Wandelroute Tongariro Alpine Crossing & Northern Circuit
De Tongariro Northern Circuit is een huttentocht langs drie actieve vulkanen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland: Tongariro (1.967 m), Ngauruhoe (2.287 m) en Ruapehu (2.797 m). Aan het eind van de driedaagse trekking heb je 43 kilometer in je benen en een onvergetelijke ervaring op zak. Niet voor niets dat Nieuw-Zeelanders deze trektocht scharen onder hun negen Great Walks. Veel wandelaars doen echter alleen de dagetappe Tongariro Alpine Crossing. Een prima keuze, want dit deel is het meest spectaculair met uiteraard de beklimming van de vulkaan. Met 19,4 km zeker geen korte wandeling, maar goed te doen voor de fitte loper. De route gaat over goed gemarkeerde paden, vulkanische rotsen en heeft een aantal uitdagende klimmetjes. Sophie Kracht liep de hele driedaagse trekking en maakte een sfeerverslag. Aan het eind ervan vind je meer praktische informatie.
Het is nog pikkedonker als we worden afgezet bij het startpunt van de wandeling. Onze hoofdlampjes dansen als vuurvliegjes voor ons uit. Langzaam zien we de wereld ontwaken en kunnen we ons eindelijk vergapen aan dit desolate landschap. Hier groeien alleen de allersterkste planten. Kleine gele bloemetjes, wuivende grassen en oranje korstmossen zorgen voor warme tinten tussen de opgedroogde grijze lavastromen. Voor ons doemen de drie reuzen op; indrukwekkend en statig. Wat voelen wij ons nietig! Dit is onze wereld voor de komende drie dagen, met als eerste klus de 800 meter klim van Tongariro.
Maori
Nieuw-Zeelands eerste nationale park kan rekenen op een miljoen bezoekers per jaar. Die komen gelukkig niet allemaal in de zomer. Het park is een gewild skioord en door de centrale ligging op het Noordereiland gemakkelijk te bereiken voor de sportieve Kiwi’s. Ooit was dat anders toen de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland, de Maori, de enige bewoners waren in dit gebied. In 1887 schonken zij ‘hun’ vulkanen aan de regering in ruil voor bescherming van hun culturele erfgoed. Dat resulteerde in een nationaal park waar iedereen kan genieten van bijzondere historie en eigenzinnige natuur.
Bloedrode krater
Ook wij merken dat hier andere natuurwetten gelden en hebben geen spijt van de extra laagjes kleding. Een kille wind steekt op en doet de temperatuur flink dalen. Wolken omsluiten ons als een klamme deken en even lopen we in niemandsland. Het laatste stuk naar de krater klauteren we omhoog. Met onze grote rugzakken vangen we flink wat wind, maar de extra kilo’s houden onze voeten stevig op de grond. De geur van zwavel prikkelt onze neusgaten en vertelt ons dat dit geen gewone berg is. We passeren een informatiebord over vulkanen: ‘Als je gerommel hoort, ga dan zo snel mogelijk naar een veilig punt, weg van de krater.’ Hmm, voorlopig rommelen alleen onze magen en dus tijd om een mooi plekje te zoeken voor een welverdiende lunch. De weergoden lijken onze prestatie te belonen. Op de top opent het wolkendek zich als een gordijn en ademloos staren we in de bloedrode krater. Links liggen de smaragdgroene kratermeertjes en een stukje verder het diepblauw van Blue Lake. Dit kleurenpalet is een feest voor het oog! Maar dat is niet het enige waarop we getrakteerd worden. Vanaf deze hoogte heb je een schitterend uitzicht op de Oturere Vallei, Rangipo woestijn en Kaimanawa bergketen. Ja, dit is de perfecte lunchplek!
Zuurhoudend water
Aan de andere kant van de vulkaan wacht ons een nieuwe uitdaging. Onze voeten zakken ver weg in het gruis en balancerend zoeken we een weg naar beneden. We zijn niet de enige die er lol in hebben, te horen aan de lachsalvo’s om ons heen. We doorkruisen het vlakke Central Crater en komen aan bij het prachtige Blue Lake. Een verfrissende duik zit er helaas niet in, want dit kratermeer is gevuld met zuurhoudend water. Hier nemen we afscheid van de dagwandelaars. Zij beginnen aan een afdaling van negen kilometer, met een spectaculair uitzicht op Lake Taupo, het grootste kratermeer in Nieuw-Zeeland, heetwaterbronnen en kristalheldere riviertjes. Terug in de bewoonde wereld brengt de shuttlebus ze naar hun geriefelijke onderkomens. Voor ons nog even geen comfort, maar een slaapplek in de Oturere Hut. Niet dat we dat erg vinden; we hebben nog lang geen genoeg van al dit moois.
Grappenmaker
In onze hut wacht ons een warm welkom door de hutranger. “Waar komen jullie vandaan?”, wordt ons als eerste gevraagd. “Ah Nederland….. kennen jullie die mop van die Nederlanders die….?” De hele hut ligt slap van het lachen en even voelen wij ons voor gek gezet. Al gauw blijkt dit de standaardbegroeting te zijn voor alle gasten en lachen wij ook hartelijk mee. Deze hut-oppasser maakt er echt een feestje van. “Jaren geleden werd ik verliefd op dit prachtige land en ik ben nooit meer weggegaan”, vertelt de Engelsman. Hij voelt zich helemaal thuis in dit onherbergzame gebied en zijn gevoel voor humor ook! Onze buikspieren doen meer pijn dan onze vermoeide ledematen!
Lord of the Rings
Zwetend lopen we door een woestijnachtig landschap. De zon is meedogenloos op onze tweede wandeldag, maar je hoort ons niet klagen. Vandaag is Nghauruhoe onze beste vriend. Ook wel Mount Doom voor de Lord of the Ring-kenners onder ons. De route kronkelt zich om de voet van deze conische vulkaan en geeft ons een fantastisch uitzicht. Hier kunnen we echt geen genoeg van krijgen. Gelukkig hoeft dat ook niet, want morgen staat de derde vulkaan op het programma; Ruapehu. Met recht een Great Walk!
Praktische informatie over de Tongariro Alpine Crossing & Northern Circuit
De Tongariro Alpine Crossing is een dagtocht door een van de oudste nationale parken op aarde: ‘Tongariro National Park’ in Nieuw-Zeeland. De tocht behoort tot de mooiste dagwandelingen in de wereld, want in één dag doorkruis je een spectaculair landschap met majestueuze vulkanen, eeuwenoude kraters, heetwaterbronnen, smaragdgroene kratermeren en zwarte lavavelden. Met als toetje de oversteek van de Tongariro vulkaan (1.886 m). Een pittige klim die ruimschoots wordt beloond met een adembenemend uitzicht over een indrukwekkend maanlandschap.
Meer over Tongariro National Park
Tongariro National Park, centraal gelegen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, is een van de oudste nationale parken van de wereld. De Tongariro Northern Circuit voert je langs drie vulkanen: Tongariro (1.967 m), Ngauruhoe (2.287 m) en Ruapehu (2.797 m). Daarnaast doorkruis je eeuwenoude kraters en zwarte lavavelden. Door de thermische activiteit zie op veel plekken stoom uit de grond opborrelen en kom je verschillende heetwaterbronnen tegen. Helaas mag je hier niet in baden omdat dit heilige plekken zijn voor de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Een van de hoogtepunten zijn de smaragdgroene kratermeren (Emerald Lakes). Tijdens de Crossing steek je de Tongariro vulkaan over op een hoogte van 1.886 meter.
Meer over de Tongariro Alpine Crossing (dagetappe)
De shuttlebus zet je af bij Mangatepopo Carpark (1.100 m), het startpunt van de wandeling. Vanaf hier loop je 19,4 kilometer door adembenemend vulkaanlandschap naar het eindpunt: Ketetahi Carpark (800 m). Je wandelt het eerste stuk over opgedroogde lavavelden en passeert de Mangatepopo Hut. Na Soda Springs begin je aan je eerste klim. Via Devil’s Staircases bereik je Mangatopopo Saddle waar je kunt kiezen voor een extra klim: Mount Ngauruhoe. Vervolgens loop je door de indrukwekkende South Crater (1.659 m). Een pittige klim leidt je naar de Tongariro Crossing met prachtig uitzicht op Red Crater, de Emerald Lakes en het uitgestrekte maanlandschap. Je daalt af naar de smaragdgroene kratermeertjes en loopt vervolgens door Central Crater naar Blue Lake. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op alle drie de vulkanen. Een lange afdaling brengt je vervolgens bij de Ketetahi Hut. Deze hut wordt niet meer gebruikt, maar biedt een fantastisch uitzicht over Lake Taupo, het grootste kratermeer in Nieuw-Zeeland. Daarna loop je nog ongeveer negen kilometer naar Ketetahi Carpark waar de shuttlebus je weer terugbrengt naar je accommodatie.
Zwaarte van de Tongariro Alpine Crossing
De meeste wandelaars doen zo’n acht uur over de Tongariro Alpine Crossing. De dagtocht begint op 1.100 meter hoogte en heeft behalve een aantal vlakke stukken ook een aantal pittige klimmetjes. Je kruist de Tongariro vulkaan op 1886 meter, het hoogste punt van de wandeling. Iedereen die redelijk fit is, kan deze tocht lopen. Specifieke bergwandelervaring is niet nodig, gebruik wel je gezonde verstand en houd het weerbericht in de gaten. Onderweg zijn geen faciliteiten, behalve toiletten bij de Mangatepopo Hut, Soda Springs en de Ketetahi Hut. Neem dus genoeg eten en drinken mee. Zorg daarnaast voor warme kleding en een water- en winddicht jack. Het weer is erg onvoorspelbaar en de temperatuur kan behoorlijk dalen bovenop de crossing. Zo liepen wij tijdens onze wandeling door dichte mist en regenbuien, onder een stralend blauwe lucht en kregen we behoorlijk de wind van voren. Niet voor niets hebben de Nieuw-Zeelanders ‘alpine’ toegevoegd aan de titel van deze wandeling. Ga van tevoren even langs bij het Tongariro National Park Visitor Centre in Whakapapa Village. Zij hebben veel bruikbare informatie over het park, wandelingen en het weer.
Moeilijkheidsgraad Tongariro Alpine Crossing
De Tongariro Alpine Crossing valt onder de negen Great Walks. Deze wandelingen laten het beste zien van Nieuw-Zeeland. Great Walks worden aangeduid met intermediate en zijn geschikt voor wandelaars met weinig bergwandelervaring. De Tongariro Alpine Crossing gaat over goed gemarkeerde paden, vulkanische rotsen en heeft een aantal uitdagende klimmetjes. De afdaling van de Tongariro Crossing is een uitdagende klus. Door het losse vulkanische gruis, verlies je gemakkelijk je evenwicht. Niet gevaarlijk, alleen een beetje onhandig, vooral door alle kleine steentjes in je bergschoenen. Wie zichzelf nog wat meer in het zweet wil werken, kan als extraatje Ngauruhoe beklimmen (2287m), ook wel Mount Doom uit Lord of the Rings. Houd rekening met twee tot tweeënhalf uur voor deze pittige klim (600m).
Ernaartoe
Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen op Nieuw-Zeeland. Je kunt het beste naar Auckland vliegen en daar vervolgens een auto huren. Je rijdt in zo’n vier uur naar Tongariro National Park. Je kunt ook met de trein. Op www.kiwirailscenic.co.nz vind je meer informatie.
