Wandelroutes in de Voerstreek, België

De Voerstreek is bijna letterlijk een eiland dat is ingeklemd tussen Nederlands- en Franstalig gebied. Groot is het niet; slechts 50 km2 en met zo’n 4000 inwoners, maar met een grote diversiteit aan dorpen en gehuchten, natuur en gastronomie.

Lees ook:

Over de Voerstreek

De naam van het gebied is terug te voeren naar het riviertje de Voer dat uiteindelijk in de Maas uitmondt. Tot 1963 hoorde de gemeente Voeren (zes kerkdorpen – Moelingen, ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren,
Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal – en een aantal gehuchten) bij Wallonië, daarna werd het ingedeeld bij de Vlaamse provincie Limburg. Nu is het een zogenaamde faciliteitengemeente.

In de Voerstreek wordt een dialect gesproken dat erg lijkt op het Zuid-Limburgs, maar van dorp tot dorp ook weer kan verschillen. Overigens zijn er de laatste jaren veel Limburgers de grens overgestoken om er een café of restaurant te beginnen. Onze inschatting is dat zo’n beetje de hele horeca in de Voerstreek in handen is van Nederlanders.

Landschap van de Voerstreek

De Voerstreek lijkt erg op Zuid-Limburg; de holle wegen, sleedoornstruiken, stiegelkes (‘draaihekjes’), glibberige mergelpaden en fraaie vergezichten zijn aan de ene kant van de grens niet anders dan aan de andere kant. Maar toch is de sfeer onvergelijkbaar. Zuid-Limburg is onmiskenbaar drukker en toeristischer. De dorpen in de Voerstreek schurken een beetje tussen het Waals en Vlaams in, wat ook weer niet gek is. Grote attractieparken, winkels of zwembaden vind je er niet. Alleen Teuven richt zich duidelijk op dagtoeristen en kent dan ook veel leuke cafés en restaurants. De andere dorpen mag je nog behoorlijk authentiek noemen.

Wandelen in de Voerstreek

Dankzij het wandelnetwerk dat in 2008 werd geopend in de Voerstreek, is wandelen daar een stuk toegankelijker geworden. Op de hieronder genoemde wandelkaart (1:12.000) met het wandelnetwerk staan tussen de diverse knooppunten ook de afstanden aangegeven. Het knooppuntennetwerk maakt het mogelijk je wandeling zo lang of kort te maken als je wilt.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Overnachten in de Voerstreek

Alleen in de grotere dorpen van de Voerstreek zijn wat ruimere overnachtingsmogelijkheden.

Auberge ’s-Gravenhof
Pley 28, B-3798 ’s-Gravenvoeren, T: 32 (0)488 764 888; info@auberge-sgravenhof.be; www.auberge-sgravenhof.be.
Prachtig gerestaureerde voormalig Jezuïetenhof (de Jezuïeten is een Rooms-katholieke religieuze orde) aan de rand van het ‘centrum’ van ’s-Gravenvoeren. Fraaie kamers, niet overdreven luxe, maar met smaak en aandacht voor detail ingericht. Uitstekend ontbijt de volgende ochtend! Kamers in Auberge ’s-Gravenhof gaan vanaf € 95,- per nacht inclusief ontbijt. Dat is niet duur voor zoveel kwaliteit. Er zijn enkele parkeerplaatsen op de binnenplaats beschikbaar en auto’s kunnen op een aangewezen parking parkeren, 1 minuut van hotel. Je kunt bij Auberge ’s-Gravenhof overigens niet eten, maar letterlijk om de hoek zit Gasthof Blanckthys, waar je redelijk authentiek kunt tafelen (en ook slapen trouwens). Tevens ook restaurant De Swaen en The Golden Horse. Verder zijn er in ’s-Gravenvoeren ook nog andere mogelijkheden; ook thuis bij particulieren.

Herberg Voer & Herve
Remersdaal-Dorp 22, 3791 Voeren, T: 32 (0)494 323 666; E: voer-enherve@hotmail.com; I: www.voer-en-herve.be.
Sfeervolle B&B in het zeer rustige Remersdaal, gerund door de sympathieke eigenaren Sofie Willems en Dries Degraeve. Kijk er niet gek van op als ze je onthalen met een Voers Drupke en je bij kou en nattigheid met de auto naar een restaurant in Teuven brengen én weer ophalen. De sloffen staan klaar, alsof je thuis bent! Ook hier de volgende dag een prima ontbijt. In tegenstelling tot auberge ’s-Gravenhof kun je in Voer & Herve wel eten. Mits je dat van tevoren aangeeft, kun je ’s avonds aanschuiven aan de ‘gastentafel.’ In Remersdaal zijn verder geen mogelijkheden om te eten (het is letterlijk een gat), dus ben je verder aangewezen op het dichtbij gelegen Teuven.

Kijk voor meer overnachtingsmogelijkheden in het (gratis) gidsje Voerstreek, verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum in ’s-Gravenvoeren. Of surf naar www.toerismelimburg.be.

Horeca in de Voerstreek

Leuke mogelijkheden onderweg voor zowel lunch als diner:

’s-Gravenvoeren: Afspanning De Swaen,  www.afspanningdeswaen.be.
Teuven: Café Modern, www.cafemodern.be, Herberg Moeder de Gans, www.moederdegans.nl, Hotel-Restaurant Kingshead Inn, http://www.thekingsheadinn.be/. Ook kamers.
Sint-Pieters-Voeren: Forellenkwekerij Commanderij.
Veurs: Veurzerbron, http://www.veurzerbron.be/. Ook kamers.
Sippenaken (Wallonië): Le Barbeau, www.barbeau.be
Sint-Martensvoeren: De Oranjepoort, www.deoranjepoort.be, gerund door arts en vrouw die jarenlang in tropen hebben gewoond. Ze runnen nu dit café/B&B (maar dan zonder breakfast) in voormalige koeienstal. Knus gerenoveerd, toegang via erf waar her en der de kunst van man en vrouw hangt en staat.

Uitrusting tijdens wandelen in de Voerstreek

Een eenvoudige wandeluitrusting en een flinke daypack voldoende. Vergeet zeker geen hoge en stevige wandelschoenen en regenkleding; na een fikse regenbui kunnen sommige paden behoorlijk modderig en zwaar worden. Een kaartentas om je wandelkaart droog te houden is onmisbaar bij regen. Een lunchpakket is niet noodzakelijk als je onderweg nog wilt genieten van een prachtig forelletje of een plankje met Herfse Kaas (lees meteen even dit online artikeltje,  een prachtig verhaaltje over dit welriekende kaasje).

Bezienswaardigheden in de Voerstreek

* Forellenkwekerij Commanderij van Sint-Pieters-Voeren. Commanderie 12a, 3792 Sint-Pieters-Voeren; T: (0032) 438 11430. Hele jaar geopend. Dit ‘kasteel’ ligt even ten zuiden van Sint-Pieters-Voeren op een prachtige plek. Het is omgeven door water en forellenvijvers. In de tuin van het kasteel kun je wandelen, bijvoorbeeld naar de bron van de Voer die achter in de tuin ontspringt (helemaal klopt dit niet, het allereerste begin van de Voer ligt nog iets hoger).
* Stroopstokerij van Eugène Wiertz. Commanderie 11, 3792 Sint-Pieters-Voeren; T: (0032) 4381 06 42. Vrij te bezoeken, even bellen voor openingstijden. Deze stroopstokerij ligt dalafwaarts, aan de achterkant van de Commanderie (volg bordjes Artisanale Stroopstokerij). Kijk op de website van de stroopstokerij.
* Appelwijnkelder van Jean-Marie Ernon. Pley 18, 3798 ‘s-Gravenvoeren, T: (0032) 438 104 18;
E: jeanmarieernon@skynet.be, I: www.appelwijn.be. Vooraf reserveren, € 5,- per persoon.
* Monument van de Elektrische Draad. Dit eenvoudige monument midden in het bos ligt geheel aan de oostkant van de Voerstreek, op de grens met Wallonië. Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar de 180 kilometer lange draad heeft toch aan zo’n 500 mensen het leven gekost en vormde tijdens de Eerste Wereldoorlog een bijna onneembare grens tussen het bezette België en vrije Nederland. Meer informatie op deze website.
* Het graf van pastoor Hendrik Veltmans bij de Sint- Maartens-kerk in Sint-Martens-Voeren. Veltmans was een belangrijke schakel in de ‘strijd’ tegen de verfransing van de Voerstreek.

Meer suggesties kijk op www.voerstreek.be of in het (gratis) gidsje Voerstreek, verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum in ’s-Gravenvoeren.

Wandelkaarten van de Voerstreek

* Wandelkaart Voerstreek (kaart en begeleidend boekje wandelnetwerk), 1:12.000, € 12,95 (bij boek- en kaartwinkels in Nederland); ter plekke € 8,-  (ex. verzendkosten, zie www.voerstreek.be).
* Kaart ‘Voerstreek/Mergelland’, 1:25.000, € 7,50. Op voorzijde de Nederlandse en Belgische topografie in kleur op één blad. Achterop eenzelfde grijsdruk met wandel- en fietsroutes.
* Topografische kaart no.34/7-8 Visé/Voeren, 1:20.000, uitg. Nationaal Geografisch Instituut, € 8,-. Meer info: www.ngi.be.
* Topografische kaart no.34 Tongeren, 1:50.000, uitg. Nationaal Geografisch Instituut, € 8,25. Meer info: www.ngi.be.
* Regiokaart Voerstreek, 1:50.000, uitg. Toerisme Voerstreek, € 2,50. Overzichtskaartje, vooral handig als je namen van straten e.d. wilt weten.
* Topokaart 69E, Heerlen, 1:25.000, € 8,50. Voor het Nederlandse deel van de tocht.

Wandelgidsen en -boeken over de Voerstreek

* Op zoek naar kleine landschapselementen (KLE) in de Voerstreek, € 5,-. Klein, maar leuk boekje met veel info over zaken die het landschap van de Voerstreek bijzonder maken. Denk dan aan hoogstambomen, beekjes, hagen, holle wegen etc. Aan de hand van 8 kleine wandelingen kom je langs deze kleine landschapselementen. Via www.voerstreek.be
* Vervoering in de Voerstreek, Kees Bos, uitg. TIC, € 11,95. 15 rondwandelingen in de Belgische en Nederlandse Voerstreek met goede kaartjes in zwart-wit. Leuke achtergrondinfo.
* Wandelgids Zuid Limburgs Heuvelland met Voerstreek, uitg. Eoscentra. 32 rondwandelingen, vrij moeilijk leesbare kaartjes. Alleen nog in bieb of tweedehands.
* Dagstappersgids Limburg (België), € 17,95. 16 lusvormige dagwandelingen (ca 20 km) langs de GR-paden waarvan twee in de Voerstreek.
* www.wandelgidszuidlimburg.com, handige website Zuid-Limburg / Voerstreek, met tientallen wandelingen (beschrijvingen en kaartjes).
* Topo-gids GR-128, uitgave 2014, de gps-track vind je op http://www.groteroutepaden.be/nl/route/496/gr-128-vlaanderenroute.html

 Bron: Geografische Boekhandel Pied à terre, Overtoom 135 – 137, 1054 HG Amsterdam, info@jvw.nl, www.reisboekhandel.nl.

Vervoer naar de Voerstreek

Vanaf Utrecht naar de Voerstreek is het ca 190 kilometer.
Tocht A: Met de trein kun je naar Visé reizen (net over de grens) en dan verder met bus 39B van De Lijn richting Remersdaal (stopt in alle Voerdorpen). Meer info: www.delijn.be. Daarnaast is er nog een buurtbus die grensoverschrijdend rijdt van Gulpen/ Margraten naar de Voerstreek (Teuven). Het gaat dan om lijn 191 van Veolia Zuid-Limburg. De bussen rijden om het uur vanaf 07.55 uur. Op zaterdag is er een aangepaste dienstregeling. Meer info: www.veolia.nl. Check even of deze bus nog rijdt, dat was in oktober 2010 onzeker!!
Tocht B: Met de trein naar Heerlen en door met de bus naar Vijlen (startpunt dag 1). Dag 2 eindigt bij station Eijsden.
Tussen station Maastricht en Vijlen rijdt bus 50 (ri Aken).

Overige adressen en sites

* Toerisme Voerstreek
Pley 13
B-3798 ’s-Gravenvoeren
Belgie
T: 0032 (0)4381 07 36;
F: 0032 (0)4381 21 59;
E: voerstreek@skynet.be;
I: www.voerstreek.be.
Midden in het dorp. Een goed adres voor kaarten, brochures, tips etc. Maar ook, mocht je dat vergeten zijn, om een paar flessen Voerdrupke of potten appelstroop in te slaan.

* Toerisme Limburg
Universiteitslaan 3
B-3500 Hasselt
Belgie
T: (0032) 11 30 55 00
I: www.limburg.be.
Toerisme Limburg geeft ook de beknopte gratis ontdekkingsgids Voerstreek uit.

* Toerisme Vlaanderen en Brussel
Koninginnegracht 86
2514 AJ Den Haag
070 – 416 81 10
E: info@toerismevlaanderen.nl
I: www.toerismevlaanderen.nl

Lees ook:

Gerelateerd

Delen

Waardering
2733
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

  1. kunt u mij opgeven wat de loopafstand is vanaf station maastricht naar , stationsstraat 3, St Martensvoeren. ANW routeplanner kent het adres niet. Wellicht vanuit een andere plaats, eerst per bus en dan verder lopen kortere afstand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *