Bergwandeling vanaf Altino, Monti Sibillini, Italië

De Monti Sibillini zijn een schitterend gebergte in de Marche (Marken), een regio in midden-Italie aan de Adriatische kust. Er voert een meerdaagse voettocht doorheen, de Grande Anello dei Sibillini, maar je kunt er ook fraaie dagtochten maken. Deze tocht bijvoorbeeld, een pittige dagwandeling van ca 6 uur met de sfeervolle Rifugio Altino (1000 m) in het bergdorp Altino als startpunt.

Routebeschrijving

Achter de hut gaat een breed bospad omhoog naar de schaapskooi met koel en fris water. Het pad blijft stijgen naar een klein ‘balkon’ op de noord graat van de M.Banditello. Hier heb je een prachtig uitzicht op de omliggende bergen van de Monti Sibillini en het typische landschap van de Marche; monumentale stadjes op elke heuvel en 1001 akkertjes met in de verte de Adriatische Zee. Het kleine bergpad  gaat over in een spoor over de graat naar het topje. Dan wordt het  vlakker en krijg je zicht op de M. Vettore, de hoogste berg van de Sibillini (2475m). In de verte de hoogste bergen van de Apennijnen:  de Gran Sasso met de Pico Grande als baken.  Wanneer het pad gaat dalen, volg je de steenmannetjes  en de rood -witte markeringen naar de tweede bron en naar het  idyllisch gelegen gelegen oude kerkje SM. in Pantano. Via het brede bospad, onderdeel van ‘Il Grande Annello dei  Sibillini’ loop je terug naar Altino.

Zwemmen!
Op de terugweg bij het dorpje S. Giorgio all’Isola kun je in de zomer maanden, wanneer het water niet te hoog staat, heerlijk zwemmen in Lago di Gerosa.

Foto 1 en 3. Monte Banditello
Foto 2. Rifugio Altino
Foto 4. Het oude kerkje SM in Pantano

Gerelateerd

Delen

Waardering
46909
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

4 reacties op “Bergwandeling vanaf Altino, Monti Sibillini, Italië

  1. Er staat een bordje dat het toegelaten water is, MAAR:
    Op dit moment staat het water veel te laag; verzwakte dijk door de aardbeving van 2016?

  2. Een kleine belangrijke correctie op het artikel: In het Lago di Gerosa (stuwmeer) geldt al sinds jaar en dag een absoluut zwemverbod. Vanwege de nog aanwezige bebouwing op de bodem van het meer zijn er gevaarlijke stromingen en wervelingen tot vlak onder het oppervlak van het meer. Gemiddels verdrinken er twee mensen per jaar door onwetendheid.

    1. Actuele feiten t.a.v. het zwemmen in Lago di Gerosa na overleg met omwonenden: het is niet verboden te zwemmen in het meer, extreme stromingen ontstaan wanneer de overloop sluizen worden geopend (sirene op de dam + aankondigingsborden stroomafwaarts). Er bestaan verschillen in warme en koude delen, net als in de zee en elk meer maar is niet gevaarlijk. Strandje met parkeerplaats is speciaal aangelegd door de gemeente voor recreatieve doeleinden. Omwonenden maken hier veel gebruik van. Het meer is diep en daarom koel. Rode boeien liggen 75m voor de stuwdam, deze niet passeren. Jaarlijks worden er leuke evenementen op het meer georganiseerd: o.a. Festival dell Appennino (juli-aug) en zeil en kanowedstrijden.

      1. Actuele situatie t.a.v. stuwmeren: Er geldt een algemeen zwemverbod in stuwmeren tenzij anders aangegeven. Met andere woorden: Er moet een bord staan waarop men aangeeft dat er gezwommen mag worden. Staat dat er niet dan mag het niet. Zo is de situatie hier in Le Marche al jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *