icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Tour de Mont-Blanc wandelroute Frankrijk
Reisverhaal

Wandelroute Tour du Mont Blanc

 • 31 maart 2016
 • Door: Menno Boermans
 • Fotografie: Menno Boermans

De bergnatuur heeft vele gezichten en op de Tour du Mont Blanc krijg je ze allemaal te zien. Je doorkruist drie landen, wandelt door acht valleien en gaat over zes bergpassen. Menno Boermans doet er nog een schepje bovenop: hij loopt de uitzichtrijke 'alpiene' variant en beklimt elke dag een topje Hij tekende zijn belevenissen op de wereldberoemde Tour du Mont Blanc voor ons op.

De frisse geur van het verdampende dauw dringt bij elke stap mijn neus binnen en mijn nog slaperige ogen worden net iets te enthousiast wakkergeschud door de prille maar al zeer felle zonnestralen. Om me heen proberen lentevogels het onophoudelijke geraas van de waterval te overstemmen. Links, hoog boven me, ontwaar ik de col waarover ik na tien dagen weer te voorschijn zal komen. Nu nog loop ik in Zwitserland, weldra zal ik de Frankrijk betreden, over drie dagen gevolgd door Italiaans grondgebied, alvorens volgende week weer in Zwitserland te eindigen. Het pad is steil en mijn koude spieren worden direct op de proef gesteld. Ik zie het als een waarschuwing van de natuur: het wordt flink afzien, dus je kunt maar beter je tempo doseren. Bovendien: de gîte in Tré-le-Champ is reeds gereserveerd, dus vanavond kan ik zo aanschuiven voor het diner. Waarom haasten?

Image
Tour du Mont Blanc
Image
Tour du Mont Blanc

Per ongeluk ontdekt

Al sinds de Zwitserse botanicus Horace Bénédict De Saussure in 1760 berichtte over zijn oog-in-oog ervaring met de majestueze witte reus, roept de Mont Blanc betoverende beelden op bij iedere bergliefhebber. Het idee om op de top te staan fascineerde De Saussure dermate, dat hij het tot levensdoel stelde om een route omhoog te vinden. Zonder degelijke oriëntatiemiddelen liep hij al zoekende rechts om de berg heen -van Chamonix via Contamines naar Courmayeur-, niet wetende dat in de eeuwen daarna honderdduizenden mensen zijn spoor zouden volgen. Een stuk van zijn ’per ongeluk’ ontdekte route werd in 1827 gepubliceerd in het gidsje 'A tour to Great St. Bernard's and round Mont Blanc: a journal and drawings taken from nature’, wat in de Victoriaanse tijd de populariteit van de tocht ’rond de Mont Blanc’ tot enorme hoogte deed stijgen. Het waren vooral welgestelden uit Groot-Brittannië die in de Belle Époque naar de Alpen kwamen om van de bergnatuur te genieten. Ze liepen echter niet zelf: de Tour du Mont Blanc ging -geheel in stijl- gemoedelijk gezeten op de rug van een muildier.

Voor ieder wat wils

Ook anno nu zie je nog veel lastdieren. Vooral wandelaars uit Amerika, waar de Tour du Mont Blanc razend populair is, huren ze in voor bagagetransport. Dat is het mooie: ieder kan op zijn eigen manier en niveau genieten van de tocht. De paden zijn goed begaanbaar, de route is duidelijk en het veelvoud aan hutten maakt het mogelijk om met lichte rugzak te lopen en trajecten in te korten. Ik zelf heb juist de behoefte om me fysiek nog iets meer uit te dagen, en ook dat kan zeer eenvoudig. Geïnspireerd door het gidsje van Noes Lautier kies ik mijn dagetappes uit opdat ik elke dag een topje beklim. Zo sta ik onder meer op de Aiguille des Posettes, Mont Joly, Testa delle Tronche en het hoogtepunt: de Mont Fortin. Vanaf deze rotspunt op 2.756 meter geniet ik van het spectaculaire uitzicht. Want dat is de beloning voor al het zweten: hoe meer je klimt, hoe mooier het panorama. Ik word er stil van, zo indrukwekkend is de steile Italiaanse kant van de Monte Bianco die als een gigantische granieten kathedraal oprijst uit het woeste decor van eeuwig ijs. Dan te bedenken dat ik een uur geleden nog door een weide vol geurende alpenrozen en kabbelende beekjes liep. De diversiteit van het landschap is een van de belangrijkste redenen waarom de Tour du Mont Blanc zo populair is. Achter elke bocht wacht een ander beeld.

Image
Tour du Mont Blanc
Image
Tour du Mont Blanc

Gezelligheid in de hut

Naar schatting lopen 10.000 mensen per jaar de trekking, toch kom ik onderweg geen hordes tegen. Dat komt ook doordat ik een rustigere variant loop, maar wanneer je een wijs startpunt kiest -niet op zaterdag in Les Houches beginnen, dat doen de meesten- waan je je grote delen van de 170 kilometer alleen. Vanzelfsprekend kom je in de hutten meer mensen tegen, maar dat vind ik eerlijk gezegd wel leuk. De vele medewandelaars staan garant voor interessante gesprekken. Zo ontmoet ik de Nederlandse Frans Kempen, die na een uitgebreid diner van gedroogd vlees, mozzarella, pasta, polenta, fruit en chocomousse, met vurige ogen verteld over het avontuur met zijn twee zonen. 'Ik vind het zo mooi om te zien dat mijn kinderen genieten van het wandelen, maar het is ook behoorlijk afzien. De rugzak is zwaar, en gisteren werden we op een col overvallen door een hagelbui. We waren moe en hadden het koud. Toen we door de mistvlagen opeens de hut zagen, gloeide ik helemaal op en realiseerde me: het lopen door de bergen is karaktervormend.' Terwijl de padrona de accordeon ter hand neemt gaat een fles grappa over tafel. Frans: 'Ook dit is zo mooi, die levensgenieters, het gezellige huttenleven. De Tour du Mont Blanc heeft ons echt de liefde voor de bergen bijgebracht.'

