Oriënteren en navigeren met behulp van de natuur

Het is van groot belang jezelf te kunnen oriënteren en navigeren bij een ondermening in de buitenlucht. Een topografische kaart met kompas en een GPS bieden uitkomst, maar wat te doen als je deze instrumenten niet bij je hebt?

Groeien naar het zuiden
De natuur kan je de weg wijzen! Kijk eens naar de kamerplant die voor het raam staat. Een plant groeit graag naar het licht toe en na verloop van tijd zullen de meeste takken en bladeren zich aan de raamkant begeven. Dan draaien we de plant om zodat die weer (tijdelijk) een mooie groeivorm aanneemt. Nu even terug de natuur in, waar bij ons op het noordelijk halfrond de zon over het zuiden beweegt. Vanaf het zuiden is dus het meeste licht waardoor bomen aan de zuidkant, gelijk met de kamerplant, meer begroeiing hebben. Een oude loofboom op open terrein laat dit goed zien. Dit is een hele betrouwbare methode om de juiste windrichting te vinden, maar bekijk wel meerdere bomen om zeker van je zaak te zijn.

Navigeren met mos
Ook zijn er bekende onbetrouwbare methoden zoals het mos op een boom. De plaats waar het meeste mos groeit moet het noorden aanduiden. Als je van de ideale situatie uitgaat, is dat zeker zo, maar er zijn zoveel andere factoren die dit anders kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan o.a. een rivier, schaduw, een dal en zijn positie in de omgeving. Het is simpelweg niet verstandig om op deze methode te vertrouwen. Maar er is meer wat je wel goed kan helpen. De  wind, schaduw, wolken en zelfs mierenhopen en termietenheuvels kunnen je de goede kant opsturen. De vroegere Polynesiërs zijn voor mij het ultieme voorbeeld van meesters in het natuurlijk oriënteren en navigeren. Zij gebruikten hun kennis over vogels, het weer en de sterren om eilanden in de oceaan met hun kano’s te ontdekken. Honger en oorlog was weliswaar de drijfveer van deze expedities, maar toch; je moet het maar durven om op deze manier van navigeren te vertrouwen.

Feit blijft dat je eenmaal wat kennis van dit onderwerp moet hebben en moet weten in welke windrichting je moet lopen als je verdwaald bent. Daarom blijft een goede voorbereiding noodzakelijk, verdiep jezelf in een aantal vaardigheden en laat de natuur je een handje helpen!

Mark Burg | wildernisgids en survivalexpert
Wildernisschool Outback
www.wildernisschool.nl

Delen

Waardering
48202
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *