icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Monti Sibillini, Apennijnen, wandelen in de bergen
Gebiedsinformatie

Wandelroutes Monti Sibillini, Apennijnen, Italië

  • 01 juni 2011
  • Door: Nanda Raaphorst
  • Fotografie: Margriet Spangenberg en Joost de Bakker

In de centrale Apennijnen ligt Parco Nazionale dei Monte Sibillini. Een parel van een natuurpark, waar ruige bergkammen en toppen van kalk uitsteken boven bloemrijke flanken en stille dalen met eenzame dorpjes.

Over Monti Sibillini

Parco Nazionale dei Monti Sibillini, midden-Italië, de regio's Marche en Umbrië. De Monti Sibillini-keten is ongeveer 30 kilometer lang, noord-zuid gericht en onderdeel van de Apennijnen. Het heeft brede valleien en beboste hellingen die steil aflopen naar de meer vruchtbare en bewoonde randen. De hoofdkam vormt de geografische (water)scheiding tussen de Tyrrheense kant (Umbrië) in het westen en de Adriatische kant (Marche) in het noorden en oosten. De Sibillini bestaan vooral uit kalksteen. Gletsjers hebben later sporen nagelaten in de vorm van cirkels en U-vormige troggen. Wat vooral opvalt is de kaalheid, er zijn maar weinig bomen boven de 1500 meter, de rest is gekapt zodat de schapen (ooit 400.000) kunnen grazen.

Maar er wordt ook op de heuvels gewoond, tot een paar jaar terug voornamelijk boeren en houthakkers. Het leven speelt zich af in middeleeuwse dorpjes, in boerenhuizen rond piepkleine kerkjes, met een paar akkers, ingeklemd tussen kreupelhoutbosjes en struiken. Het hoofdkantoor van het park zetelt in Visso, het officiële startpunt van de GAS.

Over de gemaakte tocht

Wij liepen 6 etappes van de Grande Anello dei Sibillini (GAS), een 8-daagse rondtocht van 120 km door het nationale park. Het wandelpad varieert tussen 700 - 1800 m. hoogte. Officiële startplaats is Visso en de volgende plaatsen worden aanbevolen als tussenstations: Cupi, Fiastra, Monastero, Rubbiano, Colle di Montegallo, Colle le Cese en Campi Vecchio.

Image
Italie - Monti Sibillini - Apennijen - Montemonaco Balzo

Zwaarte/moeilijkheidsgraad wandelroute Monti Sibillini

Licht, tot middelzwaar. Geen technische moeilijkheden, goed begaanbare paden, soms een lange lastige afdaling over stenen. De route gaat om de Sibillini-toppen heen, met zijtakken om ze te beklimmen. Hoogste punt op de GAS: Forca di Giuda, 1794 meter.

Navigeren in Monti Sibillini

Bewegwijzering, topokaart, routegids.

Overnachten in het wandelgebied

Op dagafstand wandelen kun je overnachten in dorpen (hotelletjes of pensions) of in rifugio's in de bergen. Reserveren in hoogseizoen (juli/augustus) is aan te bevelen.

Wij liepen zelf 6 etappes van de GAS en sliepen op de volgende plekken:

Dag 1: Balzo, B&B Villa Emma. Knus hotelletje met sympathieke eigenaresse. In Balzo verschillende restaurantjes.

Dag 2, Castelluccio, B&B Veletta. Keurig B&B/hotelletje in toeristenstad Castelluccio. Uitzicht op de Monte Veletta en de linzenvelden.

Dag 3, Campi Vecchio, Rifugio Sibillini. Grote herberg in hoger gelegen Campi Alto met veel slaapzalen. Ook groepsaccommodatie. Tip: eten in Fontana Antica in Campi Vecchio. Sfeervolle locatie, gezamenlijk aanvallen, heerlijk eten.

Dag 4, Visso, Hotel Due Torri. Vooral de zolderverdieping van dit hotel in oud pand is sfeervol. Uitzicht op plein in centrum Visso.

Dag 5, Cupi, rifugio Cupi. Rifugio met georganiseerde outdoor-activiteiten. Kleurrijke kamers die je bij drukte deelt met andere gasten. 's Avonds keuzemenu.

Dag 6, Fiastra/Trebbio, mogelijkheid te slapen in Rifugio di Tribbio.

Image
Italie - Monti Sibillini - Apennijen - Villadellavalle

Eten/drinken tijdens de wandelroute Monti Sibillini

In de dorpen en rifugio’s aan het eind van ieder wandeltraject. Neem voor hele dag proviand mee.

Wat is het beste seizoen in natuurpark Monti Sibillini?

Maart-mei (bloemen), of september-oktober (herfstkleuren, heldere luchten).

Image
Italie - Monti Sibillini - Apennijen - Visso Cupi

Vervoer naar Monti Sibillini

Utrecht - Visso is 1580 km. Dichtstbijzijnde vliegveld: Pescara.