Hijgend zet ik de laatste stap tot het Fenêtre d'Arpette en wederom verandert het uitzicht compleet. Achter mij 4000'ers boven een stenen vallei, voor me een landschap van groen gras en een blauw-witte gletsjer, die zo dichtbij ligt dat ik hem bijna kan aaien. In de verte het roze kerkje van Trient; mijn eindpunt. De geur van mijn sokken verraadt dat het goed is om huiswaarts te keren, maar eigenlijk heb ik nog geen zin. Ik kijk om me heen en zie de ruige pieken die de ’wieg van de bergsport’ markeren. Naast de Mont Blanc huist het massief meer dan 400 andere bergen. Een geruststellende gedachte. Er is nog genoeg te doen voor een heel lang leven. Terwijl ik op een rots in de zon ga liggen, komen vlagen van rustgevend koebelgerinkel omhoog. Ik blijf lekker hier boven. Waarom haasten?

Korte Feiten

Over de Tour du Mont Blanc

De klassieke Tour du Mont Blanc wandelroute is 170 kilometer en de meeste wandelaars doen er acht tot elf dagen over om rond het Mont Blanc massief te lopen. De klassieke route is gewaardeerd met T3 en goed te doen voor de fitte bergwandelaar. Ben je van plan om de Tour du Mont Blanc te gaan lopen, de klassieke ofwel de alpiene variant, lees dan in alle gevallen eerst onze uitgebreide praktische informatie.

 • Activiteit: Bergwandelen
 • Landen: Zwitserland, Frankrijk, Italië
 • Gebied: Alpen
 • De tocht: Tour du Mont Blanc, 8 -11-daagse trekking van 4 - 8 uur wandelen per dag, rond de hoogste berg van de Alpen.
 • Zwaarte: Pittig, bergwandelervaring vereist. Je legt op de klassieke ronde minstens 10.000 hoogtemeters af; op de alpiene variant zelfs 13.000 hm. Hoogste punt Col de la Croix du Bonhomme (2.433 m); op alpiene route Tête Nord des Fours en Mont Fortin (beide 2.756 m)
 • Moeilijkheidsgraad: T3, de alpiene variant in dit artikel is gewaardeerd met T4.
 • Navigatie: Wandelgids Tour du Mont Blanc.
 • Naar het gebied toe: Trein/bus naar het Zwitserse Trient.
 • Overnachten: Hutten en gîte d'étapes.
 • Wandelkaarten en -gidsen over de Tour du Mont-Blanc: kijk op de website van Reisboekhandel De Zwerver.

Georganiseerd de Tour du Mont Blanc doen

Wil je de Tour du Mont Blanc wandelen maar heb je geen tijd om alles zelf te organiseren? Bekijk dan onderstaande wandelvakantie, georganiseerd door SNP Natuurreizen.

Frankrijk - Haute Savoie Privéreis 10 dagen

Trektocht rond europa's hoogste berg

 • Bagagevervoer mogelijk
 • Keuze tussen Basic en Comfort variant
 • Dé klassieker in de Alpen
Vanaf € 942,25 Prijs per persoon bij min. 2 personen
Naar vertrekdata
 • Zwaarte: 4 op 5
 • Comfort: 1 op 5
 • Geschikt voor gezinnen
 • Trein mogelijk

Inbegrepen

 • 9 overnachtingen
 • 9 ontbijten
 • 8 diners (comfort-variant: 6 )
 • Wandelroutes in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • rit met Tramway du Mont Blanc (ca. €25)
 • eventuele andere transfers
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer (kan wel bijgeboekt worden)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Meer informatie over deze reis is te vinden op de website van SNP Natuurreizen. Of ga direct naar vertrekdata en boeken.

Uitgevoerd door SNP Natuurreizen

ANVRSGR
Image
Tour du Mont Blanc
Image
Tour du Mont Blanc

Società delle Guide di Courmayeur

Na de boost van het bergtoerisme bloeiden in de tweede helft van de 19e eeuw de boerendorpen rond de Mont Blanc helemaal op. Zowel in Frankrijk, Italië als Zwitserland verrezen onderkomens om het sterk groeiende aantal toeristen te kunnen ontvangen. Ook wilden deze bezoekers steeds hoger de bergen in, wat er in 1850 toe leidde dat in Courmayeur het eerste berggidsenverbond van Italië werd opgericht. De Società delle Guide di Courmayeur is tot de dag van vandaag een prestigieuze club, ondermeer vanwege de goedgemutste gidsen die allen hebben bewezen zowel het zomer- als het winteralpinisme optimaal te beheersen zodat de klant een leerzaam bergsportavontuur wordt geboden, terwijl er ook lol wordt beleefd. In het Museo Alpino Duca degli Abruzzi zie je dat de gidsen zich tevens inzetten voor het verspreiden van die expertise en het conserveren van de bijzondere alpiene cultuur in deze regio. 

Image
Tour-de-Mont-Blanc-4
Gidsen van Società delle Guide di Courmayeur.
Image
tour_mont_blanc-kaart