Wandelen rond Chimay, Henegouwen, België

De Laars van Henegouwen, zo heet het lieflijk stukje België ten zuidwesten van de provincie Namen. De laars loopt zelfs nog een stuk door in Frankrijk. Hier vind je de ‘Valleien van het Levend Water’ met hun meren, rivieren, bronnen, kronkelige paden, steile hellingen en diepe bossen, die ook in de winter hun charme niet verliezen. En guess what: geen enkele ‘Hollander’.

Het wandelgebied Henegouwen
Het gebied rond Chimay wordt aangeduid als de Laars van Henegouwen en ligt in de Waalse provincie Namen. Het is een dichtbebost, glooiend en schaars bewoond gebied met volop wandel mogelijkheden. Chimay is een toeristisch interessant vertrekpunt voor wandelingen. Het heeft een fraai kasteel en in de buurt van het stadje ligt de Abdij Notre-Dame de Scourmont waar het beroemde trappistenbier Chimay wordt gebrouwen.

De wandeltocht in Henegouwen, België
De wandelroute loopt van Virelles (in de buurt van Chimay) naar Cerfontaine en via Boussu- en-Fagne weer terug naar Virelles. Ongeveer 57 kilometer, dwars door de bossen en weilanden van Henegouwen. Het is een tweedaagse wandeltocht, maar een deel is uiteraard ook heel goed in een dag te lopen. Een tweedaagse wandeltocht is mogelijk als je overnacht in Chimay, Cerfontaine en/of Boussu-en-Fagne. Weinig hotels, dus tijdig reserveren!

Zwaarte van wandeltocht
Licht tot middelzwaar (glooiend landschap). Geen grote moeilijkheden onderweg, maar je moet wel 25 km op een dag kunnen wandelen.

Wat is het beste seizoen om te wandelen in Henegouwen?
Hele jaar door, maar hou rekening met het jachtseizoen in Henegouwen (Chasse, Passage Interdit) in België dat loopt van 1 oktober tot 31 december. Vooral in de weekends kunnen wandelpaden dan afgesloten zijn en moet je dus rekening houden met omlopen (en daardoor langere dagafstanden) Verder heb je in de herfst en winter kans op natte valleien (en dus natte voeten).

Vervoer naar Henegouwen, België
Auto:
De afstand van Utrecht naar het beginpunt Chimay bedraagt een kleine 300 kilometer en loopt via Brussel en Charleroi.

Trein:
In Chimay is een treinstation. Dagelijks kun je vanaf Nederland (Rotterdam) via Charleroi en Philippville naar Chimay reizen. In Nederland kun je geen kaartjes kopen naar Chimay, wél naar Philippville. Reken voor een retourtje vanaf Rotterdam op ca. € 100,-. Kijk voor meer informatie op NS-Internationaal (www.nsinternationaal.nl)

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

 Meer informatie over wandelen in Henegouwen?
Download de PDF-bestanden onderaan deze pagina.

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
2644
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

  1. er is in chimay echt geen treinstation! Dat spoor wordt nu gebruikt om de ravel van te maken. Een mooie doorlopende fiets /wandelroute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *