icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in Griekenland
Landeninformatie

De mooiste wandelgebieden Griekenland

  • 19 augustus 2021
  • Door: Patricia Hengeveld

Griekenland is voor veel mensen een geliefde vakantiebestemming. En dat is niet zo gek. Je hebt er prachtige stranden, verborgen baaien, water dat blauwer dan blauw lijkt, bijna altijd zomers weer, gastvrije inwoners, een smakelijke keuken, een rijke historie en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het Griekse landschap is veelzijdig en nodigt je uit om te voet op ontdekkingstocht te gaan. Zowel op het vasteland als op de eilanden vind je mooie wandelroutes en elk seizoen heeft zijn eigen charme. Maar waar moet je precies zijn? We zetten acht mooie wandelgebieden voor je op een rij.

Praktische info

Beste seizoen

Het zal geen verrassing zijn dat Griekenland met zijn hete zomers voor wandelaars vooral een voor- en najaarsbestemming is. Wandelen in de zomer kan wel als je vroeg in de ochtend vertrekt en je geen enorme tochten maakt. Beste maanden om te wandelen zijn in de meeste gebieden april, tot begin juni en eind september tot begin november. In de maanden juni en september kan het ook erg heet zijn. In gebieden waar je veel op hoogte wandelt of waar relatief veel schaduw te vinden is, kun je in die maanden beter terecht.

Wandelen op het Griekse vasteland

Het Griekse vasteland zit boordevol verrassingen en is voor natuur- en wandelliefhebbers een heel fijne vakantiebestemming. Van hoge ruige bergtoppen tot goudgele zandstranden, van bergdorpen tot lieflijke vissersdopjes en van diepe kloven tot groene bergweides. En met altijd een archeologisch hoogstandje om de hoek. Wandelen op het Griekse vasteland is enorm veelzijdig. Wij tippen de volgende vier gebieden:

1. Pindosgebergte

Een alpiene wandeltrektocht in Griekenland? Jazeker! Het Pindosgebergte loopt van de grens met Albanië naar het zuidoosten van het Griekse vasteland en wordt ook wel de ruggengraat van Griekenland genoemd. Dit bergmassief leent zich uitstekend voor avontuurlijke huttentochten en sportieve wandelingen. Hoge bergen, diepe ravijnen, bossen en rivieren is een walhalla voor wandelliefhebbers. Zo vind je er de beroemde Viskoskloof, weleens de ‘Grand Canyon’ van Griekenland genoemd, het Drakenmeer en de Torens van Papingo. Wandelen in het Pindosgebergte is een avontuur. Overwin grote hoogteverschillen, klauter over steile paden en ontdek charmante bergdorpen waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Het Pindosgebergte is ook leuk voor gezinnen met kinderen, want er zijn volop zwemmogelijkheden in heerlijk koel natuurwater. Of wissel je wandeldagen eens af met een middag raften.

Image
Griekenland Pindos wandelen
Pindos

2. Pilion

Het groene en bergachtige schiereiland Pilion is een wandelparadijs met een rijke geschiedenis. Over geplaveide ezelpaden - de ‘kalderimia’ - en stenen boogbruggetjes wandel je naar verborgen baaitjes met goudgele zandstranden en azuurblauw water, ontdek je prachtige tuindorpen en verbaas je je over de bijzondere architectuur en de grote herenhuizen van weleer. Op een gezellig dorpsplein geniet je onder een enorme plataan van een overheerlijke Griekse frappé.

Pilion staat garant voor veel wandelplezier. Bedenk wel dat niet alle wandelpaden even goed gemarkeerd en onderhouden zijn en dat je zo nu en dan flinke hoogteverschillen overbrugt. Je kunt er het hele jaar fijn wandelen, want elk seizoen heeft zijn eigen charme. In het voorjaar geniet je van een kleurexplosie aan bloemen. In de zomer zorgt het groene landschap voor de nodige koelte en schaduw en in de herfst geniet je onderweg van het rijpste en lekkerste fruit. Volgens de Grieken zelf vind je hier de mooiste dorpen van Griekenland.

Image
Griekenland Pilion wandelen
Pilion

3. Mani

De Peloponnesos is het zuidelijkste deel van het Griekse vasteland en zit vol pareltjes. Zoals het schiereiland Mani dat op ongeveer een uur rijden van de stad Kalamata ligt. Het is de middelste van de drie schiereilanden die vanaf de Peloponnesos de Middellandse zee insteken. Het landschap is woest en ongerept en heeft een ruige kustlijn met kleine baaitjes. In het bergachtige binnenland is het prachtig wandelen en vind je de typische torenhuizen die zo kenmerkend zijn voor de streek. Ook hier wandel je vaak over oude ezelpaden, soms vervallen, maar gelukkig steeds vaker onderhouden door vrijwilligers. De hoogteverschillen zijn middelmatig zwaar. Een mooie wandeling is die naar Kaap Tenaron, het zuidelijkste puntje van de Peloponnesos, en de fijnste periode voor een wandelvakantie is het voor- en het najaar wanneer de temperaturen nog aangenaam zijn. Tip: in april/mei wandel je langs de mooiste klaprozenvelden!

Image
Griekenland Mani wandelen
Mani

4. Arkadië

In het bergachtige binnenland van de Peloponnesos ligt het idyllische Arkadië. Dit is Griekenland zoals je het niet direct verwacht. Klaterende beken, een weelderige vegetatie, traditionele dorpjes, diepe kloven, prachtige vergezichten en kloosters die zo tegen een bergwand geplakt lijken. Arkadië is een fijne bestemming om te voet te ontdekken. Zoals bijvoorbeeld over de Menalon Trail die je dwars over het Menalon massief leidt. De 75 kilometer lange bergroute is dankzij de afwisseling en variatie, de goed onderhouden en perfect gemarkeerde oude voetpaden aangemerkt als Leading Quality Trail. Bijna 100% van de Menalon Trail is onverhard en je moet regelmatig flink stijgen en dalen. Maar je inspanningen worden beloond met een werkelijk geweldige wandelroute door Griekenland zoals je het niet eerder zag. Ook fijn, omdat je voornamelijk boven de 1.000 meter wandelt, kun je deze route prima wandelen in juni of september.

Image
Griekenland Arkadië wandelen
Arkadië

Wandelen op de Griekse eilanden

Wie denkt dat de Griekse eilanden alleen aangenaam zijn voor badgasten en zonaanbidders heeft het mis. Pittoreske bergdorpjes, ezelpaden, olijfbomen, kloven en kloosters en overal de hartverwarmende gastvrijheid van de Grieken. Te voet ontdek je de allermooiste plekjes.

5. Andros

Wandelliefhebbers opgelet. Het eiland Andros hoort bij de Cycladen, een archipel van 56 eilanden, en ligt op slechts 2 uur varen van Athene. Andros is een paradijsje. Hier heeft het toerisme nog niet de overhand. Andros wordt ook wel ‘het waterrijke eiland’ genoemd vanwege de vele bronnen en daarom is het eiland ook zo lekker groen. De ideale omstandigheden om er te gaan wandelen. En dat kun je er volop. Andros heeft namelijk een dicht wandelnetwerk van maar liefst 160 oude ezelpaadjes. Je loopt er over historische wandelpaden, langs citrusboomgaarden en schilderachtige dorpjes, langs oude watermolens en cipressenhagen. Er is voor ieder type wandelaar een passende wandeltocht. Of je een beginnende of juist doorgewinterde wandelaar bent. De dagtochten variëren van licht, middelzwaar tot pittig en uitdagend. Een meerdaagse tocht kun je er ook maken. Over de 100 kilometer lange Andros Route. Net als de Menolon Trail draagt ook deze wandelroute het keurmerk Leading Quality Trail vanwege de prachtige historische wandelpaden en de perfecte markering. Daar wordt door vrijwilligersorganisatie Stichting Andros Routes in samenwerking met de lokale bevolking voortdurend aan gewerkt en levert zodoende een bijdrage aan duurzaam toerisme.

Image
Griekenland Andros wandelen
Andros

6. Amorgos

Ruig en authentiek. Amorgos is volgens kenners de mooiste van het stel Cycladeneilanden en wie zijn wij dan om daar aan te twijfelen? Amorgos heeft hoge bergen, steile rotsen en mooie valleien en daarom lekker afwisselend. Er zijn verschillende wandelroutes. Over oude ezelpaden wandel je langs boerendorpjes en vanaf de spectaculair hoge kliffen kijk je ver over de Egeïsche Zee. Het grillige landschap kent veel hoogteverschillen en is daarom bijzonder geschikt voor ervaren wandelliefhebbers zonder hoogtevrees. Die kunnen hun hart ophalen op Amorgos. Bijvoorbeeld met een stevige dagwandeling van Chora naar Egiali waarbij je over de bergrug van het eiland loopt. Zorg wanneer je gaat wandelen wel voor een goede wandelkaart, want niet alle wandelroutes zijn even goed bewegwijzerd. Een dagje rust? Breng dan eens een bezoek aan Chozoiotissa, het mooist gelegen klooster van de Cycladen. Relax op het mooie strand van Agia Anne of geniet in de haven van Katapola van een vers gevangen visje.

Image
Griekenland Amorgos wandelen
Amorgos

7. Samos

Klein, maar erg fijn! Dat is Samos. Dit eiland in de Egeïsche Zee heeft een bergachtig landschap met een weelderige begroeiing van dennenbomen, olijfbomen en druivengaarden. De hoogste berg van Samos (en van alle Egeïsche eilanden) is Kerkis. Wandelen kun je er dus goed. Heel goed zelfs! Hou er rekening mee dat het er in de zomer erg warm kan zijn. Mei, juni en september zijn daarom fijne maanden om er te wandelen. Je vindt op het hele eiland verschillende wandelroutes. Er zijn bergwandelroutes, kustwandelroutes en historische wandelroutes. Keuze te over dus voor jong en oud, recreatieve en sportieve wandelaar, beginner en gevorderde. Een mooie route is die door de Vallei van de Nachtegalen. Een bijzonder natuurgebied ten westen van Samos stad waar je langs een koel kabbelend beekje door een groene oase van platanen wandelt. Ook hier werkt een groep vrijwilligers aan het onderhoud en de verbetering van de oude ezelpaden en worden elk jaar nieuwe paden ontdekt. Aan het einde van een fijne wandeldag nip je in een taverne van een glaasje Samoswijn. Eis ygeían! (Proost!)

Image
Griekenland Samos wandelen
Samos

8. Kreta

Misschien heb je bij Kreta in eerste instanties andere associaties, maar wist je dat er prachtige plekken zijn waar toeristen niet komen en dat je daar fantastisch kunt wandelen? Neem bijvoorbeeld de langeafstandsroute E4 die in Gibraltar begint, op Kreta door de Dodenvallei en het ruige hooggebergte voert en tenslotte eindigt op Cyprus. Oude wandelpaden zijn er ook genoeg. Over ruige bergen, door diepe kloven, langs groene heuvels met olijfboomgaarden en cipressen en pittoreske witte dorpjes. Hoewel je op het bergachtige eiland regelmatig moet stijgen en dalen over stenige paden, zijn veel wandelroutes voor de meeste wandelaars geschikt. Het is verstandig om van tevoren een goede wandelgids aan te schaffen waarin de mooiste routes beschreven staan, omdat niet alle wandelpaden even goed onderhouden en gemarkeerd zijn.

De Samariakloof is een populaire en drukbezochte wandelroute, maar er zijn gelukkig nog andere onbekende kloven die je helemaal voor jezelf hebt. Hou er wel rekening mee dat je tijdens de meeste kloofwandelingen flink moet klimmen en klauteren en dat je goed voorbereid (neem voldoende water, zonnebrandcrème en eventueel een petje mee) op pad gaat. Wandelen op Kreta kan van april tot en met oktober, maar vooral het voor- en najaar zijn ideaal. De temperatuur is een stuk aangenamer dan hartje zomer. Hou je van bloemen, ga dan in april. Kreta barst dan uit zijn voegen van alle bloeiende orchideeën, oleanders en andere voorjaarsbloemen.

Image
Griekenland Kreta wandelen
Kreta

Meer lezen over wandelen op de Griekse eilanden:

Liever georganiseerd op pad? SNP biedt op de Griekse eilanden de volgende wandelreizen aan: