Fietsroute Donauradweg langs de Donau, Servië

Kalm aan betekent het in het Servisch. Polàààgan. Een mantra en een neerslag van de volksaard tegelijk. ‘Die ­Donau ligt er morgen ook nog, hoor’, zeggen de Serven als ze horen dat je wel zestig kilometer gefietst hebt. Fietsen over het Servische deel van de E6, de eerste complete ­pan-Europese fietsroute.

Fietsgebied
We fietsen over nieuwe Donauradweg, oftewel de E6, de Paneuropese fietsroute. Na Belgrado – Serviës swingende hoofdstad – verandert het landschap langs de Donau. Het gaat er Oostenrijkser uitzien. De rivier snijdt door het land dat steeds rotsiger wordt. Dat levert een landschappelijke topattractie op: de ijzeren poort. Over de hele lengte is de Donau op plekken waar de oevers een wetland worden, vergeven
van de vogels.

Gemaakte fietstochten langs de Donau in Servië
Acht etappes van tussen de 60 en 110 km.

Fietsroute langs de Donau
Rustig, vrij vlak gebied om te fietsen. Vooral het gedeelte tot Belgrado is licht om te fietsen.  Als je zweet ligt dat aan de temperatuur, niet aan het fietsparcours. Na Belgrado heb je af en toe een klimmetje – iets meer dan de Van Brienenoordbrug – en wat linker is, ook af en toe een tunnel. NB: Zorg voor goede verlichting op je fiets! De tunnels zijn onverlicht.

Zwaarte / moeilijkheidsgraad van een fietstocht langs de Donau
Het enige wat het fietsen in Servië ingewikkeld zou kunnen maken is de taal. Er zijn weinig mensen die iets anders spreken dan Servisch, veel verkeersborden zijn opgesteld in het Cyrillische schrift. Maar met dank aan GTZ, dat voor de fietsroute en de bewegwijzering zorgde, is het allemaal zeer eenvoudig te doen.

Meer informatie over fietsen langs de Donau in Servië?
Download de PDF-bestanden onderaan deze pagina.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
2700
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

4 reacties op “Fietsroute Donauradweg langs de Donau, Servië

 1. Van de Donau route hebben wij deel al gefiets.
  In september van dit jaar fietsen wij deel 2 en 3.
  Wij zou de volgende delen 4 en 5 van de donau route ook willen fietsen.
  Wij vragen ons af of het fietsen daar wel veilig is.
  Wie kan uit ervaring over deel 4 en 5 ons wat vertellen.
  An

  1. Onderstaand de reactie van de auteur, Marjolein van Rotterdam
   —————————————————————-
   Beste An,

   Voor de reportage in Op Pad heb ik het gedeelte in Servië gefietst. Het was er zeldzaam kalm. De meeste dagen fietsten we over stille wegen en dijken. Bijna allemaal vlak. Nooit iets vervelends meegemaakt. De Serven waren zo lief dat je je afvroeg of het wel hetzelfde volk was dat in die streken fanatiek oorlog had gevoerd.

   Hoe het is in Bulgarije weet ik niet. Maar in Servië was de route heel goed aangegeven, en was altijd voor wegen met weinig verkeer gekozen. Superveilig allemaal, op een ding na (staat ook in de reportage): de onverlichte tunnels. Zorg dus dat je goed zichtbaar bent!

   Groeten,
   Veel plezier alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *