icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Nepal, mooi uitzicht op de bergen
Landeninformatie

Wandelen in Nepal: 10 mooie trektochten

  • 08 september 2015
  • Door: Op Pad

In 2015 werd Nepal getroffen door verwoestende aardbevingen, 8 van de 30 miljoen Nepalezen werden getroffen. Hoe kun je het land duurzaam helpen? 'Door erheen te gaan', antwoordden bergbeklimmers Katja Staartjes , Robert Eckhardt en Menno Boermans,  'De meeste wandelgebieden zijn goed begaanbaar en door het toerisme te ondersteunen help je uiteindelijk voorkomen dat de bevolking verder afglijdt de armoede in.' Ze geven hun persoonlijke tips: 10 mooie trektochten. 

(KS = Katja Staartjes; RE = Robert Eckhardt; MB = Menno Boermans)

1. Humla-trektocht met Limi-vallei, uiterste westen

(KS) Schitterende tocht door het uiterste noord-westen van Nepal. Er wordt gelopen over een oud handelspad langs een van de hoofdrivieren van Nepal. Daarbij wordt een lus gemaakt door de ‘verborgen’ Limi-vallei. Via een pas van 5000 meter kom je door een paar authentieke Tibetaans boeddhistische nederzettingen. Hier komen hooguit enkele tientallen toeristen per jaar.

Beste tijd: half mei tot eind juni en de maand september. Hoewel het in de zomer moessonperiode is in Nepal, ligt Humla in de regenschaduw van de Himalaya. De vluchten van en naar Nepalgunj kunnen vertraging opleveren door zware regenval.
Duur: uit en thuis 26 dagen, reis 20 dagen, waarvan 13 loopdagen. Hoogste punt 4990 meter.
Karakteristiek: Humla is het meest noordwestelijke district van Nepal. Vanuit het provinciestadje Simikot – dat slechts te voet of per vliegtuig te bereiken is - loopt een eeuwenoude handelsroute naar West-Tibet. Deze route vormt tevens de aanloop naar de heilige berg Mount Kailash, waardoor dit een van de zeldzame stukken in de Far West is, waar wat toeristen komen. De grenspost bij Hilsa, vormt het eindpunt (of beginpunt) van de Upper Great Himalaya Trail in Nepal. Het gebied ligt in de regenschaduw van de Himalaya en is daardoor een stuk droger dan de rest van Nepal.
Overnachtingen: tenten zijn nodig voor de lus door de Limi-vallei. De route tussen Simikot en Hilsa volgt een goed en breed pad, waarbij eenvoudige overnachtingen mogelijk zijn in teashops. De locale mensen spreken niet tot nauwelijks Engels, en overnachtingen zijn alleen mogelijk met een klein groepje.
Uitbreiding Mount Kailash: De grens met Tibet bij Hilsa is de laatste jaren gesloten, maar er wordt gesproken over heropening. Dat maakt de weg vrij om vanuit Hilsa de grens over te gaan en de jeep te nemen naar handelscentrum Taklakot. Vanuit deze plaats is het 3 uur rijden naar het beroemde Manasarovar meer. Vervolgens ligt 4 uur rijden verder de berg Mount Kailash. Elk jaar lopen duizenden pelgrims (Hindoes, Buddhisten en Bonpos) de voettocht rondom deze heilige berg (3 dagen). Vanuit West-Tibet kan in 3 à 4 dagen worden teruggereden naar Kathmandu in Nepal, ervan uitgaande dat de grenspost bij Kodari weer open is.
N.B. In geval de uitbreiding met Tibet niet wordt gedaan, kan de originele tocht door Limi ook omgekeerd gelopen worden; dus eerst naar Hilsa en dan via de Limi-vallei terug naar Simikot. Dit is iets gunstiger qua hoogte-acclimatisatie.
Literatuur:

  • Trekking in the Nepal Himalaya (Lonely Planet)
  • Hidden Himalayas (Kelly Dunham): fotoboek over Limi-vallei
  • The Great Himalaya Trail – a pictorical guide (Robin Boustead)
  • Lopen over de grens – Great Himalaya Trail door Nepal (Katja Staartjes) – persoonlijk reisverslag

Kaarten en gidsen

  • Trekking Map 100 Series NP110 - Far-West Great Himalaya Trail (1:150.000)
  • Nepa maps Trekking Map 500 Series NS503 – Kailash, Manasarovar (1:200.000)
  • Finnish Meteorological Maps Nr 2981 04, Nr 3081 15 en nr 3081 14 (1:50.000)
Image
LR-KatjaStaartjes_TeashopHumla_DSC00864

2. Traverse over Lumbha Sambha, Oost-Nepal

(KS) Ruige tocht door het uiterste oosten van Nepal door veelheid aan landschappen: groene weiden en rijstvelden, jungle, hooggebergte. Er wordt gestart in de hitte vant Tumlingtar in het Makalu gebied en een paar dagen later wordt de Great Himalaya Trail opgepakt richting het Kangchenjunga gebied in het oosten, een uitdagende tocht door de wildernis. Hoogtepunt is de bergpas Lumbha Sambha van 5160 meter.

Beste tijd: april/mei en oktober/november.
Duur: uit en thuis 25 dagen, reis 19 dagen, waarvan 13 loopdagen. Hoogste punt 5160 meter.
Karakteristiek: het Lumbha Sambha massief vormt de schakel tussen de gebieden Makalu en Kanchenjunga in het oosten van Nepal. Er wordt ingevlogen op het vliegveld van Tumlingtar (Makalu-gebied) en uitgereden per jeep vanuit Taplejung (Kanchenjunga-gebied).
Vanuit Tumlingtar wordt eerst een paar dagen noordelijk gelopen over een goed handelspad. In Hongon begint de traverse naar het oosten. Hierbij wordt de Upper Great Himalaya Trail gedurende een week gevolgd door een uiterst ruig terrein. Door de jungle wordt een van de meest geisoleerde dorpen van Nepal aangedaan: Thudam. De mensen zijn sneller in Tibet dan dat ze in de bewoonde wereld van Nepal zijn. Er is geen water, elektriciteit en geen school en ze spreken alleen hun lokale taal.
De omstandigheden naar de pas Lumbha Sambha kunnen zeer uitdagend zijn bij grote hoeveelheden sneeuw. Bij goed weer is er op deze dag prachtig uitzicht richting de markante berg Jannu en de achtduizenders Makalu en Kanchenjunga.
N.B. Alternatieve route: Indien het niet lukt om over Lumbha Sambha te trekken, is er een alternatief. Je loopt dan terug naar Thudam en gaat dan naar het zuiden via de Thangla Pass (4800 m) en de dorpen Topkegola en Papung, richting Taplejung.
Overnachtingen: deze route is alleen georganiseerd te maken met tenten. Het is op diverse punten een uitdaging om de route te vinden. De lokale bevolking spreekt niet tot nauwelijks Engels.
Literatuur:

  • Trekking in the Nepal Himalaya (Lonely Planet)
  • Nepal Trekking and the Great Himalaya Trail (Trailblazer, Robin Boustead)
  • The Great Himalaya Trail – a pictorical guide (Robin Boustead)
  • Lopen over de grens – Great Himalaya Trail door Nepal (Katja Staartjes) – persoonlijk reisverslag

Kaarten:

  • Trekking Map 100 Series NP101 - Kanchenjunga Region (1:100.000)
  • Trekking Map 100 Series NP102 - Makalu Region (1:100.000)
  • Finnish Meteorological Maps Nr 2787 03, Nr 2787 07 en nr 2787 08 (1:50.000)
Image
LR-KatjaStaartjes_Humla3700m_IMG_1812

3. Oost-Nepal Kangchenjunga-trektocht, aanvulling op 2

(RE) Dit is de route vanuit het zuiden naar de Kangchenjunga. De trektocht naar de Kangchenjunga is misschien wel de mooiste in Oost-Nepal. De ongerepte natuur aan de voet van de op twee na hoogste berg van de wereld (8586 m) is van een overweldigende schoonheid. De standaardtrektocht is rond de 21 (wandel-)dagen lang. Je kunt de route verlengen naar het Jannu-basiskamp en naar Pathibhara; een fascinerend Hindu-pelgrimsoord op de top van een bijna 4000 meter hoge heuvel. Houd er rekening mee dat het – zeker in november – aan de noordzijde van de Kangchenjunga zéér koud (en winderig) kan zijn. Dat betekent dat een extra slaapmat, een expeditieslaapzak en een donsjack geen overbodige luxe zijn.
NB: Dolpo en Kangchenjunga zijn lange tochten voor ervaren trekkers. Er zijn echter veel makkelijke, korte trektochten die aan te bevelen zijn en waarvan een aantal ook in de winter (december t/m februari) te doen is.

Duur: De standaardtrektocht is ca 21 wandeldagen.
Beste tijd: Maart t/m half mei; oktober-november.

4. West-Nepal, Dolpo zonder permit

(RE) Voor een trektocht in (Inner) Dolpo heb je een dure permit nodig. In de vallei van de Barbung Khola kon je, en kun je waarschijnlijk ook nu nog – zonder permit in het oosten van Inner Dolpo terecht kunt komen. Daar is het hoogtepunt het middeleeuwse dorp Charkabot (4400 m). Vanuit dat dorp kun je nog verder naar het oosten, naar de vallei van de Kali Kandakhi, trekken. Je kunt natuurlijk ook de standaard Inner Dolpo-trektochten maken (waar je wel een permit voor nodig hebt).
Duur: 34 dagen, waarvan 28 wandeldagen.
Beste tijd: Maart t/m half mei; juni t/m augustus; oktober-november.

5. Ten zuidwesten van de Annapurna

(RE) Tijdens de Lespar – Chorpani – Ghandruk-trek loop je de eerste vijf dagen door nagenoeg ongerept gebied en door de authentieke dorpen Kyang en Lespar. Op de laatste dagen kom je op de bekende Chorepanitrek. Prima te doen in de winter (tussen de 8 en 11 dagen). In het voorjaar en najaar is de Chorepanitrek namelijk ‘overlopen’, dan wandel je letterlijk in de rij. Aan deze kant van de Annapurna Himal zijn nog meer mogelijkheden, die je zelfs kunt uitbreiden met het Dhaulgirigebied aan de andere kant (west) van de Kali Kandakhi-vallei.
Duur: 7 - 12 wandeldagen.
Beste tijd: December t/m februari (Chorepanitrek is in trekkingseizoenen overlopen).

Image
LR-Robert-Annapurna-Daksin-9617

6. Districten Myagdi en Rukum

(RE) Op weg naar Dolpo trokken wij – ten zuiden van de Dhaulagiri Himal – door de districten Myagdi en Rukum. Hier zijn talloze mogelijkheden voor een ca. 14-daagse trektocht, ook in de winter. Dit zijn geen standaard tochten. Hier moet je zelf uitvinden hoe. Maar met een sirdar als Ram Kumar Rai is dat geen probleem. Als je vanuit Rukum naar Dunai en Juphal (beide in Dolpo) loopt, kan dat eveneens zonder speciale permit. Niet in de winter, want je trekt over een ca. 4500 meter hoge pas. Vanuit Juphal kun je terugvliegen naar Pokhara.
Duur: 14 wandeldagen.
Beste tijd: Maart t/m half mei; oktober-november; december t/m februari

Eerste deel trektocht; zuidelijke Dhaulagiri Himal - Jangla Bhanjyang - Tarakot (door de districten Myagdi en Rukum)
Dag 1: Pokhara - kamp aan overkant rivier (orografische rechteroever) bij Ratadunga (1000 m; 1 1/2 uur voor Darbang). Hier hadden we bijna de hele dag voor nodig.
Dag 2: Ratadunga - Dharapani (1400 m).
Dag 3: Dharapani (1400 m) - Muna (iets voorbij Muna; 1850 m).
Dag 4: Muna - Moreni (2500 m).
Dag 5: Moreni (2500 m) - Jalja La (3430 m). Fantastisch uitzicht op o.a. Annapurna, Dhaulagiri’s en Gurja Himal.
Dag 6: Jalja La (3430 m) - Dhorpatan (2870 m).
Dag 7: Dhorpatan (2870 m) - Phagune Dhuri Bhanjyang (4000 m) - Thankur (3260 m).
Dag 8: Thankur (3260 m) - Ghustang Khola (2830 m) - bergkam (3250 m) - Pelma (2400 m), overnachting bij schooltje. Dit is enige – betrekkelijk kleine – plek waar je in Pelma kunt kamperen. Probleem als er een andere trekking vlak voor je zit. Dan zou je 2,5 uur door kunnen lopen naar een (onze lunch-)plek boven Yamakhar (2935 m).
Dag 9: Pelma - Pelma Khola (2200 m) - Yamakhar (2550 m) - lunchplek boven Yamakhar (2935 m) - Dhule (3300 m).
Dag 10: Dhule (3300 m).
Dag 11: Dhule (3300 m) - Nautale Bhanjyang (3970 m) - Seng Khola (3600 m) - kamp aan Seng Khola (3900 m).
Dag 12: Kamp aan Seng Khola (3900 m) - Phuphal Daha Bhanjyang (4572 m) - Purbang (4000 m). Als je de volgende dag naar Samteling (3100 m) gaat dan is Purbang de ideale plek, dan zou ik niet naar de kampplek 1,5 uur boven Purbang gaan. Purbag is een hele mooie plek, je kampeert op een eiland tussen twee rivieren.
Dag 13: Purbang (4000 m) - 1e pas (4360 m) - afgedaald naar ca. 4230 m - Jangla Bhanjyang (4523 m) - Samteling (3100 m). Uitzicht op Kanjiroba. Samteling ligt 500 m boven het schooltje van Tarakot, en is een goede plek als je daarna de vallei van de Barbung Khola ingaat. Als je bij het schooltje van Tarakot zou gaan kamperen, loop je een heel eind om. Dat schooltje is alleen zinnig als je naar het noorden Dolpo ingaat.

Tweede deel trektocht; vallei van de Barbung Khola: Tarakot - Charka - Tarakot - Juphal
Er staat een summiere beschrijving in Steve Razetti’s gids Trekken en klimmen in Nepal. Drie dagen zou je er volgens hem over doen van Tarakot naar Charka. We denken dat Razetti daar nooit geweest is, want daar klopt niets van! Ook heeft hij het over ‘af en toe glimp van besneeuwde reuzen van de Himalaya in de verte’. Onzin! Je hebt dagenlang fantastische uitzichten op alle Dhaulagiri’s, Putha Hiunchuli, Mukut Himal en nog veel meer bergen.

Dag 14: Samteling (3100 m) - Tarakot (2600 m) - Barbung Khola (2450 m) - Laisicap (2772 m); voor kleine groepen is er een mooi klein kamp ‘verstopt’ aan de rivier (tussen de rivier en de kampeerplek langs het pad). Vlak voor Laisicap is Checkpost. Wij kregen daar ‘toestemming’ om zonder speciale permit naar Charkabot te gaan (Charkabot ligt in Inner Dolpo).
Dag 15: Laisicap (2772 m) - lunch bij Musi (laatste kampeerplek met water voor Kakkot!) - heel fraai kamp in het bos vlak voor Kakkot (3250 m). Niet in Kakkot gaan staan. Dit is een hele lange etappe (ca. 8 uur).
Dag 16: Kamp in het bos vlak voor Kakkot (3250 m) - Kakkot (3300 m) - ‘Rabbitcamp’ (3650 m) vóór Pimarigaon. Prachtig kamp in een dalletje met een meanderend riviertje.
Dag 17: ‘Rabbitcamp’ (3650 m) - Pimarigaon (3850 m) - pas (4085 m) - Gharengaon (3960 m) overnacht met tenten in school. Eerste uitzicht op de Dhaulagiri II (7751 m).
Dag 18: Gharengaon (3960 m) school - Seri (Chiri; 4000 m) - kamp onder Dukot (3950 m).
Dag 19: Dukot (3950 m) - ‘Cold Camp’ bij Panga (4200 m).
Dag 20: ‘Cold Camp’ (4200 m) - pas (4500 m) - Charkabot (4400 m). Dit is een lange etappe; 7.30 uur.
Dag 21: Charkabot (4400 m).
Dag 22: Charkabot (4400 m).
Wij zijn zelfde weg weer retour gegaan, maar je kunt verder naar het oosten trekken tot in de vallei van de Kali Kandakhi.
Dag 23: Charka (4400 m) - ‘Cold Camp’ (4200 m).
Dag 24: ‘Cold Camp’ (4200 m) - kamp onder Dukot (3900 m; iets voorbij - lager - dan kamp 18).
Dag 25: Dukot (3900 m) - Seri (Chiri; 4000 m). Onderweg heel even uitzicht op Dhaulagiri I. Vanuit Chiri heb je het mooiste uitzicht op de Dhaulagiri Himal.
Dag 26: Seri (4000 m). Fantastisch uitzicht op de gehele Dhaulagiri Himal en Mukut Himal.
Dag 27: Seri (4000 m) - ‘Rabbitcamp’ (3650 m).
Dag 28: Rabbitcamp’ (3650 m) - Kakkot (3300 m) - kamp in het bos vlak na Kakkot (3250 m).
Dag 29: Kamp in het bos vlak na Kakkot (3250 m) - Laisicap (2772 m).
Dag 30: Laisicap (2772 m) - Byasgar (2427 m). Op de terugweg loop je onder Tarakot door.
Dag 31: Byasgar (2427 m) - Dunai (2150 m).
Dag 32: Dunai (2150 m).
Dag 33: Dunai (2150 m) - Juphal (2400 m).

Image
LR-Robert-Buren-Kumar-5506

7. Vanuit het district Okhaldhunga naar Solu Khumbu

(RE) Uitgangspunt is het kleine vliegveldje Rumjatar, drie kwartier vliegen ten oosten van Kathmandu. Dit is een trektocht door de Foothills die je richting noorden kunt uitbreiden naar de Himalaya, waarbij je o.a. op de klassieke Everesttrek terecht komt. Ongerept, hier komen geen westerse toeristen. Je moet wel precies weten waar je moet trekken. Een routebeschrijving is niet zo maar te geven, want door de aanleg van wegen verandert de situatie wel eens. Ik weet wel iemand met wie je zo’n trektocht kunt maken: het is Kumar’s thuisland. Zeer interessant als je de mensen en het agrarische leven van Nepal van zeer dichtbij wilt meemaken.

Duur: 3 - 14 dagen.
Beste tijd: Maart t/m half mei; oktober-november; december t/m februari.

8. De Terai

(RE) Het Nepalese laagland. Ongerept gebied, prachtig om te mountainbiken. Met de bekendste wildparken van Nepal: Chitwan en Bardyia. En je vindt er één van de bijzonderste etnische groeperingen van Nepal, de Rana Tharu! Vlakbij het Bardyia park is een homestay dat gerund wordt door een Nepalees/Nederlands echtpaar (www.bardiahomestay.com).
Beste tijd: Fietsen: december-januari; Wild spotten: voorjaar.
Duur: Naar eigen inzicht.

9. Khumbu/Gokyo-trek

(MB) De bekendste en drukste trekking in Nepal. Hij biedt prachtige Nepalervaring met waanzinnige uitzichten op onder andere Ama Dablam en Mount Everest. Vanuit Lukla loop je in zeven tot tien dagen via beroemde dorpen als Namche Bazaar en Thyangboche naar het basiskamp van Mount Everest. Kala Pattar is voor de meeste toeristen letterlijk het hoogtepunt; op deze 5545 meter hoge "wandelberg" waan je je op het dak van de wereld. Op de terugweg steek je de Cho La pas over om in het rustigere dal van Gokyo te komen, waar je zes fotogenieke turquoise meren vindt. Via de dorpen Machhermo en Phortse -waar het Khumbu Climbing Center is- loop je terug naar Namche Bazar en Lukla.
Duur: 10-14 wandeldagen voor de "klassieke" Khumbu-trek, 16-18 inclusief Gokyo.
Beste tijd: maart-mei en oktober-december.
Tip: Bezoek in Namche Bazaar het Sherpa Culture & Everest Mountaineering Museum

10. Manaslu Circuit

(MB) Het Manaslu circuit is een zeer gevarieerde trektocht door een gebied dat tot 1991 gesloten was voor toeristen. De oorspronkelijke cultuur en natuur zijn hierdoor goeddeels in stand gebleven. In 14 dagen loop je vanuit het dorp Bhulbuhle rechtsom of vanuit Arughat Bazar linksom de Manaslu, het hoogste massief van Midden-Nepal. De tocht voert door de spectaculaire kloof van de Buri Gandaki, langs tientallen nederzettingen en over de 5135 meter hoge Larkya La pas. Je hebt een prachtig uitzicht over de Himalayatoppen Himalchuli (7893m), Shringi Himal (7187m), Ngadichuli (7871m) en natuurlijk Manaslu (8156m). De boeddhistische cultuur is met vele kloosters, tempels, Gompas en Stupas sterk vertegenwoordigt en de mensen doen hier eerder Tibetaans aan dan Nepalees. Dit gebied is zwaar getroffen door de aardbeving. Lodges en wandelpaden zijn verwoest. Een flexibele houding van de toerist is vereist en het meenemen van een tent is raadzaam. Overnachten en eten kan vaak ook bij mensen thuis; een mooie ervaring en je ondersteunt zo direct de lokale bevolking.

Duur: 14-18 wandeldagen.
Beste tijd: april-mei en oktober-december.
Tip: Vanuit Samagaon brengt een spectaculaire vijf uur durende klim je naar het basiskamp van de Manaslu.

NB Dit gebied is zwaar getroffen door de aardbeving. Lodges en wandelpaden zijn verwoest, maar er wordt hard gewerkt om de trekking-route weer begaanbaar te maken.