icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Italië, mensen wandelen Monti Sibillini, Umbrië
Artikel

Wandelen Monti Sibillini

  • 19 juni 2014
  • Door: Arjan Eleveld
  • Fotografie: Jan Karel Marlet

Castelluccio, gelegen op 1450 meter hoogte, wordt ook wel het dak van Umbrië genoemd. Het is een schilderachtig plaatje wanneer je het kleine dorp op afstand ziet.

De meeste mensen die Castelluccio bezoeken blijven rond het toeristische kruispunt hangen. Waar in een oud gammel bestelwagentje linzen, mosterdzaad en overheerlijke worsten worden verkocht. Aan de overkant staren twee wilde zwijnen je aan. Achter dit welkom gaat een winkeltje schuil met documentatie over de streek, wandelkaarten en toeristische snuisterijen. Ga nog een deurtje door en kom in het walhalla voor diegenen die van prosciutto, salami en pecorino houden. Probeer de salami met tartufo en je proeft…..

Ketting van wandelingen

De hoogtevlakte bestaat uit drie gedeelten. De Piano Grande, de Piano Piccolo en de Piano Perduto. De gehele hoogvlakte wordt omringd door hoge bergen met aan de noordoost-zijde de toppen van o.a. de Monte Redentore, Monte Vettore en Pallazzo Borgheze. De gehele rij, verbonden door een graat, bestaat uit bergen van boven de 2000 m en vormen een ketting van prachtige wandelingen.

Zee van bloemen

De hoogvlakte Piano Grande is mooi, maar wordt echt een topattractie in juni en begin juli wanneer een zee van bloemen bezit heeft genomen van dit vreemde stukje Sibillini. Het begint in juni met het geel van de linzen en mosterdzaa. De daarop volgende weken zijn er duizenden margrieten en nog meer klaprozen. Vanuit Castelluccio lopen er verschillende paden naar beneden waarbij je omringd wordt door deze bloemenpracht. Op het hoogtepunt wordt het grote bloemenfeest “ Fioritura delle lenticchie a Castelluccio” gehouden.

Nieuwe wandelkaart

Escurzione Sinds 2013 is er een nieuwe wandelkaart van de Monti Sibillini uitgebracht. Hierop staan vele wandelingen ingetekend. De zogenaamde “Escurzione” die allen genummerd zijn. Bij Castellucio begint o.a. de escurzione nummer 17. Een wandeling die Castelluccio met Foce verbindt. Onderweg kun je de Monte Porche beklimmen of de berg met de mooiste naam Pallazzo Borghese. Beide boven de 2000 m.

Pittige tocht

Forca di Presta  is ook een ideaal startpunt voor eenvoudige maar ook zeer zware bergtochten. Op de pas staat de Rifugio degli Alpini. Een sfeervolle hut waar je goed kunt overnachten en heerlijk kunt eten. Goede paden lopen rond de gehele Piano Grande en Piano Piccolo. Pittige bergpaden gaan naar de hoogste bergen van de Sibillini; Monte Vettore en mijn favoriet Monte Redentore. Hou er rekening mee dat de Rifugio Zilioli vaak niet meer is dan een eenvoudig bivak. Vanaf Forca di Presta gaat Escurzione 15 over de Monte Vettore naar het plaatsje Colle. Een bergtocht die kan wedijveren met een pittige tocht in de Alpen.

Tip

Ik kies voor een wandeling naar Monte Patino via Val Canatra. Eerst door bossen met oeroude bomen, daarna vergezichten op het stadje Norcia wanneer je op de top van de Monte Patino staat. De finale is de Piano Grande van boven en rustig loop ik terug naar Castelluccio.

Informatie

Wandelkaart

  • Monti Sibillini 1:25.000 van de Club Alpino Italiano Sezione di Ascoli Piceno 
  • Kompass,  Monti Sibillini nel Parco Nazionale 1: 50.000

Boekje met tips

Naast de vele boeken die verschijnen over Le Marche en Umbrie is afgelopen jaar het boekje“Feel Norcia and Castelluccio” uitgebracht. Een leuk boekje in het Engels dat veel informatie bevat over Catelluccio en Norcia en directe omgeving met suggesties voor leuke wandelingen.

Overnachten

Op de websites staat ook veel informatie over sportieve activiteiten die in dit wonderlijke gebied te doen zijn.