icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen IJsland Laugavegur
Routes

Wandelroute Laugavegur praktische informatie

 • 16 november 2015
 • Door: Erik Van de Perre
 • Fotografie: Erik Van de Perre

Laugavegur - letterlijk vertaald 'Weg naar de warme bronnen'- is sinds de opening in 1978 al snel uitgegroeid tot de populairste wandelroute van IJsland. Op de Laugavegur maak je in amper vier dagen tijd maak je kennis met de meest uiteenlopende aspecten van IJsland.

Je snuift de geur van de heerlijke berkenbossen in Þórsmörk op, blikt in de bodemloze diepten van de canyon Markarfljótsgljúfur, ontdekt de geweldige gletsjers van Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull en doorkruist pikzwarte woestijnen en sombere lavavelden. En altijd weer zijn er die grillig gevormde bergen, die zo als decor voor de film 'In de ban van de ring' zouden kunnen dienen. En als apotheose heb je de ryolietbergen met hun schitterende kleuren, geheimzinnige kloven, solfataren en warme bronnen, die ieder jaar massa’s bezoekers naar Landmannalaugar lokken. Het succes heeft helaas ook een keerzijde: omwille van de grote impact op de fragiele natuur wordt de roep naar restricties steeds luider. Wordt de Laugavegur op een dag het slachtoffer van zijn eigen succes?

Image
Kloof-van-de-Skgi-waterval.
Kloof-van-de-Skgi-waterval.

Laugavegur landschap

De Laugavegur ligt in een gebied, dat direct op de grens ligt van twee tektonische platen, de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische, die met een snelheid van een paar centimeter per jaar langzaam maar zeker uit elkaar worden getrokken. Het is dus geologisch nog zeer jong en aan voortdurende veranderingen onderhevig. Het meest tastbare resultaat zijn vulkaanuitbarstingen, die in de regio vrij regelmatig optreden. De oudste sporen van deze vulkanische activiteit vormen de grillige, met mos begroeide palagonietbergen, die tijdens de ijstijden ontstonden, toen het gebied door een enorme ijskap was bedekt. Ook het gros van de kleurrijke ryolietformaties bij Landmannalaugar ontstond tijdens de ijstijd. De laatste vulkaanuitbarsting vond in Landmannalaugar rond 1480 plaats. In die dagen ontstond de machtige obsidiaanlavastroom Laugahraun, die direct achter Landmannalaugar opdoemt. Ook Ljótipollur, een prachtig maar ten noorden van Landmannalaugar, was een product van deze uitbarsting.

Vandaag drukken actieve vulkanen nog steeds hun stempel op het landschap. De meest bekende vuurberg is de Hekla, die ten noordwesten van de Laugavegur ligt en met de regelmaat van de klok uitbarst, voor het laatst in 2000. In het geheugen gegrift is ook de uitbarsting van de Eyjafjallajökull, die na twee eeuwen inactiviteit in 2010 plots ontwaakte en wekenlang enorme aswolken uitbraakte, die het luchtverkeer in Noord- en West-Europa lamlegden. Na de eruptie nam de vrees toe dat ook de nabije en veel gevaarlijkere vulkaan Katla zou uitbarsten. Volgens de geologen is deze sowieso al lang over tijd. Bij een eruptie van Katla vormen niet alleen zware asregens maar ook enorme smeltwatervloeden doorgaans ook voor wandelaars op de Laugavegur een bedreiging. Informatieborden, opgesteld bij de hutten en op diverse andere plaatsen langs de route, geven een overzicht van de potentiële gevaren en do’s en dont’s voor wandelaars.

Image
Laugavegur-Strihver.
Laugavegur-Strihver.

Over de Laugavegur

De Laugavegur verloopt grotendeels door het Natuurreservaat Fjallabak, een ruig vulkanisch berglandschap in Zuid-IJsland, dat zich uitstrekt ten noorden van de ijskap Mýrdalsjökull. De 55 kilometer lange route verbindt de vallei van Þórsmörk in het zuiden en de populaire oase Landmannalaugar in het noorden. De meeste wandelaars doen er vier dagen over.

Zwaarte van de Laugavegur

Middelzwaar. De eerste etappes zijn vrij gemakkelijk. Tussen Álftavatn en Landmannalaugar moet een ruige pas worden overwonnen (500 meter klimmen en dalen), waarbij vooral uitgestrekte sneeuwvelden het lopen kunnen bemoeilijken.

Moeilijkheidsgraad van de Laugavegur

De route zelf bevat weinig of geen technische moeilijkheden. De grootste uitdaging vormen rivieren, die niet overbrugd zijn. Alleen over de grootste gletsjerrivieren, zoals Fremri-Emstruá, Innri-Emstruá en Kaldaklofskvísl, liggen bruggen. Kleiner waterlopen, zoals Þröngá en Bláfjallakvísl (allebei gletsjerrivieren) of Bratthálskvísl, moeten worden doorwaad. Bij normale weersomstandigheden vormt dat in de regel geen probleem. Op warme zomerdagen en bij aanhoudende neerslag kunnen ook deze waterlopen echter sterk aanzwellen en het doorwaden zelfs onmogelijk maken. Als vuistregel geldt dat de waterpegel in gletsjerrivieren in de vroege ochtend normaal gezien het laagste is.

Image
Gletsjerrivier-bij-Hvanngil.
Gletsjerrivier-bij-Hvanngil.

Navigatie

De route is gemarkeerd met paaltjes. Toch zijn een goede kaart en kompas/GPS onontbeerlijk. Bij mist en/of wanneer er nog veel sneeuw ligt kan de oriëntatie op de hoogten rond Hrafntinnusker problematisch zijn.

Beste periode voor de Laugavegur

Van half juni/begin juli (afhankelijk van de sneeuw) tot begin september. Alleen in deze periode is Landmannalaugar per bus bereikbaar. Vroeger op het jaar is de piste gesloten (dooi), later staat de winter alweer voor de deur.

Vervoer naar IJsland

Vliegtuig: verschillende maatschappijen bieden rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Reykjavík/Keflavík. Vluchtduur: ca. 3 uur.  Vanaf de luchthaven in aansluiting op iedere vlucht verder met de Flybus Airport Shuttle naar Reykjavík (45 min.). Meer info: www.re.is/flybus

Eigen auto en veerboot: Auto: 950 kilometer (ca. 9 uur) vanaf Utrecht via Osnabrück, Bremen, Hamburg, Flensburg, Århus en Ålborg tot Hirtshals (Denemarken).

Auto huren

Een auto huren op IJsland?

Ben je van plan een auto te huren? Wij hebben goede ervaringen met Sunny Cars. Waarom? Omdat je geen gedoe wilt over verborgen kosten. Bij Sunny Cars is alles inbegrepen en weet je vooraf waar je aan toe bent. Meer weten?

Image
Sunny Cars

Vervoer ter plaatse

Verschillende maatschappijen onderhouden in de zomer busverbindingen naar Þórsmörk en Landmannalaugar.

Landmannalaugar
Reykjavík Excursions rijdt vanuit Reykjavík (lijn 11, meerdere keren per dag), Skaftafell (lijn 10, dagelijks) en Reykjahlíð/Mývatn (lijn 14, dagelijks) naar Landmannalaugar. Alternatief: je kunt iedere dag met TREX of Sterna van Reykjavík naar Landmannalaugar.

Þórsmörk
Reykjavík Excursions rijdt ook vanuit Reykjavík naar Þórsmörk (lijn 9, 3 keer per dag). Alle bussen stoppen in Húsadalur, sommige ook in Langidalur en Básar. Met TREX kun je eveneens naar Þórsmörk (dagelijks).

Emstrur, Hvanngil en Álftavatn
Deze hutten langs de Laugavegur zijn in het seizoen eveneens per bus bereikbaar met Reykjavík Excursions (lijn 18, dagelijks, www.re.is).

Uitrusting

Neem in elk geval degelijke regen- en winddichte kleding mee (jack én broek), bovendien een muts en (dunne) handschoenen. Door de vaak optredende combinatie van regen en wind koel je sneller af dan verwacht. Een thermos met hete drank doet onderweg wonderen bij guur weer. Neem voor de overnachting in de hutten een warme slaapzak mee (er zijn geen dekens of lakens beschikbaar). Extra schoeisel (gympen, sandalen of neopreen schoenen) voor het doorwaden van rivieren is absoluut noodzakelijk (waad nooit barrevoets!). Ook wandelstokken bewijzen daarbij goede diensten (aftasten van de ondergrond, meer stabiliteit). Denk verder aan een EHBO-kit, een fluitje, een goede (waterdicht verpakte) wandelkaart, een kompas/gps, een hoofdlampje (vanaf eind juli wordt het ’s nachts alweer donker) en proviand voor de hele tocht.

Valuta

IJsland heeft de IJslandse Kroon (ISK).

Image
Brennisteinsalda-en-Laugavegur.

Brennisteinsalda-en-Laugavegur.

De route van dag tot dag

Dag 1: Langidalur (Þórsmörk) – Emstrur
Lengte: 14,5 km
Tijd: 5-6 uur
Hoogteverschil: 600 m stijgen en 300 m dalen.

Het klassieke startpunt in Þórsmörk is de FÍ-hut in Langidalur. Vanaf de hut voert een duidelijk pad door berkenbossen en over een kleine heuvel naar het noorden. Na een uur verspert de gletsjerrivier Þröngá de weg. Kies zorgvuldig een goede plek om deze te doorwaden. Waar de rivier het breedst is, is de stroming in de regel minder sterk! Daarna door de woestijn verder naar het noordoosten, parallel aan de canyon van de Markarfljót (Markarfljótsgljúfur). Na het overwinnen van twee diep ingesneden zijdalen (Bjórgil en Slyppugil) volg je verder de canyon Markarfljótsgljúfur. Tip: wijk hier gerust van het pad af en volg direct de rand van deze spectaculaire canyon, die hier wel 200 m diep is! Het pad duikt vervolgens omlaag in de kloof van de Fremri-Emstruá, een woeste zijrivier van de Markarfljót, die overbrugd is. Op dit korte traject in de kloof zijn kabels ter beveiliging aangebracht. Ten slotte volgt een lange, steile klim door mul zand naar de nabije FÍ-hut in Emstrur.

Dag 2: Emstrur – Hvanngil – Álftavatn
Lengte: 16 km
Tijd: 5 uur
Hoogteverschil: 190 m stijgen en 150 m dalen.

Vanaf de hut in Emstrur klim je eerst verder steil omhoog door mul zand. Vervolgens verder naar het noordoosten door de gelijknamige woestijn, met uitzicht op de machtige gletsjertong Entujökull. Kort voor de Innri- Emstruá, nóg een woeste gletsjerrivier, mondt het pad uit in een jeeppiste (F261). Ook de Innri-Emstruá is overbrugd. Daarna volg je 6 km de jeeppiste door de woestijn. Vervolgens wacht de Bláfjallakvísl, een ijskoude gletsjerrivier, die je eveneens moet doorwaden. Net voorbij de Bláfjallakvísl splitst de piste. Je volgt nu de piste naar het noorden (F210) en stuit weldra op de Kaldaklofskvísl, die weerom overbrugd is! Het pad verlaat daarna de piste en voert links over de lava direct naar de FÍ-hut in Hvanngil, die een alternatieve overnachtingsmogelijkheid biedt. Officieel eindigt de etappe bij de nieuwe FÍ-hut bij Álftavatn, 4 km verderop. Onderweg moet je nog door de Bratthálskvísl waden.

Dag 3: Álftavatn – Hrafntinnusker
Lengte: 11,5 km
Tijd: 4-5 uur
Hoogteverschil: 520 m stijgen en 30 m dalen.

Vanaf de FÍ-hut bij Álftavatn slingert het pad eerst over grasland naar het noordoosten. De kleine gletsjerbeek Grashagakvísl kan soms m.b.v. een geïmproviseerde brug worden overgestoken. Anders moet je ze doorwaden. Het pad volgt nog een tijdje de oever van de beek, klimt vervolgens steil zigzaggend omhoog over de Jökultungur naar een plateau, omringd door kleurrijke ryolietbergen. Het oversteken van dit uitgestrekte plateau kan in sneeuwrijke jaren behoorlijk lastig zijn, omdat de markeringen vaak onder de sneeuw verborgen zijn. Ook de hier vaak voorkomende nevel gooit wel eens roet in het eten. Let bovendien op voor verraderlijke, onder de sneeuw verborgen hete bronnen, die de sneeuw vaak uithollen. De etappe eindigt bij de kleine FÍ-hut van Hrafntinnusker.

Dag 4: Hrafntinnusker – Landmannalaugar
Lengte: 11 km
Tijd: 3-4 uur
Hoogteverschil: 150 m stijgen en 600 m dalen.

Vanaf de hut volgt een korte klim naar de nabije pashoogte (1.110 m), waar de route haar hoogste punt bereikt. Daarna gaat het alleen nog maar omlaag, aanvankelijk over grote sneeuwvelden, die in de late zomer soms vereist zijn (let op voor uitglijden). Onderweg kom je langs Stórihver, een bijzonder krachtige (én luidruchtige) warmwaterbron. Al vanop grote afstand herken je het zwarte lavaveld Laugahraun, dat ter hoogte van Brennisteinsalda wordt bereikt. Het pad daalt in de flank van deze kleurrijke ryolietberg langs de rand van het obsidiaanlavaveld Laugahraun en bereikt ten slotte een groot solfatarenveld aan de voet van Brennisteinsalda. Vandaar leiden twee paden naar de FÍ-hut in Landmannalaugar. De gemakkelijkste route verloopt direct over het lavaveld Laugahraun, iets lastiger (ruige lava) is het pad door de kloof Grænagil.

Image
IJstong.
IJstong.

Overnachten langs de Laugavegur

Hutten: langs de Laugavegur vind je eenvoudige, maar kraakheldere en gezellige hutten in Langidalur (Þórsmörk), Emstrur, Hvanngil, Álftavatn, Hrafntinnusker en Landmannalaugar, beheerd door Ferðafélag Íslands (FÍ), de IJslandse Touring Club. De hutten zijn voorzien van één of meer slaapzalen met stapelbedden. Ze zijn in de regel uitgerust met houten tafels en banken, een kookgelegenheid (gasfornuis) en gaskachel, stromend water, kookpotten, vaatwerk, bestek en olielampen. In de hutten wordt geen proviand verkocht. Bij alle hutten is er een huttenwaard. Overnachtingen dienen vooraf te worden gereserveerd en betaald bij FÍ. Voor sommige hutten, zoals Landmannalaugar (zeer populair) of Hrafntinnusker (beperkt aantal plaatsen) doe je dat best ruim van tevoren. Een overnachting in de hut kost ISK 7.000 (€ 49) p.p.

Kamperen: alleen bij de hutten kun je ook kamperen. Prijs: ISK 1.600 (€ 11 ) p.p. Wildkamperen is langs de Laugavegur strikt verboden!

Overig: in Þórsmörk heb je nog twee bijkomende overnachtingsmogelijkheden in Húsadalur (The Volcano Huts Þórsmörk, handig omwille van de vele busverbindingen met Reykjavík) en in Básar (Útivist, alleen interessant als je ook over Fimmvörðuháls loopt, zie verder).

Een beknopt overzicht van alle overnachtingsmogelijkheden:

Langidalur/Þórsmörk (220 m)
T: +354-893 11 91 (seizoen)
Reserveren bij Ferðafélag Íslands (zie Adressen en Websites).

De in 1954 geopende FÍ-hut 'Skagfjörðsskáli' biedt in totaal 75 slaapplaatsen. Geopend van 15 mei tot 30 september. Busverbinding met Reykjavík.

Húsadalur/Þórsmörk (200 m)
The Volcano Huts Þórsmörk
T: +354-552 83 00
reservation@volcanohuts.com
Het overnachtingsaanbod reikt van privékamers voor 2 tot 4 personen en campinghutten met keuken en stromend water tot grote hutten met slaapzalen (dorm) en gemeenschappelijke keuken. Voor kampeerders is bovendien een mooi grasveld aangelegd. Het restaurant, een sauna en de warme pool zijn bijkomende troeven. Busverbinding met Reykjavík. Prijsvoorbeelden: tweepersoonskamer ISK 25.000 (€ 175), campinghut voor 4 personen ISK 25.000 (€ 175), overnachting in slaapzaal ISK 7.500 (€ 53) p.p.

Básar/Þórsmörk (220 m)
Reserveren bij Útivist (zie Interessante sites).
Zie Fimmvörðuháls.

Emstrur (500 m)
Reserveren bij Ferðafélag Íslands (zie Interessante sites).
Het 'huttendorp' met een totale capaciteit van 60 bedden bestaat uit drie kleine, identieke hutten. Twee ervan stonden vroeger in Álftavatn en Hrafntinnusker. Ook bij kampeerders is Emstrur populair: de camping bestaat uit een reeks kleine, goed tegen de wind beschutte grasveldjes, terrasvormig aangelegd langs de oever van een klaterend beekje. Geopend van 1 juni tot 31 augustus. Busverbinding met Reykjavík (de bus stopt niet aan de hut, maar aan de piste, 30 min. lopen).

Hvanngil (600 m)
Reserveren bij Ferðafélag Íslands (zie Interessante sites).
De FÍ-hut, omringd door bizarre bergen, werd in 1995 door de gemeente Hella in gebruik genomen en in 2000 overgenomen door Ferðafélag Íslands. Ze telt 70 slaapplaatsen, verdeeld over verschillende kleinere zalen en een grote slaapzaal met matrassen. Naast de hut ligt een fraai tussen de lavaschollen aangelegd kampeerterreintje. Geopend van half juni tot augustus. Busverbinding met Reykjavík.

Álftavatn (540 m)
Reserveren bij Ferðafélag Íslands (zie Interssante sites).
Deze nagelnieuwe FÍ-hut, mooi gelegen vlak bij het gelijknamige meer, werd in 2010 in gebruik genomen (haar voorganger is een van de drie hutten in Emstrur). Ze wordt in de volksmond omwille van de moderne inrichting ook wel als 'Ikea-hut' beschreven. De begane grond is voorzien van kleine 2- en 3-persoonskamers, boven is een grote slaapzaal. Kamperen kan op het aanpalende grasveld. Geopend van half juni tot 1 september. Busverbinding met Reykjavík.

Hrafntinnusker (1.027 m)
Reserveren bij Ferðafélag Íslands (zie Interessante sites).
De in 1977 gebouwde FÍ-hut 'Höskuldsskáli' ligt vlak bij een kloof met een klein solfatarenveld. Ze biedt normaal gezien plaats aan 52 personen (slaapzaal op de begane grond en matrassen boven), maar bij slecht weer worden niet zelden (heel wat) meer mensen opgenomen. Het drinkwater is afkomstig uit een nabije bron, die echter niet veel oplevert. Ga daarom spaarzaam met water om! Dat verklaart ook het ontbreken van watertoiletten en douches. Voor kampeerders is deze locatie niet ideaal: de ondergrond is zandig-stenig en bovendien waait het hier vaak hard. Geopend van eind juni tot eind augustus.

Landmannalaugar (580 m)
T: +354-860 33 35 (seizoen)
Reserveren bij Ferðafélag Íslands (zie Adressen en sites).
De in 1969 geopende FÍ-hut ligt aan de voet van het lavaveld Laugahraun en beschikt over 75 slaapplaatsen, die in de zomer zeer begeerd zijn (een groot aantal bedden wordt lang van tevoren door reisbureaus ingepalmd!). Tijdig reserveren is de boodschap! Naast de hut ligt een groot kampeerterrein, dat in de zomer vaak overvol is, ondanks de stenige ondergrond (rivierbedding!). De grote attractie is de natuurlijke warme pool aan de rand van het lavaveld Laugahraun. Geopend van juni tot oktober. Busverbindingen met Reykjavík, Skaftafell en Mývatn.

Eten en drinken langs de Laugavegur

In de hutten wordt geen proviand verkocht. Je dient dus alle proviand zelf mee te nemen. Voorraden aanvullen kan eventueel op de camping in Landmannalaugar (mobiele winkel).

The LavaGrill Restaurant & Bar
The Volcano Huts Þórsmörk
Húsadalur/Þórsmörk
T: +354-894 15 06 (in het seizoen)
In het enige restaurant van de regio kun je terecht voor een uitgebreid ontbijt voor ISK 2.000 (€ 14), een licht lunchbuffet voor ISK 2.500 (€ 18) of een uitvoerig avondbuffet voor ISK 4.500 (€ 32). Geopend van mei tot september.

Fjallafang
Landmannalaugar
T: +354-618 78 22 (in het seizoen)
Op de camping van Landmannalaugar runnen Halli en Gunna de ongewoonste kruidenierswinkel van het land, ondergebracht in twee olijfgroene uitgerangeerde schoolbussen. De eerste fungeert als winkel, de tweede als mini-café. Het aanbod is verrassend veelzijdig en varieert van belegde broodjes en verse groenten of fruit over pasta en stokvis tot verse vis (op bestelling). Geopend van 1 juli tot 31 augustus.

Image
Aurora Borealis, het noorderlicht.
Aurora Borealis, het noorderlicht.

Tip: combinatie met Fimmvörduháls

Veel wandelaars combineren de Laugavegur met een tocht over Fimmvörðuháls. Deze tocht, die vroeger ook al zeer populair was, kreeg na de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull in 2010 een enorme boost en wordt inmiddels al even sterk gefrequenteerd als de Laugavegur. Uitgangspunt is het plaatsje Skógar aan de zuidkust. Vele wandelaars doen de tocht in één dag, maar dat is met een grote rugzak een zware dobber.

Dag 1: Skógar – Baldvinsskáli – Fimmvörðuskáli
Lengte: 14 km
Tijd: 6 uur
Hoogteverschil: 1.050 m stijgen

Vanaf de camping in Skógar voert een trap langs de Skógafoss omhoog. Daarna volg je het gemarkeerde pad langs de Skógá, die door een diepe kloof jaagt en op haar weg naar de zuidkust talloze spectaculaire watervallen vormt. Na 5 km voert een voetgangersbrug over de rivier. Vanaf de brug volg je eerst de jeeppiste, die links van de Skógá-kloof verloopt. Na een poosje gaan de markeringen (paaltjes) linksaf en klim je (in sommige jaren tot diep in de zomer over uitgestrekte sneeuwvelden) geleidelijk aan verder naar de nieuwe FÍ-hut »Baldvinsskáli«, die een eerste overnachtingsmogelijkheid biedt. Overnachten kan ook in de hut »Fimmvörðuskáli«, een uur verderop. Deze laatste ligt 1 km ten westen van het pad (wegwijzer) op een rotsachtige rug.

Dag 2: Fimmvörðuskáli – Básar/Þórsmörk – (Langidalur/Þórsmörk)
Lengte: 9 km (12 km)
Tijd: 3 uur (4 uur)
Hoogteverschil: 100 m stijgen en 950 m dalen

Vanaf »Fimmvörðuskáli« keer je terug naar de hoofdroute (1 km). Vervolgens voeren de markeringen over de vulkaanas van de Eyjafjallajökull-eruptie van 2010 en/of over uitgestrekte sneeuwvelden verder naar het noorden. Weldra herken je de kraters Magni en Móði, ontstaan in de beginfase van de uitbarsting, toen boven op de pas Fimmvörðuháls een spleetvulkaan actief was. Een nieuw aangelegd pad leidt over de jonge lava en de beide kraters. Bij Brattafönn stuit je weer op het oude pad. Er volgt een steile afdaling over palagonietplaten (uitglijgevaar!), gemarkeerd met grote gele palen. Het is heel belangrijk hier niet van het pad af te wijken, want er is maar één nauwe doorgang naar Þórsmörk. Links en rechts versperren loodrechte rotswanden de weg! Spannend wordt het nog even bij Heljarkambur, waar het pad, deels met kettingen beveiligd, naast een afgrond balanceert. Vervolgens steek je het plateau Morinsheiði over. Tip: wijk hier gerust van het pad af en volg de oostrand van het plateau omwille van het uitzicht over de diepe kloof Strákagil! Mooi is hier te zien hoe de lavastroom zich in 2010 zo’n 200 m diep in de kloof stortte en daar zijn weg vervolgde. Na een steile afdaling in de flank van de Heiðarhorn voert het pad over een brede kam, die zich ten slotte versmalt tot een smalle graat (Kattarhryggur). Daarna verder door het berkenbos afdalen naar de vallei van Þórsmörk. De hut en camping van Básar liggen 1 km verderop.

Verder via Laugavegur?

Wil je aansluitend de Laugavegur lopen, volg dan de oever van de Krossá tot aan de FÍ-hut van Langidalur. Deze ligt 3 km stroomafwaarts, aan de overkant van de Krossá. Let op: de vaste voetgangersbrug over de Krossá (nog ingetekend op vele wandelkaarten) is niet langer in gebruik, omdat de wispelturige gletsjerrivier de voorbije jaren haar loop heeft gewijzigd en nu netjes vóór de brug stroomt. In de plaats werden twee mobiele bruggen aangelegd, waarvan de positie af en toe wordt gewijzigd, wanneer de oevers door de rivier worden bedreigd. Vraag eventueel bij de huttenwaarden in Básar/Langidalur naar de actuele ligging.

Overnachten Fimmvörduháls

Skógar (100 m)
In Skógar kun je kiezen uit een brede waaier van overnachtingsmogelijkheden – van bescheiden tot zeer comfortabel. Wie over een goed gevulde geldbuidel beschikt, kan bijvoorbeeld terecht in het Hotel Skógar (www.hotelskogar.is, tweepersoonskamer met ontbijt vanaf € 230). Een pak gunstiger slaap je in het hostel Farfuglaheimilið Skógar, dat deel uitmaakt van de organisatie Hostelling International (www.hostel.is, vanaf € 33 p.p.). Kamperen kan ook (ca. € 8 p.p.).

Baldvinsskáli (920 m)
Reserveren bij Ferðafélag Íslands (zie Adressen en sites)
Deze gloednieuwe FÍ-hut ligt ten zuiden van de pas over Fimmvörðuháls en beschikt over een twintigtal slaapplaatsen en een kleine keuken met kookplaten. Er zijn geen douches. Het drinkwater moet door de huttenwaarden met de jeep vanaf de rivier de Skógá worden aangevoerd! Overnachting ISK 5.000 (€ 35) p.p. Kamperen ISK 1.600 (€ 11) p.p.

Fimmvörðuskáli (1.050 m)
Reserveren bij Útivist (zie Adressen en sites).
De hut, die in 1991 in gebruik werd genomen, ligt op een rug 1 km ten westen van het pad over Fimmvörðuháls. Het kleine, maar gezellige huisje biedt 25 slaapplaatsen (slaapzaal met 17 bedden en loft met 8 matrassen) en een keuken met kookplaten. Er zijn geen douches. Aan water heerst vaak gebrek. Soms wordt drinkwater van het dak in een ton opgevangen, soms moet sneeuw worden gesmolten. Kamperen is omwille van het terrein (steil, stenig) zo goed als onmogelijk! Geopend van half juni tot augustus. Overnachting: ISK 5.500 (€ 39) p.p.

Básar/Þórsmörk (220 m)
Reserveren bij Útivist (zie Adressen en sites).
Ideaal voor wandelaas die de tochten over Fimmvörðuháls en Laugavegur verbinden, temeer omdat de aandrang in de regel minder groot is dan bij de FÍ-hut in Langidalur. De twee hutten in Básar, opgericht in 1981, liggen midden in de idyllische berkenbossen van Þórsmörk. Ze kunnen in totaal 83 wandelaars opnemen. Geopend van eind mei tot half oktober. Busverbinding met Reykjavík. Overnachting: ISK 5.000 (€ 35) p.p. Kamperen: ISK 1.500 (€ 10) p.p.

Geardropper

IJsland ontdekken met een kampeer-rondreis

Genieten van het mooie IJsland met een kampeer-rondreis zodat je alle plekjes wandelend kan ontdekken? Met het Geardropper concept is je start- en eindpunt al geregeld en krijg je bij aankomst een volledige kampeeruitrusting. Het enige wat jij mee hoeft te nemen zijn je wandelschoenen en je kledingkoffer.

Image
Geardropper - IJsland ontdekken met een kampeer-rondreis
Image
Hot pool.
Hot pool.

Kaarten en gidsen voor Laugavegur

Overzichtskaarten:

 • Ferðakort Ísland, Mál og Menning, 1:600.000.
 • Ferðakort Ísland, Ferðakort, 1:500.000.

Wandelkaarten:

 • Sérkort 4: Landmannalaugar – Þórsmörk – Fjallabak (New revised edition), Mál og Menning, 1:100.000/1:50.000. Door de auteur gebruikt.
 • Sérkort Þórsmörk – Landmannalaugar, Ferðakort, 1:100.000.

Wandelgids:

 •  Island: Trekking-Klassiker, Erik Van de Perre, Conrad Stein Verlag. Duits. Gedetailleerde beschrijving van vijf klassieke trektochten, waaronder Laugavegur en Fimmvörðuháls
 • Bergtochten op IJsland, 57 dagen bergwandelen, Dominicus Adventure.
 • Walking and Trekking Iceland. A Cicerone Guide, door Paddy Dillon.
 • Rother Walking Guide Iceland.

Reisgidsen:

 •  Trotter IJsland, uitg. Lannoo. Compacte lichtgewicht reisgids met sobere opmaak. Veel praktische info m.b.t. accommodatie, eten en drinken. De toeristische info is beknopt, maar to the point.
 • Dominicus IJsland, uitg. Gottmer. Combinatie van uitvoerige achtergrondinformatie over flora en fauna, geschiedenis, kunst en cultuur en gefundeerde informatie over de verschillende bezienswaardigheden van het land.
 •  Zeit für das Beste - Island, Erik Van de Perre, Bruckmann Verlag. Duits.
 •  Rough Guide IJsland. Deskundige en up-to-date praktische informatie en achtergrondinformatie over geisers en vulkanen, de saga's of de Vikingen, aangevuld met gedetailleerde kaarten en prachtige foto's.

Adressen en sites

Visit Iceland
info@visiticeland.com

Ferðafélag Íslands (FÍ)
Mörkin 6
IS-108 Reykjavík
T: +354-568 25 33
fi@fi.is

Útivist
Laugavegur 178
IS-105 Reykjavík
T: +354-562 10 00
utivist@utivist.is

Interessante sites

www.vedur.is
Weerbericht, maar ook actuele informatie over aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

www.road.is
Informatie van de IJslandse wegendienst over de opening van pistes, toestand van de wegen, waterstand van wedden enz.

www.icelandmonitor.mbl.is
Engelstalig nieuws over IJsland.