icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Belgie Voerstreek 01
Gebiedsinformatie

Wandelroutes in de Voerstreek

 • 20 november 2013
 • Door: Roel van den Eijnde
 • Fotografie: Jan Mark Moquette

De Voerstreek is bijna letterlijk een eiland dat is ingeklemd tussen Nederlands- en Franstalig gebied. Uitgestrekt is deze Belgische streek niet: slechts vijftig vierkante kilometer en met zo’n vierduizend inwoners. De diversiteit aan dorpen en gehuchten, natuur en gastronomie is daarentegen groot.

Over de Voerstreek

De naam van de Voerstreek is terug te voeren naar het riviertje de Voer dat uitmondt in de Maas. Tot 1963 hoorde de gemeente Voeren (zes kerkdorpen: Moelingen, ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren,
Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal, plus een aantal gehuchten) bij Wallonië, daarna werd het ingedeeld bij de Vlaamse provincie Limburg. In de Voerstreek wordt een dialect gesproken dat erg lijkt op het Zuid-Limburgs, maar van dorp tot dorp ook weer kan verschillen. 

Landschap van de Voerstreek

De Voerstreek lijkt erg op Zuid-Limburg met holle wegen, sleedoornstruiken, stiegelkes (‘draaihekjes’), glibberige mergelpaden en fraaie vergezichten. Toch is de sfeer onvergelijkbaar. Zuid-Limburg is onmiskenbaar drukker en toeristischer. De dorpen in de Voerstreek schurken een beetje tussen het Waals en Vlaams in, wat ook weer niet gek is. Grote attractieparken, winkels of zwembaden vind je er niet. Alleen Teuven richt zich duidelijk op dagtoeristen en kent dan ook veel leuke cafés en restaurants. De andere dorpen mag je nog behoorlijk authentiek noemen.

Image
Wandelen Belgie Voerstreek 02
Image
Wandelen Belgie Voerstreek 02

Wandelen in de Voerstreek

Wandelen in de Voerstreek kan via het bestaande wandelnetwerk. Op de hieronder genoemde wandelkaart van het wandelnetwerk staan zelfs de afstanden tussen de knooppunten aangegeven. Het knooppuntennetwerk maakt het mogelijk je wandeling zo lang of kort te maken als je wilt.

Overnachten in de Voerstreek

Alleen in de grotere dorpen van de Voerstreek zijn wat ruimere overnachtingsmogelijkheden.

Auberge ’s-GravenhofPley 28, ’s-Gravenvoeren
Prachtig gerestaureerde voormalig Jezuïetenhof (de Jezuïeten is een Rooms-katholieke religieuze orde) aan de rand van het ‘centrum’ van ’s-Gravenvoeren. Fraaie kamers, niet overdreven luxe, maar met smaak en aandacht voor detail ingericht. Uitstekend ontbijt! Er zijn enkele parkeerplaatsen op de binnenplaats beschikbaar. Avondeten kan bij Gasthof Blanckthys (hotel om de hoek), De Swaen en The Golden Horse.

Herberg Voer & HerveRemersdaal-Dorp 22, Voeren
Sfeervolle B&B in het zeer rustige Remersdaal, gerund door de sympathieke eigenaren Sofie Willems en Dries Degraeve. Kijk er niet gek van op als ze je onthalen met een Voers Drupke en je bij kou en nattigheid met de auto naar een restaurant in Teuven brengen én weer ophalen. De sloffen staan klaar, alsof je thuis bent! Ook hier de volgende dag een prima ontbijt. Avondeten op verzoek.

De Oranjepoort, Kerkstraat 7, Sint-Martens-Voeren. Café/B&B (2 appartementen met keukentje) in voormalige koeienstal. Knus gerenoveerd. 

Kijk voor meer overnachtingsmogelijkheden in het (gratis) gidsje Voerstreek, verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum in ’s-Gravenvoeren. Of surf naar www.toerismelimburg.be.

Horeca in de Voerstreek

Leuke mogelijkheden onderweg voor zowel lunch als diner:

Image
Wandelen Belgie Voerstreek 04
Image
Wandelen Belgie Voerstreek 05

Uitrusting tijdens wandelen in de Voerstreek

Een eenvoudige wandeluitrusting en een flinke dagrugzak zijn voldoende. Vergeet zeker geen hoge en stevige wandelschoenen en regenkleding; na een fikse regenbui kunnen sommige paden behoorlijk modderig en zwaar worden. Een waterdichte kaartentas voor je wandelkaart is een aanrader. Een lunchpakket is niet noodzakelijk als je onderweg nog wilt genieten van een prachtig forelletje of een plankje met Herfse Kaas.

Bezienswaardigheden in de Voerstreek

 • Forellenkwekerij Commanderij, Commanderie 12a, Sint-Pieters-Voeren. Hele jaar geopend. ‘Kasteel’ met water en forellenvijvers. In de tuin van het kasteel kun je wandelen, onder meer naar de bron van de Voer.
 • Stroopstokerij van Eugène Wiertz, Commanderie 11, Sint-Pieters-Voeren. Aan de achterkant van de Commanderie (volg bordjes Artisanale Stroopstokerij).
 • Appelwijnkelder van Jean-Marie ErnonPley 18,‘s-Gravenvoeren.Vooraf reserveren.
 • Monument van de Elektrische Draad. Dit eenvoudige monument midden in het bos ligt geheel aan de oostkant van de Voerstreek, op de grens met Wallonië. De 180 kilometer lange draad heeft aan zo’n 500 mensen het leven gekost en vormde tijdens de Eerste Wereldoorlog een bijna onneembare grens tussen het bezette België en vrije Nederland. 
 • Het graf van pastoor Hendrik Veltmans bij de Sint- Maartens-kerk in Sint-Martens-Voeren. Veltmans was een belangrijke schakel in de ‘strijd’ tegen de verfransing van de Voerstreek.

Meer suggesties op de site of in het bezoekerscentrum van de Voerstreek in ’s-Gravenvoeren.

Image
Wandelen Belgie Voerstreek 06
Image
Wandelen Belgie Voerstreek 07

Kaarten en gidsen over de Voerstreek

Kaarten:

Gidsen:

 • Op zoek naar kleine landschapselementen (KLE) in de Voerstreek, € 5,-. Acht korte wandelingen  langs typisch Voerse landschapselementen.Via webshop Toeristenbureau Voerstreek.  
 • Vervoering in de Voerstreek, Kees Bos, uitg. TIC, € 11,95. 15 rondwandelingen in de Belgische en Nederlandse Voerstreek met goede kaartjes in zwart-wit. Leuke achtergrondinfo.
 • Wandelgids Zuid Limburgs Heuvelland met Voerstreek, uitg. Eoscentra. 32 rondwandelingen, vrij moeilijk leesbare kaartjes. Alleen nog in bieb of tweedehands.
 • Dagstappersgids Limburg (België), € 17,95. 16 lusvormige dagwandelingen (ca 20 km) langs de GR-paden waarvan twee in de Voerstreek.
 • www.wandelgidszuidlimburg.com, handige website Zuid-Limburg / Voerstreek, met tientallen wandelingen (beschrijvingen en kaartjes).
 • Topo-gids GR-128, uitgave 2014, de gps-track vind je op http://www.groteroutepaden.be/nl/route/496/gr-128-vlaanderenroute.html

Vervoer naar de Voerstreek

Vanaf Utrecht naar de Voerstreek is het ca 190 kilometer.
Tocht A: Met de trein kun je naar Visé reizen (net over de grens) en dan verder met bus 39B van De Lijn richting Remersdaal (stopt in alle Voerdorpen). Meer info: www.delijn.be. Daarnaast is er nog een buurtbus die grensoverschrijdend rijdt van Gulpen/ Margraten naar de Voerstreek (Teuven). Het gaat dan om lijn 191 van Veolia Zuid-Limburg. De bussen rijden om het uur vanaf 07.55 uur. Op zaterdag is er een aangepaste dienstregeling. Meer info: www.veolia.nl. Check even of deze bus nog rijdt, dat was in oktober 2010 onzeker!!
Tocht B: Met de trein naar Heerlen en door met de bus naar Vijlen (startpunt dag 1). Dag 2 eindigt bij station Eijsden.
Tussen station Maastricht en Vijlen rijdt bus 50 (ri Aken).

Overige adressen en sites

Toerisme Voerstreek
Pley 13
B-3798 ’s-Gravenvoeren
Belgie
T: 0032 (0)4381 07 36;
I: www.voerstreek.be
Midden in het dorp. Een goed adres voor kaarten, brochures, tips etc. Maar ook, mocht je dat vergeten zijn, om een paar flessen Voerdrupke of potten appelstroop in te slaan.

Toerisme Limburg
Universiteitslaan 3
B-3500 Hasselt
Belgie
T: (0032) 11 30 55 00
I: www.limburg.be
Toerisme Limburg geeft ook de beknopte gratis ontdekkingsgids Voerstreek uit.

Toerisme Vlaanderen en Brussel
Koninginnegracht 86
2514 AJ Den Haag
070 - 416 81 10
I: www.toerismevlaanderen.nl

Image
Wandelen Belgie Voerstreek 08