icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Boekhandel de Zwerver
Artikel

15 boekentips om bij weg te dromen

  • 01 april 2020
  • Door: Redactie Op Pad

Nu we voorlopig niet meer op pad kunnen om de wereld te ontdekken, halen we de wereld graag naar ons toe. We delen 15 boekentips voor je om bij weg te dromen, samengesteld uit jullie aanraders en onze favorieten.

1. Het Zoutpad - Raynor Winn

Raynor Winn en haar man Moth zijn al meer dan dertig jaar samen. Hun oude boerderij in Wales hebben ze in de loop der tijd steen voor steen opgeknapt en omgebouwd tot een goedlopende B&B. Dan raken ze binnen een paar dagen alles kwijt: ze verliezen hun huis door een speculatieschandaal en ze krijgen te horen dat Moth een ernstige ziekte heeft. Ze hebben niets meer over en nog maar weinig tijd. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coastal Path lopen, weg van alles en iedereen. Het is een tocht van duizend kilometer.

Met twee rugzakken en een kleine tent beginnen ze hun wandeltocht door het oeroude, verweerde landschap van rotsen, kliffen, zee en lucht. En dan gebeurt het. Met elke stap, door iedere ontmoeting, en ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun tocht verder in een bijzondere ontdekkingsreis.

2. Keerpunt Alaska - Jolanda Linschooten

Vlak na het overlijden van haar moeder vertrekt Jolanda Linschooten naar Alaska, waar de natuur ongerept is – en onverbiddelijk. Op eigen kracht trekt ze samen met Frank van Zwol door Alaska, van het uiterste noorden in Prudhoe Bay aan de Noordelijke IJszee tot in het zuiden bij Cordova aan de Golf van Alaska. 1000 kilometer op de mountainbike over de arctische toendra en door de Brooks Range, 200 kilometer te voet over de immense gletsjers van de Alaska Range en 350 kilometer per kano over de wilde Copper River die zich een weg baant door het Wrangell Saint Elias gebergte. Ze trotseert ijzige gletsjers, uitgestrekte toendra's en heeft een bijna-doodervaring in een kolkende rivier. In al deze levensbedreigende omstandigheden keert haar wereld zich binnenstebuiten. Je komt jezelf onherroepelijk tegen en verbergen is er niet bij. Het is de natuur die haar leert hoe ze haar leven weer moet oppakken. Laat je meenemen op een reis die je anders laat kijken naar de wereld – en naar jezelf.

Keerpunt Alaska was het eerste boek van Jolanda Linschooten en was al jaren niet meer verkrijgbaar, totdat het in februari 2020 opnieuw werd uitgebracht.

3. IJle lucht in - Jon Krakauer

Al vanaf zijn vroege jeugd droomde Jon Krakauer ervan de Mount Everest te beklimmen. Toen het er voorjaar 1996 eindelijk van kwam, bleek de beklimming veel meer van zijn krachten te vergen dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. Zijn bloed werd een trage modderstroom, zijn ledematen werden stijf als hout, zijn hersencellen raakten aangetast. Hoewel hij de gebruikelijke acclimatiseerstadia had doorlopen, verlamde het gebrek aan zuurstof hem bij tijd en wijle totaal.

De ijle lucht in is Jon Krakauers indrukwekkende persoonlijke relaas van zijn worsteling met de hoogste berg ter wereld. Zijn verslag is verweven met de avonturen en verhalen van zijn klimmaten en bevat uitweidingen over historische Everest-expedities. Even onheilspellend als aangrijpend werkt het verhaal toe naar de dramatische dag waarop het hoogste punt bereikt moest worden - een dag waarop de klimmers werden overvallen door een storm die een aantal van hen fataal zou worden.

4. Weg van de Wereld - Marica van der Meer

In Weg van de wereld neemt ze de lezer achterop haar fiets mee van Nederland naar Australië. Verschillende vrienden fietsen stukken met haar mee. Vooral in een land als Iran lijkt het verstandig een man aan haar zijde te hebben, maar de gastvrije Iraniërs laten veel vooroordelen als sneeuw voor de zon smelten. In Turkmenistan daarentegen krijgt ze samen met haar fietsvriend Norbert de schrik van haar leven. Aan China lijkt geen einde te komen, in drie maanden doorkruist ze dit land in haar eentje. Na 1700 kilometer rechtdoor over dezelfde weg in de woestijn en vijf weken zonder zich verstaanbaar te kunnen maken, komt ze zichzelf behoorlijk tegen. In Myanmar wordt ze constant achtervolgd door mannen op brommertjes. Levendig omschrijft ze haar waarnemingen op het gebied van cultuurverschillen, problemen onderweg en ontmoetingen met de lokale bevolking. Haar eindbestemming is het verjaardagsfeestje van haar vriendin Maria in Adelaide.

5. De acht bergen - Paolo Cognetti

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d'Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

6. Alleen - Tim Voors

Waarom verlaat een vader zijn gezin om zes maanden lang alleen 4286 kilometer dwars door Amerika te lopen? Tim Voors beschrijft zijn voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Tijdens zijn tocht door de bergen ondergaat Tim intense angst, ervaart hij dat pijn ook voldoening kan geven, leert hij te genieten van alleen-zijn en wordt het eindelijk leeg in zijn hoofd. Hij ontwikkelt een hartstochtelijke romance met de wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet zich constant aanpassen aan de onvoorspelbaarheid van het weer en de natuur. Tim Voors neemt je mee door de fysieke, mentale en spirituele fases van deze lange tocht door de wildernis. Klim in zijn rugzak en leer dat alleen-zijn je heel veel kan opleveren.

7. Revanche in de Andes - Frank van Rijn

Revanche in de Andes beschrijft een 26.ooo km lange fietstocht dwars door Zuid-Amerika, waarbij Frank van Rijn geconfronteerd wordt met ruwe steenslagwegen, hoge passen, velgen die het langzaam begeven, mieren die zijn tent afbreken, ijzig koude nachten in het Andesgebergte en klamme hete nachten in het muggenrijke Amazonegebied. Het boek geeft een boeiend en vaak vermakelijk relaas van de tien maanden durende monstertocht door Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentinië, Paraguay en Brazilië.
 

8. Niet de race, maar de reis - Jolanda Linschooten

Hoe is het om in je eentje dwars door Engeland, Wales en Schotland te rennen? Ultraloopster Jolanda Linschooten deed het. Ze liep in zes weken een trailrun van 2000 km, in de eenzaamheid van de ruige natuur, door weer en wind.

Het was heerlijk - ze voelde de snelheid in haar benen, in haar hele wezen, en ze was één met de elementen. Maar het was ook afzien door kou en intense vermoeidheid. Ze kwam zichzelf niet alleen fysiek tegen, maar ook emotioneel. Deze tocht werd een innerlijke reis, waardoor ze uiteindelijk haar verleden kon accepteren. De reis keerde haar emotioneel binnenstebuiten, maar uiteindelijk overwon ze zichzelf.

9. As in tas - Jelle Brandt Corstius

Elk voorjaar maakte Jelle Brandt Corstius een fietstocht met zijn vader. Een bestemming was er nooit, maar wel de zekerheid dat het niet langer dan twee dagen zou duren. Anders kregen ze ruzie. Op 18 april 2014 begon Jelle Brandt Corstius weer aan een tocht, maar dan zonder zijn twee maanden eerder overleden fietsmaatje en vader, Hugo Brandt Corstius, een wonderlijke man die veel begreep van dingen waar de meeste mensen niets van begrepen (palindromen), maar weer heel weinig van de meest normale dingen (kinderen). Met in zijn fietstas een deel van de as van zijn vader legt Brandt Corstius in zestien dagen 1.620 kilometer af. Hij kampeert op een troosteloze camping in Luxemburg, wordt beroofd door zigeuners (de as laten ze achter), logeert bij een Maastrichtse dame die eist dat hij het douchewater opvangt om de toilet mee door te spoelen en trekt overmoedig met vijftig kilo aan bagage door de Ardennen - tot hij aan de Middellandse Zee uitkomt, waar hij de as uitstrooit.

10. Lopen over de grens - Katja Staartjes

Het boek is het resultaat van de 2000 kilometer lange Nepal Traverse die Katja Staartjes en Henk Wesselius liepen van het noordwestelijke naar het noordoostelijke drielandenpunt. Een voettocht in vier etappes tussen de 900 en 6200 meter hoogte waarbij 125.000 meter gestegen en gedaald werd, gelijk aan veertien keer de Mount Everest op en af vanaf zeeniveau. Het boek bevat schitterende verhalen. Over ontzagwekkende natuur. Over indrukwekkende ontmoetingen en cultuur. En over grenzen. De grenzen tussen gebieden, de grenzen van de natuur en hun persoonlijke limiet. Met de Nepal Traverse voltooiden Katja en Henk de extreme Upper Great Himalaya Trail. Dit is wereldwijd tot nu toe slechts een handvol mensen gelukt, meestal wordt namelijk de Lower-variant gedaan.

11. Zoektocht naar het paradijs - Arita Baaijens

'Zoektocht naar het paradijs' van Arita Baaijens is een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van Centraal-Azië. Na een persoonlijke crisis reist Arita Baaijens af naar het Altajgebergte in het zuidwesten van Siberië, waar het legendarische Shambhala te vinden zou zijn, een aards paradijs in een doolhof van gletsjers en ravijnen. Onvermoeibaar trekt de reizigster te paard over besneeuwde bergen en door donkere wouden waar wolven en beren wonen. Onderweg ontmoet ze keelzangers, stoere herders, biologen, sjamanen, kluizenaars, professoren en profeten, maar het paradijs blijft onvindbaar, zelfs na jaren zoeken. Baaijens raakt geïntrigeerd door het geloof van lokale bewoners in de heilige natuur en vraagt zich af hoe landschap en geest elkaar beïnvloeden. Hoe fantasie zich van de werkelijkheid onderscheidt. En of wetenschap het monopolie op waarheid bezit. 'De zoektocht naar het paradijs' zet het leven van de ontdekkingsreizigster weer op de rails.

12. Figurant in de hoofdrol - Marco Singelenberg

Marco Singelenberg maakte een fietsreis van Noordkaap naar Kaapstad. In dit boek lees je zijn ervaringen vol verhalen over wilde dieren, gebroken kabels, de ware liefde, insecten in bed, gemiste paspoortstempels, Bulgaarse bergketens, kamikazetochten in Turkije, oplichting, opluchting, zwak vlees, muggen, hitte, eenzaamheid, vrijheid, gastvrijheid, Mauritaanse politieposten, Lesothaanse perzikverkoopsters, Ouagadougou, kamperen in herfstbossen en het lekkerste spiegelei ooit. Maar je vindt er ook filosofische inzichten die tot hem kwamen tijdens de reis over lange eenzame wegen door de woestijn, en praktische informatie over wat je zoal mee moet nemen op een reis als deze en aan wie je wel of juist niet de weg moet vragen.

13. Wild - Cheryl Strayed

Op haar zesentwintigste bevindt Cheryl Strayed zich in een diep dal: haar moeder is overleden en ze ligt in scheiding. Ze neemt haar meest impulsieve beslissing ooit en begint aan een voettocht van 1700 kilometer langs de Pacific Crest Trail in het westen van Amerika. Helemaal alleen, zonder ervaring en met een veel te zware rugzak. Drie maanden lang doorstaat ze intense hitte en meters sneeuw, wordt ze geconfronteerd met beren en ratelslangen, en ervaart ze de schoonheid, maar ook de verschrikkelijke eenzaamheid van de tocht.

14. De volle maan als beste vriend - Jannie Regnerus

Een Mongoolse aanbidder doet haar een paard cadeau. Een man organiseert een popconcert om voor zijn doodzieke zoon de nier van een ter dood veroordeelde Chinees te kunnen kopen. En in de grauwe hoofdstad Ulaanbaatar houden straatkinderen zich als ratten onder de grond schuil. Twee jaar woonde Jannie Regnerus in Mongolië. In dit boek vertelt zij over haar wonderlijke belevenissen en ontmoetingen, maar ook over het gastvrije onthaal dat haar bij iedere nomadenfamilie ten deel valt. En over haar vriendschap met Gerelee, die met haar door zijn land trekt en haar alles vertelt wat ze wil weten over zijn wereld.

15. R. Kapuscinski - Ebbenhout

Tijdens zijn Afrikaanse reizen verzeilde Kapuscinski in staatsgrepen, oorlogen en burgeroorlogen. Van nabij observeerde machthebbers als Kenyatta en Idi Amin. Toch bleven vooral de gewone Afrikanen hem trekken. In Ebbenhout beschrijft hij de dingen die hij met hen heeft meegemaakt. Hij ziet alles: de corruptie, de misdaad, de epidemieën en de terreur en toont ze ons op fascinerende wijze. Kapuscinski wordt terecht de chroniqueur van het alledaagse Afrika genoemd.