Duurtest Exped eVent bivakzak

Voordelen

+ Duurzaamheid
+ Extra bescherming slaapzak en matje
+ Ruimte in de bivakzak
+ Ademt goed en nagenoeg nooit condensatie

Nadelen

- Enveloppe model kan soms met instappen moeilijk zijn
- Vinden van de rits wanneer je helemaal diep in je slaapzak ligt

Eindoordeel

Onze praktijktester Dennis van Dokkum gebruikte de Exped eVent bivakzak intensief gedurende meerdere jaren. Conclusie na al die tijd? Als zijn zak eenmaal versleten is, zou hij zo weer een nieuwe kopen! Lees hier zijn persoonlijke review.

Hoe getest?

Ik gebruik de Exped eVent bivakzak sinds 2013 en ik heb er meer dan 400 nachten in geslapen. Hij gaat nagenoeg altijd met mij mee op mijn tochten en ik gebruik hem meestal in combinatie met een ultralight tarp. Een tarp gebruik ik om een droge plek te creëren voor mijzelf en mijn rugzak. Je zou ook alleen een bivakzak mee kunnen nemen en geen tent of tarp om zo gewicht te besparen. Een bivakzak is een waterdichte zak voor om je slaapzak, bij voorkeur van ademend materiaal gemaakt. Om zo je slaapzak te beschermen tegen regen en wind en het is een lichtgewicht en klein in te pakken alternatief voor een tent. Een bivakzak zal ervoor zorgen dat de comforttemperatuur van je slaapzak iets zal verbeteren. Dit exemplaar van Exped weegt 620 gram en is gemaakt van eVent materiaal, een ademend en waterdicht membraam.

Toelichting Exped:
Vanaf 2017 gebruikt Exped geen eVent meer. Voor het produceren van eVent wordt gebruikt gemaakt van het milieuonvriendelijke ePTFTE. Daarom wordt nu gebruik gemaakt van het Ventair membraam. Dit 3 laags laminaat heeft dezelfde ademende eigenschappen. De vezels op nanoschaal houden waterdruppels buiten, maar laten waterdamp door.’

Meerdere gebruiksdoeleinden

Zelfs wanneer ik een lichtgewicht tentje mee heb, gaat de bivakzak nóg mee. Ik gebruik hem dan als waterdichte zak om mijn slaapzak in te pakken in mijn rugzak. Op deze manier vul je meteen alle hoeken van je rugzak goed en ontstaat er geen rare bal in je rugzak (wat wel vaak gebeurd als je een slaapzak in een compressiezak stopt).

Bij het slapen gaan stop ik daarnaast mijn slaapmatje in mijn bivakzak om deze extra te beschermen tegen scherpe objecten op de grond. Mocht je soms wel eens last hebben dat je van je smalle slaapmatje rolt, dan voorkomt de bivakzak dat ook, simpelweg omdat je wordt tegengehouden door de bivakzak. Tevens kan je de bivakzak gebruiken als noodonderkomen wanneer bijvoorbeeld je tent kapot is gegaan of wanneer je iemand heel snel uit de elementen wilt halen.

Duurzaamheid

Na meer dan 400 nachten slapen in de Exped bivakzak heeft deze aan de binnenkant van het hoofdeinde wat last van het ‘weer‘ gekregen. Dit ontstaat wanneer je de bivakzak helemaal dicht doet bij koude temperaturen en alle uitgeademde adem binnen in de bivakzak blijft hangen. Op den duur kun je dan schimmel krijgen aan de binnenkant. Los hiervan is de bivakzak na het intensieve gebruik nog steeds in perfecte conditie. De onderkant is wat donkerder dan de bovenkant, maar er zitten geen gaten of scheuren in het materiaal en de rits loopt nog steeds goed.

Condensatie

Vanwege de eigenschappen van het eVent materiaal ademt hij enorm goed. Ik ondervind alleen last van condensatie wanneer ik op een vochtig grasveld slaap. Goedkopere bivakzakzakken ademen vaak onvoldoende, omdat deze doorgaans van slechter ademend materiaal zijn gemaakt. Gevolg is dat je slaapzak enorm vochtig wordt na een nacht slapen.

Rits en ruimte

Een puntje van aandacht is dat dit een enveloppe model is. Je moet er van bovenaf ingaan. Dit kan soms wat problematisch zijn wanneer je weinig ruimte achter je hebt. Persoonlijk had ik een schuine rits gemaakt zodat je er iets makkelijker in kan stappen. Wanneer je alles dicht hebt gedaan en diep in je warme slaapzak ligt, kan het midden in de nacht wel eens wat claustrofobisch aanvoelen wanneer je de rits van de bivakzak wilt openmaken en deze niet direct kan vinden.

Verder is het een hele ruime bivakzak waar je slaapzak en slaapmatje met gemak in kunnen zonder dat je slaapzak gecomprimeerd wordt tegen de buitenkant. Met wat moeite kan je jezelf aankleden in de bivakzak. Tevens kan je in de ruime capuchon van de bivakzak je kleding droog opbergen. Let wel: je rugzak past hier niet bij in. Vandaar dat ik hem gebruik in de combinatie met een tarp.

Geïntegreerd muggennet

Ik heb deze bivakzak ook veel gebruikt in de Zweedse zomers wanneer er veel muggen zijn. Ook dan staat de bivakzak zijn mannetje goed. Door de aanwezigheid van een geïntegreerd muggennet houdt hij alle muggen buiten. Het materiaal is heel fijnmazig en vandaar ook perfect voor het buiten houden van midges/knutten.

Uitvoeringen

Er zijn twee verschillende uitvoeringen van de Exped bivakzak. Een 100% eVent uitvoering en eentje van Event met een PU bodem. Beide doen niet heel veel onder voor elkaar en de prijs is iets goedkoper van de PU uitvoering.

Tot slot

Op het moment dat mijn bivakzak kapot zou gaan, zou ik direct een nieuwe Exped bivakzak kopen. Als ik een cijfer zou geven dan is dat een 9 omdat er altijd ruimte is voor verbetering.

exped-bivakzak

Enveloppe model met geïntegreerd muggennet.
Enveloppe model met geïntegreerd muggennet.

Lees ook:

Merk: Exped
Model: Bivybag 100% Event
Prijs: € 339,95 (Bivybag 100% Ventair); € 259,95 ( Bivybag Ventair/PU)
Bedrijf: Jongejans Trading
Telefoonnummer bedrijf: (0182) 60 59 59
Website: www.jongejanstrading.nl

Delen

Waardering
78148
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *