icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Zuid Amerika Chili wandelen Torres del Paine
Routes

Torres del Paine, Circuito W

  • 25 mei 2016
  • Door: Frits Meyst
  • Fotografie: Frits Meyst

In drie wandelingen alle highlights van ­nationaal park Torres del Paine in ­Patagonië zien: het is een droom en het kán op de wandelklassieker, genaamd de 'W'. Ingrediënten van de wandelroute zijn o.m.: imposante gletsjers, turkoois gekleurde gletsjermeren, een bijzondere flora en fauna, weidse uitzichten over de pampa en natuurlijk de torenhoge granieten bergtorens van het Paine Grande massief die Patagonië als bestemming op de kaart hebben ­gezet.

Over de wandelroute Circuito W

De W is een driedaagse wandelroute langs de hoogtepunten van het nationaal park Torres del Paine in het zuiden van Chili. De drie valleien vormen samen een W-vorm, vandaar de naam. Voor wie de stilte zoekt en fit is, is een extra dagwandeling naar Cerro Paine een aanrader. Neem op deze laatstgenoemde route wel een gids als je niet heel goed kunt kaartlezen, vanwege de onduidelijke paden en hekken.

De W is wel goed gemarkeerd en voert over duidelijke, niet te missen paden. De drie afzonderlijke tochten, die samen de W maken, zijn de Valles ­Frances Trail, de Las Torres Trail en de Mirador Grey Trail.

Image
Zuid Amerika Chili wandelen Torres del Paine
Image
Zuid Amerika Chili wandelen Torres del Paine
Lake Pehoe.

Valle Frances Trail

Start vanaf Refugio Los Cuernos en voert je door French Valley via een steil pad naar het hart van het Paine bergmassief. Aan de zuidoostkant van het gebergte bevindt zich de hangbrug over de French river, die een mooi uitzicht biedt over het massief. In het hogere deel van de French valley kun je meerdere pieken bewonderen.

  • Cerro Fortaleza (Fort Hill) 3,000m
  • Cerro Catedral (Cathedral Hill) 2,220m
  • La Espada (The Sword) 2,050m
  • La Hoja (Blade) 1,950m
  • La Mascara (The mask) 1,850m
  • Aleta del tiburon (Shark’s fin) 1,850m

Loop je nog iets verder door, dan bereik je Mirador Britanico (British Viewpoint) met uitzicht op het hart van het Paine massief. Terug ga je over dezelfde route, afdalend door de vallei tot aan de oever van Lake Pehoe waar je overnacht in Refugio Paine Grande.

Las Torres Trail

De trail naar Mirador Las Torres (uitzichtpunt) is waarschijnlijk de meest beroemde trek in Torres del Paine. De route voert door Ascencio Valley door bos en langs kleine riviertjes. Aan het eind zit een uitdagende klim over steile blokkenvelden (moraine), die je brengt naar één van de beroemdste uitzichtpunten van de wereld: het zicht op de rotstorens van Torres del Paine (2,900 m) die bestaan uit drie gigantische granieten torens.

Image
De 3 beroemde rotstorens van Torres Del Paine.
De 3 beroemde rotstorens van Torres Del Paine.

Mirador Grey Trail

Via de oevers van Lake Pehoe en langs de westkant van Grey Lake loop je naar de Grey gletsjer aan de noordkant van het meer. Het zicht op de blauwe gletsjertong is spectaculair.

Image
Grey gletsjer.
Grey gletsjer.
Image
Torres del Paine biedt ook huis aan de poema.
Torres del Paine biedt ook huis aan de poema.

Moeilijkheidsgraad van de wandelroutes

De wandelingen zijn licht tot middelzwaar over goed benaderbare, onverharde, soms drassige, diep uitgesleten paden.

Navigatie

De route is goed gemarkeerd, en doordat er geen andere paden zijn kun je praktisch niet verdwalen. Kaart: Torres del Paine Trekking Map 1:80.000 www.patagoniashop.com

Image
Tegenwoordig is het hele ecosysteem van Torres del Paine Nationaal Park een UNESCO Biosphere Reserve. Het heeft het onder meer te danken aan de grote diversiteit aan flora en fauna. De Calceolaria Uniflora is een inheemse plant, ontdekt door niemand minde
Tegenwoordig is het hele ecosysteem van Torres del Paine Nationaal Park een UNESCO Biosphere Reserve. Het heeft het onder meer te danken aan de grote diversiteit aan flora en fauna. De 'Calceolaria Uniflora' is een inheemse plant, ontdekt door niemand min

Beste seizoen

Het W-circuit is open van ­oktober tot medio april, ­zomerseizoen Zuid-Chili. Daarbuiten zijn de blokhutten en refugio’s gesloten.

Vervoer naar Torres del Paine

Wij vlogen met Turkish Airlines, een van de goedkopere vliegmaatschappijen die dagelijks vanaf Amsterdam en Rotterdam via Istanbul naar Buenos Aires (€ 705,- retour) vliegen. Vanuit BA kun je met lan.com (€ 577,-) doorvliegen naar Puerto Natales in Chileens Patagonië. Bijkomend voordeel is dat je voor hetzelfde geld nog een paar daagjes Istanbul aan je avontuur kunt toevoegen.

Image
Torres-Del-Paine-Hike-4

Overnachten

EcoCamp Patagonia van Cascada Expediciones is een fantastische glamping locatie met luxe dometenten en een keuken die culinaire hoogstandjes doet. Je kunt kiezen uit alleen overnachten, of een arrangement met transfers, gidsen, etc. www.cascada.travel/

Verder is er een netwerk aan hutten en campings voor de trekkers op de ‘W’, zie: www.verticepatagonia.com

We kunnen je ook de arrangementen aanraden die SNP Natuurreizen aanbiedt. Daar maakten wijzelf ook gebruik van. Er zijn (d.d. 5-2016) drie verschillende wandel­arrangementen naar Torres del ­Paine. Voor individuele reizigers is er een 6-daagse ­trektocht langs blokhutten. Daarnaast biedt SNP nog twee ­natuurreizen waarbij je deel uitmaakt van een ­internationale groep, en loopt over delen van de ‘W’ en overnacht in een ­bijzondere, luxe ecolodge. Kijk hier voor het complete overzicht van SNP-reizen naar Patagonië.

Image
Glamping onderkomens van EcoCamp.
Geweldige onderkomens van EcoCamp.
Image
De Condor.
De Condor.
Image
patagonie_torres_del_paine