icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Rab Kinetic Plus Jacket man en vrouw
Uitrusting

Test Rab Kinetic Plus Jacket

 • 09 oktober 2019
 • Door: Gijs Loning
 • Fotografie: Allart Blaauboer

Op Pad test softshells voor drie seizoenen. Lees hier de testresultaten van het Rab Kinetic Plus Jacket.

Samengevat

Test Rab Kinetic Plus Jacket

Voordelen:

 • Pasvorm
 • Extreem comfortabel
 • Licht
 • Compact op te vouwen
 • Waterdicht
 • Goed ademend
 • Capuchon

Nadelen:

 • Slijtage DWR-laag
 • Niet bekend of de DWR-laag PFC-vrij is
 • Niet voor koude dagen

Eindconclusie:

Score van 4.5/5. "Het Rab Kinetic Plus Jacket houdt het midden tussen een softshell met hardshell eigenschappen en vice versa."

Image
Koppel test Rab Kinetic Plus Jacket

De specificaties

Prijs: €199,95

Gewicht: Heren (S) gemeten 261,6 gr (320 gr opgegeven), dames 270 gr.

Maten: Heren S-XXL, dames 36-44

Materiaal: Proflex Buitenstof 95% polyamide/5% elastan, membraan 100% polyurethaan, voering 100% polyester

Wasvoorschrift: 40°C normaal programma, wassen met normaal wasmiddel daarna behandelen met Wash-in of spray. Wasdroger mag.

Details: 2 zakken met rits op de buik/borst, manchetten met klittenband, capuchon met verstevigde klep, eenweg rits voor.

In de praktijk

Bij het Rab Kinetic Plus Jacket moet je je afvragen of het een hardshell danwel een softshell is. Hij is gemaakt van Proflex. De dunne stof voelt aan de buitenzijde zacht aan en aan de binnenzijde zelfs babyhuidjes zacht. Daarnaast is het materiaal super rekbaar waardoor een hoge mate aan bewegingsvrijheid ontstaat. Alles van een softshell dus maar… Proflex is voorzien van PU-membraan en alle naden zijn getaped waardoor hij waterdicht en winddicht wordt. Niet als een traditionele softshell dus en daarmee is het een unieke mix van beide: de softhardshell zou zo maar eens een nieuwe categorie kunnen worden.

Dat het jack prettig draagt mag duidelijk zijn. De pasvorm is sportief. Het voorpand is iets korter dan het achterpand: bij bukken blijft je rug beschermd. De mouwen zijn lekker lang en de manchetten zijn uitstekend te sluiten dankzij het klittenband. De stof is iets gevoelig voor haakjes van het klittenband. De twee zakken worden afgesloten met een waterdichte rits. Ze zitten hoog genoeg zodat ze ook bruikbaar zijn als je een rugzak met heupband draagt. Wel lopen de ritsen wat stroef en heb je eigenlijk twee handen nodig.

Rab garandeert niet dat de zakken 100% waterdicht zijn; niet waterdichte smartphones dus in een hoesje. De zakken zijn groot genoeg voor grote smartphones of topo-kaarten. De waterdichte voorrits kan niet aan de onderzijde open worden geritst. Dit is soms handig als je naar de wc moet. De treklip van de rits is bruikbaar met koude handen en handschoenen. Achter de rits zit een prima tochtflap die tevens voorkomt dat er stof tussen de rits kan komen. Bij de kin zit een uitstekende zippergarage.

De capuchon is een uitblinker. Hij is zacht en heeft een uitstekende klepconstructie die niet alleen de klep mooi overeind houdt, maar ook het voorhoofd afdekt. Het afstellen van de klephoogte doe je met een eenvoudige klittenbandconstructie op het achterhoofd. Rondom het hoofd afstellen kan niet en is niet nodig: elastiek zorgt voor een prima aansluiting op de kin en rondom. Een helm past niet onder de capuchon. Dat het Rab Kinetic Plus Jacket water- en winddicht is, maakt dat hij wel iets minder ademt dan ‘traditionele’ softshells zonder membraan. De DWR-laag doet zijn werk nieuw prima, maar na drie keer wassen is een lichte wet-out zichtbaar.

Waterdicht: Ja

Ademende werking: Score van 4/5 

Winddicht: Score van 5/5

Afparelen: Score van 3,5/5 

Image
Rab Kinetic Plus Jacket getapete naden
Waterdicht dus met naden die getapete zijn.
Image
Rab Kinetic Plus Jacket manchetten
Manchetten die goed kunnen worden afgesteld.
Image
Rab Kinetic Plus Jacket na 3 keer wassen
De DWR-laag na drie keer wassen.
Image
Rab Kinetic Plus Jacket capuchon
Een lekkere capuchon die rondom goed afsluit.

Duurzaamheid

Rab is helaas niet erg duidelijk als het gaat om duurzaamheid, behalve dan dat ze goede degelijke producten willen maken die lang mee gaan. Rab gebruikt deels PFC-vrije DWR-coatings en deels niet – dit is wel de minder schadelijke C6 variant - maar verzuimt dit op product niveau te vermelden. Wel goed dat het membraan gemaakt is van PU. Lid van de EOCA. Rab werkt met het Business Social Compliance Initiative (BSCI); een gedragscode voor arbeisomstandigehden. Geen Rank-a-Brand score.

Conclusie

Het Rab Kinetic Plus Jacket houdt het midden tussen een softshell met hardshell eigenschappen en vice versa. Licht en compact. Het materiaal draagt extreem comfortabel en is waterdicht. Wel ademt hij iets minder dan softshells zonder membraan. De zakken zitten op de goede plek in combinatie met een rugzak. De klittenband manchetten zijn prettig en de capuchon is een uitblinker. Na drie keer wassen meer dan gemiddelde slijtage van de DWR-laag, maar is na wassen met wash-in of spray weer waterafstotend. De softhardshell zoals Rab die met Kinetic Plus Jacket neerzet zou zo maar eens een nieuwe categorie kunnen worden. Informatie over duurzaamheid moet beter.

Informatie: www.rab.equipment/eu/