icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Gros Morne NP Canada
Artikel

Wandelen in Gros Morne National Park

  • 18 september 2017
  • Door: Frank Maas
  • Fotografie: shutterstock

Ook al werd Gros Morne al in 1973 opzij gezet als een natuurreservaat, pas in 2005 kreeg het de officiële titel National Park en UNESCO World Heritage Site. Het ruim 1.800 km2 tellende park is gelegen aan de westkust van Newfoundland, de meest oostelijke staat van Canada. De bergen behoren tot de Long Range Mountains, die op hun beurt weer behoren tot de noordelijke uitlopers van de Appalachian Mountain Range. Het is niet zozeer de hoogte van de bergen die de aandacht trekt (rond 800 m) maar de spectaculaire geologie.

Het is in dit park dat geologen bewijs vonden voor de theorie van het verschuiven van de aardplaten, de continentale driften. Een half biljoen jaar oude oceanische korst ligt hier voor het oprapen, net als de rossig gekleurde periodietgesteenten van de Tablelands, die ooit gevormd zijn in de hete magmakamers van de aarde.

Daarnaast heeft het landijs haar schurende werk goed uitgevoerd. De toppen van de bergen zijn afgevlakt tot plateaus, die abrupt eindigen in adembenemende afgronden. Vanaf de toppen kijk je dan ook uit over een landschap van U-vormige dalen, zoals Bonne Bay, Ten Mile Pond en Western Brook Pond. Western Brook Pond is zo’n fjord dat ooit doorliep tot aan zee. Maar doordat het ijs smolt en het gewicht van ijs verdween, kwam het land omhoog en sneed de toegang naar de zee af. Er is een uitgebreid netwerk aan wandelpaden. Verken de dichte sparrenbossen en verbaas je over de typische planten in de haast woestijnachtige omgeving van de Tablelands. Maak een epische dagtocht naar de top van Gros Morne Mountain en zie kuddes kariboes over de toendra draven. Volg het pad door moeraslanden naar het Western Brook Pond en stap op een boot die je door het fjord voert. Struin over de arctische toendra en probeer eens te tellen hoeveel vogelsoorten  je kunt ontdekken.

Gros Morne zelf ontdekken?

SNP Natuurreizen heeft een schitterende rondreis per comfortabele huurauto op het eiland Newfoundland aan de oostkust van Canada; geniet van de noordelijke landschappen van het Avalon Peninsula, Terra Nova NP, Gros Morne NP, Trinity Bay en de New World Islands.

Dagwandelingen Gros Morne NP

Trout River Pond Trail

Karakteristiek - Dagwandeling door bos en langs rivier naar het open landschap van de Tablelands.
Zwaarte: 14 km; 100 m klimmen en dalen; 4,5 uur
Startpunt: Vanaf het Discovery Centre in Woody Point volg je highway 431 voor 16,5 km naar Trout River. Ga linksaf Main Street. Aan het eind is een ‘Day Use Area’ waar je kunt pasrkeren en de wandeling begint.

Het eerste deel van de wandeling gaat door bos, met voldoende schaduw. Langzaam maar zeker wordt de boompjes kleiner en gaat de vegetatie over in een alpine toendra. Dit heeft niet zozeer te maken met een verandering van hoogte waarop je je bevindt, maar vooral vanwege de veranderende samenstelling van de bodem. Het pad blijft veelal in de buurt van het grote meer en je krijgt zicht op de Narrows, waar 2 meren bij elkaar komen , en op de glaciale U-vormige- vallei van de Trout River Pond.

Green Gardens Trail

Karakteristiek - Zeer mooie wandeling naar de spectaculaire kust bij Green Gardens.
Zwaarte: 9 km; 280 m klimmen en dalen; 3,5 uur
Startpunt: Vanaf het Discovery Centre in Woody Point volg je highway 431 voor 13 km naar Long Pond Trailhead.

De wandeling begint in het open landschap van de Tablelands, een haast woestijnachtige omgeving. De bodem is hier van een zodanige samenstelling dat er maar weinig plantensoorten kunnen leven (serpentine barrens). Je daalt wat af door het boreale bos totdat je na 4,5 km de kust bereikt. Via een steil pad en trap daal je af naar het strand. Dit stukje kust heet de Green Gardens omdat de vulkanische rotsen dankzij haar vruchtbare bodem helemaal bedekt zijn met groene vegetatie. Een stukje Hawaii op Newfoundland. Let op de verschillende lavagesteenten die je kunt aantreffen, waaronder kussenlava. Voorheen kon je vanaf hier een kustpad vervolgen in noordelijke richting naar Wallace Brook, maar dat is afgesloten ivm veiligheid.
Na een fijn oponthoud op het strand en picknick wandel je over hetzelfde pad terug.

Gros Morne Mtn James Callaghan Trail

Karakteristiek - Meest uitdagende wandeling naar een van hoogste toppen over arctische toendra
Zwaarte: 16 km; 800 m klimmen en dalen; 7 uur
Startpunt: De trailhead ligt op 0 m hoogte, ongeveer 7 km ten oosten van Rocky Harbour aan highway 430.

Onderschat deze wandeling niet. Bereid je goed voor en maak hem alleen maar als je in goede conditie bent en voldoende tijd hebt. Een groot deel van de wandeling gaat over de alpine toendra, met een zeer fragiele vegetatie. Pas vanaf eind juni is deze tocht toegestaan zodat de net geboren en opgroeiende dieren niet verstoord worden. Na 4 km door bos bereik je op een hoogte van 320 m een verzameling kleine meertjes aan de voet van de berg. In het zuiden heb je ondertussen een mooi uitzicht gekregen over de wateren van Bonne Bay. Hierna volgt het pad een steile geul helemaal naar de top van de berg, waarbij je diverse ecologische zones passeert. Ieder met haar eigen karakteristieke planten en dieren. Na ongeveer 500 m (1,5 uur) klimmen bereik je het hooggelegen plateau. Met steenmannetjes wordt de verdere loop van het pad aangegeven tot aan het uitzichtpunt over Ten Mile Pond. Een onvergetelijke plek. Hierna daal je af via de noordoostelijke flank door Ferry Gulch en bereik je dezelfde meertjes weer.

Western Brook Pond Trail

Karakteristiek - Eenvoudige halve dagtocht door moeras naar fjord
Zwaarte: 6 km; 25 m klimmen en dalen; 1,5 uur
Startpunt: Trailhead en parkeerplaats ligt aan highway 430, ongeveer 27 km ten noorden van Rocky Harbour.

Het pad bestaat voor ene groot deel uit vlonders die je volgt door moeraslanden. Hier zijn vaak elanden te zien, zeker vroeg op de dag of bij schemering. Informatieborden geven uitleg.
Langzaam maar zeker komen de bergen van de Long Range dichterbij, totdat je de oever van Western Brook Pond bereikt, een indrukwekkend fjord. Hier vertrekken boottochten door het fjord, dus zeker leuk om dat te combineren. Daarnaast kun je vanaf de oever ook verder wandelen naar Snug Harbour, een voormalige vissershaventje. Dat voegt een extra 9 km (retour) toe aan de wandeling.

Meerdaagse trektocht

Wie voor meerdere dagen de backcountry in wil gaan moet geheel zelfvoorzienend zijn. Er zijn geen hutten, sterker nog, het merendeel van de tochten gaat cross country dus zonder paden of markeringen. Een dergelijke tocht onderneem je uitsluitend als je over de juiste technieken en gereedschappen beschikt. Een mooie, aanbevolen route is wandelen naar Snug Harbour (zie beschrijving Western Brook Pond), daar kampement maken, en de volgende dag een dagtocht naar North Rim, voor een fantastisch uitzicht over het fjord. Het is ook mogelijk de boottocht over Western Brook Pond te nemen, dan aan de oostzijde aan wal te gaan en je trekking beginnen, via Ten Mile Pond naar Gros Morne Mountain. Een epische Traverse van de Long Range. Op de website van het park vind je de benodigde informatie.

Bereikbaarheid

Vanuit St. Johns, de hoofdstad van Newfoundland en de dichtstbijzijnde internationale luchthaven, is het 650 km rijden naar het park, over TransCanada Highway #1 en highway 430. Het is ook mogelijk te vliegen naar Deer Lake en daar een auto te huren.

Voorbereiding

Begin je verkenning van een park altijd met een bezoek aan het Visitor Centre, in dit geval in het Discovery Visitor Centre op Route 431 in Woody Point (aan de zuidzijde van Bonne Bay fjord) of het Visitor Centre op Route 430 in Rocky Harbour (noordzijde van Bonne Bay).  Hier kun je kaarten kopen, filmpjes kijken, en met een ranger je voorgenomen plannen bespreken. Alleen zo krijg je een update over de status van de trails, de mogelijke aanwezigheid van beren en andere voorzorgsmaatregelen die je moet treffen.

Ga je daadwerkelijk iets ondernemen in het park dan moet je een parkpas kopen. Deze pas koop je aan de ingang van het park of in het bezoekerscentrum. In verband met de veiligheid wordt aangeraden, en op sommige trails zelfs verplicht gesteld, om in groepjes van 4 te wandelen. Wacht bij de ‘trailhead’ en al snel vind je medewandelaars. Indien je een ‘backcountry’ tocht wilt gaan ondernemen met overnachting(en) dan ben je verplicht een vergunning aan te vragen, via de website van het park of in het bezoekerscentrum. Er is niet echt een goede commerciële kaart te koop van dit park. Voor alle informatie en kaarten wordt verwezen naar de officiële website van het park.

Overnachten

Woody Point en Bonne Bay vormen het beste uitgangspunt voor wandelingen ten zuiden van Bonne Bay Fjord, zoals in de Tablelands. Norris Point en Rocky Harbour liggen dichter bij de wandelingen ten noorden van Bonne Bay. Het nationale park zelf beheert 5 kampeerterreinen die vanaf de weg bereikbaar zijn, met meer dan 200 ‘sites’. Deze kampeerterreinen zijn reserveerbaar en sommige beschikken over compleet ingerichte tenten of oTENTiks die ook vooraf te reserveren zijn.