icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Rugzak afstellen
How-to

Rugzak omhangen: zo doe je dat!

  • 18 april 2010
  • Door: Stani Groeneweg
  • Fotografie: Bart Hautvast

Je bent van plan om te gaan wandelen met een zware rugzak (> 10 kg), hoe zorg je dan voor optimaal draagcomfort? Dat begint al bij de juiste manier van omhangen en afstellen van de rugzak. We laten je in een paar stappen zien hoe dat moet!

Het spreekt zoor zich dat je moet zorgen dat je rugzak goed gevuld is, zodat de spullen niet gaan schuiven, en het gewicht binnenin goed verdeeld moet zijn.

Image
Maak álle riempjes los.
Stap 1: Maak alle riemen los, met de nadruk op álle.
Image
fff
Stap 2: Hang de rugzak, met de losse riemen, om.
Image
Buig voorover en schuif de rugzak hoog op de rug, zodat de heupbanden net boven heuphoogte zitten.
Stap 3: Buig voorover en schuif de rugzak hoog op de rug, zodat de heupbanden net boven heuphoogte zitten.
Image
Snoer de heupriemen aan (het is een persoonlijk keuze of je het fijn vindt om de rugzak om de heupen of op de heupen te dragen) en ga weer rechtop staan. Als het goed is, rust het meeste gewicht nu op je heupen. Dat is belangrijk voor het comfort. Hierdoo
Stap 4: Snoer de heupriemen aan (het is een persoonlijk keuze of je het fijn vindt om de rugzak om de heupen of op de heupen te dragen) en ga weer rechtop staan. Als het goed is, rust het meeste gewicht nu op je heupen. Dat is belangrijk voor het comfort.
Image
ww
Stap 5: Trek de schouderbanden aan, zodat het gewicht op de heupen blijft rusten, maar de rugzak tegen je rug wordt aangetrokken.
Image
Stel banden boven de schouder (loadlifters) zo af dat de gewichtsverdeling schouder/heup gelijk blijft aanvoelen, maar dat het geheel strakker komt te staan.
Stap 6: Stel banden boven de schouder (loadlifters) zo af dat de gewichtsverdeling schouder/heup gelijk blijft aanvoelen, maar dat het geheel strakker komt te staan.

Stap 7: Borstlus gebruiken ter verdeling van het gewicht. Zorg dat deze niet te strak/hoog zit, zodat je ademhaling niet wordt bemoeilijkt.

Stap 8: Het meeste gewicht draag je met de heupen en de rugzak dient niet te ‘zwabberen’ aan je lichaam. Het moet mogelijk zijn om relatief makkelijk met je hand tussen de schouderband en je schouder te komen.

Nog niet duidelijk? Bekijk dan onderstaande video!