Review Exped Synmat Hyperlite M

Voordelen

+ Lichtgewicht
+ Kraakt en knispert niet
+ Snel opgeblazen
+ Klein formaat opbergen

Nadelen

- Leeg laten lopen gaat wat lastig
- Smal bij het voeten en hoofd eind

Eindoordeel

De Exped Synmat Hyperlite M is volgens Exped zelf ‘het lichtste matje ter wereld dat nog zoveel isolatie en comfort biedt, en hét bewijs dat comfort en warmte niet ten koste hoeven te gaan van het streven naar een super lichtgewicht mat.’

Hoe getest?

Praktijktester Dennis van Dokkum sliep enkele nachten op de mat tijdens een bivak bij temperaturen rond het vriespunt. Als survivalinstructeur slaapt Dennis gemiddeld meer dan honderd dagen per jaar in de buitenlucht. Over de duurzaamheid van het materiaal kan Dennis nog geen uitspraken doen, want daarvoor hebben we de mat nog te weinig gebruikt. Lees zijn eerste bevindingen over de Exped Synmat Hyperlite M.

Temperatuurbereik

De Exped Synmat Hyperlite is kleiner dan een 1 liter Nalgene waterfles, weegt 350 gram en is speciaal gemaakt voor mensen die lichtgewicht op pad gaan. Het is een 3 seizoenen slaapmatje en heeft een opgegeven isolerende waarde van R3.3 wat neerkomt op een temperatuurbereik van -6º Celsius. Dit is een gemiddelde en in de praktijk verschilt het per persoon bij welke temperatuur je nog comfortabel slaapt. Ook is het afhankelijk wat voor slaapzak je gebruikt in combinatie met het matje. Ik heb de slaapmat enkele nachten gebruikt. De buitentemperatuur lag net iets onder nul en ik heb er heerlijk warm op geslapen.

Ontwerp

Om tot het lage gewicht te komen heeft Exped dit matje taps laten toelopen bij het voeten- en hoofdeinde waardoor deze bij de voeten best smal is. De Hyperlite loopt tapser toe dan andere slaapmatjes. De buitenste luchtkamers bij het voeteneind zijn iets verhoogd, waardoor je minder snel van je matje kan rollen. Ik had hier persoonlijk geen last van ondanks dat ik veel draai in mijn slaap en graag op mij zij slaap.

Aanvulling Exped:
‘Voor 2017 is deze mat voorzien van een GripSkin anti-slipcoating. En de mat is ook in rechte editie verkrijgbaar.’

Materiaal

De Exped Synmat Hyperlite M is gemaakt van 20D polyester, een dun materiaal waar ik altijd voorzichtig mee omga. Ik besteed zelf altijd extra aandacht aan mijn slaapplek om zo de kans op perforaties te verminderen. Exped levert een reparatiesetje mee indien er sprake is van een lekkage. Een veel gehoord probleem bij dit soort luchtmatjes is dat ze kraken of knisperen wanneer je erop ligt. Hier heeft de Hyperlite echter geen last van.

Opblazen en weer leeg laten lopen

De Hyperlite had ik rond de 45 seconden opgeblazen zonder gebruik te maken van een Schnozzel (een opblaasattribuut) en dat is snel. Het laten leeglopen gaat echter niet zo makkelijk in vergelijking met sommige matjes van andere fabrikanten. Door iets tussen het ventiel te stoppen, laat je hem het eenvoudigst leeglopen. Exped heeft als oplossing hiervoor iets aan het ventiel gemaakt (zie foto).

Ventiel met tuutje.
Ventiel met tuutje.

Een draaiventiel vind ik persoonlijker handiger om een matje op de juiste hardheid te krijgen op het moment dat je er al op ligt (gedurende de nacht). Toen ik mijn matje iets minder hard wilde hebben, bleef het ventiel ongewild openstaan waardoor er teveel lucht uit ontsnapte. Gevolg was dat ik mijn slaapzak weer uit moest om er weer wat extra lucht bij te blazen.

Toelichting Exped:
‘Exped heeft voor platte ventielen gekozen. Draaiventielen kunnen kapot gedraaid worden onder koude omstandigheden. Of je kan erop stappen en hierdoor het ventiel kraken. Het enigszins leeg laten lopen om het comfort aan te passen kan ook door het induwen van het ventiel. Daardoor kan de mat niet per ongeluk volledig leeglopen.’

Het opbergzakje had ik persoonlijk wat groter gemaakt. Nu moet je hem precies op de juiste manier oprollen om hem goed in het opbergzakje te krijgen.
Bijkomend voordeel is dat dit slaapmatje fel oranje is wat duidelijk zichtbaar is in geval van nood mocht dit ooit nodig zijn.

Conclusie

De Exped Synmat Hyperlite M is een lichtgewicht matje en is klein op te bergen, dus zeer geschikt voor de lichtgewicht kampeerder. De isolerende werking is voldoende en maakt de Hyperlite M zeker geschikt als 3 seizoenen slaapmat. Punt van aandacht is de taps toelopende vorm van het matje en de manier van leeg laten lopen. Mocht je meer comfort willen dan zijn er ook bredere tapse modellen en rechte modellen beschikbaar.

Specificaties

Gewicht: 345 gram + 11 gram (pakzak)
Afmetingen: 52 cm (schouder) en 35 (voeteneinde); dikte (opgeblazen) 7 cm; lengte 183 cm.
Volume en afmetingen pakzak: 1,21 liter, 9×19 cm.
R-waarde (warmte-isolerend vermogen): 3.3.
Inclusief: slaapmat, pakzak, reparatieset, gebruiksaanwijzing en uitleg reparatieset. Twee jaar garantie.

exped-synmat-close

Lees ook:

 

Merk: Exped
Model: Synmat Hyperlite M
Prijs: € 189,95 (Synmat HL inclusief Schnozzel Pumpbag)
Bedrijf: Jongejans Trading
Telefoonnummer bedrijf: (0182) 60 59 59
Website: www.jongejanstrading.nl

Gerelateerd

Delen

Waardering
78142
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

4 reacties op “Review Exped Synmat Hyperlite M

 1. Hier het antwoord van de winkel:
  ***
  Exped geeft twee jaar garantie op fabricage- en productiefouten, zoals deze delaminatie.
  Sinds kort zijn zij echter zeer strikt geworden op het verschaffen van een aankoopticket. Aangezien jouw mat vier jaar oud is, zal onze leverancier ze dus niet onder garantie kunnen terugnemen.

  Onze ervaring in de winkel leert dat de matten van Therm-a-Rest (NeoAir reeks) dit veel minder vaak hebben dan de matten van Exped.
  Bovendien geeft Therm-a-Rest wél een levenslange garantie op delaminatie.
  Als jullie dus toch een nieuwe aanschaf overwegen, lijkt dit mij een veiligere optie.

  Met vriendelijke groeten,

 2. Ik heb 2 EXPED UL matjes, en na 4 jaar lossen in beide matjes de naden.
  Eentje lijkt nu op een grote worst.
  Ik heb de winkel aangeschreven, want dit lijkt een productiefout.

  Hier is het antwoord van de winkel:
  <<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 3. Ongeveer 4 seizoenen plezier gehad van de exped matjes. Maar nu al een defect. Het binnenwerk laat los! Zodat er een enorme bolling ontstaat. Mijn advies zou zijn geen exped matras.

  1. Heb het Exped Synat UL S nu 5 jaar maar zeer weinig gebruikt. Ongeveer 15 maal opgeblazen en daadwerkelijk op gelegen. Vier weken geleden tijdens trekkingtocht door Japan laat eerst 1 las over lengte van 60 cm los, twee dagen later nog 2 lassen en over lengte van nu 80 cm losgelaten. Dus totaal 3 lassen los. Het matje is nu een ballon geworden waar niet op te liggen valt, het werpt je af. Duidelijk een geval van fabricagefout. Ga klacht indienen bij importeur Jongejans in Waddinxveen en wanneer te reactie niet naar tevredenheid is rechtstreeks bij de fabrikant in Zürich. Op deze producten wordt volgens website slechts 2 jaar garantie verleend maar zo’n duidelijk geval van fabricagefouten die mijn de coulanceregeling op los te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *