icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
België, wandelen door de Westhoek
Blog

Wandelen door de Westhoek

  • 14 mei 2014
  • Door: Bas van Oort
  • Fotografie: Bas van Oort en Geofff

De Vlaamse Westhoek wordt gekenmerkt door drie elementen: het beste bier ter wereld, de overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog en een Mariakapel op elk kruispunt. Wandelend op het knooppuntennetwerk van het Hoppeland krijg je van alle drie meer dan genoeg mee.

Korte feiten

Over...

Gebied De Westhoek in het zuidwesten van Vlaanderen, in België tegen de Franse grens aan.
Gemaakte tocht Verschillende dagtochten van elk zo’n 15-20 kilometer, rondom Vleteren, Poperinge en Watou.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad Over het algemeen is het West-Vlaamse landschap vlak. Richting de grens met Noord-Frankrijk wordt het wat glooiender, maar echt zwaar maakt dat de wandelroutes niet. Door het knooppuntennetwerk kun je de routes zo lang en zwaar maken als je zelf wilt.
Navigatie  ‘Wandelnetwerk’-routekaarten, uitgegeven door Westtoer.
Beste tijd  Tussen mei en half september.
Overnachten Standplaats Bed&Breakfast ’t Pahilleke in Vleteren.
Ernaartoe Utrecht - De Westhoek is zo’n 275 kilometer. In Poperinge is een treinstation.

Het gebied de Westhoek

De Westhoek is een typisch voorbeeld van wat Vlaanderen Vlaanderen maakt. Een prachtig, leeg landschap. Met hier en daar een boerderijtje en af en toe een dorpje waar café, frituur en kerk nooit ontbreken. Het is de schoonheid van het onvolmaakte. Huizen die slechts voor de helft af zijn, of flink in verval zijn geraakt. Maar alles met een zorgeloosheid die heerlijk geruststelt.

Wandelen in de Westhoek

De Westhoek is voornamelijk vlak. Hoe meer richting de Franse grens, hoe heuvelachtiger het wordt, maar nergens wordt het echt lastig wandelen. Hier en daar vind je een venijnig klimmetje, maar die klimmetjes duren echter nooit lang. In de Westhoek vind je het wandelnetwerk Hoppeland. Dat beslaat in totaal 228 kilometer.

Gemaakte tochten in de Westhoek

Vanaf een vaste standplaats liep Op Pad verschillende dagtochten van zo'n 15 - 20 kilometer per tocht. De dagtochten zijn  m.b.v. het knooppuntnetwerk eenvoudig in te korten, uit te breiden of aaneen te rijgen tot langere meerdaagse tochten.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad wandelen Westhoek

Wandelen door de Westhoek is niet zwaar. Dit komt vanwege het voornamelijk vlakke terrein. Paden en wegen zijn goed begaanbaar. In het voor- en najaar kunnen de omstandigheden wat zwaarder worden vanwege wisselvallig weer. Alle wandelroutes zijn prima begaanbaar. Soms over de weg, soms over paden tussen weilanden of bos door.

Navigatie wandelroutes Westhoek

Een kind kan de was doen met het wandelnetwerk Hoppeland. Route vooraf uitstippelen m.b.v. kaarten (zie onder Kaarten en gids) of site en onderweg hoef je dan alleen de bordjes te volgen.

 Beste tijd om te wandelen in de Westhoek

Het wandelseizoen in de Westhoek verschilt niet bijster veel met Nederland. Tussen april en oktober zit je over het algemeen wel goed. Hou de weersvoorspellingen in de gaten voor je vertrekt.

Naar de Westhoek toe

Trein: Poperinge heeft een station. Met een overstap in Brussel reis je vanaf Amsterdam Centraal in 4 uur 17 min naar Poperinge (sneller kan ook, maar dan vaker overstappen).
Auto: Amsterdam - Popering is 270 km.

Overnachten in de Westhoek

In de Westhoek zijn meer dan genoeg hotels, B&B’s en ook campings. Onze standplaats van waaruit wij de wandelingen ondernamen was  Bed & Breakfast ’t Pahilleke, net buiten Westvleteren. Een fijne, gastvrije en vrij luxe accommodatie.

Eten, drinken, inkopen doen in de Westhoek

Ontbijt zit uiteraard inbegrepen bij de B&B. Poperinge en Watou zijn niet ver weg, daar vind je alles wat je nodig hebt: supermarkt, café en restaurant. Bovendien allebei stadjes met een erg gezellig marktplein waar het ’s zomers bruist. Tips:

  • Kroeg: Sint-Sixtus abdij (café In den Vrede, www.sintsixtus.be)
  • Kroeg: Sint-Sixtus abdij (café In den Vrede, www.sintsixtus.be)

Cultuur in de Westhoek

Elke zomer vindt in Watou het Kunstenfestival plaats. Daarnaast heeft vrijwel elk dorpje of stadje in Vlaanderen ergens in de zomer wel een festival of feest. De Eerste Wereldoorlog (dit jaar 100 jaar geleden) speelt een belangrijke rol in Vlaanderen. Er zijn tal val militaire begraafplaatsen. Allemaal even indrukwekkend, al is de begraafplaats in Dozinghem van bijna ongeëvenaarde schoonheid.

Kaarten en gidsen bij deze tocht door de Westhoek

Plannen en navigeren gaan uitstekend met de ‘Wandelnetwerk’ routekaarten. Daarop staan de knooppunten aangegeven, en heb je ook een boekje met wat achtergrondinformatie over de regio. Kaarten zijn € 6 per stuk en onder andere verkrijgbaar via www.shop.westtoer.be/nl. Hierop staan alle knooppunten aangegeven. Je kunt dus makkelijk vooraf een route uitstippelen en die volgen. Verkeerd lopen lijkt onmogelijk.