Wintertochten in Zweden

Voor veel Zweden betekent de winter met tourlanglaufski’s de fjäll (bergen) verkennen. Mooie gebieden om dit te doen zijn de bergen van Jämtland of Lapland. Vrijwel alle  tochten die je hier zomers wandelt, zoals het Kungsleden, zijn ‘s winter ook te maken. Niet alleen op langlaufski’s, maar ook op sneeuwschoenen of met sledehonden.

Mooie berggebieden

Of je nu goed gemarkeerde routes wilt volgen, of een vers spoor in de maagdelijke sneeuw wilt trekken, je kunt in Jämtland of Lapland volop van de winterwereld genieten. Op de Zweedse topografische kaarten, fjällkartan, zijn de vaak iets afwijkende winterroutes duidelijk aangegeven. In het landschap herken je die aan paaltjes met rode andreaskruisen.

Warme en kleurrijke nachten

Comfortabel overnachten tijdens een sneeuwtocht kan in bemande berghutten en luxe fjällstations (berghotels). De openingstijden van deze accommodaties verschillen sterk, het is daarom slim om dat van te voren op de website van de STF (Zweedse toeristenvereniging) uit te zoeken. Wie liever wil kamperen, je mag tent je door het allemansrecht vrijwel overal in de sneeuw opzetten. Het noorderlicht is in Zweeds Lapland ook alweer goed te zien. Abisko is een geweldige locatie om dit kleurrijke schouwspel te bewonderen.

> Tips over het fotograferen van het noorderlicht? Zie mijn vorige blog.

Beste tijd

In december en januari is er in noordelijk Lapland nauwelijks daglicht en kan het kwik ver dalen. De beste maanden voor een wintertocht in Zweden zijn dan ook februari, maart en april. In die laatste maand is er alweer lekker veel daglicht, maar daardoor is de kans om noorderlicht te zien wel aanzienlijk kleiner.

 

Nuttige links

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

STF Jämtland

 Abisko fjällstation

 Kungsleden

 

Foto’s

1 Noorderlicht vanaf kampeerplek in Tjäktjavagge.
2 Honden en slede bij Nallo.
3 Langlaufen met pulka langs wintermarkeringen.
4 Sälkastugorna aan Kungsleden.
5 Verse sporen in de sneeuw van Lapland.
6 Winterkamperen is met de juiste uitrusting een geweldige ervaring!

Gerelateerd

Delen

Waardering
61692
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *