Fietsweekend in Gent, België

Oké. En nu gelijk een weekend Gent boeken. Gewoon, omdat het de leukste en mooiste stad van België is. Omdat er de afgelopen jaren enorm veel is gebeurd in de stad. Omdat je er dit weekend al kunt zijn. Nog sterker, over twee uur kun je al in Gent zijn. Een fiets meenemen hoeft niet, die kun je daar huren. Trappen kan zowel door stad als ommeland. Alleen nog even deze reportage lezen: 9 redenen voor een fietstrip Gent.

Praktische informatie

Gent ligt op ca. 190 kilometer van Utrecht, ongeveer twee uur rijden. Met de trein doe je er (inclusief overstappen) een uurtje langer over.
Zie: www.anwb.nl/routeplanner en www.hispeed.nl.

Gentse Feesten

Tijdens de Gentse Feesten staat de stad tien dagen lang dag en nacht op z’n kop. Het grootste feest van heel België! Die drukte maakt de Feesten tot de slechtste periode voor fietstochten door de stad, maar van van 20 tot en met 29 juli 2013 kún je een poging wagen. Programma/info: www.gentsefeesten.be.

Accommodatie

Enkele fietsvriendelijke en sfeervolle accommodaties in Gent zijn Aparthotel Castelnou (www.castelnou.be), Monasterium PoortAckere (www.monasterium.be) en Harmony (www.hotel-harmony.be).

Toeristische informatie

Zie: www.visitgent.be, www.tov.be en www.vlaanderen-vakantieland.be.

Waarom in Gent fietsen? 9 redenen

1: Gent is fietsvriendelijk

Eerlijk is eerlijk, heel veel fietsen zal er in de oude stad niet van komen. Daarvoor is Gent te klein, te compact, te knus. Fietsvriendelijk is de stad wel, met dank aan kilometers aan fietspaden. Bovendien stikt het hier van de fietsvriendelijke accommodaties en zijn ze hier sowieso gewend aan tweewielers – alleen al duizenden studenten pakken dagelijks de vélo in deze universiteitsstad. Onderweg zal je ook heel veel stoppen, want overal is er wat te zien, in de stegen, op de pleintjes en langs de leien (kades) van de oude stad. Pas ook op voor nekkramp trouwens, met al die waanzinnig mooie middeleeuwse gevels.

2: Knooppuntfietsen langs de Schelde

Dat Gent lekker compact is, betekent ook dat je de stad zo weer uit bent. Bijvoorbeeld om een fietstocht door de omgeving te maken. Een heel goede keus is de Scheldevalleiroute. Deze rondtocht is 30 kilometer lang en het startpunt ligt enkele kilometers buiten het centrum. De rit voert vrijwel geheel langs de Schelde, hier overigens nog een schuchter meanderend stroompje. Onderweg kom je langs kerken, kastelen en molens. Je passeert gehuchten met namen als Zwijnaarde, Zevergem en Semmerzake, gelegen in een eeuwenoud cultuurlandschap van knotwilgrijen, houtwallen, kleiputten en populierenbossen. Dit is slechts één mogelijkheid. Met dank aan de honderden fietsknooppunten rond de stad – alsmede een stuk of 50 uitgestippelde fietslussen en themaroutes – kun je oneindig blijven fietsen door Gent en omgeving. Fietskaarten? Zie punt 9!

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

3: De Vismijn bruist weer

Een van de mooiste historische gebouwen van Gent is de Vismijn. Alleen al een blik op de barokpoort uit 1689 – waarop kenners de Romeinse god Neptunus ontwaren – zou een bezoek aan Gent rechtvaardigen. Helaas stond de ‘mijn’, veiling, een stuk of vijftien jaar leeg, maar het goede nieuws is dat het pand onlangs werd heropend na een grondige renovatie. Tegenwoordig zetelt hier de strakke brasserie Bord’eau, waar je uitstekend kunt tafelen op een geweldig terras aan het water. Vanaf eind 2011 kun je er ook terecht voor toeristische informatie, en wordt de Vismijn weer wat het eeuwenlang was: een van de bruisende middelpunten van de oude stad.

4: De pittige Vlaamse Ardennen

Zo’n 20 kilometer ten zuiden van Gent beginnen de Vlaamse Ardennen. Overigens niet te verwarren met de ‘echte’ Ardennen – die liggen nog weer een eindje westelijk. Wel is dit het mooiste landschap van Vlaanderen. Enerzijds een lieflijk groen, glooiend landschap, anderzijds goed voor zeer pittige klimmetjes. Want met hellingspercentages tot 25 procent is een fiets met versnellingen hier geen luxe, maar pure noodzaak. (In deze streek liggen ook de van de Ronde van Vlaanderen beruchte Koppenberg en De Muur.) Hier en daar beland je zelfs op heuse kasseienpaden, en kun je je stiekem een heel klein beetje wanen in de klassieker Parijs-Roubaix. De beloningen voor ontberingen zijn legio en komen in de vorm van pittoreske gehuchten, art deco villa’s, door bossen omgeven kastelen, kronkelende beken en uitzichtpunten op de talloze heuveltoppen. Hoe? Fanatiekelingen fietsen vanuit Gent, minder geoefende fietsers bereiken de streek via een kort ritje per auto of trein, bijvoorbeeld naar station Oudenaarde.

5: Stadsmuseum STAM

Gloednieuw in Gent is het Museum STAM, gevestigd in het voormalige abdij- en hospitaalcomplex Bijlokesite. Deze onlangs geheel gerenoveerde gebouwen huisvesten nu een hypermodern en schitterend opgezet museum. Daar loop je dwars door de geschiedenis van de stad, van de vroege middeleeuwen tot en met het Gent van de toekomst. Een betere introductie tot de stad is derhalve ondenkbaar. Bovendien ligt STAM net buiten het centrum, en is dus tevens een uitstekende motivatie om de fiets te pakken. Zie: www.stamgent.be.

6: Maak een boottocht

Wie te veel fietst, krijgt lamme benen. De leukste manier om die wetmatigheid te slim af te zijn, is een boottochtje. Want hoewel Gent zich nét niet het ‘Venetië van Vlaanderen’ mag noemen (die titel is voor Brugge), ligt er toch een imposant grachtenstelsel. Met het perspectief van een watervogel en vanaf kanaaltjes die soms amper breder zijn dan de boot zie je Gent van een heel andere kant. (Zo ontdek je – die plekken goed onthouden! – talloze aan het water gelegen restaurantjes en terrassen.) Ook hier laat de Bourgondiër die in iedere Belg schuilt zich gelden. ‘s Avonds kun je bijvoorbeeld een tocht per Champagneboot maken. Dan krijg je niet alleen twee glazen bubbels, maar ook ‘heerlijke toastjes en live uitleg van de kapitein!’ Zie: www.gent-watertoerist.be. Tochten in de omgeving zijn ook mogelijk, onder meer door de Leiestreek of het kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem. Zie www.visitgent.be.

7: Dwaal door het Gravensteen

In 2009 werd nóg een grootschalige restauratie in Gent afgerond: die van het 12de-eeuwse Gravensteen. Na 20 jaar hard werken ligt dit door grachten omringde stadskasteel er nu weer bij alsof het gisteren werd opgeleverd, met al z’n torentjes, kantelen, galerijen, schietgaten en wapperende banieren. Binnen kun je hier de middeleeuwen herontdekken, griezelend en gruwelend langs martelwerktuigen, wapens, gevangeniscellen en een heuse guillotine, waarvan het mes nog origineel is. Wie minder interesse heeft in dit soort gruwelijkheden; vanaf het kasteel heb je ook een van de mooiste uitzichten over de skyline van Gent.

8: Voor een Dreupelkot

Wie zich volledig wil onderdompelen in de Vlaamse cultuur, zit goed in Gent. Stap bijvoorbeeld binnen in het oerauthentieke Dreupelkot, waar patron Pol Rysenaer niet minder dan 200 soorten jenever schenkt. Wie meer van een pintje houdt, gaat naar het naastgelegen Waterhuis aan de Bierkant, goed voor 150 soorten bier op tap en van de fles. Let wel, dit is slechts een zeer bescheiden selectie uit de tientallen cafés, restaurants en kroegen die Gent rijk is. Ze variëren van strakke sushitenten tot diepbruine cafeekes, maar worden vrijwel allemaal bevolkt door vriendelijke Gentenaren.

9: Laat je eigen fiets maar thuis

Geen gedoe met imperialen of dakrekken. Een fiets kun je gewoon in Gent huren, zeker en vast. Tegen prettige prijzen bovendien: bij Max Mobiel (www.max-mobiel.be) huur je een gewone fiets voor € 15 per weekend, en een elektrische voor € 25. Een volle week fietshuur kost je slechts enkele euro’s meer. Voor Gent én omgeving koop je uitstekend kaartwerk bij de lokale VVV of bestel ze voor vertrek op www.tov.be. Ook zeer handig: met een online-fietsrouteplanner kun je een route langs knooppunten samenstellen en vervolgens uitprinten of downloaden naar een gps-apparaat. Zie: www.tov.be/routeplanner. Je kunt zelfs kiezen voor een op maat gemaakte ‘suggestieroute’.

Gerelateerd

Delen

Waardering
45600
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *