Fietsroute Vest-Agder, Zuid-Noorwegen

Vergeet de fjorden en bergen in Noorwegen. Als je de Noren zelf mag geloven is hun eilandrijke ­zuidkust mooier. Een ­geknipte bestemming om te fietsen. Helemaal als je aan het eind van elke etappe in een vuurtoren slaapt.

Dit moet je weten voor je op pad gaat:

De kust van Zuid-Noorwegen leent zich prima voor een mooie fietstrektocht. Het verkeer is nergens druk. Het landschap enorm ­gevarieerd. En aan slaapplekken ontbreekt het niet: prik je tent maar neer ergens in de natuur of neem net als wij een vuurtoren aan het eind van elke etappe.

Gebied

Vest-Agder, de meest zuidelijke provincie van Noorwegen. Samen met Aust-Agder vormt het het landsdeel Sørlandet. Wij fietsten vooral langs de kust, een gevarieerd landschap van talrijke eilandjes, inhammen en klippen. De luwte die dit alles biedt, maakt dit tevens een aantrekkelijke bestemming voor de pleziervaart.

De route

Zesdaagse fietsronde langs vijf vuurtorens. Achtereenvolgens: de vuurtorens Grønningen, Ryvingen, Lindesnes, Lista en Hatholmen. Start en einde in Kristiansand. Totale afstand: ca. 380 kilometer.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad

Gemiddeld tot zwaar door het heuvelachtige terrein. Wisselende intensiteit. Over het ­algemeen gaat het veel kort, maar steil op en neer. De kilometers tellen best zwaar. Er zijn ook wel enkele vlakkere stukken, met name op dag drie. Je fietst merendeels over strak asfalt, dat met enige regelmaat wordt onderbroken door onverharde zand- of gravelwegen. Hierop zijn wat dikkere banden (niet die van de maat racefiets) aan te ­bevelen.

Verkeer

Het verkeer is nergens druk, behalve op de snelweg E39, maar zelfs daarop kan en mag je fietsen (voor als je een keer haast hebt). Wij vermeden de snelweg.

Navigatie

We volgden de eerste vier dagen grotendeels de Nordsjovegen, bij ons beter bekend als de North Sea Cycle Way. Een internationale fietsroute, die de laatste jaren flink won aan populariteit en de kusten van alle Noordzeelanden verbindt. Bijbehorende gids: Hjulgleder, Nordsjøruta vest. Hierin vind je prima deelkaartjes waarop je kunt fietsen. Voor het laatste traject gebruikten we de Friluftskarten T18 (Farsund) en T19 (Lyngdal), schaal 1:40.000, die we ter plekke aanschaften.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Ernaartoe

Kristiansand is rechtstreeks bereikbaar met de veerboot uit Denemarken. KLM vliegt tweemaal daags van Amsterdam naar ­Kristiansand en andersom. Zie: www.klm.nl.

Overnachten

In een land zo rijk aan natuur gelden er nog niet zoveel beperkingen. In Noorwegen – net als in heel Scandinavië – mag je nog overal in het wild je tentje opzetten (met inachtneming van een aantal regels, zie www.oppad.nl). Wij sliepen in vijf verschillende vuur­torens. Dat werkt op een beetje vergelijkbare manier als in de Noorse berghutten. Een stichting beheert de vuurtorens. Zij stellen een soort huttenwaard aan in de zomermaanden (elke week verblijft er een andere vrijwilliger). Je kunt reserveren (is aan te bevelen) en voor een heel schappelijk bedrag erin slapen en gebruik maken van een keukenruimte en soms een douche; soms ook niet, afhankelijk van de plek waar de vuur­toren staat. Dat kan ook een afgelegen ­eilandje zijn op zee. In alle vijf de gevallen was het een erg mooie en bijzondere ­ervaring. Bijna zonde om na een nacht zo snel weer verder te trekken.

Extra informatie

Download de pdf-bestanden onderaan de pagina.

Downloads


Gerelateerd

Waardering
25623
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

4 reacties op “Fietsroute Vest-Agder, Zuid-Noorwegen

  1. Zoek de in het artikel genoemde GPS track, maar kan die niet vinden op de site. Waar moet ik zoeken?

    NB Ik ben abonnee van het blad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *