Wandelen over de Besseggen in Jotunheimen, Noorwegen

Als Noor loop je één keer in je leven in Jotunheimen naar de top Galdhøpiggen en over de Besseggen. Zelf wandelen in het ‘het huis van de reuzen’ ? Hieronder vind je alle praktisch informatie.

Lees ook:

Korte feiten over wandelen in Jotunheimen

Gebied: Jotunheimen (Zuid-Noorwegen) is het hoogste gebergte van Noorwegen.
Tocht(en): Besseggen graatwandeling en beklimming Galdhøpiggen (2469 m), de twee populairste wandelingen van Noorwegen.
Navigeren: Markering + wandelkaart.
Beste seizoen: Midden juni tot midden september.
Overnachten: Berghutten. Wildkamperen kan ook.
Ernaartoe: Jotunheimen (Gjendesheim berghut) ligt op 1655 km van Utrecht.

Gedetailleerde informatie

Over Jotunheimen

Jotunheimen (Zuid-Noorwegen, drie uur rijden boven Oslo) is het hoogste gebergte van Noorwegen. Hier vind je de meeste toppen boven de 2000 meter van Noord-Europa. Het gebied is woest, rotsig en stil (buiten het hoogseizoen kom je er bijna niemand tegen). Jotunheimen (letterlijk huis van de reuzen) is een nationaal park. Je vindt hier de mooiste flora van Noorwegen en als je geluk hebt, kun je hier de veelvraat, lynx en eland spotten.

De twee tochten: Besseggen graat + beklimming Galdhøpiggen 

Besseggen:You’ll never walk alone

Duur: 6-7 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld, stijging 760 m.  De graat is steil en vergt enig klauterwerk, ook moet je geen last van hoogtevrees hebben.

Galdhøpiggen (2469 m): Het dak van Noord-Europa

Duur: 6 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld (met gids over gletsjer, 600 m stijgen)

Besseggen en Galdhøpiggen zijn de populairste wandelingen van Noorwegen. Vooral op de Besseggen graat wil het wel eens druk zijn. In Jotunheimen zijn genoeg ‘stillere’ alternatieven.

Alternatief Besseggen

Bukkelaegret. De tocht is 10 km lang, duurt ongeveer 5 tot 6 uur, kent een stijging van 400 m en heeft een pittige afdaling op het eind (als je loopt vanuit Memurubu richting Gjendebu). De uitzichten zijn, eerlijk is eerlijk, minder spectaculair, maar je kunt er wel in je eentje van genieten. Meer informatie vind je bij Den Norske Turistforening (DNT), www.turistforeningen.no.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen
Alternatief  Galdhøpiggen

Start vanuit de hut Spiterstulen (9 uur heen en terug, stijging 1400m). Lange, maar prachtige klim over hoofdzakelijk steen- en rotsvelden. Onder de top enkele sneeuwvelden, maar je kunt in goed weer zonder gids omhoog. Onderweg pak je ook nog de toppen mee van de Svellnosi (2272m) en Keilhaus (2355m). Meer informatie via www.spiterstulen.no.

Navigeren

Zowel de Besseggen als Galdhøpiggen zijn voorzien van de rode ‘T’, uitgezet door Den Norske Turistforening , DNT. Toch is het altijd raadzaam om een goede kaart bij je te hebben in dit gebied, zie ook Kaarten en gidsen.

Beste seizoen in Jotunheimen

Het ‘wandelseizoen’ in Jotunheimen loopt van midden juni tot midden september. Ook de hutten hanteren deze openingsmaanden.

Overnachten in Jotunheimen

De meeste mensen die aankomen bij Besseggen slapen de eerste nacht in Gjendesheim, het vlaggenschip van de DNT hutten (gjendesheim.turistforeningen.no) aan het Gjendemeer. Wij zijn daarna per boot naar Memurubu gevaren (kijk voor vaarschema en prijzen op www.gjende.no) en maakten vanuit daar de dagtocht over Bukkelaegret (zonder onze bagage) om weer per boot vanuit Gjendebu terug te varen naar Memurubu (www.memurubu.no, geen DNT hut). Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een overnachting in Gjendebu (www.gjendebu.com). Prijzen en slaapmogelijkheden van de DNT hutten zijn te vinden via www.turistforeningen.no
Voor de beklimming van de Galdhøpiggen sliepen wij in Spiterstulen (www.spiterstulen.no), 2- pk vanaf € 45 per persoon per nacht (excl ontbijt).
Wildkamperen kan natuurlijk ook (ook bij de verschillende hutten).

Vervoer naar Jotunheimen

Auto: Jotunheimen (Gjendesheim berghut) ligt op 1655 km van Utrecht. Je kunt met de boot over vanuit Kiel of Frederikshaven (bijvoorbeeld met Stena Line www.stenaline.nl of Colorline, www.colorline.com)
Vliegtuig – KLM  vliegt dagelijks op Oslo (retour vanaf € 146), lowcoster Norwegian air vliegt 6 x per week tussen Amsterdam en Oslo (direct of via Kopenhagen), retour vanaf € 100
Bus en trein – vanuit Oslo rijden er meerder malen per dag bussen en treinen richting Otta. Vanuit daar kun je met regionale bussen naar Gjendesheim rijden. Express bus Oslo, www.nor-way.no. Trein (mooie rit en comfortabel, stopt ook bij vliegveld Oslo), www.nsb.no. Retour vanaf €130, soms goede aanbiedingen afhankelijk van seizoen. Regionale bussen naar plaatsen in berggebieden (eind juni tot eind augustus), www.jvb.no.
Meer informatie vind je op www.visitnorway.com

Kaarten en gidsen

Om te wandelen is de Cappelens Kart CK 45 Jotunheimen een goede reisgenoot (verkrijgbaar ter plekke, € 29,50). Anders is Statens Turkart Jotunheimen (€ 22, 95) ook een betrouwbare metgezel. Voor meerdaagse tochten is Outdoor, Der Weg ist das Ziel, Norwegen (Duitstalig, € 13, 90) een optie.

Nuttige sites

Lees ook:

Gerelateerd

Delen

Waardering
38038
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

3 reacties op “Wandelen over de Besseggen in Jotunheimen, Noorwegen

  1. Mijn partner en ik hebben beide hikes meerdere malen gelopen. En ik schiet alweer vol bij het zien van de foto’s. Wat een ontroerend mooi land. Hopelijk kom ik er nog ‘s.
    Een aanrader voor elke hiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *