icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Murgleiter
Routes

Wandelroute Murgleiter in het Zwarte Woud

  • 20 november 2019
  • Door: Sjiva Janssen

De Murgleiter is een wandelroute door het Murgtal in het noordelijke deel van het Zwarte Woud. Een tocht door diepe dalen, steile hellingen, heidevelden en dichte bossen. Over een afstand van 110 kilometer overbrug je niet minder dan 4.600 hoogtemeters! De route loopt min of meer parallel met de 80 kilometer lange loop van het riviertje Murg. Je zit vaak op hoogte, zodat je op vele plekken een mooi uitzicht over het dal hebt. 

In het kort

Van Gaggenau naar Baiersbron
Lengte: 110 km / 5 etappes

De Murgleiter voert je o.m. langs het stuwmeer Schwarzenbach, een van de grootste in het noordelijke deel van het Zwarte Woud. De Schliffkopf (hoogte 1045 m) is het hoogste punt van de Murgleiter. Het is een beschermd hoogveengebied, waar je ook de bron van de Murg kunt bezoeken. Iets wat je hier zeker moet bezoeken is het befaamde Lotharpfad. Hier wandel je door een bos, dat tijdens de hevige storm Lothar (1999) bijna volledig werd vernield. Daar waar nodig leiden knuppelden je over en door de gevelde woudreuzen.

Image
Zwarte Woud Ernst Kremers

Allerbeste Fernwanderweg

Meer stroomafwaarts van de Muhr doorkruis je een afwisselend landschap van bossen, weilanden en wijngaarden. Héél mooi zijn de dorpjes Reichental, met zijn vele vakwerkhuizen, de oude houten brug bij Forbach en de ‘Altstadt’ van Gernsbach. Voor hen die natuur en cultuur in één wandeling willen combineren.

Volgens diverse Duitse bronnen zou de Murgleiter de allerbeste ‘Fernwanderwege’ van het héle land zijn. Het is een z.g. ‘Premiumwanderweg’ waaraan allerlei strenge eisen worden gesteld, alvorens dit predikaat te verkrijgen. Zo dient de markering uitstekend te zijn, goede aansluiting op het openbaar vervoer en voldoende mogelijkheden om te overnachten, tussen de diverse etappes.

De beste tijd om de Murgleiter te lopen is tussen half april en half oktober. Het is een zeer populaire wandelroute. Dus misschien beter om een periode te kiezen, buiten het hoogseizoen en de Duitse voorjaarsvakantie.