icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Karpathos
Gebiedsinformatie

Wandelen op het eiland Karpathos

 • 16 november 2015
 • Door: Marjolein van Rotterdam
 • Fotografie: John van Helvert

Er zijn geen stoplichten op Karpathos, nauwelijks verharde wegen, wél oneindig veel ezelpaadjes, kalderimia. De paadjes leiden door rotsige landschappen, kleurig en ruig, met bijna altijd zeezicht, en on-Grieks veel bomen, kruiden, bloemen en struiken. Ideaal voor natuurliefhebbers en rustzoekers. En wandelaars natuurlijk.

Over Karpathos

Land: Griekenland
Het gebied: Het eiland Karpathos
Activiteit: Wandelen
De tochten: Vanaf 4 standplaatsen meerdere korte wandelingen, variërend van 5 tot 20 km.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Lichte tot middelzware tochten zonder technische moeilijkheden.
Navigatie: Steenmannen, verfstrepen en -stippen. Markering is soms vaag, paden niet altijd goed onderhouden. Routebeschrijvingen/gps-tracks en een kaart en kompas zijn onmisbaar.
Overnachten: Meestal kleine familiehotels, met weinig luxe, maar veel gezelligheid.
Naar het gebied toe: Vliegen vanaf ca € 265.
Beste tijd: Het hele jaar door, maar op z'n mooist van mei t/m september.

Image
Wandelen Karpathos
Image
Wandelen Karpathos

Het gebied

Karpathos, het minder bekende, bergachtige eiland tussen Kreta en Rhodos is een langwerpig eiland met zo’n 5000 inwoners op 325 km2 (Walcheren heeft er 114.500 op 216 km2!). Karpathos is lang geïsoleerd gebleven, en daardoor onbedorven en onaangepast.
Typisch Karpathos zijn de tradities en de enorme gastvrijheid. De Karpathiotiki stoppen je het liefst de hele dag vol met eten en drinken. Overal kom je Karpathiotiki tegen die in de VS hebben gewoond. Iemand die er geen seconde over piekert weg te gaan is Manolis Nourakis, volgens iedereen die hem kent de onbezoldigde baas van het eiland. Manolis vindt het veel te leuk op Karpathos, en is een groot pleitbezorger van het behoud van het oude, traditionele Karpathos. 'Wat moeten wij met Russen die alleen maar drinken en eten, en vrouwen op de kamer willen?' Manolis heeft een café in Mesochori, en vertegenwoordigt Karpathos op internationale beurzen.

De wandelingen op Karpathos

Lichte dagtochten vanaf 4 verschillende standplaatsen. Zie voor de routes onderaan.

Zwaarte / moeilijkheidsgraad

Lichte tot middelzware tochten zonder technische moeilijkheden.

Navigatie

Op het eiland zijn talloze routes uitgezet d.m.v. steenmannen, rode stippen of blauw-rode strepen. Niet alle paden zijn goed onderhouden. Zelfs veelgebruikte, zoals die naar de top van de hoogste berg, de Kali Limni, zijn soms vaag aangegeven. Zorg dus voor beschrijvingen, een kaart en en/of GPS-routes.

Naar het gebied toe

Arke vliegt erheen vanaf € 267 retour (non stop). Maar dat is geluk hebben. De meeste tickets doen zo’n 100 euro meer. Sunweb vliegt ook op Karpathos, als je hier heel vroeg boekt lukt het vanaf € 199. Op de heen- of terugweg heb je een tussenstop in Chania (Kreta). Ook slim kan het zijn een ticket met hotel te boeken. Lukt soms voor rond de € 500 per week bij Sunweb. Meer op maat voor de wandelaar is een complete wandelreis. Dat kan via SNP, zoals wij deden.  Vlucht, hotels, bagagevervoer, diners, transfers, bootexcursie en wandelbeschrijvingen + gps-bestanden (handig!) boek je dan vanaf € 1175 pp. Exclusief vlucht v.a. € 760 pp. De reis wordt zowel als groepsreis als individueel aangeboden. www.snp.nl

Vervoer ter plekke
Taxi: Yorgios is geweldig! Hij kent elke plek op het eiland en spreekt goed Engels. Voor elk stukje dat je niet wilt lopen. Nou ja, elk wat groter stukje: taxitarieven op Karpathos liggen redelijk hoog omdat de taxis eerst uit Pigadia moeten komen. Taxi Volada/ Pigadia: Yorgios & Thanasis Karageorgiadis, telefoon: +30 22450 31349 / 22210 / 22617, mobiel: +30 6977738210.

Image
LR_DSC5108b

Overnachten op Karpathos

Wij sliepen in 4 door SNP geboekte hotels. Meestal kleine familiehotels, met weinig luxe, geen adres (de plaatsnaam is genoeg), maar veel gezelligheid.

Diafani
Hotel Nikos. Hoog in het dorp, vanaf je balkon(netje) zie  je de zee. Simpele, schone kamers. Nikos en zijn Marina maken je verblijf tot een feestje en weten alles over het eiland.
2-pk v.a. € 30.

Olympos
Hotel Aphrodite. Ruime kamers met zicht op zee én Olympos, aan de rand van dit dorpje. Olympos kan in de zomer druk zijn, maar alleen tussen 11 en 4, als de bussen komen. Tel. +30 2245051307. 2pk v.a. € 40 (maar hoe langer je blijft, hoe goedkoper).

Mesochori
To Steki. Ook ongelooflijk lieve mensen. Ntidis, schoon zoon van de oude Vasilis, wil je best een lift geven of als taxi fungeren. Tip: loop heen naar Levkos, en probeer terug mee te rijden. Tel. +30 2245071349. 2-pk v.a. € 35.

Pegidia
Nereides Hotel. Modernste & saaiste van de vier. Maar wel met de meeste voorzieningen, zoals een bar die tot 02:00 uur open is.
2-pk v.a. € 100.

Extra: Lefkos
Tip van de auteur: Lefkos studio's. Welgelegen op een helling met uitzicht over zee en haventje. Je kunt hier met z'n vieren slapen. Boeken: bij Vasilis van restaurant Golden Sand in Lefkos, tel +30 (0) 24571203.’
€ 28 per dag

Image
LR_DSC0459

Eten en drinken op Karpathos

Reken op een tientje voor een visgerecht en € 5 voor een salade. En altijd krijg je wel iets gratis: een toetje of een glaasje raki.

Lefkos 
Taverna Dramountana. Lekkerste eten van het eiland, volgens onze bescheiden test, maar ook volgens de meeste Karpathiotiki. Direct aan de vissershaven.

Diafani
To Aktaio (de kust). Traditioneel café van Anna Protopappa. Direct aan de baai.

Restaurant Chrissi Akti (gouden strand), twee huizen verderop. Uitzicht op zee. Popi en Vasilis koken goed en lekker. De vis is altijd vers. Op het menu tijdens ons bezoek: barbounia (mul). T. +30 22450 51215.

Avlona
Taverna Avlona. Aan de doorgaande (onverharde) weg. De pannenkoeken zijn beroemd, maar er is zoveel meer,  zoals de traditionele mezedes, gemaakt van producten van eigen grond. Heerlijke plek! T: + 30 22450-51252, ledakimarina@yahoo.com.

Olympos
Taverna Milos. Bij een van de vier nog werkende molens. Karpathische specialiteiten, zoals Kritamo toursi (salade), brood uit eigen oven van meel van eigen molen, makarounes (Karpathikiotische specialiteit van pasta, geitenkaas en gebakken ui), lamsgehaktballen en moussaka. T: +30 2245 051333

Spoa
Taverna Folia. Heerlijke huisgemaakte hapjes, hartig en zoet. Je krijgt er altijd iets van te proeven als je er iets te drinken bestelt (en dat wil je wel, na de langste dag). T: + 30 22450 71341.

Lastos
Taverna Kali Limni Kardia. Thanassis’ plekje. Al het eten is hier zelfgemaakt van spullen van eigen boerderij.  Voor een paar tientjes kun je blijven slapen in een van de authentieke kamers. T: +30 22450 23509.

Image
LR-_DSC0165

Uitrusting

Neem beslist een lange wandelbroek mee! Want overal groeit stekelige maquis. Loop je in een korte broek, dan kom je thuis alsof je in een martelkamp ben geweest in plaats van in een wandelwalhalla. Nog net iets onontbeerlijker is een flinke voorraad water. Het gaat er rap doorheen en veel punten waar je kunt aanvullen zijn er niet. Eten, idem.

Beste tijd om te wandelen op Karpathos

Mei t/m september vanwege de bloei. Maar de wandelingen zijn het hele jaar door mogelijk.

Handige sites

www.karpathos.nl
Nederlandstalige info van Henk & Carla Op de Laak, een stel dat al sinds 1996 naar het eiland komt.
www.grieksegids.nl
Andere Nederlandstalige site over Griekenland waar Karpathos aardig wat ruimte krijgt.
www.diafani.com
Handig, met ongeveer alles wat er maar te weten valt over Diafani e.o.

Kaarten en gidsen om te wandelen op Karpathos

 • Karpathos - Reiseführer mit vielen praktischen Tipps. Antje & Gunther Schwab, uitg. Michael Müller Verlag €16,99 (bij Bol). Het gidsje bevat ook beschrijvingen van wandelroutes.
 • Kaart: wij gebruikten de 1:60.000 kaart van Skai Maps, 345 Karpathos. Niet alle ezelpaden staan erop. Alleen met een kaart kom je er niet. Wel handig voor het overzicht. €10,95
Image
LR-_DSC5173-2

De wandelingen vanaf vier standplaatsen

Overal op Karpathos kun je – met dank aan de kalderimia, de ezelpaden – geweldige tochten maken. Dat doen we dan ook de hele dag. Een mooi contrast: ‘s avonds word je ondergedompeld onder de lieve mensen, overdag ben je alleen in de bergen. Je kunt er dagen achtereen wandelen zonder iemand tegen te komen.

Standplaats Diafani

Diafani is klein. De kerk is één straatje omhoog, opzij van Anna’s café zit de rest van de plaatselijke horeca. Genoeglijk aan de stille, mooie baai.

 1. Inlooptochtje naar het stille strandje Papá Miná, een ezelroute met uitzicht op zee. 
  Ca 7 km, ruim 2 uur wandelen.
 2. Tocht op het onbewoonde eiland Saria, de mooiste wandeling.
  5 a 8 km, 1,5 - 2,5 uur wandelen
  Je kunt het eiland van zuid naar noord oversteken, of een milder tochtje doen naar een kerkje op een top. Allebei leiden ze door de ongelooflijke kloof van het hoge, verlaten dorp Argos (tip van Nikos: bij het witte huis is een waterput) naar de Palatiabaai, ooit de toevoerhaven voor de antieke stad Nisiros. Hier ligt Nikos’ bootje klaar om je terug te varen naar Diafani. Het moment dat we voor het eerst baai en bootje zien is een topmoment! Wat een uitzicht. Beneden staan ook nog eens zeer knuffelbare ezels ter verwelkoming!
 3. Verbindingstocht Diafani - Olympos 8 - 10 km
  Wandeling naar de Olympos, de volgende verblijfplaats. Die oversteek is een afwisselende tocht van de (enigszins) bewoonde wereld met olijfboomgaardjes, rotsige stukken en uitzichten op een heldere zee, naar een ruiger gebied waar je door een rivierbedding loopt met bloeiende oleanders en een oerwoudachtig ensemble met bamboe, dennen, nog meer oleanders en een knalgroene sprinkhaan.

Standplaats Olympos

We zijn in Olympos, het onneembare dorp in de bergen van Karpathos, gebouwd om veilig te zijn voor piraten. De huizen hangen vol borduurwerk. Olympos wordt vanwege de klederdracht weleens vergeleken met Volendam. Onterecht. Het hooggelegen, voor auto’s - en piraten - onbereikbare dorp is gewoon gebleven zoals het altijd was, tot volle tevredenheid van iedereen.

Bijzonder zijn de traditionele, Karpathische huizen. Het oudste deel van het huis, waarin vroeger de hele familie woonde, heeft houtsnijwerk aan alle wanden, en is van top tot teen behangen met borduurwerk, geschilderde borden, schilderijen en foto's. Er is een verhoogd gedeelte waar vroeger geslapen werd, onder het bed werden de voorraden bewaard. In het midden past net een tafel met vier stoelen.

 1. Olympos - Spoa,  17 km 
  De wandeling begint in Olympos, leidt over de ruggengraat van het eiland (links én rechts de zee!) en eindigt in Spoa, een kleine 20 km verderop. Een vermoeiende tocht, maar bij tijd en wijle ook schitterend.
 2. Olympos - Vroukounda, 19 km
  De favoriet begint in Olympos, daalt af, en stijgt weer door de rivierbedding. Soms moet je je door het struikgewas persen, soms hup je van steen naar steen, soms loop je over gelaagde oeroude steenplaten. Na een paar stille uren bereiken we Avlona, een grotendeels verlaten dorp midden in een landbouwgebied. Het ezelpad ernaartoe is dicht begroeid, overal zijn er bloemen. Waaronder de dracunculus vulgaris, een reusachtige, naar rottend vlees stinkende, bordeauxrode aronskelk. In Avlona is zowaar een café. Er is volop te drinken, er zijn pannenkoeken met honing. Na Avlona volgt het mooiste stuk: een smal pad door verlaten land, geen wegen, geen dorpjes meer in de buurt. Het grote niets! Hier ben je alleen met de struiken tussen de rotsen. Almaar naar beneden gaat het nu, tot de kaap waar een grotkerk is. Er liggen steeds grotere rotsblokken in het land. Het is mooi, het is schitterend, en dan ineens is er uitzicht op zee. Helder aquamarijn, met zwarte rotsen, en midden in de baai een vissersbootje. Geen schilder zou het mooier hebben bedacht.

Standplaats Mesochori

 1. Mesochori - Lefkos, 8 km e.r.
  Wandeling naar Levkos, een relaxed wandelingetje naar de meest relaxte plek van het eiland. Anderhalf uur naar beneden via een deels door bosbrand getroffen gebied, met bomen die eruit zien als kunstwerken van hout, en later intact gebleven naaldbomen, olijfbomen en nog weer later een fijn café: Eklekton. Levkos is een plek om te blijven. In de tweede van de drie baaien ligt een mooi zandstrand, en bij de vissershaven zit Dramountana, het restaurant met het lekkerste eten van de week. Half mei is het daar, en in de rest van Levkos, nog doodstil. Ongelooflijk. Alsof Levkos een goed bewaard geheim is, waar wij de sleutel van gevonden hebben.
 2. Langs de top van de Kali Limni
  Wandeling over het hoogste deel van het eiland, langs (maar niet over) de top van de hoogste berg, de Kali Limni, 1214 meter hoog. De top is wel bijna altijd in beeld. De tocht is weer heel anders dan de wandelingen van de andere dagen. We lopen door een karstlandschap met grijze rotsen, wat bomen, en hier en daar muurtjes van losse stenen. Je voelt aan alles dat het hoger is. Het waait, en de zee ligt dieper dan ooit. Het ruikt ook anders. Dennen in plaats van tijm. Maar o, wat is het weer mooi.
 3. Mesochori - Lastos,  10,8 km 
  Het einddoel is Lastos, een gehucht met een paar huizen op een vruchtbare vlakte, en een kroeg. Of liever gezegd, met Thanassis, de man die van een paar schuurtjes een plek heeft gemaakt waar je kunt logeren, zwemmen, dansen, eten en drinken. Het laatste doet hij zelf ook graag. Als we aankomen schenkt hij nog maar eens een ouzootje in, vraagt of ik op zijn bed kom zitten, en vertelt hoe hij vorige week nog lol heeft gehad met een tachtigjare Nederlandse die niet gewend was te drinken. Ja, ja, Thanassis! Koken kan hij ook goed, trouwens. Alle ingrediënten verbouwt hij zelf. Hij zet artisjokken, fava (linzen), schapenkaas en twee weken in zout afgestorven visjes naast de ouzo. Allemaal zwaar authentiek en heerlijk.