Sporen trekken in de sneeuw, Gudbrandsdalen, Noorwegen

In de bergen van Noorwegen is op diverse plaatsen de eerste sneeuw al weer gevallen. En dat is maar goed ook want de langlaufers zijn er al helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. De meest fanatieke sporters hebben getraind op rolskies, maar anderen zijn anderszins sportief bezig geweest om de conditie erin te houden.

Alhoewel op heel veel plaatsen in Noorwegen te langlaufen is, zijn er ook van die favoriete plekken, waar langlaufers graag naar terugkeren Gålå in Gudbrandsdalen ten westen van Lillehammer is een van die geliefde plaatsen waar de latten vroeg onder kunnen. En reken maar dat het sneeuwzeker is. Gålå (spreek uit kooloo met zachte g) ligt in de bergen tegen het Gålåvatnet, een groot meer, dat zorgt voor een ruime blik over de hele omgeving. We bevinden ons in het Rijk van Peer Gynt; in de zomer weten hier veel toeristen de Peer Gyntvei te vinden. Het is een weg die langs akkers en bossen voert. In de winter is het een rustig gebiedje waar langlaufers hun rijk hebben. Het mooie hier is dat en skaters en langlaufers met de traditionele techniek goed uit de voeten kunnen. Ook de afwisseling van de loipes met afwisselend bos, heuvels, bergen en zicht op hooggebergte maakt het gebied aantrekkelijk.

Loipes naar alle kanten

Een van de sterke punten van deze locatie is wel dat je er alle kanten uit kunt: er is een uitgebreid loipenet, met loipes in allerlei niveaus die goed zijn geprepareerd. En wie een dagje wil alpineskiën kan op de kleine pistes terecht. Behalve een klein supermarktje en een paar hotels en leuke huisjes is er niet veel meer. Maar dat is ook precies genoeg als je hier een weekje of zo van de sneeuw wilt genieten. Maar rust en een relaxte sfeer is hier aan alle kanten. Het zijn vooral Noren die we om ons heen zien. Van heel jong – enkele maanden in de pulka achter pa of ma – tot behoorlijk op leeftijd, zelfs krasse negentigers kom je tegen die het langlaufen maar niet kunnen laten. Kinderen leren hier langlaufen zodra ze een beetje kunnen lopen.

Lang seizoen

Ook al is er nu nog te weinig sneeuw, het zal niet lang duren of de eerste langlaufers zullen hier hun sporen trekken in de hogere gedeelten van de bergen. Wat later volgen dan de lagere delen. En is het meer eenmaal dichtgevroren dan heeft de winter het hele gebied in de winterse greep. Het is geen uitzondering dat hier in mei nog lang door gelanglauft kan worden. En wie niet alleen langlaufen wil: regelmatig zijn er sledehondensafari’s; ook mooi om nog even mee te pakken.

Foto’s
1 In Gålå is het soms lastig kiezen met zoveel loipes
2 Als het meer dichtgevroren is, is Gålå in de greep van de winter
3 Het café aan de Peer Gyntveien, een mooi rustpunt
4 Ruim baan voor de skatetechniek
5 Een belangrijk deel van de uitrusting
6 Een uitdaging voor hond én langlaufer
7 Op pad met de hondeslee op de boomgrens
8 Noren nemen in een pulka graag de baby mee de bergen in
9 Zodra je kunt lopen, leer je langlaufen, een belangrijk deel van de opvoeding

 

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
60042
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *