwd.
Tot slot nog iets over de prijs. Reken voor een goede 40-liter rugzak die aan al het voorgaande voldoet op een bedrag vanaf ongeveer € 130,- tot maximaal € 200,-. Best veel geld maar je ben dan wel eigenaar van een veelzijdig product waar je jarenlang plezier van zult hebben.