icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Schotland, foto van Ben Nevis en Glen Coe
Gebiedsinformatie

Wandelen Ben Nevis en Glen Coe

  • 12 februari 2016
  • Door: Jolanda Linschooten
  • Fotografie: Jolanda Linschooten

In dit artikel laten we je kennis maken met het gebied rond Ben Nevis en Glen Coe, één van de populairste wandelbestemmingen van Schotland.

Gelegen aan de westkust van Schotland is direct ten oosten van Fort William en Glen Coe een walhalla aan fantastische bergen te vinden. Schotlands hoogste top, Ben Nevis, trekt verreweg de meeste bezoekers terwijl hij bij lange na niet eens de mooiste is. Kenmerkend voor deze Lochaber-bergen is het alpien aandoende landschap van wilde pieken, smalle graten, steile wanden en stille zijdalen. De variatie in het landschap is groot: elke dag is anders hier. de dalen zijn vaak moerassig, met prachtige rivieren en watervallen en met soms uitbundige begroeiing (zoals in de zijdalen van de Three Sisters bij Glen Coe). Ook hier zijn de dalen het eenvoudigst met duidelijke en eenvoudige paden en wordt het meer naar boven al snel lastiger met smalle paadjes of alleen nog maar stenen en sneeuw. De bergtoppen zijn grillig en bieden weergaloze uitzichten (ook over zee richting Skye). De tochten moeten zorgvuldig gekozen worden, er zijn grote verschillen in moeilijkheidsgraad maar er is beslist voor elk wat wils.

Image
wandelen-ben-nevis-en-glen-coe-2

Standplaatsen

Fort William, Glen Coe en het ertussen liggende Kinlochleven bieden elk een prima uitvalsbasis. Om inkopen te doen kun je weliswaar het best terecht in Fort William (Fort William wordt zelfs de 'outdoor capital of the UK' genoemd). Fort William is bereikbaar per trein vanuit Glasgow, Inverness en Edinburgh. Ook per bus, www.rapsons.co.uk of www.citylink.co.uk. Glen Coe en Kinlochleven zijn met bovengenoemde bus te bereiken.

Voor dagtochten zijn de opties vrij goed vanuit Kinlochleven omdat je daar de kortste aanloop hebt naar o.a. de eenvoudige West Highland Way (die je zowel richting Fort William kunt volgen of richting de Devils Staircase), naar het fraaie bergmeer Lochan Coire an Lochain (goed bergpad) of naar munro's op de Mamores Ridge als Sgor Eilde Beag of Na Gruachaichean (smalle en steile bergpaden).

Vanuit Fort William (aanrader is de in Glen Nevis gelegen camping vanwege beter vertrekpunt) zijn de opties ook goed. Uiteraard ligt Ben Nevis voor de deur via de druk belopen normaalroute (stenig maar goed bergpad) of via de veel moeilijkere Carn Mòr Dearg graat (lees ook ons artikel over de beklimming van de Ben Nevis). Je kunt de West Highland Way een stuk terug volgen richting Kinlochleven. Ook kun je Glen Nevis in wandelen (helaas eerst een flink stuk asfalt) rechtsaf naar o.a. de munro Sgùrr a' Mhàim of rechtdoor door de rivierkloof naar de Steall waterval.

Glen Coe leent zich alleen als standplaats voor wie over een auto beschikt, want de dagtochten liggen vrij ver weg (voor wie erheen moet lopen over het asfalt…). De uitzichtrijke huisberg Pap of Glen Coe en de Ring of Ballachulish vormen serieuze en steile beklimmingen voor geoefende bergwandelaars, de fameuze Three Sisters vormen eveneens uitdagende dagtochten voor geoefende bergwandelaars maar de aanlopen van deze tochten door de dalen naar bijvoorbeeld de Hidden Valley zijn veel makkelijker en alleen al de moeite waard. Een makkelijke wandeling (alhoewel conditioneel zwaar want lang) vormt de tocht door de dalen Lairig Eilde en Lairig Gartain.

Voor meerdaagse trektochten lenen zich de bergen van Lochaber bijzonder goed. Ook hier ben je aangewezen op wildkamperen. Er zijn veel minder bothy's dan in de Cairngorms. Onderweg zijn geen voorzieningen, je kunt nergens eten kopen en drinken haal je uit de beken of meren (filteren ivm aanwezigheid van edelherten en schapen). Vanuit Fort William kun je een 4daagse tocht lopen via het hele Nevisdal omhoog, en dan via Lochan Coire an Lochain over de Mamores Ridge en weer terug naar Fort William (enige bergwandelervaring vereist). Of een 7daagse trektocht door de trein naar Spean Bridge te nemen en via de Lairig Leacach Bothy eerst nog de Grey Corries aan deze tocht toe te voegen (bergwandelervaring vereist). Ook kun je het wat rustiger aandoen en een makkelijker traject kiezen door de West Highland Way te volgen via Kinlochleven naar King's House bij de Pass of Glen Coe (dit is zonder wildkamperen te doen in 2 stevige dagen).

Image
wandelen-ben-nevis-en-glen-coe-1

Benodigde kaart

  • OS 41, Ben Nevis. Of de fraaie Ben Nevis-kaart van Harvey Maps.

Gids

  • Uitgebreide routebeschrijvingen van zowel de dagtochten als de meerdaagse trektochten vind je in de Dominicus-Adventure wandelgids 'Bergtochten in Schotland, Wales & Engeland' van Jolanda Linschooten.

Beste tijd

De bergen van Lochaber liggen aan de westkust, dwz dat de talrijke westelijke depressies zich hier als eerste leegstorten. Reken dus op slecht weer (regen in de dalen en (natte) sneeuw boven op de graten en toppen) dan ben je goed voorbereid en kan het alleen maar meevallen. Tot laat in het voorjaar (begin juni) liggen oude sneeuwresten op de graten. Wie geen ervaring heeft met het begaan van harde sneeuwvelden (en de bijkomende gevaren) doet er goed aan hier tussen half juli en eind augustus te wandelen.

Check altijd het weerbericht: www.mwis.org.uk. Er is een webcam van Ben Nevis te vinden op www.visit-fortwilliam.co.uk.

Image
schotland-kaart