Wandelroutes in het Scandinavische gebergte, Noorwegen en Zweden

Alhoewel de echter zomermaanden nu voorbij zijn, heerst de zomerwarmte nog op sommige plaatsen rond de bergen in Noorwegen en Zweden. In combinatie met de koude nachten zorgt dit voor een snelle kleurverandering in de bergen. Ideaal dus om er nog een keer op uit te trekken in deze berggebieden.

Gele bomen, rode struiken
Door de sterk wisselende temperaturen krijgt de vegetatie snel een andere kleur; zeker dankzij de drogere zomer zet de verkleuring vroeg in. De dwergberk is op sommige plaatsen al aardig geel aan het kleuren. De meeste planten (zoals struiken en bomen) kleuren geel, terwijl andere juist weer intens rood kleuren. Dit komt door de anthocyaan-vorming in het blad van deze planten. Vooral kou zorgt voor het vrijkomen van deze stof. Zeker de hellingen in het hooggebergte kunnen dus knalrood worden.

Wandelen in de bergen
De Noorse toeristvereniging, DNT, biedt mooie wandelingen in het Noorse hooggebergte. Ook zijn er vaak activiteiten in berghutten, zoals een filmfestival in de berghut Gjendesheim in Jotunheimen. Ook in de Zweedse bergen dient het begin van de herfst zich aan. Heerlijk om te wandelen op diverse hoogten in de bergen of op een wat lager niveau. Vooral in de Natuurreservaten en Nationale parken is het nu aantrekkelijk; elders zou je gestoord kunnen worden door jagers.

Laagjes
Vanwege de sterk wisselende weersomstandigheden in de bergen is het toch juist nu zaak voldoende lagen mee te nemen. Het weer kan binnen een enkele dag van zomers warm naar winters koud omslaan. Dus vier laagjes is altijd plezierig. Een thermolaag, een bufferende laag, een afsluitende laag en voor, na afloop, of boven op de top de echte afsluitende laag tegen net die ene natte sneeuwbui met harde wind.

Bergverenigingen
Zweden
STF Svenska Turisföreningen

Noorwegen
DNT Den Norske Turistfereningen

Nationale parken
Zweden
Op de website vind je verschillende nationale parken en meer informatie.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Noorwegen
Op deze website vind je informatie over verschillende nationale parken.

Foto 1. Hellingen in de bergen kleuren rood door snelle afkoeling van de bodem, zoals hier in Dovrefjell (Fred Geers)
Foto 2. In de bergen blijven de meeste bomen maar klein, zoals ook deze wilg. (Fred Geers)
Foto 3. Lekker wandelen in de herfstige bergen van Fulufjället, Zweden (Fred Geers)
Foto 4. Veel struikjes, zoals de dwergberk Betula nana, kleuren fel geel. (Fred Geers)

Gerelateerd

Delen

Waardering
48140
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *