icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Sierra de Tejeda Andalusië Spanje
Gebiedsinformatie

Wandelen in de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama

 • 21 oktober 2016
 • Door: Roel van den Eijnde
 • Fotografie: Esther Rasenberg

De Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama maakt deel uit van een streek die bekend staat als Axarquía (Moors voor 'Land in het oosten'). Het ligt ingeklemd tussen Malaga en de Sierra Nevada en rijst spectaculair op achter de drukke en smalle kuststrook van de Costa Tropical. Hoewel het oostelijk deel van de Axarquía (waar het natuurpark ligt) de meeste natuur biedt, is het hele gebied interessant om te ontdekken. Zeker als je niet heel veel tijd hebt en meteen na aankomst in Malaga de bergen in wilt trekken.

De Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama

Het Parque Natural Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama (40.600 ha) is sinds 1999 een natuurpark. Het westelijk deel ligt in de provincie Malaga. Hier vind je ook de hoogste berg, La Maroma (2.080 m). Andere hoge jongens zijn Navachica (1.832 m) en de Lucero (1.776 m). Het oostelijk deel ligt in de provincie Granada; de parkgrens loopt precies middendoor.
Het park maakt in zijn geheel weer deel uit van een gebied dat bekend staat als de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama. Steile rotshellingen bedekt met dennen, spitse bergkammen, diepe ravijnen en woeste bergbeken, olijfgaarden en 'Pueblos Blancos'; dat is heel kort door de bocht wat je in Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama kunt verwachten. De dorpjes in dit gebied waren vroeger een toevluchtsoord voor struikrovers, bandoleros én later, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, voor anti-Franco rebellen. De dorpen hebben hun Moorse karakter bewaard en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. De natuur in het gebied is ronduit spectaculair en perfect voor wandelingen of mountainbiken.

Grotten van Nerja

Hoewel het belangrijkste gesteente in Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama kalksteen is, is het ook rijk aan kwartsiet (dat voornamelijk uit kwarts bestaat) en gneis en dateert van 300 miljoen jaar geleden. Ook wordt er veel marmer gevonden. Het kalksteen in de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama zorgt voor de diep ingesleten ravijnen en spectaculaire kliffen.
In de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama vind je veel grotten waarvan die bij Nerja de bekendste is. Wie aan geologie doet, moet absoluut hier zijn. Net zoals de Sierra de Grazalema, telt de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama veel endemische flora en is het rijk aan wild,  met name roofvogels. Wie meer wil weten over de flora en fauna, kijk dan op de website van Andalucia.com.

Image
sierra de tejeda 2

Standplaatsen in het gebied

Fijne standplaatsen met voldoende hotels en B&B's aan de oostkant van de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama zijn de 'witte dorpen' Nerja, Frigiliana, Cómpeta, Canillas de Albaida en Canilas de Aceituno and Salares.
Aan de westkant zijn Colmenar, Benamargosa, La Vinuela en Alcaucin prima standplaatsen. Lees hier het verhaal van Esther Rasenberg over een dagtocht vanuit ‘casa rural’ Encantada in de buurt van Benamargosa.

Kamperen

Er is ook een mogelijkheid om gratis in het gebied te kamperen. Er zijn recreatieplekken met stromend water, toiletten en bbq’s te vinden in Alcaucin en Nerja. De Area recreativo el Pinarillo ligt zo’n vijf kilometer van de grotten van Nerja en is met de auto bereikbaar. De Area recreativa El Alcazar ligt bij het dorp Alcaucin en is tevens de uitvalsbasis voor een beklimming van de Maroma.

Vervoer naar het gebied

Vliegen op Malaga is veruit de beste optie als je naar de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama wilt. Vanuit Eindhoven en Amsterdam vertrekken in het hoogseizoen meerdere keren per week vliegtuigen naar Malaga. In Malaga kun je eenvoudig een auto huren en dan ben je binnen het uur midden in de bergen. Voordeel daarvan is dat je dus ook later op de dag kunt vliegen. De dorpen liggen vooral aan de randen van het natuurgebied; het is lastig om het hart van het gebied te bereiken.
Het openbaar vervoer is in de bergen erg beperkt, eigenlijk kun je niet zonder auto. Of je moet bereid zijn een taxi het werk te laten doen. Op het vliegveld van Malaga huur je zeer eenvoudig een auto.

Kaart en gids

Kaart: Sierras de Tejeda Almijara y Alhama van Editorial Penibetica, schaal 1:40.000. Niet de beste kaart, maar zeker bruikbaar.  
Gids: Onder de naam ´The Mountains of Nerja´(Nerja is een bekende plaats in het gebied) geeft Cicerone  een aparte gids uit over de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama. In deze gids van Jim Ryan vind je 24 dagwandelingen in het schitterende achterland van de drukke Costa del Sol. 
In het boek The Andalucian Coast to Coast Walk van Guy Hunter-Watts staan verschillende wandelingen in de Sierras Tejeda y Almijara.

Image
Sierra de tejeda 3
Foto: Else Beekman

 Meerdaagse tochten in het gebied

De GR 242 Tejeda-Almijara is een rood-wit gemarkeerde wandelroute die helemaal door de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama loopt en je in vier dagen kunt doen. De route loopt in een lijn en begint officieel in Periana in de bergen en eindigt in Nerja aan de zee. De GR242 was eerst een op zichzelf staande route, maar maakt nu deel uit van de veel langere GR249 (zie hieronder).
De etappes:

 • Periana- Alcaucin 13,6 km
 • Alcaucin- Canillas de Albaida 27.9 km
 • Canillas de Albaida-Frigiliana 25,5 km
 • Frigiliana-Nerja 14,0 km

Gran Senda de Málaga

Een schitterende, lange en uitdagende meerdaagse trektocht is de GR 249, ook wel de Gran Senda de Málaga geheten. De route is pas in november 2013 geheel bewegwijzerd en dus nog maar weinig gelopen. Totale lengte 650 km. De GR 249 volgt een groot deel van de zuidkust, maar pikt ook de Sierra de Grazalema en Sierra de las Nieves mee, gaat dan behoorlijk noordelijk en komt via de westkant van de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama weer terug naar de zuidkust. Cómpeta, Frigilianae en Nerja zijn plaatsen die worden aangedaan.
De hele route vind je op site Gran senda de Malaga. Ook Engelstalig, met routekaartjes en informatie over accommodatie.

Mooie dagtochten

1. Pico Cielo

Wandelafstand: ca. 21 km.
Looptijd: 5-6  uur.
Hoogteverschil: ruim 1300 meter klimmen en ook weer afdalen.
Zwaarte van de wandeltocht: Stevige, eenzame en lange klim. Alles onverhard. De route is goed te vinden, aan het eind richting de top even pittig klauteren. Pad in het begin breed, later volg je vooral smallere paden die soms steil omhoog gaan. Bergwandelschoenen zeer aan te bevelen.
Beschreven: Op het internet zijn meerdere routes te vinden (o.a. via Wikiloc). Je kunt overigens via een andere weg weer terug, maar daar hebben wij ivm de lengte niet voor gekozen.
 

2. Rio Chillar

Wandelafstand: 14 km (of zoveel korter als je wilt).
Looptijd: 45  uur.
Hoogteverschil: ca 400 meter klimmen en 400 meter dalen.
Zwaarte van de wandeltocht: Beetje afhankelijk van de waterstand, maar licht tot middelzwaar. Eerste deel gaat over stenen, daarna moet je het water in en daar blijf je doorheen waden tot hoe lang je zin hebt. Een gebruikelijk eindpunt is Vado de los Platos. Houd de weerberichten in de gaten!
Beschreven: Op het internet zijn er voldoende beschrijvingen te vinden. Een wandeling die deels door dit gebied loopt vind je verder terug in de Cicerone gids ‘The mountains of Nerja’ van Jim Ryan (walk 5).
Website: Een informatieve site over deze wandeling vind je hier.

3. Vanuit Nerja kun je te voet het gebied in en onderweg overnachten in een herberg, de Albergue rural de La Fuente del Esparto. Vanaf die locatie kun je verder wandelen naar Frigiliana en daar overnachten. Vanaf Frigiliana is het dorp Competa weer in een dag te bereiken.

In de Cicerone gids Walking in Andalucía van Guy Hunter-Watts vind je meer dagwandelingen in La Axarquía.

SNP Natuurreizen

Wandelen in Andalusië met SNP Natuurreizen

Wil je graag wandelen in Andalusië maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Andalusië

Handige websites

 • Een uitstekende website met veel informatie over de Sierra de Tejeda-Almijara y Alhama is Andalucia.com. De sectie over wandelen vind je hier.
 • Spaans Verkeersbureau, Den Haag
 • Andalucía, toeristische portal voor Andalusië. Ook Engelstalig.
 • Junta de Andalucía, portal voor de provincie Andalusië met een aparte sectie over het toerisme in Andalusië.
 • Landenweb Andalusië, nuttige en zover wij kunnen inschatten betrouwbare Nederlandse site over Andalusië. Informatie op de site komt uit reisgidsen en websites zoals BBC, Wikipedia en het World Factbook. Commerciële insteek.