Ter plekke
Verschillende shuttlediensten brengen je naar het startpunt van de wandeling en halen je aan het einde van de tocht weer op. Zorg ervoor dat je een vroege shuttle boekt zodat je genoeg tijd hebt om het landschap in je op te nemen. Ook houd je zo de grote horde wandelaars achter je. De Tongariro Alpine Crossing is een populaire wandeling die veel toeristen in hun reisschema hebben opgenomen. Er zijn diverse aanbieders van shuttlebusjes. Sommige accommodaties bieden deze service ook aan of kunnen je helpen bij het boeken ervan. Shuttle aanbieders: www.discovery.net.nz.
Overnachten
Rond het park zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden. Wij verbleven op een camping in Whakapapa (www.discovery.net.nz). Op www.nationalpark.co.nz vind je meer informatie over accommodaties.
Tongariro Northern Circuit: de meerdaagse huttentocht
Wil je iets langer doorbrengen in dit fantastische gebied, loop dan de meerdaagse huttentocht: ‘Tongariro Northern Circuit’. De Tongariro Alpine Crossing pak je dan gewoon mee op je eerste of tweede dag! Je begint en eindigt deze huttentocht in Whakapapa Village. Onderweg slaap je in hutten of in je eigen tentje. De hutten of camping moet je van tevoren online boeken (www.doc.govt.nz, zoek op Great Walks, Tongariro Alpine Crossing). Doe dat ruim van tevoren, want deze meerdaagse wandeling is erg populair! Je kunt de huttentocht in drie of vier dagen lopen waarbij je Tongariro Alpine Crossing op dag één of twee doet. Uitgebreide informatie over Tongariro Northern Circuit vind je eveneens op op www.doc.govt.nz.
Globale van dag-tot-dagbeschrijving:
- Dag 1: Whakapapa Village naar Mangatepopo Hut (3-5 uur, 8,5 km).
Je start in Whakapapa Village (1000m) en loopt naar de Mangatepopo Hut (1200m). Je loopt door een landschap uitgesleten door oude lavastromen met zicht op Mount Ngauruhoe, ook wel Mount Doom voor de Lord of the Ring-kenners. - Dag 2: Mangatepopo Hut naar Oturere Hut (5 uur, 12,8 km)
Vandaag loop je de Tongariro Alpine Crossing. Je beklimt Devil’s Staircases, loopt door Red Crater en kruist de Tongariro vulkaan op 1886 meter hoogte waar je een fantastisch uitzicht hebt op Emerald Lakes en het omliggende maanlandschap. Vervolgens daal je af en kun je kiezen om nog naar Blue Lake te lopen. Vanaf deze plek heb je uitzicht op alle drie de vulkanen. Vervolgens wandel je door de Oturere Valley naar je slaapplek, de Oturere Hut (1400m).
Sommige wandelaars combineren wandeldagen waardoor ze de wandeltocht in 3 dagen lopen in plaats van 4.
- Dag 3: Oturere Hut naar Waihohonu Hut (3 uur, 7,5 km)
Vandaag gaat je route door een vallei en over open velden. Je cirkelt om de voet van Mount Ngauruhoe waardoor je continue zicht hebt op deze iconische vulkaan. Vervolgens loop je door bossen en passeer je een stroom. Een steile klim en vervolgens een afdaling brengen je bij de Waihohonu Hut (1100m). - Dag 4: Waihohonu Hut naar Whakapapa Village (5 uur, 14,3 km).
De laatste etappe klimt geleidelijk naar 1400 meter en volgt de Waihohonu Stream. Je hebt een fantastisch uitzicht op twee reuzen: Mount Ngauruhoe en Mount Ruapehu. Vervolgens steek je Tama Saddle over en passeer je nog de indrukwekkende Taranaki waterval voordat je je eindpunt bereikt in Whakapapa Village.