icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelroute Slovenska Planinska Pot, Karawanken
Routes

Wandelroute Slovenska Planinska Pot, Karawanken

 • 17 november 2014
 • Door: Tjeerd Visser
 • Fotografie: Tjeerd Visser

Met een lengte van 120 km vormen de Karavanke (Duits: Karawanken), direct ten oosten van het drielandenpunt Oostenrijk – Italië – Slovenië een natuurlijke grens. De Sloveense kant van deze soms ruige bergketen is relatief rustig. Ideaal voor een week avontuurlijk bergwandelen. Op Pad liep een week over de Slovenska Planinska Pot, de oudste Sloveense doorgaande bergwandelroute. Hij is 500 km lang en begint in Maribor en eindigt bij Ankaran aan de Adriatische Zee.

Over de wandelroute Slovenska Planinska Pot

Land Slovenië
Gebied Karavanke, grensgebergte Slovenië - Oostenrijk
Activiteit Bergwandelen met overnachtingen in hutten
Gemaakte tocht Zevendaagse doorgaande bergwandeltocht over de gemarkeerde Slovenska Planinska Pot (SPP, routenummer ‘1’) vanuit Tržič via Dovje naar de Luknja-pas in het Triglav Nationaal Park. Lengte: tussen de 8 en 13 kilometer en tussen de 400 en 1000 meter hoogteverschil per dag. De dagetappes duren zonder pauze tussen de 4 en 6 uur.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad Middelzware tocht. De zwaardere trajecten zitten in de 3e (bij gladheid kans op valpartijen) en 7e dag. De 1e en 6e dag zijn eenvoudig, op de 2e etappe is het ’s ochtends soms lastig navigeren. Bergwandelervaring strekt tot aanbeveling, niet echt geschikt voor jonge kinderen.
Navigeren De routemarkering bestaat uit een ‘1’ plus een witte stip in een rode cirkel. Je kunt de volledig gemarkeerde route in beide richtingen lopen. Een kaart ter ondersteuning van de markeringen wordt aanbevolen. Bij slecht weer kan navigatie lastig worden.
Wandelmogelijkheden De relatief smalle Karavanke, met hun oost-west ligging, lenen zich beter voor meerdaagse tochten met overnachting in een hut dan voor dagwandelingen. Bij de doorgaande tocht volg je de graat, wat meestal betekent dat je die dag vooral stijgt, of vooral daalt.
Beste seizoen Het wandelseizoen is kort: van half juni tot half september. In de 2e helft van september kan er al sneeuw vallen en zijn sommige hutten al gesloten. Augustus is de drukste maand.
Overnachten In Gostišče Koren (tussen Tržič en de Ljubelj-pas), Koča na Dobrči, Roblekov Dom, Prešernova Koča, Koča na Golici, Villa Roza (Dovje) en Aljažev Dom. Het is verstandig voor alle hutten te reserveren. Zie verder www.slovenia.info
Vervoer naar de Karawanken Auto: Utrecht – Tržič, via Neurenberg en Salzburg, 1170 km. Trein: Kranj, in het dal van de Sava, is goed bereikbaar per trein (via München). Kranj – Tržič per bus, 25 minuten. Vliegen: de luchthaven van Ljubljana ligt vlakbij Kranj (15 minuten per bus).

Image
Wandelroute Slovenska Planinska Pot, Karawanken
Image
Wandelroute Slovenska Planinska Pot, Karawanken

Korte impressie van de Karavanke

De Karavanke-bergketen vormt de grens tussen het Oostenrijkse bondsland Karinthië en Slovenië. Het gebergte wordt in het noorden (Oostenrijk) begrensd door de rivier de Drau (Drava) en in het zuiden (Slovenië) door de rivier de Sava. Ten zuiden van de Sava beginnen de Julische Alpen. Als bergwandelbestemming bieden de Karavanke een goed net aan wandelpaden en vele berghutten. Met hun oost-west ligging lenen ze zich beter voor doorgaande, meerdaagse tochten met overnachtingen in de hutten dan voor dagwandelingen. Bij de doorgaande tocht volg je de graad, wat meestal betekent dat je of die dag vooral stijgt, of vooral daalt. Veel pieken langs de kam bieden zowel richting het dal van Klagenfurt (O) als richting Ljubljana (Sl) fantastische uitzichten. De hoogste top is de Veliki Stol (Duits: Hochstuhl) van 2.238 m. Deze top is zowel van de Sloveense als de Oostenrijkse kant voor wandelaars te bereiken. Aan de Sloveense kant bevindt zich een berghut (de Prešernova koča) die in de zomermaanden bemand is. Het gebergte is aan de Oostenrijkse kant ruig en onbegroeid en aan de Sloveense kant bos- en grasrijk met groene weiden. De Slovenska Planinska Pot loopt over het grootste deel van de Karavanke-bergkam.

De wandelroute, Slavenska Planinska Pot

De Slovenska Planinska Pot (SPP, met routenummer ‘1’) is de eerste en dus oudste Sloveense doorgaande bergwandelroute. Hij werd geopend in 1953 en vormt de verbindingsschakel tussen de Centrale Alpen en de Dinarische Alpen. De route begint in Maribor en eindigt bij Ankaran aan de Adriatische Zee. Vanuit Maribor gaat de route eerst door de Pohorje en aansluitend door de zeer spectaculaire maar nog vrijwel onbekende Kamnik-Savinja Alpen (de Kamnische Alpen). Dit onbekende gedeelte biedt machtige bergen, steile noordwanden, diepe valleien, indrukwekkende hoogvlaktes en dichte bossen. De hoogste berg daar is Grintovec (2558 m), waarvan de top is opgenomen in de trail. Tegelijkertijd behoren de glaciale valleien van Logarska dolina, Matkov kot, Robanov kot, Makekova kočna en Kamniška Bistrica tot de meest romantische dalen in de Alpen. Vervolgens wandel je de Karavanke in, de bergketen die de grens tussen Slovenië en Oostenrijk vormt. Met een lengte van 120 km vormen deze Karavanke (Duits: Karawanken), tot aan het huidige drielandenpunt Oostenrijk – Italië – Slovenië, al eeuwenlang een natuurlijke grens. De Sloveense kant van deze soms ruige bergketen is nog weinig belopen en relatief heel rustig. Na de Karavanke buigt de ‘1’ af naar het zuiden, naar het hoogste en bekendste berggebied van Slovenie, de Julische Alpen in het Triglav National Park. De Triglav zelf, met 2864 meter, vormt het hoogste punt van de route en is ook de hoogste Sloveense berg. Na de Julische Alpen zak je geleidelijk af richting de Dinarische Alpen en de Adriatische kust. Dit gedeelte van de trail (ongeveer 1/3e van de totale route) telt lichtere trajecten en kan ook in het voor- en najaar belopen worden.

Je kunt de Slovenska Planinska Pot eenvoudig in stukjes hakken. Zo bezoek je iedere vakantie een ander deel van Slovenië en geniet toch telkens van dezelfde gastvrijheid en rust. Alhoewel niet overal, leent de route zich ook voor dagtochten en hij kan in beide richtingen worden gelopen . De routemarkering bestaat uit een witte stip met rode cirkel er omheen plus een ‘1’. Voor de hele route (500 km.) mag je 30 dagen uittrekken en over de volle lengte kom je alle moeilijkheidsgraden tegen; van makkelijk tot zwaar en tot zeer zwaar. Op Pad bewandelt het volledige stuk door de Karavanke, vanuit Tržič via Dovje naar de Luknja-pas in het Triglav Nationaal Park.

Zwaarte van de Slavenska Planinska Pot

Middelzware tocht, dat wil zeggen fysiek goed te doen maar de dagafstanden (hutten) moeten wel gehaald worden. Met rustpauzes erbij ben je dan al snel de hele dag onderweg, halverwege van route veranderen (inkorten) is lastig of niet mogelijk. Reken op een rugzakgewicht rond de 13 kg (voedsel is overdag niet verkrijgbaar, hutten zijn goed bevoorraad).

Image
Wandelroute Slovenska Planinska Pot, Karawanken
Image
Wandelroute Slovenska Planinska Pot, Karawanken

Moeilijkheidsgraad van de Slavenska Planinska Pot

Bergwandelervaring strekt tot aanbeveling en de route is niet geschikt voor jonge kinderen. De bergwandeltrajecten in het noorden van Slovenië kennen regelmatig wat lastigere (tot zeer lastige) trajecten. Met name in zowel de Kamnik-Savinja Alpen als de Julische Alpen zijn met kabels, voetsteunen en metalen pinnen ‘beveiligde’ stukken geen uitzondering. Bij de Karavanke, die tussen deze berggebieden in liggen, komt dit echter nauwelijks voor. De wat lastigere bergwandeltrajecten zitten in de 3e en 7e dag. Op de 3e dag loopt de route door een steil gruisveld en op de 7e dag, in de Julische Alpen, kun je gebruik maken van kabels. De moeilijkheidsgraad komt echter niet uit boven klasse 3 (op een schaal t/m 5). De 1e en 6e dag zijn ronduit eenvoudig, op de 2e etappe is het ’s ochtends soms lastig navigeren en moet er omhoog geklauterd worden via boomwortels.

Navigeren over de Slavenska Planinska Pot

De ‘1’ is volledig gemarkeerd. De markering bestaat uit een witte stip met een rode cirkel er omheen samen met een ‘1’. Je kunt de route op de markeringen in beide richtingen lopen. Vooral in bosrijke stukken is het echter soms zoeken naar de volgende markering. Een kaart erbij ter ondersteuning wordt sterk aanbevolen. Bij slecht weer kan navigatie lastig worden.

Verhard/onverhard

De route is vrijwel volledig onverhard. Dat betekent dat de gegeven wandeltijden een betere indicatie vormen voor de lengte van de etappes dan de gegeven afstanden.

Beste seizoen voor de Slavenska Planinska Pot

Het wandelseizoen in de Karavanke (en in de Julische Alpen) is kort: van half juni tot half september. In de 2e helft van september kan er al sneeuw vallen en gaan de meeste berghutten al dicht. Augustus is de drukste maand.

Image
Wandelroute Slovenska Planinska Pot, Karawanken
Image
Wandelroute Slovenska Planinska Pot, Karawanken

Naar de Karavanke toe

Auto: Utrecht – Tržič, via Neuremberg, Salzburg en de Karawankentunnel, 1170 km. Tolvignet Oostenrijk: € 8,50 voor 10 dagen. Tolvignet Slovenië: € 15,- voor 1 week. Tol Karawankentunnel: € 7,-. Alternatief in Zuid-Oostenrijk is de tolvrije en fraaie Loiblpas/Ljubeljpas die je rechtstreeks naar Tržič brengt. In Slovenië zelf zijn de afstanden bovendien zo kort dat je de snelweg kunt vermijden en een tolvignet niet echt nodig is.
Trein: Kranj, in het dal van de Sava, is goed bereikbaar per trein (Amsterdam – Frankfurt – München – Ljubljana, uitstappen te Kranj). Aansluitend Kranj – Tržič per bus, 25 minuten. Informatie bustijden en –lijnen in Noord-Slovenië: www.ap-ljubljana.si.
Vliegen: de luchthaven van Ljubljana (Brnik) ligt dicht bij Kranj, dat in 15 minuten per bus bereikbaar is. Daarna overstappen naar Tržič.

Overnachten langs de Slovenska Planinska Pot

Het is aan te bevelen alle berghutten van tevoren te reserveren. Vrij kamperen is niet toegestaan. Voor kamperen buiten de officiële kampeerterreinen moet van tevoren toestemming worden gevraagd aan de landeigenaar of overheid. Wij sliepen in de volgende berghutten:

 • Gostišče Koren, Podljubelj 297, 4290 Tržič (ten noorden van Tržič, voor de Ljubelj-pas). Prima berghotel, zeer behulpzame eigenaar. Ideaal voor 1e overnachting (als je met de auto komt, kun je die hier eventueel achterlaten, bushalte aanwezig), voordat je met de tocht begint. T: 00 386 (0)4 596 22 75. E: damjan@stefe.si.
 • Koča na Dobrči, 1487 m, aan het eind van etappe 1. Open in de weekenden en van 15 juni tot 15 september, 18 slaapplaatsen. T: 00386 41 848 718. E: milan.jancic@gmail.com.
 • Roblekov Dom, 1657 m, aan het eind van etappe 2. Open in de weekenden en van 20 juni tot de laatste zondag in september, 18 slaapplaatsen. T: 00386 4 531 55 44. E: pdradovljica@siol.net.
 • Prešernova Koča, 2174 m, aan het eind van etappe 3. Open van half juni tot half september, 45 slaapplaatsen. T: 00386 51 611 366. E: pd.jav.kor.bela@telesat.si.
 • Koča na Golici, 1582 m, aan het eind van etappe 4. Open van begin mei tot half oktober, 26 slaapplaatsen. T: 00386 41 735 911. E: plan.drustvo@siol.net.
 • Villa Roza, 650 m, aan het eind van etappe 5. Gehele jaar geopend, prima parkeerplek voor een auto, 10 slaapplaatsen. Vanuit nabij gelegen dorp Mojstrana busverbinding met Jesenice, Bled en Kranj (allemaal met station, en busverbinding Kranj -Tržič). T: 00386 41 396 908. E: Sonja.stanovic@telemach.net.
 • Aljažev Dom, 1015 m, aan het eind van etappe 6. Open van begin mei tot eind oktober, 23 slaapplaatsen. Met de auto bereikbaar, van juli tot september op vrijdag, zaterdag en zondag busverbinding met Mojstrana. T: 00386 4 589 10 30, E: pd.dovje-mojstrana@siol.net.

Eten, drinken, inkopen doen

In alle berghutten wordt avondeten geserveerd, plus ontbijt en lunchpakket. Daarnaast alleen in Tržič (voor vertrek), Dovje en Mojstrana (begin 6e etappe) de mogelijkheid tot inkopen. Munteenheid: euro.

Uitrusting

Op Pad heeft standaard paklijsten per soort tocht (huttentocht, bergwandelen) waarnaar verwezen wordt. Houdt ook in de zomer rekening met weersomslag (desnoods sneeuw). D.w.z. muts, handschoenen en warme kleding altijd mee.

Cultuur

Taal: Sloveens. Met Engels of Duits kan je ook vaak terecht. Kom je bij (of in de buurt van) Gostišče Koren, aan de Sloveense kant van de Ljubelj-pas, bezoek dan het Mauthausen gedenkteken en het museum in de kelder bij Gostišče Koren (Gostišče = gasthuis). Vraag voor dat laatste de sleutel bij Damjan Štefe, de uitbater van Koren. Het bezoek is ronduit indrukwekkend.In Mojstrana (adres Savska c. 1) passeer je het Slovenian Alpine Museum. Zie de website voor toegangsprijzen en openingstijden. T: 00386 41 717 016.

Globale dag-tot-dag routebeschrijving Slovenska Planinska Pot

Zevendaagse doorgaande bergwandeltocht over de gemarkeerde Slovenska Planinska Pot (SPP, routenummer ‘1’). Lengte: tussen de 8 en 13 kilometer per dag (in totaal 70 km) en tussen de 400 en 1000 meter hoogteverschil per dag. De dagetappes duren – zonder pauze – tussen de 4 en 6 uur.

Dag 1, Tržič - Koča na Dobrči, 7 km, 4 uur, +960 meter, moeilijkheidsgraad 1. Tržič is bereikbaar met de bus en je kunt je auto kwijt in de hoofdstraat, voor het Tourist Information Centre (gratis parkeren). Vanaf dat punt loop je naar beneden, richting het rivierdal. Het begin, d.w.z. de eerste markering, vindt je net aan de overkant van de brug. Dag 1 is niet lang of lastig, al stijg je wel bijna 1000 meter. De nieuwbouw rukt steeds hoger op waardoor het even duurt voordat je echt in het bos zit.
Dag 2, Koča na Dobrči – Roblekov Dom, 8 km, 5 uur,+920 meter, -740 meter, moeilijkheidsgraad 2. De hele ochtend loop je over een soms smalle graad door dicht bos omhoog. Soms wat klauteren over boomwortels. De Preval-hut is een lunchplek (drinken te koop, toilet). Daarna wandel je rechtstreeks naar Roblekov Dom of, als je tijd en energie hebt, beklim je via een steil pad eerst nog de Begunjščica.
Dag 3, Roblekov Dom – Stol, 8½ km, 5 uur, +1010 meter, -490 meter, moeilijkheidsgraad 2. In de ochtend traverseer je door een steile gruiswand waarbij voorzichtigheid geboden is. Na sneeuwval is dit lastig/gevaarlijk. Het laatste stuk, onder de Stol, vraagt ook extra aandacht (het pad slingert tussen grote en kleine keien door). Spectaculaire hut.
Dag 4, Stol - Koča na Golici, 13 km, 5 uur, +330 meter, -920 meter, moeilijkheidsgraad 1. Niet al te lastige, maar wel fraaie dag waarop je constant de bergkam volgt of er net iets onder blijft lopen. Zalige vergezichten, ook richting Oostenrijk.
Dag 5, Koča na Golici – Dovje, 12 km, 6 uur, +490 meter, -1370 meter, moeilijkheidsgraad 1. Eerste deel vergelijkbaar met de dag ervoor, soms is het pad lastig te vinden/overgroeid. ’s Middags forse afdaling naar Dovje. In Dovje naar rechts, langs de kerk/begraafplaats stukje langs de hoofdweg het dorp uit naar pension/restaurant Villa Roza (parkeerplaats). Hier eindigt het stuk door de Karavanke. Vanuit Dovje/Mojstrana busverbinding met Jesenice (station) en verder.
Dag 6, Dovje –, 10 km, 3 uur, +355 meter, moeilijkheidsgraad 1. In Mojstrana passeer je het Slovenian Alpine Museum. Fijne boswandeling door de Vrata-vallei, het Triglav National Park in. De Peričnik-waterval zie je van een afstand, maar je moet er absoluut naar toe (en achterlangs) lopen. Volg de gemarkeerde route door het bos, en niet de onverharde weg door het dal. Aljažev Dom is populair bij dagjesmensen (met auto bereikbaar/parkeerplaats, liften naar Mojstrana mogelijk, busdienst in de zomer/weekenden).
Dag 7, Aljažev Dom – Luknja Pas - Aljažev Dom, 8 km, 6 uur, +750 meter, -750 meter, moelijkheidsgraad 2. Na de hut passeer je de reuze-karabiner (monument voor gevallen partizanen in WW2), het pad volgt het dal langzaam omhoog. Waar de begroeiing ophoudt buigt de markering van de ‘1’ naar links af, een steile wand in. Dit is de route naar Dom Valentina Staniča en eventueel de beklimming van de Triglav. Deze afslag neem je niet. In plaats daarvan volg je het pad omhoog door het gruis, naar de Luknja-pas. Het laatste stuk is stijl/lastig, staalkabel en zekeringen aanwezig. Op de Luknja-pas zit je weer op de ‘1’ die van links (de Triglav-kant) naar beneden komt en rechts omhoog gaat naar de Pogačnikov Dom-hut. Deze wandelroutes naar beide kanten zijn minimaal moeilijkheidsgraad 3. Wij daalden weer af langs dezelfde route, terug naar de Aljažev Dom.

Kaarten en gidsen

 • Kaart: Via Alpina in Slovenia - Purple Trail, 1:50.000. Deze kaart koop je samen met de kaart ‘Via Alpina – Red Trail’. Ze bevatten een hele serie 1:50.000 topografische deelkaartjes (9 x 20 cm). Op de bladen 1, 2, 3, 4 en 5 staat de ‘1’ tussen Tržič en de Luknja Pas, inclusief alle hutten, keurig ingetekend. De kaart is o.a. verkrijgbaar bij het touristenbureau in Tržič en bij Pied-a-Terre in Amsterdam.
 • Overzichtskaart: Alpski Svet – East Part, 1:75.000.
 • Onmisbaar gidsje: Trekking in Slovenia, the Slovene High Level Route, Justi Carey en Roy Clark, uitg. Cicerone. De tocht uit Op Pad staat gedetailleerd beschreven in hoofdstuk 5 en het begin van hoofdstuk 6.

Adressen en sites