Top 3 Actie en avontuur in Costa Rica

Over een zipline door het oerwoud roetsjen, raften op een wilde rivier of wandelen over hangbruggen tussen de boomtoppen? Als je houdt van natuur én avontuur, zit je in Costa Rica goed. Hier is onze Actie-Top 3 voor Costa Rica!

1 Net als Tarzan (of als Superwoman!)

Een zipline met een beetje méér

Me Tarzan… Yihaaaa!

Een zipline is misschien wel de leukste manier om je door het oerwoud voort te bewegen. Aan een tuigje aan een stalen kabel roetsj je van boomtop naar boomtop. Je komt uit op een plateau, waar een medewerker je opvangt en je van de kabel loskoppelt, om je vervolgens weer vast te koppelen aan de volgende. Gáán! Bijna alsof je een vogel bent. Adrenaline gegarandeerd.

Ziplines zijn dan ook populair in Costa Rica. Sommige accommodaties hebben zelfs een kleine zipline speciaal voor gasten. Maar de indrukwekkendste vind je in Monteverde National Park. Dit zipline-parcours is maar liefst zo’n 3,5 kilometer lang en je voltooit het in ongeveer twee uur. In die tijd gebruik je dertien ziplines waarvan de laatste maar liefst een kilometer lang is. Je bereikt dan (schrik niet) een snelheid van wel zeventig kilometer per uur.

Misschien nóg spectaculairder is om bij de laatste zipline als ‘superman’ of ‘superwoman’ naar beneden te vliegen: niet zittend in een tuigje, maar zwevend op je buik, met je armen gespreid (of, helemáál in Superman-stijl: met één arm op je rug). Dat kost niks extra, maar omdat je het benodigde tuig zelf meeneemt, betekent het wel dat je onderweg een rugzak bij je hebt. Maar een echter Superman of Superwoman draait daar zijn of haar hand niet voor om.

Tip: heb je stiekem altijd al eens een echte Tarzan Swing willen doen? Dat kan onderweg ook. Je springt dan aan een lijn van tien meter hoogte en zwaait heen en weer tot je beneden wordt opgevangen. Yiiiihaaaaa!

2 Op ooghoogte met brulapen

Over hangbruggen tussen de boomtoppen door

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Monteverde National Park is ook dé plek voor een canopy-tour, waarbij je over hangbruggen tussen de boomtoppen doorloopt. In Monteverde bevindt zich de langste bruggenroute van Costa Rica: het parcours over acht bruggen is in totaal drie kilometer lang. De bruggen zijn tussen de 70 en 150 meter in lengte en bevinden zich twaalf tot zestig meter boven de grond.

De hangbruggen voeren vaak vlak langs de boomtoppen en je ziet het regenwoud dan ook plotseling vanaf een heel ander perspectief. Wat je vanaf de grond alleen met een kijker ziet, bevindt zich plotseling op ooghoogte. In Costa Rica is een boom nooit zomaar één boom. Een boom is een compleet ecosysteem. Op de takken groeien nog talloze andere planten, zoals orchideeën, varens, mossen, bromelia’s en epifyten, planten die de boom gebruiken om op te groeien. En terwijl je de brulapen vanaf de grond vooral hóórt, zie je ze nu op gelijke hoogte.

Tip: In twee uur doe je het op je gemak, maar je kunt ook gerust langer blijven. Neem de tijd om te genieten en rond te kijken. Ben je een vogelaar, neem dan zeker een vogelgids mee. En/of ga mee met een van de gegidste wandelingen over het hangbruggenparcours. Een gids vertelt je dan alles over het park, én over de dieren.

3 Samen een woeste rivier af

Dát schept een band!

Echt een kick!

De Savegre-rivier is een pittige rivier, maar hoe pittig merk je pas als je in een raft tussen de stroomversnellingen zit. Bij de lichte stroomversnellingen maak je plotseling snelheid en kun je met wat extra peddelen gemakkelijk op koers blijven. Maar er zijn ook stroomversnellingen met flink wat verval, waarbij je een golf in duikt en een bak water over je heen krijgt en je voor je gevoel moet peddelen voor je leven. ‘Hoe gaan we hier doorheen komen?!’, denk je nog, als je de witte schuimkoppen van zo’n stroomversnelling ziet naderen. Maar het lukt altijd.

Je doet het dan ook niet alleen. Je zit met z’n zessen en een instructeur in een raft, en de gids reist mee per kajak. Als je even níet in een stroomversnelling zit, kijk je je ogen uit. De Savegre-rivier stroomt door een dal met steile, beboste hellingen, je bent echt omringd door het regenwoud. Bij een van de zijrivieren wandel je naar een grote waterval, waar je achterlangs kunt lopen. Of gewoon dwars door het gordijn van water heen, waarom niet? Nat ben je toch al!

Dat laatste geeft trouwens niks, want het is hier zo warm dat je deze raft-expeditie gemakkelijk kunt doen in een T-shirt en ’n zwembroek (een zwemvest en helm krijg je ter plaatse).

Vanwege de snelheid, de adrenaline en de actie geeft raften echt een kick. Dit is dan ook een geweldig leuke activiteit om met een gezin met oudere kinderen te doen. Dat je om de beurt een golf over je heen krijgt, zorgt voor de nodige hilariteit en als je aan het eind aan wal stapt, heb je echt dat gevoel ‘dat hebben we toch maar mooi gedaan met z’n allen!’ Dat schept een band!

Tip: neem waterschoenen of lichte gympen mee, want je haakt je voeten achter een steunpunt voor meer evenwicht, en met open sandalen gaat dat na een tijdje schuren. Waterschoentjes vergeten? Geen probleem, ze zijn ook te koop in plaatselijke supermarkten.

Zelf actie en avontuur beleven in Costa Rica?

Bij SNP Natuurreizen kun je kiezen uit elf reizen naar Costa Rica. Er zijn zowel groepsreizen als individuele reizen en met name bij de reizen met kinderen staan er veel bijzondere activiteiten op het programma. Reis je per jeep over de backroads van Costa Rica, dan maak je onder meer een canopytour en ga je raften. Tijdens de iets langere Gezinsvakantie per 4WD doen jullie ook een skywalk  en tijdens de groepsreis ‘Costa Rica met de kids’ ga je per kajak naar een eiland om te snorkelen en is er de mogelijkheid om surflessen te nemen. Het thema is niet voor niets ‘Spanning en avontuur’!

Kijk hier voor een overzicht van al onze reizen naar Costa Rica. Of stel je eigen reis samen, want dat kan natuurlijk ook. Onze reisspecialisten kunnen je er alles vertellen, ze zijn bereikbaar op 024-3277000.

Gerelateerd

Delen

Waardering
83424
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *