icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Palaronda Trek Dolomieten
Routes

De Palaronda Trek in de Dolomieten: zwaar, uitputtend en overweldigend mooi

 • 16 oktober 2023
 • Door: Elly Molenaar (reisverhaal) & Michel Kleinjan (FAQ)
 • Fotografie: Hans van de Noort, Miriam Idema & Elly Molenaar

De Dolomiti Palaronda Trek is een schitterende bergwandeling langs de steile rotsmassa's van de adembenemende Dolomieten. Het is een trektocht van berghut naar berghut in het Pale di San Martino-gebergte. De trekking is uniek omdat hij door een ruig gedeelte van het gebergte voert en tóch toegankelijk is voor iedereen. Mits je over een goede conditie beschikt, uiteraard.

FAQ: meestgestelde vragen over de Palaronda Trek

Wat is de Palaronda trek?

De Dolomiti Palaronda trekking is een fantastische rondwandeling waarbij je terugkeert naar het beginpunt. De bergwandeling voert in 4 dagen langs mythische rotsformaties en bergtoppen. Je passeert de Pala di San Martino (2982 meter) en bijvoorbeeld de Cima Canali (2900 meter). Onderweg slaap je in traditionele berghutten.

Let op: er zijn zwaardere en moeilijkere varianten op de Palaronda trekking. De Palaronda ferrata is de benaming die vaak wordt gebruikt voor deze varianten.

Wat is de Palaronda Ferrata?

De Palaronda Ferrata is één van de vele varianten op de Dolomiti Palaronda trekking. Deze moeilijkere en zwaardere varianten hebben altijd een Via Ferrata in de tocht opgenomen. Ervaring hiermee is vereist. De Palaronda Ferrata bestaat in minstens zes varianten, variërend van 3 tot 8 dagen.

Image
Palaronda Trek Dolomieten
Foto: Hans van de Noort
Waar loopt de Palaronda trek?

In het Noordoosten van Italië liggen de Trentino Dolomieten; een uitloper van Zuid-Tirol. Vanaf Utrecht is het 1000 kilometer rijden. Dichtstbijzijnde grote stad is Trente. Dolomiti Palaronda trekking loopt door het Pale di San Martino-gebergte.

Is de Palaronda trek een zware en moeilijke bergwandeling?

Deze rondwandeling is middelmatig zwaar te noemen. Middelmatig omdat de dagtrajecten niet al te lang zijn. Zwaar omdat de paden soms steil zijn en over ruig, steenachtig terrein lopen.

De bergwandeling is niet erg moeilijk. De paden zijn goed aangegeven. Het is wel noodzakelijk dat je ervaring hebt met oriënteren in alpien gebergte. De trekking loopt door een schitterende en overweldigende bergomgeving met meerdere paden. Het herkennen van de juiste paden is belangrijk.

Kun je de tocht met kinderen doen?

Ja. Je kunt de Palaronda trek met zelfstandig wandelende kinderen doen (vanaf 12 jaar), maar bergwandelervaring is dan noodzakelijk - zie ook het reisverhaal onder deze FAQ. De laatste zware dag is te vermijden door vanaf de laatste hut (Rifugio Treviso) af te dalen naar het busstation Val Canali. De laatste dag is normaal gesproken een wandeling van ongeveer 8 uur met 1000 meter stijgen om terug te keren bij het startpunt Refugio Rosseta.

In plaats daarvan daal je nu vanaf de Rifugio Treviso, 400 meter over een afstand van 4,5 kilometer. Vanaf bushalte Val Canali is er een busverbinding terug naar het start dorp San Martino di Castrozza.

In welke tijd van het jaar kun je de trekking doen?

Het seizoen voor de Palaronda trek loopt van eind juni tot half september.

Wat is het startpunt van de Palaronda trek?

Het start- en het eindpunt van de Palaronda trek is de Refugio Rosseta, boven het dorp San Martino di Castrozza. Je kunt op 2 manieren bij deze berghut komen. Met de dubbele kabelbaan vanuit het dorp San Martino di Castrozza naar Colverde (1905 meter) en verder omhoog met de Rosetta kabelbaan naar de Refugio Rosseta (2581 meter). Of te voet via een wandeling van bijna 12 kilometer vanuit het dorp, met een hoogteverschil van dik 1000 meter. Je bent dan 6 á 7 uur onderweg.

Image
Palaronda Trek Dolomieten
Image
Palaronda Trek Dolomieten

Reisverhaal

Zweetdruppels parelen op onze voorhoofden, onze harten gaan tekeer. We hebben net een flinke klim achter de rug en verwonderen ons nu over de beloning; een adembenemend uitzicht op de ruige pieken van het Pale di San Martino-gebergte die de horizon sieren. Vriendin Eline en ik wandelen de Dolomiti Palaronda Trek en vallen van de ene verbazing in de andere. 

In vier dagen tijd doorkruisen we het Pale di San Martino-gebergte en slapen daarbij in drie authentieke berghutten. In onze rugzakken zitten onder meer een lakenzak, wat snacks, regenkleding en een waterzak. Dit prachtige berggebied in de zuidelijke Dolomieten is niet zo bekend. Dat merken we, in de hutten is het gezellig druk, maar onderweg zien we niet veel mensen. Meestal lopen we met z’n tweeën.

De reis bij dit verhaal

Het verhaal dat je hieronder gaat lezen is gebaseerd op de driedaagse reis 'Palaronda Minitrek langs drie berghutten' van SNP Natuurreizen.

Wil je deze reis zelf maken, of ben je benieuwd naar alle ins en outs? Klik dan hier voor meer informatie op de website van SNP. 

Dag 1: mist boven de boomgrens

Op dag één nemen we vanuit het wintersportdorp San Martino di Castrozza een breed stenen pad tot aan het tussenstation van de kabelbaan. Daarna wandelen we over een smal bergpad dat steeds ruiger wordt naarmate we de boomgrens naderen. Bomen en gras maken plaats voor rotsen en stenen en zo nu en dan is zelfs een staalkabel langs de rotsige wand bevestigd om ons meer houvast te bieden. Gelukkig maar, we zien San Martino di Castrozza inmiddels ver onder ons liggen. Als we op een grote, vlakke kei een mueslireep opeten, drijven steeds meer wolken langs die tegen de ruige pieken blijven hangen. Het duurt niet lang of we kunnen niet verder kijken dan een meter of honderd. Jammer, vinden we, maar de rest van de klim eist toch al onze aandacht op.  

Rifugio Rosetta verschijnt als een fata morgana in de mist, zodra we de rand van het bergplateau bereiken. Hier is het best druk. Dagjesmensen die met de kabelbaan naar boven gekomen zijn, brengen een bezoek aan de berghut voor een hapje en een drankje. We volgen hun voorbeeld. Binnen is het lekker warm. We nemen plaats aan één van de houten tafels en bestellen twee welverdiende Weizens. De rest van de middag spelen we spelletjes in de hut, drinken wat en praten met andere wandelaars. De mist trekt niet meer weg dus buiten hebben we niets te zoeken. Na een machtige driegangenmaaltijd vallen we in ons stapelbed snel in slaap.


Algemene info dag 1:

Gondel van San Martino di Castrozza (1487 m) naar Rifugio Rosetta (2581 m) of wandel vanuit San Martino di Castrozza (1487 m) via Rifugio Colverde (1995 m) naar Rifugio Rosetta (2581 m)

 • Duur wandeling: 7 uur
 • Stijgen: 1095 meter

Neem de 2 gondels vanaf het dorp San Martino di Castrozza naar Altopiano delle Pale met als eindpunt Stazione Funivia di Rosetta. Vanuit de gondels is het uitzicht over de rotsmassieven adembenemend en zie je de groene zones met almen en bossen verdwijnen. Eenmaal boven ben je omringd door eindeloze steenmassa's en vlekken van zomersneeuw in de couloirs van de omringende rotstorens.

Of wandel vanuit het dorp omhoog. Je passeert nu de heerlijk groene almen net buiten het dorp waar de koeien in de zomer op het pad liggen. Na dik 2 uur loop je de gigantische steenmassa's in. Het pad is smaller en zigzagt de kam op tot boven de dennenbomen.

Boven aangekomen beklim je misschien eerst nog de Cima della Rosetta (2746 meter) voor een geweldig uitzicht en wandel dan door naar Rifugio Rosetta (2581 m) op zo’n 500 meter van het eindpunt van de kabelbaan.

Image
Palaronda Trek Dolomieten

Dag 2: naar de Rifugio Pradidali

De volgende ochtend kijk ik nieuwsgierig uit het raampje van de berghut. Ja hoor, het is helder! Dat niet alleen, de opkomende zon kleurt de pieken prachtig roze. Ik weet niet hoe snel ik mijn bergschoenen aan moet trekken om buiten te genieten van dit unieke uitzicht.

Na het ontbijt vertrekken we voordat de kabelbaan de eerste dagjesmensen boven brengt. De wandelaars die net als wij vannacht in de hut hebben geslapen, verspreiden zich in het rotsige maanlandschap en al snel zien we bijna niemand meer. In dit surrealistische landschap steken de rotsige, rauwe pieken, waar de Dolomieten bekend om staan, af tegen de blauwe lucht. We worden bijna verblind door de lichtgrijze rotsen om ons heen, waar de zon uitbundig op schijnt.

Vandaag wandelen we naar Rifugio Pradidali. Deze berghut is lager gelegen dan zijn grote broer en dat voelen we in de beenspieren. Omdat we tussendoor ook nog de top van Cima Fradusta beklimmen (2939 meter), dalen we vandaag maar liefst 700 meter. Het pad is op sommige momenten best steil en behoorlijk rotsachtig. Vanaf het middaguur ontnemen wolken ons bovendien het uitzicht. We doen lang over de route en zijn meer dan opgelucht als we in de berghut aankomen. Dat we daar niet kunnen douchen, omdat water er schaars is, is een kleine tegenvaller. Maar we voelen ons snel beter als we na een kleine opfrisbeurt bij de wasbak plaatsnemen in de gezellige, warme woonkamer. Daar delen we opnieuw onze ervaringen met andere wandelaars, die stuk voor stuk net als wij geen genoeg van dit prachtige berglandschap kunnen krijgen.


Algemene info dag 2:

Rifugio Rosetta (2581 m) via de Cime la Fradusta gletsjer (2656 meter) naar de  Rifugio Pradidali (2278 m)

 • Duur: 6 uur
 • Stijgen: 450 meter
 • Dalen: 750 meter

Je wandelt van Rifugio Rosetta naar de Cime la Fradusta-gletsjer (2656 meter). Tijdens de aanloop naar de gletsjer stijg je eerst rustig en later steeds steiler. Tegelijkertijd wordt het uitzicht links alsmaar weidser en indrukwekkender. Tot uiteindelijk het markante azuurblauwe gletsjermeertje in zicht komt.

De gletsjer smelt steeds sneller, maar heeft nog steeds een majestueus voorkomen zoals het tegen de rotsmuur aan ligt geplakt. Verderop loop je tussen gigantische rotswanden door en daal je vervolgens af naar Rifugio Pradidali (2278 m).

Image
Palaronda Trek Dolomieten
Image
Palaronda Trek Dolomieten

Dag 3: beenspieren op de proef

Op dag drie worden onze beenspieren opnieuw op de proef gesteld. We dalen helemaal af naar de groene vallei Canali (1000 meter). Daar wandelen we door groene weides en vergapen ons aan de machtige rotszuilen om ons heen. Rifugio Canali Treviso bereiken we vervolgens na een korte klim. De hut ligt prachtig tussen de bomen en vanaf het terras kijken we uit over de hele vallei. ’s Avonds kleurt de lucht er roodpaars door de ondergaande zon. Het is adembenemend mooi.


Algemene info dag 3:

Rifugio Pradidali (2278 m) naar de Rifugio Treviso (1631 m)

 • Duur: 6 uur
 • Stijgen: 430 meter
 • Dalen: 1000 meter

Vanaf de hut aan de voet van de Cima Lastein waar de dag begint, kijk je uit over het dal waar die dag de wandeling doorheen loopt. Met geluk hangen de wolken in de vroege ochtend nog beneden en schijnt de zon op de wollige mistbanken.

Het pad voert dalend door de groene valleien met af en toe een waterval. Je loopt door de sappige alpenweiden die de ruige rotspartijen decoreren. Het contrast tussen lieflijk en ruig kan haast niet groter zijn. Daarna zigzaggend door de dennenbossen terug de hoogte in, tot je aankomt bij de verscholen maar goed uitgeruste hut met een fantastisch terras.

Image
Palaronda Trek Dolomieten

Dag 4: alternatieve route

We bestuderen de kaart geconcentreerd en vragen advies aan de huttenbaas. Dan nemen we de beslissing om op dag vier anders te wandelen dan aangegeven staat in onze papieren. Eigenlijk is het de bedoeling dat we vandaag ruim 1200 meter klimmen en dan nog 7 kilometer wandelen naar Rifugio Rosetta, de berghut waar we op dag één sliepen. Daarvandaan kunnen we dan de kabelbaan naar beneden nemen, waar onze auto staat, die ons naar een comfortabel hotel mét sauna zal brengen. Dat laatste zien we wel zitten, maar de eindtijd van de kabelbaan maakt ons wat zenuwachtig. Omdat we op de tweede dag veel langer gewandeld hebben dan in de beschrijving stond, zijn we bang dat we de laatste gondel niet gaan halen. Dan zouden we óf nog tien kilometer naar beneden kunnen wandelen óf nog een nacht in Rosetta kunnen doorbrengen. Dat vinden we allebei niet zo’n fijn vooruitzicht. Wij besluiten daarom vanaf Canali Treviso terug naar beneden te wandelen, in de vallei een bus te pakken naar het dalstation van de kabelbaan en omhoog te gaan met de gondel. Een goede beslissing! Vanuit de gondel zien we het pad dat we op dag één omhoog hebben gelopen. We wijzen naar de rotsige route en voelen ons best trots dat we dat allemaal gelopen hebben.

Boven op het bergplateau schijnt de zon. Wel even wat anders dan toen we hier drie dagen geleden waren! Het heldere weer nodigt ons uit Cima della Rosetta te beklimmen, een toegankelijk topje naast het bergstation van de kabelbaan. Bovenop genieten we van het overweldigende 360-graden-uitzicht. Onder ons zien we Rosetta liggen en we volgen met onze ogen de paden die we de afgelopen dagen gelopen hebben. Ruim op tijd en met een voldaan gevoel stappen we even later opnieuw in de gondel naar beneden. De Palaronda Trek zit er op. Het was zwaar, uitdagend en uitputtend, maar vooral overweldigend mooi.


Algemene info dag 4:

Rifugio Treviso (1631 m) via Passo Canali (2500 m) terug naar Rifugio Rosetta (2581 m)

 • Duur: 8 uur
 • Stijgen: 1000 meter

De laatste dag loop je van Rifugio Treviso terug naar Rifugio Rosetta. Dit is een lange wandeldag van 7 tot 8 uur wandelen met iets meer dan 1000 meter stijgen. Sublieme uitzichten domineren de dag en maken dat vermoeidheid geen kans krijgt.

Na 3 uur stijgen door de bossen kom je uit op een enorm rotsplateau. Hier ontvouwt zich het mooiste 360°-uitzicht van de trekking. Dwars over de hoogvlakte van eindeloze steenmassa's loop je terug naar het beginpunt van de Dolomiti Palaronda trekking.

Deze laatste dag is met jonge kinderen te vermijden door direct vanaf Rifugio Treviso in 4,5 kilometer naar de bushalte, Val Canali te lopen. Vanaf hier vertrekt de bus naar Fiera di Primiero en daar stap je over op de bus terug naar San Martino di Castrozzo. 

Georganiseerd de Palaronda Trek doen

Wil je graag de Palaronda Trek gaan doen maar kun je wat hulp gebruiken bij de organisatie? Bekijk dan onderstaande huttentocht, uitgevoerd door SNP Natuurreizen.

Italië - Trentino - Dolomieten Privéreis 4 dagen

Minitrek langs drie berghutten

 • onbekend deel van de Dolomieten
 • sfeervolle berghutten
Vanaf € 330,83 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 4 op 5
 • Comfort: 1 op 5
 • Geschikt voor gezinnen
 • Dag 1: kabelbaan de bergen op naar Rifugio Rosetta, overnachting in Rifugio Rosetta
 • Dag 2: wandeling naar de Fradustagletsjer (11 km), overnachting in Rifugio Pradidali
 • Dag 3: wandeling naar de Rifugio Canali-Treviso (12 km), overnachting in Rifugio Canali-Treviso
 • Dag 4: wandeling naar de Passo Canali, wandeling naar Rifugio Rosetta (10,5 km), kabelbaan de bergen af

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen
 • 3 x ontbijt
 • 3 x diner
 • kaartje Colverde-Rosettalift
 • digitale reisinformatie
 • Wandelkaart (ontvang je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • bagagevervoer (niet mogelijk)
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR
Image
Palaronda Trek Dolomieten
Praktische info

Over de Dolomiti Palaronda trekking

 • Activiteit: bergwandelen / huttentocht
 • Land: Italië
 • Gebied: Dolomieten, Oostelijk Trentino, Pale di San Martino-gebergte.
 • De wandelroute: Dolomiti Palaronda-trekking. Vierdaagse rondwandeling van 6 tot 8 uur wandelen per dag.
 • Zwaarte: redelijk zwaar, wandelervaring aanbevolen. Je legt op deze rondwandeling minstens 1983 hoogtemeters af en daalt 1998 meter.
 • Moeilijkheidsgraad: T2 en T3. Je vindt in het Pale di San Martino-gebergte meerdere tochten die de naam Palaronda dragen. De Dolomiti Palaronda trekking is de enige vierdaagse wandeltocht met de maximale T3-classificatie. Andere tochten die de naam Palaronda dragen zijn moeilijker en zwaarder omdat er vaak Via Ferrata-delen in zijn opgenomen.
 • Navigatie: Rood/ wit markeringen en 1:125.000 kaarten
 • Georganiseerd: je kunt de Palaronda georganiseerd lopen via SNP-natuurreizen. Dat deden wij ook waardoor we niet alle hutten zelf hoefden te reserveren en we voor de navigatie gebruik konden maken van de SNP-app.
 • Vervoer naar de Dolomiti Palaronda trekking: je reist met het openbaar vervoer met de internationale trein en busverbinding naar Trente, Italië. Vanaf Trente is het nog 120 kilometer per regionale bus naar het dorp San Martino di Castrozza.
 • Overnachten: 3 verschillende hutten.
 • Wandelkaarten en -gidsen over de Dolomiti Palaronda trekking: kijk op de website van Reisboekhandel De Zwerver.

Image
Palaronda Trek Dolomieten
Image
Palaronda Trek Dolomieten