icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen, Auvergne, Frankrijk, Vulkaangebied, Gijs Hardeman
Gebiedsinformatie

Wandelen in vulkaangebied de Auvergne

  • 01 juni 2009
  • Door: Erik Van de Perre
  • Fotografie: Erik Van de Perre

Bij vulkanen denken we veelal aan Italië, IJsland of allerlei exotische oorden. Maar één van de grootste en voor wandelaars best toegankelijke vulkaangebieden ligt dichterbij: in de Franse Auvergne. In dit artikel krijg je informatie over wandelen in de Auvergne, in de gebieden Cantal en Le Mont-Dore.

Korte feiten

Over de Auvergne

Het gebied: Thiézac/Le Clou (departement Cantal) en Le Mont-Dore (departement Puy-de-Dôme) liggen binnen het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne). Het natuurpark omvat een groot deel van het Centraal Massief. De hoogste top is de Puy de Sancy (1885 m).
De tochten: 4 wandelingen van 3 tot 8 uur, één mountainbiketocht van 3,5 uur.
Zwaarte: eenvoudige tot vrij zware wandelingen. De Puy de Sancy (lang) en de mountainbiketocht (steil klimmen) vergen een behoorlijke conditie.
Moeilijkheidsgraad: meestal duidelijke paden en wegen. De tocht naar de Puy Gros voert deels door padloos hoogveen.
Navigatie: wandelkaart, zeer goed tot slecht gemarkeerde paden.
Beste seizoen: half mei-juni en september-oktober. Juli en augustus zijn heet en druk.
Vervoer: Air France vliegt o.m. rechtstreeks naar Clermont-Ferrand. Vandaar verder met de trein (1,5 uur tot Le Mont-Dore; 2 uur tot Vic-sur-Cère, waar je kan worden opgepikt door de eigenaren van Le Clou). Met eigen auto: Utrecht – Parijs – Clermont-Ferrand – Le Mont-Dore (933 km) of Thiézac/Le Clou (1015 km).
Overnachten: hotels, pensions en campings in Le Mont-Dore en Thiézac.

Image
wandelen-auvergne-frankrijk-02

Uitgebreide informatie over wandelen in de Auvergne

Het gebied: de Auvergne, Monts du Cantal en Monts Dore

De Monts du Cantal en de Monts Dore maken deel uit van het Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne. Frankrijks grootste regionale natuurpark werd in 1977 opgericht en beslaat een oppervlakte van 395.070 ha. Het strekt zich uit over de departementen Cantal en Puy-de-Dôme en omvat de vier vulkaanmassieven van de Monts Dôme, de Monts Dore, de Monts du Cantal, de Cézallier en het granietplateau Artense. De hoogste top is de Puy de Sancy (1885 m). Binnen het natuurpark vinden zeldzame planten (onder meer ronde zonnedauw en ligularia, een overblijfsel uit de ijstijd) en dieren (gems, moeflon, visotter en slechtvalk) een refugium.

Cultuur

Kuren in Le Mont-Dore: Hoewel de laatste grote vulkaanuitbarsting in het massief van de Monts Dore 250.000 jaar geleden plaatsvond, bewijzen de vele thermale bronnen van Le Mont-Dore dat Vulcanus en co het vuur hooguit op een laag pitje hebben gezet. Reeds de Galliërs en de Romeinen kenden de geneugten van een bad in het thermale water, een passie die Lodewijk XIV vele eeuwen later zou delen. In zwang komt het kuuroord in de 19de eeuw, dankzij het werk van Dr. Bertrand en het verblijf van de onstuimige hertogin van Berry (1821). Uit die dagen dateert ook het Établissement Thermal: dit schitterende thermengebouw (1817-1823) geldt nog steeds als één van de mooiste ter wereld. Het bevat niet alleen prachtige mozaïeken, fresco's en zuilengalerijen, maar ook nog resten van de Romeinse thermen. Het koolzuurhoudende water dat met een temperatuur van 38-44 °C via breuken in het lavagesteente aan de oppervlakte komt, ist het meest siliciumrijke water in Frankrijk. Het wordt gebruikt voor dranken, inhalatie, verneveling, baden en douches en onderhuidse injecties ter behandeling van astma, aandoeningen van de luchtwegen en reuma.

Almcultuur: op een bergwandeling in de Cantal kom je vaak langs ruïnes van burons. Deze lage, eenvoudige almhutten van ruwe lavablokken, met een dak van lauzes (grote, platte stenen), dienden vroeger als tijdelijke woning voor de koeienhoeder in de estive, de periode dat het vee buiten in de wei loopt. In deze hutten werden tevens kaas en boter gemaakt, die van tijd tot tijd naar het dal werden gebracht door de hoeder, de boutillier (de hulp van de hoeder) en de pâtre (jongen die voor de kalveren zorgde). Ooit telde de Cantal honderden dergelijke burons. Door structurele veranderingen in de veeteelt in de jaren zestig werd het melkvee steeds minder vaak de bergen in gestuurd en werden de meeste burons overbodig. Vandaag zijn er nog slechts enkele in gebruik, onder meer op het Plateau de Salers. De overige zijn vervallen. Enkele werden echter gerestaureerd en kregen een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als overnachtingsmogelijkheid voor wandelaars, zoals 'La Fumade Vieille' (www.burons.com) hoog boven de vallei van de Cère.

Image
wandelen-auvergne-frankrijk-01

Beste seizoen om te wandelen in de Auvergne

De lentemaanden (half mei tot juni) lokken met bloemenweiden en frisgroene bossen, oktober is mooi omwille van de herstkleuren. In juli en augustus kan het bloedheet worden en is het bovendien erg druk. Wie al in mei op pad gaat, stuit soms in hogergelegen gebieden nog op sneeuwvelden en moet er rekening mee houden dat er nog wel eens (een pak) sneeuw uit de lucht kan vallen. In de wintermaanden komen sneeuwschoenwandelaars goed aan hun trekken.

Vervoer naar de Auvergne

Trein: Utrecht – Le Mont-Dore of Vic-sur-Cère: ca. 11 uur, 3-4 keer overstappen (nachttrein ca. 18 uur).
Vliegtuig: Air France vliegt één keer per dag rechtstreeks van Amsterdam (Schiphol) naar Clermont-Ferrand (Aulnat). Prijs: vanaf ca. € 210 p.p. heen en terug, reisduur: ca. 1,5 uur. Van de luchthaven gaan bussen van T2C (lijn 10) naar het station van Clermont-Ferrand. De uurregeling is te vinden op www.t2c.fr. Er zijn meermaals per dag directe treinverbindingen van Clermont-Ferrand naar Le Mont-Dore (vanaf € 12 p.p., reisduur: ca. 1,5 uur) of Vic-sur-Cère (vanaf € 20,70 p.p., reisduur: ca. 2 uur).
Auto: Utrecht – Parijs – Clermont-Ferrand – Le Mont-Dore (933 km) of Thiézac/Le Clou (1015 km). Een uitstekend hulpmiddel voor het vastleggen van de reisweg is de routeplanner www.viamichelin.nl.

Vervoer ter plekke

Trein: De treinverbinding tussen Le Mont-Dore en Vic-sur-Cère is recht omslachtig (vanaf € 28,50 p.p., reisduur: ca. 4,5 uur), omdat je in ieder geval weer over Clermont-Ferrand moet. Kijk voor uurregeling en prijsberekening van de treinen op www.voyages-sncf.com.
Bus: In de zomer (van juni tot half september) verbindt een shuttlebus de kuuroorden La Bourboule en Le Mont-Dore met het Station du Mont-Dore, het vertrekpunt van de kabelbaan naar de Puy de Sancy.
Thiézac (Cantal) is per bus (lijn 1) verbonden met Aurillac en Saint-Flour.
Auto: Een eigen wagen is handig als je langer in de streek verblijft en/of beide beschreven gebieden combineert. Een alternatief is een huurwagen. Aan de luchthaven van Clermont-Ferrand zijn onder meer filialen van Europcar, Avis, Hertz, Sixt en Budget, aan het station (Gare SNCF-station) is een vertegenwoordiging van Avis.

Image
wandelen-auvergne-frankrijk-04

Standplaats Le Mont-Dore

Le Mont-Dore verbreidt nog altijd de wat nostalgische charme van een 19de-eeuws kuuroord, wat wordt geïllustreerd door het prachtige Établissement Thermal (kuurgebouw) en talloze andere statige panden uit die dagen. Naast kuurgasten ontdekken echter ook steeds meer wandelaars en fietsers/mountainbikers de omgeving. In de winter is het stadje aan de voet van het massief van de Puy de Sancy (1885 m) ook bij skiërs en sneeuwschoenwandelaars populair.

Standplaats Thiézac

Tijdens de ijstijd kerfden talloze gletsjers diepe valleien in het vulkaanmassief van de Monts du Cantal, waaronder deze van de Cère. In de vallei ligt het plaatsje Thiézac (800 m), vanwaar een 7 km lang weggetje omhoogkronkelt naar het bergpension 'Le Clou'.

Overnachten

Zowel Thiézac en omgeving als Le Mont-Dore bieden een ruim aanbod aan hotels, pensions en campings. Enkele plaatsen hebben Nederlandse eigenaren, waaronder de twee waar wij overnachtten:

Le Clou Bergpension, Harry de Beer en Tedje Hillenaar, Le Clou,
F-15800 Thiézac, tel. +33 (0)471 47 01 45
www.leclou-france.com

Het bergpension ligt op 1098 m hoogte (300 m boven de vallei) en heeft rustieke, knusse kamers, waarvan sommige uitkijken op de Plomb du Cantal. Er worden ook enkele chalets verhuurd en op een grasveld is plaats voor enkele tentjes. Uitstekende keuken met overvloedige, licht verteerbare streekgerechten. Het avondeten gebruiken de gasten gezamenlijk aan de lange tafel in de woonkamer. Wie met de trein komt, kan op verzoek door de eigenaren van 'Le Clou' aan het station van Vic-sur-Cère worden afgehaald. Een uitstekende basis voor wandelaars (lente tot herfst) én sneeuwschoenwandelaars (wintervakanties). Prijsvoorbeelden: tweepersoonskamer met ontbijt € 54, tweepersoonskamer met halfpension € 88.

Les Camélias, Erwin en Margriet Derksen, 6 avenue de Clermont,
F-63240 Le Mont-Dore, tel. +33 (0)473 65 23 50,
www.lescamelias.eu

Het pand ligt op 350 m van het centrum en biedt zes volledig uitgeruste appartementen voor twee tot vijf personen. Erwin en Margriet Derksen zijn zelf doorgewinterde fietsers. Ze kennen de streek op hun duimpje en helpen graag bij het uitzetten van fietstochten en mountainbiketochten, maar ook wandelingen. Bij het huis hoort een leuke, terrasvormig aangelegde tuin. Kosteloze internettoegang. Richtprijs appartement (zomer): € 250 à 450 per week (volgens appartementtype). Ook overnachting met ontbijt is mogelijk.

Image
wandelen-auvergne-frankrijk-05

Eten, drinken, inkopen doen

  • In Thiézac (7 km langs de weg, 1 uur wandelen langs pad) zijn restaurants en bars, winkels en bakkers.
  • Le Mont-Dore biedt een brede keuze van voorzieningen, zoals restaurants, bars, winkels en bakkers. Restauranttip: 'Le Buron de Dame Tartine'. In deze fraaie, omgebouwde boerderij (net buiten de stad, richting Puy de Sancy) worden in een rustieke omgeving heerlijke streekgerechten (bijv. truffade, confit de canard) geserveerd. Ook enkele kamers. www.auberge-dame-tartine.com.

Uitrusting

Ga voor een paklijst naar onze Paklijst voor een wandelvakantie.

Zwaarte, moeilijkheidsgraad

De tocht naar de Puy de Sancy is vrij zwaar omwille van de lengte en het hoogteverschil. Ook de mountainbiketocht vergt wat conditie omwille van de pittige klimpartijen. De overige tochten zijn eenvoudig tot matig zwaar. De wandelingen voeren meestal over goede paden, bos- en veldwegen, soms deels over geteerde wegen. De tocht naar de Puy Gros voert deels door padloos hoogveen. Op de tochten langs de Puy de Sancy en L'Elancèze voeren korte stukjes over een smalle graat.

Navigatie

Een goede wandelkaart is uiteraard onontbeerlijk, neem voor een tocht in de bergen voor de zekerheid ook een kompas of GPS mee. Bij nevel bestaat bijv. op de Puy de Sancy doorgaans het gevaar op een verkeerd spoor te geraken (afgronden).

Dag-tot-dag routebeschrijving

1. L'Élancèze: 16 km, 6 uur, +640/-640 m
Leuke luswandeling vanuit Le Clou. De tocht voert eerst door het bos omhoog, tenslotte over een brede graat naar de top, die een prachtig uitzicht biedt op de belangrijkste toppen van de Monts du Cantal, zoals de Puy Chavaroche (1739 m) en Puy Mary (1783 m) in het noorden, en de Plomb du Cantal (1855 m) in het oosten. Afdaling via de rüine van de Vacherie de la Borie Haute naar de Cascade de Faillitoux, een mooie waterval, die voor verkoeling (voetbad) zorgt. Tijdens het volgende traject, naar een 1181 m hoge pas ten zuidoosten van de waterval, is het opletten geblazen: door de nogal slordig aangebrachte markeringen (groene verfstippen) zit je al snel fout. Vanaf Lagat nog ca. 3 km langs een geteerd weggetje naar Le Clou.

* Variante heenroute: Een andere optie voor de klim naar L'Élancèze is de GR 400. Deze variante is beter gemarkeerd (met de typische rood-witte verfstrepen van de GR), maar niet korter en bij zomerse hitte af te raden (geen schaduw).

** Sportieve variante terugweg: Wie nog genoeg energie overheeft, daalt vanaf de pas op 1181 m hoogte niet af naar Lagat, maar klimt verder naar de 200 meter hoger gelegen Vacherie de la Poche. Vandaar afdalen via de GR 400 (rood-witte verfstrepen) naar Le Clou. Voordeel: geen geteerde wegen. Reken ca. 30 min. extra.

2. Pas de Cère: 15 km, 5 uur, +460/-460 m
Eenvoudige rondwandeling langs paden en smalle baantjes. Vanuit Le Clou kronkelt een ruige piste naar het dorp Thiézac. Na de brug over de Cère (weg D 59) voert een geteerd weggetje tussen de viskwekerijen en onder de N122 door. Dan begint een prettig, lommerrijk pad naar het gehucht Lespinasse. Via een geteerd weggetje wordt het gehucht Salvanhac bereikt. Hier rechtsaf tot aan de rivier. Nu begint het mooiste deel: het pad volgt eerst (stroomopwaarts) de linkeroever van de Cère, dan voert een voetbrug naar de rechteroever, waar het pad, onderbroken door trappen, langs de diepe, enge kloof van de Cère omhoogkruipt. Het pad eindigt bij een parking langs de N122. Een weggetje voert onder deze drukke verkeersas door en kronkelt verder naar Thiézac (cafés, restaurants). Daar wacht nog een steile klim (calvarieweg) naar de Chapelle Notre-Dame de Consolation en verder door het bos omhoog naar Thielle (café). Tenslotte nog 1,5 km langs de weg tot Le Clou.

3. Mountainbiketocht door de Monts Dore, Le Mont-Dore – Pessade – Lac de Guéry – Le Mont-Dore: 36 km, 3,5 uur, +800/-800 m
Technisch eenvoudige, afwisselende rondtocht door de bergen ten noorden van Le Mont-Dore. De rondrit voert vanuit Le Mont-Dore eerst langs geteerde wegen richting camping 'L'Esquiladou' en voor de camping rechtsaf naar naar de Cascade du Queureuilh. Vanaf de waterval volgt een lange klim over een ruw bospad naar de Ferme de la Tache en tenslotte door open terrein (mooi uitzicht op de Puy de Dôme) naar de hoogten aan de voet van de Puy de Baladou. Leuke afdaling naar het dorpje Pessade (café). Vandaar licht op en neer door het bos naar het Lac de Servières. Een lange en naar het einde toe best gemene klim leidt naar de Col de l'Ouire (mooi uitzicht op de Roche Tuilière). Afdaling langs een single trail en tenslotte over een brede bosweg naar de Col de Guéry. Langs de D 983 (vrij drukke hoofdweg) vier kilometer verder omlaag richting Le Mont-Dore en dan opnieuw het bos in en via de Cascade de Rossignolet verder omlaag. Tenslotte via camping 'L'Esquiladou' terug naar Le Mont-Dore.

4. Puy de Sancy: 20 km, 7-8 uur, +980/-980 m
Lange rondtocht vanuit Le Mont-Dore over het 'dak' van het Centraal Massief. Wij begonnen de wandeling letterlijk in de tuin van 'Les Camélias' (alternatief startpunt: bij het gebouw van de thermen). Lommerrijk pad naar de Grande Cascade (1319 m, mooie waterval), daarna zonder schaduw verder omhoog via de Roc de Cuzeau (1737 m) en Puy des Crébasses (1762 m) naar de top van de Puy de Sancy (1885 m). Met wat geluk zijn in de steile valleien rond de berg (o.m. Vallée de Chaudefour, Cirque de la Fontaine Salée) gemzen of moeflons te zien. Op heel mooie dagen duikt zelfs de Mont Blanc op aan de horizon! Vlak onder de top is een bergrestaurant (openingstijden gekoppeld aan de kabelbaan). Terugweg via de Puy de Cliergue (1691 m). Bij een buron aan de voet van Le Capucin mondt het pad uit in een geteerd weggetje, dat langs een bomenparcours (parcours aventurel) door het bos naar Le Mont-Dore leidt.

* Variante: Het is mogelijk de tocht te halveren door gebruik te maken van de kabelbaan (vertrek Station du Mont-Dore aan het einde van de vallei), die eindigt bij het bergrestaurant net onder de top van de Puy de Sancy. Er gaat in het seizoen meermaals per dag een pendelbusje vanuit Le Mont-Dore naar het beginstation van de kabelbaan. Info: Téléphérique du Sancy, tel. +33 (0)473 65 02 73.

** Variante: Wie de tocht in de omgekeerde richting maakt, kan vanuit Le Mont-Dore met het tandradbaantje van Le Capucin alvast een hoogteverschil van ca. 200 m overbruggen (ca. 45 min. korter). Info: Le Funiculaire du Capucin, tel. +33 (0)473 65 01 25.

5. Puy Gros: 9 km, 3 uur, +220/-220 m
Rondtocht met een natuurgids vanaf het Lac de Guéry. Geleidelijke klim via een brede piste naar de ruïne van de Ferme du Puy May. Vandaar padloos over vochtige weiden naar de Puy Gros (mooi uitzicht op Le Mont-Dore en de Puy de Sancy). Overschrijding van de Puy Gros via een pad. Tenslotte weer padloos door de weiden naar de Cascade de Guéry en vandaar langs een pad terug naar de parking. Ietwat lastig zijn de vele schrikdraden, die moeten overwonnen worden. Transport naar het uitgangspunt met eigen wagen of met een taxi. Gidsen kunnen worden gehuurd via het VVV-kantoor.

* Variante: Wie de tocht langer, maar gemakkelijker wil maken, volgt vanaf de Ferme du Puy May het brede pad verder tot aan de Col de St. Laurent (1450 m). Iets verder naar het westen ligt de uitzichtberg La Banne d'Ordanche (30 min. extra h/t). Vanaf de Puy Gros kan voor de terugweg de GR 30 gevolgd worden, die via het Lac de Guéry naar de parking terugvoert. Deze variante is ca. 3,5 km langer en duurt ca. 1-1,5 uur langer. Taxi: Taxi du Sancy, tel. +33 (0)473 65 05 63, mobiel +33 (0)607 80 97 10.